Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…
Alles wat je moet weten
Stedentrips naar Oslo
Hoewel de hoofdstad van Noorwegen niet vaak in het rijtje Parijs, Londen, Berlijn en Rome voorkomt is een stedentrip naar Oslo zeker net zo goed de moeite waard. Als hoofdstad van land vol met outdoor-liefhebbers zul je in Oslo een unieke mix van cultuur en natuur kunnen ervaren.
In dit artikel geven we algemene tips voor stedentrips naar Oslo en sluiten we af met 5×5 tips voor tijdens je bezoek.
Waar wacht je nog op?
Boek een stedentrip naar Oslo
Hoe kom je in Oslo?
De meeste citytrips maken we vaak door met het vliegtuig ter plekke heen te gaan. Dit is natuurlijk ook heel goed mogelijk voor Oslo. Vanuit Schiphol, Düsseldorf (DE) en Zaventem (BE) gaan er dagelijks rechtstreekse vluchten naar de hoofdstad van Noorwegen.
Begin je citytrip in het Oslofjord
Maar het vliegtuig is niet je enige optie om in Oslo te geraken. Een hele gave manier om je vakantie te beginnen is door de mini-cruise Kiel-Oslo te pakken. Je kan overwegen met de auto naar de Noord-Duitse havenstad te rijden om dan de auto daar achter te laten en als voetganger mee te gaan op de boot van Colorline.
Deze veerboot noemt zichzelf een mini-cruise en dat is niet voor niks. In de middag ga je aan boort in Kiel en de volgende ochtend zul je aankomen in Oslo. De schepen van Colorline op deze tocht zijn een ervaring op zichzelf. Van zwembad tot talloze restaurantjes, café’s en clubs om te dansen ’s avonds; je vindt het er allemaal.
Vergaap je aan het grote schip, ervaar hoe het is om te slapen in je eigen hut en ontwaak met uitzicht op het Oslofjord. Het Oslofjord is namelijk prachtig om vanaf het water te bewonderen. Je vaart er ook wel een tijdje doorheen. Neem dus die koffie van je ontbijtbuffet mee naar het zonnedek en geniet van deze trage manier van reizen.
Waar kun je verblijven in Oslo?
Hotels genoeg in Oslo. De hotels van de Scandinavische hotelketen ‘Scandic’zijn over het algemeen een echte aanrader met mooie kamers en het meest goddelijke en uitgebreide ontbijtbuffet dat je, je maar kunt voorstellen.
De prijzen in een hoofdstad vallen vaak al tegen en Oslo, als hoofdstad van 1 van de rijkste landen ter wereld, valt dus ook niet mee. Gelukkig zijn er ook nog talloze ander opties om in te verblijven tijdens je Oslo stedentrip.
Neem bijvoorbeeld een kijkje op AirBnB of huur een ‘hytte’ op 1 van de vele campings in en rondom Oslo. En, zoals voor de meeste steden geldt, kijk of je jouw verblijf niet net even buiten de stad kunt vinden. Wat al gauw een paar tientjes per nacht kan schelen.
Wat is er te doen tijdens je stedentrip in Oslo?
Het korte antwoord is: vanalles! Van musea tot lekker uit eten, bijzondere dansvoorstellingen of een wandeling door een historische wijk: Ook in Oslo is er veel te ontdekken. Om je wat op weg te helpen hebben we vijf lijstjes voor je gemaakt met verschillende to-do’s in deze hoofdstad.
5x Oslo met kinderen
Met kinderen op stedentrip in Oslo is ook zeker een aanrader. Wie wil er als kind nu niet naar het land van de vikingen? Hoewel je uitstapjes met (jonge) kinderen vaak anders zijn, betekent het niet dat het minder leuk is. Ontdek de stad vanuit de ogen van je kinderen en geniet samen van jullie nieuwe ontdekkingen.
Stolpejakten Oslo
Dwars door de stad zijn op verschillende plekken 1-meter hoge palen neergezet die je kan zoeken. Meld je aan op stolpejakten.no , download de gratis app en ga samen met je kinderen op speurtocht.
Het internationale kinderkunst museum
Kunst gemaakt door kinderen uit 180 verschillende landen wereld zijn te bewonderen in dit unieke museum. Bekijk de wereld vanuit de ogen van kinderen van over de hele wereld.
SNØ
Welk (Nederlands) kind wordt er nu niet blij van sneeuw? Deze ski-hal met 36000m2 aan besneeuwde hellingen ligt maar op 15 minuten van Oslo. Je kunt er het hele jaar skiën, snowboarden en langlaufen. Voor alle niveaus!
TusenFryd pretpark
Het grootste pretpark van Noorwegen vind je in Oslo. Er zijn attracties voor alle leeftijden en in de zomer is er zelfs een speciaal waterpark.
Naturhistorisk museum
Het zoological musuem, geological museum en de botanische tuinen vormen samen het natuur historische museum van Oslo. In de Botanische tuinen vind je sinds 2020 ook het ‘klimaat-huis’ waar je samen met je kinderen en tieners alles kunt leren over klimaatverandering, wat de gevolgen zijn en welke stappen er genomen kunnen worden.
Skimore Oslo
Hang meters boven de grond en klim tussen de bomen in Noorwegens grootste klimpark.
Waar wacht je nog op?
Boek een accommodatie in Noorwegen
5x Geschiedenis in Oslo
Oslo bestaat al meer dan 1000 jaar en op historisch gebied is er dan ook meer dan genoeg te ontdekken.
Norsk Folkemuseum
Het Noors museum van cultuur geschiedenis is één van ’s werelds oudste en grootste openlucht musea met 160 gebouwen, een oud stadscentrum en de beroemde Gol stavkirke uit de 13e eeuw. In de zomer is het museum het meest ‘levend’ en kun je meedoen aan allerlei bijzondere, leerzame en vooral leuke activiteiten.
Akershus Fort
Het Fort uit het einde van de 13e eeuw/ begin 14e eeuw is gebouwd onder koning Håkon V. In de 16e/17e eeuw werd het kasteel gemoderniseerd door Koning Christian IV, waardoor we nu een het prachtige Renaissaince gebouw kunnen bewonderen op een zomers dag. Je kunt het fort in de zomer bezoeken onder begeleiding, maar de omgeving van het fort is ook een populaire plek voor allerlei activiteiten zoals concerten, festiviteiten en ceremoniën.
Het vikingschip museum
Waar zijn die Vikingen nu? Juist, die geschiedenis kun je opsnuiven in het viking schip museum met ’s werelds best bewaarde viking schepen en vondsten uit viking graven van rondom Oslo.
Middeleeuws Oslo
De oudste resten van Oslo kun je vinden in Gamlebyen. Hier vind je ook het Oslo Ladegård medieval centre, waar je meer informatie kunt vinden en begeleidde wandelingen kunt boeken door het ruïne park.
Het Hjemmefrontmuseum
Wist je dat Churchill tijdens de tweede wereld oorlog eens had opgemerkt dat als alle landen vochten zoals Noorwegen de tweede wereld oorlog er heel anders uit zou hebben gezien? Tijdens de geschiedenislessen hebben we het in Nederland bijna nooit over onze noordelijke buren, terwijl er ook hard gevochten is in Noorwegen. Leer er meer over in dit museum in het Akershus Fort.
Aanrader: de Oslo City Pass!
Bespaar tijd en geld tijdens je bezoek aan Oslo met de Oslo City Pass. Je hebt de keuze uit een kaart voor 24, 48 of 72 uur. Met de Oslo Pass heb je niet alleen toegang tot meer dan 30 attracties en musea, maar heb je ook toegang tot rondleidingen en onbeperkt reizen met het openbaar vervoer in Oslo.
5x Eten in Oslo
Wat is een stedentrip zonder de ontdekking van nieuw en lekker eten? Hier 5 onbekende parels voor je smaakpapillen.
Grådi
Hier vind je typische skandinavische lunch-gerechten vaak voor rond de 100 NOK (ongeveer €10).
Brutus
Hier kun je natuur-wijn geserveerd krijgen door 1 van Oslo’s leidende natuur wijn experts. Je kunt een zes gangen menu boeken, of gewoon langskomen voor wat losse snacks. De IJslandse kok maakt gerechten waarvan de smaken van simpele basisingrediënten de basis vormen. Hier vind je echte Scandinavische specialiteiten met een moderne twist.
Izakaya
Zin in een niet-scandinavische avond? Spring dan binnen bij Izakaya in de St Olavs gate. Een Izakaya is een Japanse vorm van een eetcafé, vergelijkbaar met een Ierse pub of een Spaanse tapasbar. Maar dan uiteraard met Japanse gerechten en drankjes.
Oslo Raw
Ook de raw-food movement is terug te vinden in Oslo. Het blijft verbazingwekkend hoeveel verschillende smaken en structuren je kan maken met alleen maar rauwe ingrediënten. Van Chia-pudding tot salades en koekerij, voor de vegans onder ons is het er hemel op aarde (en voor de niet-vegans ook).
Gioia
En als het kwik dan in Oslo boven de 20 graden komt is het tijd voor zuidelijke invloeden. (Ja de zomer begint in Noorwegen al bij heel wat lagere temperaturen…) In de ijssalon en crêperie Gioia kun je genieten van huisgemaakt Italiaans ijs en franse crêpes.
5km Architectuur in Oslo
Dit lijstje van vijf is iets anders dan de andere. Hier raden we je een vijf kilometer lange stadswandeling aan van ‘Oslo Escape routes’ waarbij je langs prachtige en bijzondere architecturale hoogstandjes komt. Zoals:
The Thief – Landgangen 1: een luxehotel in Tjuvholmen met bijzondere kunst en opvallende details.
Astrup Fearnley museum – Strandpromenaden 2: Dit spectaculaire museumgebouw is ontworpen door de architect Renzo Piano.
Mellomstasjonen / Het nieuwe nationale museum – Brynjulf Bulls plass 2: Scandinavische grootste kunstmuseum met, uiteraard, een interessante architectuur.
Nationaal museum, architectuur – Bankplassen 3: Duik dieper in op de contemporary architectuur in combinatie met historische thema’s in dit Award-winning gebouw.
Posthallen – Prinsens gate 8: Een historisch gebouw met winkels en een restaurant in het historische centrum van Oslo.
Pascal Tollbugata – Tollbugata 11: Een gebouw uit 1895, perfect om even te pauzeren omdat er een café met heerlijke cakes, eten en wijn in te vinden is.
De nieuwe Deichman bibliotheek – Operagata: Deze nieuwe tak van de openbare bibliotheek van Oslo is in 2020 open gegaan.
Barcode – Dronning Eufemias gate: Barcode bestaat uit twaalf smalle hoge gebouwen, elk met een unieke architectuur.
Akrobaten brug – Stasjonsallmenningen: Vanaf deze bijzondere stalen en glazen brug kun je Barcode vanuit weer een andere hoek bewonderen.
Akersalva rivier tot Vulkan – start op Grønland 2: Wandel langs de rivier en bezoek de kunsten centra, restaurantjes en andere culturele instellingen in de oude fabrieksgebouwen.
Vulkan : Een bijzondere, moderne en groene wijk, wandel er rond, stap een restaurantje binnen of een ander culturele instelling en neem ook zeker een kijkje in de Mathallen Food Hall – Vulkan 5.
5x Minder bekend Oslo
Emanual Vigelands mausoleum
Terwijl de beelden van Gustav Vigeland een bekende attractie zijn in Oslo, is het mausoleum van zijn kleine broertje dat niet. Zonde, want het is een ware belevenis. Morbide? Dat valt wel mee. Het mausoleum is volledig beschilderd met fresco’s, waarbij het 800 vierkante meter grote schilderij ‘VITA’ (leven) de grote eye-catcher is. Vergaap je aan de dramatische scenes die gaan over het menselijke leven van conceptie tot de dood.
Klooster ruïnes op Hovedøya
Naast de middeleeuwse ruïnes in Gamlebyen vind je ook op Hovedøya prachtige middeleeuwse restanten. Je komt er met een veerboot vanuit het stadscentrum. Het klooster is ontstaan in de 12e eeuw, maar was in 1532 geplunderd en verwoest. Pas in het midden van de 19e eeuw zijn de ruïnes weer opgegraven.
Kunstnernes Hus
Een bijzonder museum dat gerund wordt door de kunstenaars zelf. Eén van de belangrijkste hotspots in Noorwegen op het gebied van internationale contemporary kunst. Het gebouw zelf is ook de moeite waard, ontworpen door Gudlof Blakstad en Herman Munthe-Kaas en wordt gezien als het voorbeeld van de intersectie tussen neoclassicisme en functionalisme in Noorwegen.
Naast de contemporary kunst tentoonstellingen vind je hier ook een wijd programma met lezingen, open studios, begeleidde rondleidingen en film screenings in de in-house bioscoop.
Oslo Transport museum
Nieuwsgierig hoe de bus en de tram er vroeger uitzagen? Ontdek het in de grootste collectie van vintage openbaar vervoer voertuigen van Noorwegen.
Damstredet en Telthusbakken
Deze, nog altijd bewoonde straten staan vol met mooi onderhouden houten huizen van eind 18e en 19e eeuw. Damstredet is gevuld met huizen uit de eerste helft van de 19e eeuw en is 160 meter lang. Telthusbakken met zijn 260 meter kun je wat langer door wandelen. Neem ook zeker een kijkje bij de tuinen met de romantische ‘Kjærlighetsstien’ (Het liefdespad).
Meer weten over Noorwegen?
Mirthe helpt je verder
Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?
- Gastvrije Noorse cultuur
- Magische fjordenlandschappen
- Noorderlichtspektakel
- Avontuurlijke outdoor-activiteiten