Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Alle opties en informatie over de ferry naar Noorwegen

Er zijn veel mogelijkheden om met de ferry in Noorwegen te geraken en soms zie je door de veerboten de zee niet meer. In dit artikel zetten we alle mogelijkheden om met de boot naar Noorwegen te geraken voor je op een rijtje. Ook bespreken we wat de voor- en nadelen zijn van elke optie, zodat jij de beste weg naar Noorwegen kan vinden.

Ferry van Nederland naar Noorwegen

Goed nieuws! Om in Noorwegen te komen met de ferry hoef je niet eerst naar Duitsland of Denemarken te rijden (hoewel daarvandaan goede opties vertrekken, zie hieronder). Vanaf Groningen vaart inmiddels namelijk een directe veerdienst naar het prachtige Kristiansand in Zuid-Noorwegen. Deze overtocht naar Noorwegen vanuit Nederland wordt aangeboden door Holland Norway Lines op het schip MS Romantika. Op dit schip is aan alles gedacht; niet alleen is er voldoende ruimte voor auto’s, campers, (menselijke) passagiers en honden, maar er zijn ook restaurants, luxe hutten, winkels en panoramaterrassen.

De overtocht van Eemshaven (Groningen) naar Kristiansand (Noorwegen) wordt drie keer per week aangeboden en duurt circa 18 uur. Tickets moeten wel ruim op tijd worden geboekt en worden verkocht vanaf ongeveer 200 euro per persoon (inclusief auto). Wil je je ferry nog boeken voor 2023? Kijk dan snel op de website van Holland Norway Lines, wellicht pak je nog een vroegboekkorting mee. Holland Norway Lines biedt overigens ook minicruises langs de Noorse kust aan.

Vergelijk overtochten en veerbootmaatschappijen eenvoudig bij Direct Ferries:

ferry noorwegen

Met de hond op de boot naar Noorwegen

Als hondeneigenaar zul je in de Scandinavische landen erg moeten opletten waar je trouwe viervoeter wel en niet mee mag. In alle Scandinavische landen zijn ze behoorlijk strikt op het gebied van allergieën, waardoor je hond op veel openbare binnenplekken niet mee mag. Zo ook op de meeste boten.

Over het algemeen zijn er 4 mogelijkheden wat betreft de regels van een hond mee op de boot:

  • De hond mag niet mee;
  • De hond moet in de auto achterblijven of in een (gehuurde) kennel op dek verblijven;
  • De hond mag mee op dek en mee in de eventueel gehoorde honden-cabin;
  • De hond mag mee op dek en in de zitruimte binnen, maar niet in de buurt van eet-verkooppunten.

Kun je jouw hond veilig achter laten in de auto tijdens de overtocht?

Hoewel veel veerbootmaatschappijen aangeven dat de hond kan achterblijven in de auto tijdens de overtocht wordt deze optie over het algemeen wel afgeraden. Ook door de veerbootmaatschappijen zelf. De temperaturen op het autodek kunnen in de zomer behoorlijk oplopen en verse lucht is er niet.

De autodekken stinken vlaak flink naar diesel en dit in combinatie met de verstikkende atmosfeer is het absoluut geen pretje voor je hond om lang alleen in de auto te moeten blijven. Het is namelijk absoluut verboden om tijdens de overtocht zelf in de auto te blijven of zelfs tussendoor naar het autodek te gaan om te controleren of je hond niet in paniek is.

Daarom dat veel veerboten die de hond niet op het dek willen wel ook kennels op dek aanbieden die je kan huren, maar van deze optie wordt door veel hondeneigenaren ook weinig gebruik van gemaakt. De kennels zijn vaak vies, koud en nat en geen plek waar je met gerust hart je lieveling achter laat.

Wij raden daarom ook aan om als je met je viervoeter reist alleen te kiezen voor de overtochten waar je de hond mee kan nemen op dek en eventueel een honden-hut kan boeken.

In dit artikel zetten we bij elke optie neer of je hond mee kan of niet.

Met of zonder overnachting op de boot naar Noorwegen

Er zijn ontzettend veel (water)wegen die naar Noorwegen leiden. Om het een beetje overzichtelijk op een rijtje te zetten maken we eerst het onderscheid tussen de lengte waarmee je op een boot zit. Van een tochtje van 20 minuten tussen Duitsland en Denemarken tot overtochten met een overnachting; er zit nogal een verschil tussen.

Overtochten met overnachting

Hoewel een boot langzamer vaart dan jij met de auto kan rijden, is een overtocht met overnachting een hele ontspannen manier om aan je vakantie te beginnen. Je kunt immers reizen terwijl je slaapt! Hoewel de prijzen van een overnachting vaak hoog lijken valt de totale kost, ten op zichtte van alles rijden met kortere overtochten, eigenlijk heel erg mee.

Voor veel opties naar Noorwegen zul je al gauw onderweg een keertje willen overnachten, dus de prijs die je anders voor een B&B of hotel kwijt bent, kun je net zo goed uitgeven aan een hut op een boot. Daarnaast scheelt zo’n lange overtocht ook flink in de benzinekosten en de kortere overtochten en/of bruggen zijn ook niet goedkoop.


De mini-cruise met de boot Kiel-Oslo | Colorline

20 uur
Honden niet toegestaan
€ € €
Bekijk deze overtocht

Eén van de meest bijzondere ervaringen die je kan boeken is de mini-cruise van Colorline. Deze vertrekt ’s middags, rond een uur of 14, in de Noord-Duitse havenstad Kiel om de volgende ochtend, rond een uur of 10, aan te meren in Oslo. De schepen Color Magic en Color Fantasy zijn ware mini-cruise schepen met dingen als een zwembad, spa & wellness, casino, vele winkeltjes en restaurantjes aan boord.

Het is ook wel 1 van de duurste opties om in Noorwegen te geraken, maar zeker de moeite waard! (Vinden wij toch.) Vooral de ochtend, waarbij je voor een paar uur door het Oslo-fjord vaart, is een bijzondere manier om in Noorwegen aan te komen.

Je hebt tijdens je overtocht de keuze uit verschillende soorten hutten, van luxe en ruime suites tot eenvoudige binnenhutten zonder raampje naar buiten.

Honden zijn niet toegestaan op de mini-cruise en van alle veerboot diensten is Colorline ook het minst hond-vriendelijk en is op geen enkele van hun overtochten de hond toegestaan op het dek.

Bekijk beschikbaarheid en prijzen van deze overtocht bij Direct Ferries:


Kiel-Gothenburg van Duitsland naar Zweden | Stenaline

14 uur en 30 minuten
Honden toegestaan in speciale hutten en op dek
€ €
Bekijk deze overtocht

Voor hondeneigenaren is de optie Kiel-Gothenburg een goed alternatief voor de mini-cruise van Colorline. Bij Stenaline mag de hond namelijk wel meestal mee op het dek én kun je dus bij deze overtocht een hut boeken waar de hond in mee mag. Wel zo fijn.

Vanaf Gothenburg is het nog maar 3,5 uur rijden naar Oslo op de mooie brede en rustig Zweedse wegen. (In Zweden snap je waarom elke Volvo standaard met cruise-control komt…)

De overtocht is ook korter dan Kiel-Oslo, waardoor de afvaart in Kiel later is. Ideaal ook voor als je van verder komt, rijdt met een aanhanger of caravan en/of simpelweg niet te vroeg in de auto wilt kruipen. De boten van Stenaline vertrekken op deze overtocht meestal rond een uur of 19/20 om de volgende dag rond 9/10 uur al aan te komen in Gothenburg.

Het vermaak op de schepen Stena Scandinvacia en Stena Germanica is dan ook iets minder uitgebreid dan op de overtocht Kiel-Oslo, maar daarom niet minder tof. Ook op de schepen van Stenaline heb je de keus uit luxe hutten (sommige zelfs met jacuzzi!) en ook wat betreft restaurantjes en aan het ontbijtbuffet heb je keuze genoeg.

Bekijk beschikbaarheid en prijzen van deze overtocht bij Direct Ferries:


Van Kopenhagen of Frederikshavn naar Oslo | DFDS

9 uur en 30 minuten (Frederikshavn) of 19 uur (Kopenhagen)
Honden op hondendek en in honden hutten
€ (Frederikshavn) of €€ (Kopenhagen)
Bekijk deze overtocht

Als je het niet erg vind om eerst nog een stukje verder te rijden, dan kun je er ook voor kiezen om de nachtelijke overtocht niet in Duitsland, maar in Denemarken te beginnen. DFDS biedt namelijk ook een mini-cruise aan van 1 overnachting vanuit Kopenhagen of het noordelijk gelegen Frederikshavn.

Net zoals bij de overtochten vanuit Kiel vertrek je hier aan het einde van de middag/begin van de avond om de volgende ochtend uitgerust in Oslo aan te meren. En, zoals het hoort op een mini-cruise, is er ook aan boord van de DFDS schepen genoeg te beleven om je vakantie in stijl te beginnen.

Bekijk beschikbaarheid en prijzen van deze overtocht bij Direct Ferries:


Budget optie Travemünde-Malmö | Finnlines

8 uur en 45 minuten
Honden toegestaan op dek en in hondenhut
Bekijk deze overtocht

Deze overtocht is niet heel erg bekend. Waarschijnlijk omdat het aantal rij-uren die je ermee overslaat niet heel opvallend zijn. Vanaf Malmö, Zweden, is het immers nog wel een dikke 6 uur naar Oslo.

Dat neemt niet weg dat het wel degelijk een goede veerdienst is om te overwegen. Om de prijs moet je het zeker niet laten. De kosten van de overtocht met Finnlines zijn net zo hoog als wanneer je besluit onderweg een B&B te pakken en de overtocht Puttgarden-Rødby en/of de brug naar Malmö te nemen. Het is dan ook de goedkoopste overtocht onderweg naar Noorwegen met overnachting. En het scheelt je toch een paar uur achter het stuur zitten.

Helemaal met de nog wazige vooruitzichten van weer open grenzen of niet, kan het handig zijn dat je Denemarken volledig kan overslaan tijdens je reis naar Noorwegen. We hebben in 2020 immers kunnen zien dat Denemarken één van de eerste landen was in Europa die de grenzen sloot.

Deze overtocht is ook een ervaring op zich. De veerdienst is eigenlijk vooral gericht op vrachtwagen chauffeurs en is in de hoofdzaak een vrachtschip. De haven is dus ook niet ingericht voor particulieren en je zult jezelf al gauw tussen de vele vrachtwagens en containers door zien rijden. Het uitzicht vanaf het dek naar de haven van Travemünde is dan ook waanzinnig met al z’n activiteit, grote machines en containers.

Op het schip is een restaurant waar je ’s avonds nog wat kunt eten en in de ochtend kunt ontbijten. Houdt er wel rekening mee dat je pas rond een uur of 10 ’s avonds aan boort komt en rond 7 uur ’s ochtends alweer van boord moet. (De kapitein zorgt wel dat je op tijd wakker bent met een intercom bericht rond 6 uur ’s ochtends.) Lekker uitslapen en uitgebreid dineren en ontbijten zit er bij deze overtocht dus niet in.

Bekijk beschikbaarheid en prijzen van deze overtocht bij Direct Ferries:


Overtochten zonder overnachting

Dan zijn er nog vele opties om in Noorwegen te geraken zonder op een boot te slapen. Deze splitsen we op in de opties: Denemarken-Noorwegen en ‘via Zweden’.

Direct met de ferry van Denemarken naar Noorwegen

Er zijn verschillende opties als je besluit de overtocht over het water direct van Denemarken naar Noorwegen te maken. Welke je kiest heeft vooral met 3 overwegingen te maken: heb je een hond, ben je snel zeeziek of niet en waar wil je naar toe in Noorwegen?

Voor alle opties geldt dat je vertrekt uit het Deense Hirtshals. Vanaf daar zijn er grofweg 2 bestemmingen mogelijk in Noorwegen: Het zuidelijk gelegen Kristiansand of de meer noordelijk, in het Oslo-fjord gelegen Larvik of Langesund.

De speedferry van Fjordline naar Noorwegen

De speedferry van Hirtshals naar Kristiansand | Fjordline

2 uur en 15 minuten
Honden toegestaan op dek
Bekijk deze overtocht

Voor de mensen die niet gauw zeeziek worden, een hond hebben en zo snel mogelijk in (zuid)Noorwegen willen zijn is deze overtocht een echte aanrader. Fjordline heeft namelijk een speciale soort enorme catamaran, de HSC Fjord Cat waarmee je de oversteek naar Noorwegen kan maken in 2 uur en 15 minuten.

Alleen al het schip op- en afrijden is een ervaring op zich. Omdat er maar 1 in en uit-gang is moeten alle auto’s, campers en bussen zich ergens op het schip omdraaien om weer van het schip af te kunnen rijden. Het is dan ook een ware puzzel voor de scheepsmaten om iedereen zo strak mogelijk te laten parkeren. Probeer het vooral niet te begrijpen en volg de aanwijzingen op, ook als jij met je kleine Ford Ka ergens in een leeg hoekje wordt gestuurd.

Vervolgens kun je naar boven waar je, net als in een vliegtuig, een stoel hebt waar je op kunt plaatsnemen. Je hoeft hier niet de hele overtocht te zitten, maar je kunt ook een hapje eten in het buffet restaurant of, aanrader, een kijkje nemen op het achterdek. Vooral als je net de haven uitvaart en de high speed wordt aangezet is dit een waar spektakel om te zien!

Maar, de speedferry is Russisch roulette als je gauw zeeziek wordt. Op een rustige, zomerse dag is het goed te doen, maar de kans dat er wat meer wind staat en er dus (grote) golven zijn is reëel. Omdat het schip een catamaran is, ligt het op de golven, in plaats van erdoorheen te snijden, en zul je elke dip en duik maar al te goed voelen. Gelukkig is de overtocht ‘maar’ een dikke 2 uur en is het personeel gewend om met regelmaat papieren zakjes uit te delen (en ‘gevuld’ weer op te ruimen). Maar toch, voor de echt zeezieke personen kan het een hele lange 2 uur zijn.

Tip: Boek de overtocht op de Noorse site van Fjordline, het scheelt je zo een paar tientjes!

Bekijk beschikbaarheid en prijzen van deze overtocht bij Direct Ferries:


De snelle veerboot van Hirtshals naar Kristiansand | Colorline

3 uur en 14 minuten
Honden alleen in de auto of in een kennel op dek
Bekijk deze overtocht

Hoewel Colorline zegt dat hun highspeed ferry van Hirtshals naar Kristiansand de snelste optie is, is deze toch een uur langzamer dan de HSC Fjord Cat van Fjordline. Voor zeezieke personen is het wel een betere optie omdat dit schip net iets stabieler in, in plaats van op, het water ligt.

Verder is het principe hetzelfde, behalve dat de overtocht 3 uur en 15 minuten duurt. Een andere reden om voor Colorline te kiezen in plaats van Fjordline kan zijn omdat de dienstregeling jou misschien beter uitkomt.

Bekijk beschikbaarheid en prijzen van deze overtocht bij Direct Ferries:


Van Hirtshals naar Larvik | Colorline

3 uur en 45 minuten
Honden alleen in de auto of in een kennel op dek
Bekijk deze overtocht

Een zelfde ‘SuperSpeed’ veerboot van Colorline vertrekt ook van het puntje van Denemarken naar Noorwegen, maar komt aan in het plaatsje Larvik, een dikke anderhalf uur rijden ten zuiden van Oslo.
Wil je dus je reis in Noorwegen direct wat noordelijker beginnen dan is deze (of de volgende van Fjordline) een goede optie.

De veerboot doet er 3 uur 45 minuten over om de oversteek te maken.

Bekijk beschikbaarheid en prijzen van deze overtocht bij Direct Ferries:


Van Hirtshals naar Langesund (of verder) | Fjordline

4 uur en 30 minuten
Honden mogen mee aan dek
Bekijk deze overtocht

Heb je een hond dan kun je Colorline het beste naast je laten liggen. Beter om voor Fjordline of Stenaline te kiezen op reis naar Noorwegen. Hoewel de MS Stavangerfjord of MS Bergensfjord van Fjordline er een uur langer overdoet dan de superspeed van Colorline mag je hond hier wel mee op dek. Wel zo fijn. Zorg wel dat je een dikke (winddichte!) jas mee hebt, want 4 uur op dek zitten kan zelfs op een warme zomerdag frisjes zijn.

Maar naast de voordelen voor hondenliefhebbers is deze overtocht om nog twee andere redenen interessant.

De namen van de veerboten zijn namelijk niet voor niks: de schepen zijn namelijk ook cruiseschepen die doorvaren naar Stavanger en/of Bergen. (Daarover straks meer.) En deze twee veerboten zijn de eerste twee cruiseschepen ter wereld die volledig op ‘groen gas’ varen. Als natuurliefhebber zeker iets om mee in je overweging te nemen, niet?

Bekijk beschikbaarheid en prijzen van deze overtocht bij Direct Ferries:


Van Hirtshals naar Stavanger of zelfs door naar Bergen | Fjordline

10 uur en 30 minuten
Honden mee op dek en in speciale honden hut
Bekijk deze overtocht

De MS Stavangerfjord en MS Bergenfjord zijn dus echte cruiseschepen en het is dus mogelijk om door te varen naar Stavanger en Bergen. Je moet dan uiteraard wel blijven slapen in 1 van de luxe hutten, maar dan kun je jouw vakantie beginnen (of afsluiten) op een hele andere plek in Noorwegen dan Oslo of Kristiansand.

Wat dacht je er bijvoorbeeld om op de heenweg in Langesund uit te stappen en dan vanaf daar naar Bergen te rijden, dwars door het mooie Noorwegen, om vanaf daar aan het einde van je vakantie de boot terug naar Denemarken te nemen?

Bekijk beschikbaarheid en prijzen van deze overtocht bij Direct Ferries:


Zo min mogelijk, of helemaal geen ferry

En dan is er natuurlijk de vraag of je de veerboten niet volledig kunt ontwijken om in Noorwegen te komen. Misschien wil jij je hond niet achterlaten of is alleen al de gedachte aan een boot genoeg om je groen te laten kleuren: gelukkig kun je het varen met een ferry enorm beperken of zelfs helemaal overslaan op je reis naar Noorwegen.

Bedenk wel dat als je in Noorwegen zelf rondrijdt je hoogstwaarschijnlijk ook regelmatig een ferry zult moeten pakken. Helemaal langs de westkust zijn vele fjorden alleen maar met een ferry over te steken en is eromheen rijden vaak geen optie. (Tenzij je 2 dagen langer wilt bezig zijn….)

Desalniettemin de volgende 2 opties zijn mogelijk voor de reizigers die liever niet op een veerboot stappen:

Puttgarden-Rødby en de brug naar Malmö

10 uur en 30 minuten
Honden toegestaan op dek en binnen
Bekijk deze overtocht

De meest standaard route naar Zweden (en vanaf daar door naar Noorwegen) is om de veerboot Puttgarden-Rødby van Scandlines te pakken. De overtocht duurt maar 45 minuten en je kunt deze lekker op dek in de zon doorbrengen of binnen uit de wind. Snuffel rond in de tax-free shop en smul van een iconisch broodje met zo’n knalrode Deense knakworst: ‘Pølse med brød’.

Wist je trouwens dat de trein gewoon deze veerboot op kan rijden? Als treinpassagier stap je dus pas op de boot uit en kun je bij aankomst in Denemarken gewoon weer terug naar je treinstoel wandelen.

Eenmaal in Denemarken rijdt je door naar Kopenhagen om vanaf daar de tunnel-brug combinatie naar Malmö, Zweden te pakken. Deze 8 (!) kilometer lange Øresund brug is voor veel reizigers een reden om het hele eind naar Noorwegen met de auto te gaan en een waar technisch hoogstandje.

Bekijk beschikbaarheid en prijzen van deze overtocht bij Direct Ferries:


Zonder ferry onderweg naar Noorwegen

Tenzij je via Rusland en Finland een ommetoer over het vaste land wilt maken zul je, om in Noorwegen te geraken, toch een stuk zee over moeten steken. De Øresund brug is dan ook jouw mogelijkheid als je koste wat het kost een veerboot wilt vermijden.

In plaats van de overtocht Puttgarden-Rødby te pakken kun je in Hamburg ook de snelweg naar het noorden en de Deense grens pakken en zo doorrijden naar Kopenhagen en de brug naar Zweden. Het Deense schiereiland Jutland en de eilanden Funen en Sjæland zijn namelijk ook allemaal verbonden met bruggen.

Meer lezen?
Treinreizen door Noorwegen
De trip van je leven: een cruise langs Noorwegen
9 onbekende parels voor je rondreis door zuid Noorwegen