Archieven

Categorieën

 • Geen categorieën

TREIN NAAR NOORWEGEN

Met de trein naar Noorwegen, routes en tips

Files, lange rijen op Schiphol, opwarming van de aarde, comfort; er zijn redenen genoeg om met je volgende vakantie voor de trein in plaats van de auto of het vliegtuig te kiezen. Reizen met de trein is namelijk comfortabel, duurzaam en verrassend snel. In ieder geval zal je van de rit genieten, meer dan wanneer je zelf achter het stuur zit, of langs de bagageband staat. Met de trein naar Noorwegen reizen is dan ook enorm in opkomst. Toch brengt het ook wat uitdagingen mee. Lees verder voor onze tips. Wil je liever pas in Noorwegen aan je treinavontuur beginnen? Klik dan op dit artikel over treinreizen in Noorwegen.

1. Hoe kom je in Noorwegen met de trein?

Oslo ligt op zo’n 1300 kilometer van Utrecht en helaas is er – ondanks dat treinreizen almaar populairder wordt – nog geen rechtstreekse treinverbinding tussen Nederland en Scandinavië aangelegd. Toch is het betrekkelijk eenvoudig en betrekkelijk snel mogelijk om in Oslo te geraken vanaf een Nederlands station. Binnen 18 uur reizen kan je uit een Noorse wagon op een perron in Oslo stappen. Om dat in één keer te doen is echter wel een hele zit. Je kan er daarom ook voor kiezen om onderweg uit te stappen en een stedentripje onderweg te plannen als break tijdens je lange reis naar Noorwegen. Kies bijvoorbeeld voor een tussenstop in Bremen, Hamburg, Berlijn, Kopenhagen, Gøtenburg of Malmö. 

De populairste treinroutes vanuit Nederland naar Noorwegen:

 • Met de trein naar Denemarken en met de boot naar Noorwegen. Een leuke manier om met de trein in Noorwegen te geraken is via de bootverbinding vanuit Denemarken. Vanuit Hirtshals reis je gemakkelijk met de boot naar Oslo, Kristiansand, Stavanger of Bergen (vanaf waar je met de trein weer verder door Noorwegen kan reizen). De treinreis naar Hirtshals kost je ongeveer 14 uur. Je moet daarin overstappen in Duisburg, Hamburg, Odense, Aalborg en Hjørring. 
 • Via Duitsland, Denemarken, Zweden en Oslo. Via NS, maar ook via de Duitse Spoorwegen kan je gemakkelijk een ticket van Nederland naar Hamburg boeken. Vanaf Hamburg kan de trein vervolgens mee op de veerboot naar Kopenhagen. Na Kopenhagen (ook een fantastische stad om een meerdaagse tussenstop te maken!) kan je vervolgens met trein en al over de beroemde Oeresundbrug naar Malmø in Zweden rijden. Vanaf Malmø reis je vervolgens door naar Gøteborg of Stockholm, die beiden een directe treinverbinding met Oslo hebben. 

2. Treinen door Noorwegen

Noorwegen leent zichzelf ook uitstekend voor treintrips binnen het land. De treinreis langs Bergen, langs de Noorse kust, is fenomenaal en de trein van Myrdal naar Flåm, de beroemde Flåmsbana, wordt zelfs gezien als één van de mooiste treinreizen ter wereld. Via de Noorse spoorwegaanbieder Vy en de app Entur vind je gemakkelijk hoe je treinreizen in Noorwegen kan boeken. Ga je voor een nachttrein, een panoramische treinrit, of simpelweg voor een comfortabele verbinding tussen Oslo en Bergen? Het kan allemaal, mits je één en ander op tijd boekt. Voor het gemak zetten wij alvast de belangrijkste treinverbindingen binnen Noorwegen voor je op een rijtje:

 • Oslo-Stavanger (Sørlandsbanen);
 • Oslo-Bergen (Bergensbanen);
 • Oslo-Trondheim (Dovrebanen);
 • Trondheim-Bodø (Nordlandsbanen);
 • Dombås – Åndalsnes (Raumabanen);
 • Hamar – Trondheim (Rørosbanen); en
 • Narvik -Kiruna (Ofotbanen).

Nieuwsgierig geworden naar treinreizen door Noorwegen. Lees hier meer.

Trein Noorwegen

3. Met de trein naar Noorwegen; 5 top tips

Jouw treinreis naar Noorwegen wordt hoe dan ook onvergetelijk; de uitzichten zullen nooit teleurstellen! Desondanks is het best een hele tocht. We geven je daarom een aantal tips om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen:

 1. Denk na over je route: het managen van je eigen verwachtingen is de helft van het werk om je vakantie tot een succes te maken. Om te zorgen dat je een plezierige treinreis naar Noorwegen beleeft is het daarom zaak om van tevoren bij jezelf te rade te gaan wat je van je treinreis wil. Wil je zo snel mogelijk van A naar B? Wil je de meest comfortabele rit? Of kies je misschien voor een tussenstop in Duitsland, Denemarken of Zweden? Als je je eigen wensen helder hebt kan je daarna kiezen voor de beste route; helemaal per spoor en brug, met een boot, of met een stedentrip ertussen. Er is van alles mogelijk.
 1. Probeer Interrail: Interrail voor jongeren? Helemaal niet! Iedereen die in Europa woont kan bij Interrail passen boeken voor één land, meerdere landen, of heel Europa. Vaak levert een dergelijke pas al een financieel voordeel op ten aanzien van alle tickets bij de verschillende spoorwegaanbieders zelf boeken. Voor mensen onder de 27 en boven de 60 gelden er daarnaast nog extra kortingen. Passen voor Noorwegen koop je al vanaf EUR 150. Kijk op de website van Interrail voor de mogelijkheden. Hier vind je ook mogelijke routes voor jouw reis naar Noorwegen. 
 1. Gebruik Entur: als je eenmaal in Noorwegen bent aangekomen geeft reisplanner Entur veel nuttige informatie aan hen die met de trein reizen. Je vindt er deur-tot-deur-routes met de bus of trein en je kan er gemakkelijk kaartjes mee kopen. 
 1. Neem de kinderen mee: rondreizen met kinderen lastig? Uitdagend, dat zeker. Maar met een treinreis kan je gemakkelijker dan je denkt je kinderen meenemen. Duitse en Scandinavische treinen zijn comfortabel (je kan er je electronica opladen en sommige Noorse treinen beschikken zelfs over een speelcoupé), jijzelf hoeft niet op de weg te letten en het landschap biedt de nodige spannende afleiding. 
 1. Enjoy the ride: treinen naar Noorwegen toe is een flinke onderneming, maar eentje die je niet teleur zal stellen. Of je nu de boot of de brug neemt; de landschappen zijn afwisselend, de stoelen zijn comfortabel en de informatie wordt op heldere wijze verstrekt, zowel in Duitsland als in Scandinavië. Als je alles van tevoren goed plant hoef je daarom onderweg alleen maar aan sit back and relax te doen. Daar komt nog bij dat als je kiest voor een volledige treinreis door Noorwegen (lees hier meer) dat er enorm veel natuurschoon op je afkomt. Geniet van panorama’s langs de fjorden, van de bergen, de moderne steden en soms zelfs van glimpen van elanden en muskusossen!