Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…
Alles wat je moet weten
Wintersport naar Noorwegen
Hoewel de Alpen een bekendere wintersportbestemming is, ben jij niet voor niks op dit artikel over wintersport in Noorwegen terecht gekomen. Misschien ben je nieuwsgierig naar een keer iets anders, of ken je Noorwegen van de zomer en ben je benieuwd hoe je favoriete bestemmingen eruit zien in een zwart/wit kleuren schema.
In dit artikel gaan we kort in op de verschillen tussen een skivakantie in de Alpen of in Noorwegen, geven we je tips over de beste tijd, de bekende ski-gebieden in Noorwegen, populaire activiteiten en tips over vervoer en je uitrusting.

Waar wacht je nog op?
Boek een wintersport vakantie naar Noorwegen
Verschillen tussen de alpen en een skivakantie in Noorwegen
Beide bestemmingen gaan we natuurlijk heen voor de sneeuw en zodat we op de latten mogen staan. Waarom zou je naar het duurdere en lastiger te bereiken Noorwegen gaan? Allereerst is het duurdere relatief. De zwaar populaire wintersportgebieden in de (Zwitserse) Alpen zijn ook niet goedkoop, terwijl je in Noorwegen genoeg gebieden vind met goedkope accomodaties én nog steeds prachtige sneeuw- en wintersportcondities.
Een groot verschil tussen de Alpen en Noorwegen is natuurlijk de natuur. De bergen in Noorwegen zijn lager, de boomgrens ligt ook veel lager en vooral, de bergen zijn minder spits. Dit zorgt voor een heel ander plaatje. Ook is de kans dat je accommodatie in de sneeuw ligt veel groter in Noorwegen dan in de Alpen, waar je vaak eerst de berg op moet om je ski’s te verantwoorden.
Je vindt ook andere activiteiten in Noorwegen dan in de Alpen. Sneeuwscooters komen er meer voor en wat dacht je van een tocht met huskies?
Ook de aprés-ski is lichtelijk anders in Noorwegen dan in de Alpen. Hoewel je in de grote wintersportgebieden zeker een lekkere gløgg (glühwein) of biertje kan drinken (zorg dat je niet verschiet van de Noorse alcohol-prijzen!) zie je in de Noorse cultuur nog een hele andere vorm voorbijkomen.
De Noren zijn er namelijk gek op om buiten, in de sneeuw, een kampvuurtje te maken, worstjes te grillen en koffie te koken. Dit vuurtje mag midden in de natuur zijn, waarbij je zelf wat brandhout in je rugzak meeneemt, of bij een schuilhut in een vuurschaal.
Wanneer ga je op wintersportvakantie in Noorwegen?
Als Nederlander denken bij wintersport vaak aan de kerstvakantie (witte kerst!) en de voorjaarsvakantie eind februari/begin maart. In Noorwegen echter is de paasvakantie hét wintersportseizoen. Wat? Pasen? Dat is toch de tijd van narcissen, lammetjes en buiten in het groene gras paaseieren zoeken? In Noorwegen is het een feest net zo groot (al dan niet groter) als kerst en vier je het in de sneeuw.
De reden voor dit latere wintersportseizoen in Noorwegen heeft vooral te maken met de zon. Want hoewel sneeuw er zeker al veel eerder is, is de zon dat niet. En hoe mooi het noorderlicht ook is, je hele vakantie in het donker doorbrengen zit je waarschijnlijk ook niet op te wachten.
En dat terwijl eind maart/ begin april het weer in de skigebieden in Noorwegen echt zalig is. De temperaturen gaan ’s nachts nog goed onder nul, maar overdag kun je heerlijk met korte mouw in de zon buiten zitten. Eigenlijk zoals je het ook kent van in de alpen-gebieden.
Als laatste is de kerstperiode een stuk minder sneeuwzeker dan je misschien zal verwachten. Hoewel de gebieden in het diepe binnenland en zeker vanaf een 500 tot 700 meter hoogte dan wel sneeuw hebben, zie je in de dalen daar toch nog met regelmaat kwakkelweer. Hoe dichter je bij de kust komt, hoe minder de kans op sneeuw uiteraard.
Populaire skigebieden in Noorwegen
Elk jaar publiceert het Noorse financieel dagblad ‘Dagens Næringsliv’ een lijst met de top ski-gebieden in Noorwegen. Er wordt niet alleen gekeken naar het aantal kilometer aan ski-piste’s, maar ook de hoeveelheid liften, het aanbod voor kinderen, de off-piste mogelijkheden, de parken om in te verblijven en natuurlijk het culinaire aanbod. Maar, zoals ze zelf ook aangeven, elk gebied heeft zijn eigen unieke aanbod en voordelen en afhankelijk van jouw voorkeuren hoeft nummer 1 niet ook jouw favoriet te zijn natuurlijk!
De volgende 10 bestemmingen staan bijna elk jaar wel in het lijstje:
Wat voor soort accommodatie kun je verwachten op wintersport in Noorwegen?
In de grote ski-gebieden zien we vooral veel hotels en hutten. Waarbij veel hotel ‘kamers’ eigenlijk ook weer hutten op zichzelf zijn. Om bij je hut te komen zul je, je moeten laten vervoeren door een sneeuwscooter met je bagage in de slee erachter, want met de auto kun je er niet komen! Een bijzondere ervaring natuurlijk.
Naast de ‘hotelhutten’ zie je ook veel privé-hutten die worden aangeboden op finn.no (soort Noorse marktplaats) en natuurlijk op AirBnB. Op het laatste platform kun je ook het makkelijkst vakantiehuisjes vinden buiten de grote parken, voor als je niet zo van de massa’s bent.
Al deze accomodaties zijn vaak goed voorzien van alle moderne gemakken en hebben bijna altijd een houtkachel. Dit is niet alleen omdat een houtkachel gezellig is, maar ook omdat het in Noorwegen nog altijd 1 van de meest gebruikte manieren is om je huis te verwarmen. In de moderne parken en hotels zie je echter wel dat de hoofdverwarming meestal uit een waterpomp bestaat. Logisch, want op die manier kunnen ze ervoor zorgen dat jouw hut al lekker warm is als jij aankomt.
Als laatste optie, voor de echte die-hards, zijn er de DNT-hutten. Deze, meestal off-the-grid, hutten zijn een ware ervaring om in te verblijven. En nog eens goedkoop ook! (De meeste DNT-hutten zijn gratis met het jaarlidmaatschap.) De meeste DNT-hutten zul je wel op eigen kracht moeten bereiken, geen hotelpersoneel dat je op de sneeuwscooter brengt. Elektriciteit zul je er ook niet treffen en dus ook geen warme douche. Je water moet je zelf smelten van de sneeuw op een houtvuur, waar je ook op kookt.
Je houdt er van, of je vindt het natuurlijk verschrikkelijk. Aan jou de keuze. Maar een DNT-hut aandoen op wintersport is wel een avontuur dat je niet zo snel in de Alpen zult meemaken.
Waar wacht je nog op?
Boek een accommodatie in Noorwegen
Wat kun je allemaal doen op skivakantie in Noorwegen?
Alpine skiën
Natuurlijk kun je downhill skiën naar hartelust. De genoemde skigebieden in Noorwegen hebben allemaal kilometers en kilometers aan prachtige pistes, die, zeker in het hoogseizoen, perfect onderhouden worden.
Telemark skiën
Maar wat dacht je ervan om in plaats van klassiek te gaan alpine skiën een keer de Telemark techniek uit te proberen? De oorsprong van het moderne alpine skiën ligt in Noorwegen. In het skimuseum in Morgedal leer je er alles over. Maar voordat we onze hak vast gingen zetten op de ski, had men alleen een soort neusband over de tenen. Je hak was los, zodat je, jezelf ook kon voortbewegen. Een soort hele brede langlaufski dus eigenlijk. Logisch, want vroeger waren er nog geen liften natuurlijk en was het skiën simpelweg de meest effectieve manier om je voort te bewegen in de winter.
Met het telemarkskiën (Ja, Telemark is een provincie in Noorwegen) heb jij dus ook je hak los van de ski. Hierdoor kun je met een hele andere techniek afdalen. En, voor de sportieveling, kun je dus ook zogenaamde vellen onder je ski’s binden en zelf naar boven klimmen natuurlijk!
Snowboarden
Verder kun je, je in Noorwegen natuurlijk ook wagen aan het snowboarden. In de grote ski-gebieden zul je ook genoeg schansen en rolpipes vinden om te springen en te stunten.
Langlaufen en toerskiën
Naast het downhill skiën is in Noorwegen het langlaufen ook erg populair. Maar niet alleen op mooi geprepareerde loipes gaan de Noren graag ‘på Tur’ in de winter. De meeste Noren hebben dan ook bredere langlaufski’s dan die je meestal in de alpenlanden en zuid-Duitsland tegenkomt. Met vaak ook stalen kanten is het met deze ski’s ook mogelijk om zonder loipe je weg te vinden.
Meerdaagse trektocht met off-piste skiën
En met zulke langlaufski’s kun je dan ook de gaafste off-piste skihellingen bereiken die je maar kunt bedenken. Wat ook fanatiek gedaan wordt onder de Noren. Ga een gemiddeld bergen-gebied in Noorwegen in de winter binnen en je zult vele Noren zich zien klaarmaken voor een meerdaagse tocht. De alpine ski’s gaan dan mee op de rug, of als slee achter je aan, zodat je, vanuit zo’n DNT-hut, prachtige off-piste avonturen kan beleven. (Zorg natuurlijk dat je wel weet wat je doet als je in de winter de bergen intrekt. Dergelijke avonturen zijn alleen verstandig om te doen onder professionele begeleiding of als je zelf zeer ervaren bent.)
Zonder ski’s
En dan is er nog een heel scala aan activiteiten die je zonder ski’s kan doen. Wat dacht je van een mooie sneeuwschoenwandeling? Een tocht met de huskies? Of, wat dacht je ervan om een volledig bevroren waterval met ijskrabbers te beklimmen?
Hoe kom je op je bestemming?
En dan ben je helemaal enthousiast om besneeuwd Noorwegen te ontdekken, maar hoe geraak je daar eigenlijk in de winter?
Met het vliegtuig
Voor wintersportliefhebbers is het eigenlijk altijd aan te raden naar Noorwegen te gaan met het vliegtuig. Waarom? Omdat met je eigen auto door Noorwegen rijden in de winter eigenlijk niet verantwoordelijk is. Ook niet met goede winterbanden.
Noorwegen kent namelijk een zogenaamd ‘witte wegen’ beleid. Dat heel anders is dan het ‘zwarte wegen’ beleid in bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het komt erop neer dat er in Noorwegen eigenlijk nooit zout gestrooid wordt. Er wordt wel geschoven, maar gezien de hoeveelheid sneeuw, betekent dit in de meeste gevallen een mooi dik pak ijs op vrijwel alle wegen. Ook de grotere.
Onze ‘vaste-land’ winterbanden zijn hier niet voor gemaakt. De winterbanden die in Scandinavië worden verkocht zijn van een ander rubber gemaakt die meer grip geeft op deze bobslee-banen waar je met de auto overheen moet. Daarnaast zien we veel Noren ook rondrijden met spijkers. Vooral in het voor- en na-seizoen, en aan de kust, zijn spijkerbanden cruciaal in het buitengebied.
Ga niet lichtzinnig om met de kwaliteit van je banden. Waar je in Zweden in het ergste geval een ongeluk met een eland hebt of een boom van iets te dichtbij zult bekijken, kan een glijpartij in Noorwegen eindigen in een afgrond of in het fjord.
Tenzij je van plan bent elke winter naar Scandinavië te gaan en je wilt investeren in je eigen ‘piggdekk’ (spijkerbanden), is het dus aan te raden om bij aankomst in Noorwegen te kiezen voor een huurauto waar de spijkers al onder zitten.
Zonder vliegtuig
Een andere optie is natuurlijk om je eigen auto aan de grens, of voor de veerboot, achter te laten. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om de mini-cruise Kiel-Oslo te pakken van Colorline? Begin je wintersport vakantie ontspannen met een overnachting op deze enorme schepen en pak een huurauto bij aankomst in Oslo om naar je eindbestemming te rijden.
Andere opties zijn om door te rijden tot bijvoorbeeld noord-Denemarken, Hirtshals, en daar 1 van de veerboten te pakken naar Noorwegen. Je hebt daar de keuze tussen twee speed-ferries naar Kristiansand en een gewone veerboot naar Langesund (Fjordline) of Larvik (Colorline).
De speed-ferry van fjordline, een catamaran die in 2 uur en 15 minuten het Skagerrak oversteekt, is wel alleen een aanrader voor mensen met stalen magen. Voor ieder die toch nog eens misselijk kan worden is het beter de veerboot naar Langesund of Larvik te pakken, of de iets tragere, maar nog steeds snelle veerboot van Colorline naar Kristiansand.
Meer weten over Noorwegen?
Mirthe helpt je verder
Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

- Gastvrije Noorse cultuur
- Magische fjordenlandschappen
- Noorderlichtspektakel
- Avontuurlijke outdoor-activiteiten