Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

6 steden om te bezoeken op je stedentrip Noorwegen

Hoewel de meeste mensen bij Noorwegen aan natuur, fjorden, bergen en elanden denken zijn de Noorse steden ook een echte aanrader om te bezoeken. Noorwegen kent een bijzondere Scandinavische cultuur en in de steden heb je de meeste kans deze te leren kennen. Van Grieg in Bergen tot de hoofdstad van de vikingen Trondheim, in dit artikel zetten we 6 bekende en minder bekende steden op een rij voor jouw citytrip Noorwegen.

Bekijk via onderstaande knoppen direct alle stedentrips naar Noorwegen per reisaanbieder:

Stedentrip Noorwegen

Bij een stedentrip in Noorwegen zul je merken dat je voor de grote steden eigenlijk altijd aan het water zult zitten. In het binnenland zijn grote steden niet echt te vinden. Sowieso zijn de steden na Oslo kleiner dan wij gewend zijn. Waar er in Oslo nog een dikke 1.000.000 mensen wonen, wonen er in de eerstvolgende grote stad in Noorwegen (Bergen) maar een kwart van dit aantal en is dus vergelijkbaar met een stad als Groningen of Eindhoven.

Je zult ook merken dat citytrips in Noorwegen niet alleen om cultuur draaien. Veel steden zijn trots op hun outdoor- en sportmogelijkheden aan de deur en dragen dit dan ook uit. Neem dus naast je hakken ook je wandelschoenen (of ski’s) mee voor stedentrips in Noorwegen!

1. Oslo

stedentrip oslo

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en alleen daarom al natuurlijk de moeite waard om te bezoeken. Het is door zijn ligging tussen bergen en door de Noorse ecologische politiek één van de groenste grote steden in de wereld. De stedelingen zul je regelmatig op de ski’s of wandelschoenen in de omliggende bossen tegen komen. Wist je dat ze in Noorwegen zelfs de ‘hikende’ forens kennen? Voor of na je werk nog even een berg beklimmen is best normaal.

Lees ook: 5×5 tips voor je stedentrip Oslo

Maar ook op cultureel vlak zit je in Oslo goed. Als de grootste stad van Noorwegen zul je hier de meeste contemporary cultuur vinden met de musea, galleriën en architectuur. Breng ook zeker een bezoekje aan het Vigeland park met de indrukwekkende beelden van de kunstenaar Gustav Vigeland.

2. Bergen

Trondheim

De eerstvolgende grote stad in Noorwegen is Bergen. Let op, Bergen staat ook bekend als de natste stad van Noorwegen. Het is waarschijnlijk de enige stad die met trots ansichtkaarten met regen in plaats van stralende blauwe luchten verkoopt.

Naast de vele culturele instellingen, zoals het Grieg museum (aanrader!), is gewoon rondwandelen door Bergen ook zeker een aanrader. Ondanks de vele branden door de eeuwen heen heeft Bergen nog enorm veel (oude) houten huizen, die stad enorm veel sfeer geven. Vooral de oude kade Bryggen is een bijzondere ervaring om doorheen te dwalen. Maar ook de straatjes van Nordnes met de vele witte houten huizen zijn het bewonderen waard.

3. Trondheim

Trondheim

Trondheim was in de tijd van de vikingen de hoofdstad van Noorwegen. De sfeer in de stad is wel wat te vergelijken met die van Groningen. Om precies dezelfde reden. Door de noordelijke en afgelegen ligging zijn er relatief weinig vaste inwoners (zo’n 200.000), maar door de Universiteit kent Trondheim, net als Groningen, een relatief heel groot aantal jongeren. Dit geeft de stad een bijzondere progressieve en jeugdige sfeer.

Trondheim staat ook bekend als de food-capita van Noorwegen. Hoewel uit eten gaan niet echt ingebakken zit in de Noorse cultuur kun je in deze grotere steden wel zeker de Noorse culinaire keuken ontdekken. Van romige ‘fiskesuppe’ tot rendiervlees, de Noordelijke smaken zijn interessant om te ontdekken.

In Trondheim vind je dan ook verschillende Michelin-ster restaurants.

4. Tromsø

tromso noorwegen

We gaan steeds noordelijker met ons lijstje. Tromsø is de meest noordelijk gelegen grote stad van Noorwegen. Wil je dus het noorderlicht zien? Plan dan je winterse citytrip in met een bezoek aan Tromsø. Houdt er wel rekening mee dat het noorderlicht dan ook het enige natuurlijke licht gaat zijn, want van november tot januari komt de zon daar niet op. Uiteraard is Tromsø in de zomer ook een ervaring op zich, omdat dan de zon juist niet meer ondergaat.

Tromsø is echt een stad waar je heen gaat voor de natuur. Als we naar de website van de stad zelf kijken (visittromsø.no) zien we ook alleen maar plaatjes van buiten activiteiten. Dit betekent niet dat je, jezelf in het zweet hoeft te werken. Boek een rondvaart door de fjorden en ontdek Noorwegen vanaf het water.

5. Ålesund

alesund noorwegen

Dan zakken weer wat af naar beneden. Tussen Trondheim en Bergen vinden we nog Ålesund. Wederom een bijzonder plaatsje om doorheen te kuieren. Met prachtige oude houten huizen en de vele kunst gallerietjes is het een populaire bestemming voor toeristen. Let wel op dat je niet net het stadje bezoekt als er een cruise-schip is aangemeerd, want dan wordt je overspoelt door mede-toeristen.

Ålesund is ook de perfecte plek om de smaak van de fjorden te pakken te krijgen. Gelegen op een eiland aan het begin van onder andere het Geirangerfjord heb je hier ook vele mogelijkheden voor bijzondere boottochtjes.

6. Lillehammer

Lillehammer

Zoals je misschien onderhand gemerkt hebt liggen eigenlijk alle grote steden van Noorwegen aan de kust. Logisch, want het binnenland was vroeger niet zo makkelijk te bereiken. Daarom op onze lijst toch nog één in het binnenland gelegen stad: Lillehammer.

Hoewel het naastgelegen Hamar groter is, halen we Lillehammer aan, omdat hier de winter Olympische spelen van 1994 waren. De wintersportliefhebber kan hier dan ook zeker zijn of haar neus ophalen. Van mooie schaatsbanen tot skischansen, als er sneeuw ligt ben je in Lillehammer op de juiste plek.