Zoek & boek

Treinreizen door Noorwegen

 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten
Op naar Noorwegen

Met de trein langs fjorden, bergen, steden en het Noorderlicht

KEDENGEDENG-KEDENGEDENG-KEDENGEDENG-OSLOOO! Zie je jezelf al gaan? Terwijl de kilometers spoor onder je door razen, de fjorden zich aan je openbaren, je langs berg-, meer- en sneeuwlandschappen reist? En dat alles terwijl je gebruik maakt van de meest comfortabele manier van reizen die er is. Met de trein reizen is een optie die zeker het overwegen waard is wanneer je je (rond)reis naar Noorwegen gaat plannen. In dit artikel nemen we je mee langs Oslo, Bergen, Flåm en georganiseerde treinreizen.

Treinreis Noorwegen
Waar wacht je nog op?

Boek een treinrondreis door Noorwegen

Treinrondreis.nl Bekijk prijs
Opreis.nl Bekijk prijs
treinen door noorwegen

De Noorse spoorwegen

Treinreizen door Noorwegen, met wie doe je dat eigenlijk? Het antwoord is, met Vy! Met wie? Met Vy! Vy (Vygruppen AS), heette tot 2019 de Norges Statsbaner (NSB) en is tegenwoordig de grootste trein- en spoorwegmaatschappij van Noorwegen. Enkele van de spoorwegen van de Vy zijn de Drammenbanen (Oslo-Drammen), de Bergensbanen (Oslo-Bergen), de Raumabanen (Dombås-Åndalsnes), de Meråkerbanen (Trondheim-Storlien) en de Nordlandsbanen (Trondheim-Bodø). Met deze treinverbindingen zijn prachtige rondreizen door Noorwegen te plannen. Dit kan je helemaal zelf doen, via de website van Vy. De zes uur durende treinrit van Oslo naar Bergen boek je daar al vanaf 20 euro.

Nachttreinen zijn ook te vinden op de Noorse spoorwegen. Dit kan onder andere op de trajecten Bergen-Oslo, Bodø-Trondheim, verschillende trajecten naar Stockholm (Zweden).

11-daagse treinrondreis

Groen, groener, groenst

Vanuit een comfortabele trein met royaal uitzicht kun je de zuidkust tussen Kristiansand en Stavanger ontdekken, evenals de hoogvlakte, bergen en watervallen tussen Bergen, Geilo en Oslo. Tijdens deze reis kun je genieten van het prachtige Noorse landschap terwijl je met de Flåmsbanen over het steilste treintraject ter wereld rijdt. Bovendien is een boottocht van Gudvangen naar Flåm over de Naerøyfjord inbegrepen.

treinreis in noorwegen

Oslo-Bergen (Bergen-Oslo)

De Bergensbanen is de beroemde treinreis tussen Oslo en Bergen. Alleen al het berglandschap van Oslo naar Gol en daarna Geilo is zeer de moeite waard. Alsof dat nog niet genoeg is kom je vervolgens via de Hallingdal-vallei uit bij de Hardangerjøkulen gletsjer. Deze rit van ruim 6 uur zal je zeker niet vervelen! Tickets zijn te krijgen via Vy (zie hierboven), vanaf EUR 20,- (mits je flexibel bent qua vertrekdag en vertrektijd). De Bergensbanen sluit ook aan op de Flåmspoorweg, waar hieronder nader op in wordt gegaan.

Liever wat Noordelijker? Vanuit Oslo maak je met de Nordlandsbanen via Trondheim over 839 kilometer spoor de treinreis naar Bodø, de perfecte plek om Noordelijk Noorwegen verder te ontdekken!

Oslo-Bergen
flam spoorlijn noorwegen

Flåm spoorlijn

Zeg je “Noorwegen” en “trein” in één zin, dan zal menigeen direct beginnen over de Flåm spoorlijn. De 1 uur durende treinrit van Flåm naar Myrdal is namelijk in één woord waanzinnig! De spoorlijn van Myrdal naar Flåm is een aftakking van de Bergenspoorlijn (Oslo-Bergen). Flåm ligt op 2 meter boven zeeniveau aan het Aurlandsfjord en onderweg naar Myrdal stijg je tot 865,5 meter boven zeeniveau. Met een helling van 55% is het daarmee één van de steilste trajecten ter wereld. Maar dit is niet het enige spectaculaire aan de tocht; ook de tussenstop bij de waterval Kjosfossen en het machtige berg- en fjordenuitzicht maakt dit een treinreis door Noorwegen om nooit te vergeten.

Tickets voor de Flåm spoorlijn zijn onder meer te koop via de website van Norwaysbest. Reis je met Interrail? Dan zijn er vaak ook fixe kortingen op tickets voor de de trein van Flåm.

Georganiseerde treinvakanties Noorwegen

Het kan heerlijk zijn om één pakketreis te boeken, in het vliegtuig (of ook op de heenweg in de trein!) te stappen en nergens meer over na te hoeven denken. Verschillende reisaanbieders bieden daarom ook volledig georganiseerde treinvakanties naar Noorwegen aan. We zetten er hier een aantal voor je op een rij:

 • Een treinreis door Noorwegen is allereerst mogelijk via de ANWB. Momenteel biedt de ANWB bijvoorbeeld een 11-daagse treinreis aan waarbij je vertrekt vanuit Utrecht en via de ferry vanuit Eemshaven naar Kristiansand vaart. Vanaf hier start de treinreis. Prijzen per persoon op basis van logies vanaf EUR 1762,-;
 • Een treinvakantie in Noorwegen is ook te boeken via De Jong Intra Vakanties. Deze organisatie biedt niet alleen volledige treinvakanties aan, maar ook rondreizen door Noorwegen (en naar het Hoge Noorden!) waarin bijvoorbeeld de trein en boten gecombineerd worden;
 • Enthousiast geworden over de spoorlijn tussen Oslo en Bergen? Norske biedt een volledig verzorgde reis tussen Oslo en Bergen aan, inclusief de Flåm-spoorlijn. Ook behoefte om meer naar het Noorden te gaan? Kijk dan eens naar de reis met deze organisatie die niet alleen de Noorse steden, maar ook de Lofoten aandoet. In deze reis leg je de grote stukken af per trein en ontdek je de fjorden per boot.

Is Noorwegen te klein voor je en ben je op zoek naar een treinreis door (een deel van) Scandinavië? Ook dat is mogelijk! Onder andere Destintravel, Tiaratours en Go North bieden combinatiereizen door Zweden, Noorwegen en/of Denemarken aan, soms ook tot diep in de poolcirkel. Ook via de treinreiswinkel boek je een tocht die niet alleen langs de Noorse hoogtepunten gaat, maar ook langs Kopenhagen, Stockholm en Göteborg. Deze reis bevat ook de beroemde nachttrein van Stockholm naar Abisko.

Wil je graag het Noorderlicht zien? Een treinreis door Noorwegen waarin je goede kans hebt om het Noorderlicht te aanschouwen is zeker mogelijk. Kies voor de meeste zekerheid voor een zo Noordelijk mogelijke bestemming, zoals bijvoorbeeld het eindstation van de Nordlandsbanen, Bodø. Vanaf daar kan je – als je een echte Noorderlichtexpeditie prefereert nog verder Noordelijk met de auto of bijvoorbeeld met de Hurtigruten postboot of andere cruiseboot.
Zelf aan de slag met het samenstellen van een treinreis door Noorwegen? Kijk op de website van Vy of boek een onbeperkt ticket via Interrail.

FAQ: antwoord op veelgestelde vragen

Kan je ook met de trein naar Noorwegen toe?

Dat kan zeker. Lees hier meer over in dit artikel.

Wat kost een treinvakantie door Noorwegen?

Georganiseerde treinvakanties naar Noorwegen zijn te vinden vanaf EUR 1200 per persoon voor 9 dagen. Daarbij zijn reis en verblijf volledig inbegrepen. Afhankelijk van het aantal en de ligging van de bestemmingen die je tijdens de treinreis aandoet, de mate van luxe en het aantal excursies en maaltijden dat is inbegrepen kan de prijs oplopen tot ruim EUR 4.000.

Zijn er ook treinvakanties die Noorwegen en Zweden combineren?

Er zijn vele treinvakanties te vinden die Noorwegen en Zweden combineren. Check hierboven welke reisorganisaties onder andere pakketreizen aanbieden. Daarnaast zijn de treinverbindingen tussen Stockholm, Götenborg en Oslo ook zo goed georganiseerd, dat deze gemakkelijk zelf te boeken zijn, bijvoorbeeld via de Zweedse spoorwegen of via de website van Interrail.

Wat is de mooiste treinreis van Scandinavië?

De trein van Flåm naar Myrdal in Noorwegen wordt door velen aangeduid als de mooiste, spectaculairste en indrukwekkendste treinreis van Noorwegen en van Scandinavië. In deze rit daal je vanaf Myrdal af naar Flåm in de vallei van het Aurlandsfjord (of stijg je, andersom). Let wel, hoewel deze treinrit op de route van de reguliere trein van Oslo naar Bergen ligt, rijdt het traject Myrdal Flåm tegenwoordig alleen nog maar voor toeristen.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Mirthe helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Mirthe Noorwegen expert
 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…