Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…
De Vikingen in Noorwegen; de geschiedenis
De vikingingen waren een volk dat in de tijd dat zij (georganiseerd) leefden, van ca. 800 tot ca. 1100 na Christus, een groot deel van het Scandinavische gebied – Noorwegen, Zweden, Denemarken – bewoorden. “Viking” betekent grof gezegd “piraat”. Dit betekent echter niet dat de vikingen alleen maar rovers waren. De vikingen hadden namelijk wel wetten en een gekozen bestuur. En hun veldtochten waren lang niet alleen maar rooftochten. Ze traden ook op als ontdekkingsreizigers, ambachtslieden, handelaren en (internationale) scheepsbouwers.
Waar wacht je nog op?
Boek een georganiseerde reis naar Noorwegen en ontdek meer over de Vikingen
Vikingvakanties in Noorwegen
Verschillende reisorganisaties uit Nederland, zoals De Jong Intra Vakanties, Novasol, Riskjatravel en Djoser bieden reizen naar Noorwegen aan waarin vikingcomponenten voorkomen. Je gaat dan bijvoorbeeld langs een openluchtmuseum, hebt de mogelijkheid tot het bezoeken van het Vikingschipmuseum of overnacht in een vikingdorp. De organisatie Vikingreizen biedt geen speciale vikingvakanties aan. Wel kan je via deze organisatie rondreizen op maat naar Noorwegen boeken. Geef je verlangens aan en er valt vast iets te regelen!
Waar leefden de Vikingen
In Noorwegen leefde de vikingen met name langs de kuststrook en de fjorden. Toen hun aantallen rond het jaar 980 steeds verder toenamen gingen ze op zoek naar nieuw land. Dit deden ze onder meer in het binnenland van Noorwegen, waar ze ook kerken en kloosters plunderden en in Engeland, waar verschillende vikingnederzettingen te vinden zijn en waar de eerste plundertochten van de vikingen waargenomen zijn.
Bekend om hun scheepsbouw
Hetgeen waar vikingen met name beroemd om zijn geworden is hun scheepsbouw. De beste schepen van Europa waren namelijk van vikingmakelij. Niet alleen waren de schepen technisch erg hoogstaand, ook waren ze veelal versierd met prachtig houtsnijwerk. Het is echter een hardnekkig mythe dat vikingen (alleen) een zeevolk waren. De meeste vikingen (vrouwen) woonden namelijk op het land, in boerderijen en bedreven landbouw en veeteelt. Ook van deze nederzettingen is in Noorwegen nog veel te aanschouwen.
Einde van het Vikingtijdperk
Het “vikingtijdperk” eindigde uiteindelijk rond het jaar 1100. Dit had onder meer te maken met het feit dat de vikingen zichzelf meer hadden ontwikkeld tot handelaren en minder belangstelling hadden gekregen voor oorlogvoeren. Ook waren veel vikingen inmiddels bekeerd tot het christendom. Het jaar 1066 staat symbool voor het einde van het tijdperk. In dit jaar werd de Noorse koning Harald Hardrada gedood door de Hertog van Normandië. Met zijn dood eindigde het vikingtijdperk van grote roof- en verovertochten.
Waar wacht je nog op?
Boek een accommodatie in Noorwegen
De belangrijkste plekken waar je vikingdorpen, vikingvoorwerpen en vikinggeschiedenis kan ervaren
Vikingdorpen in Noorwegen
Vikingplanet (nabij Oslo)
Vikingplanet is een avonturenpark in Noorwegen dat een unieke ervaring biedt waar bezoekers zich kunnen wanen in het tijdperk van Vikingen met verschillende activiteiten en attracties geïnspireerd op de oude Noorse cultuur.
Midgard vikingsenter
Midgard Vikingsenter is een historisch centrum in Noorwegen dat bezoekers onderdompelt in de wereld van Vikingen met interactieve tentoonstellingen, workshops en activiteiten om de rijke Vikingcultuur te ervaren.
Vikingstad Kaupang in Larvik
Vikingstad Kaupang in Larvik, Noorwegen, is een archeologische vindplaats en openluchtmuseum waar ooit een belangrijke Vikinghandelsnederzetting floreerde, waardoor bezoekers een glimp kunnen opvangen van het Vikingleven en -handel in de 9e eeuw.
Avaldsnes op het eiland Bukkoya
Avaldsnes op het eiland Bukkoya, is een historische locatie die bekend staat als “Noorwegens eerste koningszetel”, met overblijfselen van oude gebouwen en een middeleeuwse kerk, waardoor het een belangrijk cultureel en toeristisch centrum is met betrekking tot de Vikinggeschiedenis.
Vikingdorp Njardarheimr
Vikingdorp Njardarheimr, gelegen in Gudvangen, is een levendige reconstructie van een Vikingdorp waar bezoekers kunnen genieten van interactieve ervaringen, ambachtelijke demonstraties en een inzicht in het dagelijks leven en de cultuur van de Vikingen.
Stiklestad in Trondelag
Hier vond de Slag bij Stiklestad. Deze slag stond bekend als het begin van de consolidatie van Noorwegen. Het is daarom een echte must voor de vikingfanaat. Wil je de meest authentieke ervaring? Ga dan in juli naar Stiklestad voor het openluchttehater ‘Het Sint Olavdrama’.
Viking House in Stavanger
Ben je meer voor een modernere beleving? Denk dan aan een bezoek aan Viking House in Stavanger. Hier wordt gebruik gemaakt van VR-technologie om vikingvoorstellingen te geven.
Vikingschip zien in Noorwegen
De best bewaarde vikingschepen zijn in Noorwegen helemaal niet moeilijk te vinden. Die kom je namelijk tegen in het Vikingschipmuseum in Oslo. Hier vind je (i) het Osebergschip, (ii) het Gokstadschip en (iii) het Tuneschip. Het Osebergschip werd ontdekt in een grafheuvel nabij Tonsberg in Vestfold. Dit schip is 22 meter lang en 5 meter breed. Kijk er vooral aandachtig naar, want je zal steeds indrukwekkendere details in het houtsnijwerk ontdekken. Het Gokstadschip is nog twee meter langer dan het Osebergschip. Toen het in gebruik was bood dit schip plaats aan 32 roeiers. Dit kan je goed zien op de verschillende modellen van het schip die ook te bewonderen zijn in verschillende Noorse musea. In tegenstelling tot het Tuneschip, dat ook in het Vikingschipmuseum (Vikingshuset) te zien is, is het ook bijzonder mooi bewaard gebleven. Het Tuneschip is namelijk deels verwoest. Toch kan je nog aan de resten van dit schip zien hoe robuust de vikingschepen (zeker voor hun tijd) waren.
Let op! Wil je perse deze Vikingschepen aanschouwen? Wacht dan met je reis naar Noorwegen tot 2025/2026. Dan opent het nieuwe Viking Age Museum dat het Vikingshuset, dat nu gesloten is voor publiek, vervangt. Toch in de komende jaren een vikingschip bewonderen? Doe dat dan in het Slottsfjellsmuseet in Tonsberg.
Meer weten over Noorwegen?
Mirthe helpt je verder
Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?
- Gastvrije Noorse cultuur
- Magische fjordenlandschappen
- Noorderlichtspektakel
- Avontuurlijke outdoor-activiteiten