Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

9 onbekende parels voor je rondreis door zuid Noorwegen

Dus jij bent van plan zuid Noorwegen op rondreis te ontdekken? Zuid Noorwegen, of zuidelijk Noorwegen (Sørlandet)? Zijn die dan niet hetzelfde? Absoluut niet. Dus voor je jouw reis gaat plannen, laten we eerst even duidelijk maken waar jij van plan bent rond te gaan toeren.

Zuid Noorwegen of alleen Sørlandet

Over het algemeen bedoelen de meeste mensen met zuid Noorwegen grofweg de hele ‘buik’ van Noorwegen. Welke bestaat uit de regio’s West-Noorwegen (Vestlandet), Oost-Noorwegen (Østlandet), Zuidelijk-Noorwegen (Sørlandet) en Centraal-Noorwegen (Midt-Norge).

Zuidelijk-Noorwegen, ‘Sørlandet’, oftewel het zuidland, is dus maar een klein gedeelte van die grote buik, waarmee de meeste Noren grofweg de provincie Agder bedoelen.

In dit artikel gaan we er van uit dat jij op zoek bent naar een mooie rondreis door heel zuid Noorwegen en niet alleen de provincie Agder. We hebben voor jou 9 onbekende parels op een rij gezet die je zeker eens moet bekijken op je rondreis door Zuid Noorwegen.

(Op zoek naar meer algemene tips voor de rondreis zelf? Lees dan zeker ons artikel over autorondreis in Noorwegen.)

Parel 1: Røros

Stadsgezicht houten dorp Røros
UNESCO world heritage site: Røros

Loop eender welke supermarkt binnen in Noorwegen en je zult er de biologische ‘Røros boter’ aantreffen. Het plaatsje Røros is echter niet zozeer bekend van zijn boter, maar van het feit dat het hele dorp een UNESCO World Heritage Site is.

Het is 1 van de oudste houten dorpen in heel Europa en is praktisch onveranderd sinds 1600. Als je door het dorpje wandelt heb je het gevoel dat de kronkelende steegjes en binnenplaatsen eindeloos doorgaan.

Stop even bij Olav’s mijn om je te oriënteren en meer over de geschiedenis te leren en duik de kelder van Rammkjellarn in voor lokale producten.

Overnachten in Røros? Dat kan! Bekijk onderstaande vakantiehuisjes in dit plaatsje.

€783,00
Chalet.nu

Parel 2: Sauna met duik in waterval

Een sauna, of een badstue, is zeker iets dat je tijdens je rondreis in zuid Noorwegen niet mag missen. Van openbare sauna’s tot bijzondere plekjes die je privé kunt reserveren. De keuze is reuze laten we maar zeggen.

Welke raden wij dan aan? De onbekende parel van Fossumsanden Camping in Fyresdal. Deze camping, uitgebaat door Nederlandse sauna-liefhebbers is een ware belevenis. Vanuit de gezellige rustruimte kijk je uit op de waterval die, voor de durfals, ook te gebruiken is als koudwater bad.

Fossumsanden Camping in Fyresdal
De onbekende parel van Fossumsanden Camping in Fyresdal

Door zijn volledig vrije ligging kun je rustig je badkleding thuis laten. Een unicum in Noorse sauna’s.

De camping zelf heeft ook erg gezellige hytter te huur en ook het kleine dorpje Fyresdal zelf is zeker de moeite waard om een keer door te struinen, met een heuse kunst-galerie, gezellig kledingwinkeltje met biologische producten, koffie plekje in de sportwinkel en een prachtig strand aan het meer.

Parel 3: Dineren onder water

Parel 3: Restaurant Under – Bron: https://under.no/

Om in het water thema te blijven: Noorwegen kent 1 van de meest spectaculaire Michelin-ster restaurants: Under. Dit restaurant bied je de unieke ervaring van luxueus eten op 5 en halve meter onder zeeniveau. Het restaurant is meer dan een luxe restaurant op een spectaculaire plek. Alles is erop gericht om je een totaal ervaring te geven. Het eten, het interieur en natuurlijk het uitzicht nemen je mee op een avontuur van het Noorse maritieme leven dat je anders niet te zien zult krijgen.

Parel 4: Woeste golven tegen je slaapkamerraam

krakenesfyr
Parel 4: Kråkenesfyr Vuurtoren – Bron: https://krakenesfyr.com/english/

Noorwegen en water horen natuurlijk bij elkaar en ook onze volgende parel valt onder dit thema. Kråkenes Vuurtoren is spectaculair gelegen aan de wilde kust van Vågsøy tussen Ålesund en Bergen. De vuurtoren ligt 42 meter boven zeeniveau, maar vergis je niet: de golven kunnen daar alsnog tegen het gebouw aanslaan. Als dat niet spectaculair is weten wij het ook niet meer.

Kråkenesfyr kun je boeken voor een overnachting om deze prachtige plek nog intenser te ervaren.

Parel 5: De lekkerste kaneelbroodjes

Kafe Hvidesøe
Parel 5: Kafe Hvidesøe – Bron: https://www.facebook.com/KafeHvidesoe/

Dit is een hele persoonlijke tip, maar volgens ons vind je de lekkerste kaneelbroodjes van Noorwegen in Kviteseid, Telemark. Namelijk in Kafe Hvidsøe. Boek gelijk de tiny-house midden in het centrum van dit idyllische dorpje om ’s ochtends wakker te worden met heerlijke koffie en de lekkernij van Noorwegen op je bordje.

Parel 6: Een tocht over het Telemarkkanaal

Een tocht over het Telemarkkanaal

Het Telemark kanaal brengt je vanaf de kust, Skiën, tot het binnenland in Telemark, Dalen. Dit kanaal in Zuid Noorwegen is 105 kilometer lang en kent een totale stijging van 72 meter die door middel van 8 sluizen overbrugt wordt.

Hoewel je als Nederlander misschien niet direct enthousiast wordt van het woord ‘kanaal’ is het Telemarkkanaal toch een unieke ervaring omdat die machtige bergen langs het water toch wel wat anders zijn dan ons platte landje.

Via de website van telemarkcanal kun je (halve) dagtochten boeken op het kanaal waarbij je heen gaat met de boot en terug wordt gereden met een bus. Uiteraard is het ook mogelijk het hele kanaal af te varen met je eigen boot.

Parel 7: Intiem concert en bezoek aan het huis van Grieg

Als je tijdens je rondreis in zuid Noorwegen met de auto langs Bergen gaat is het Grieg museum zeker een aanrader. Bij het huis van Grieg is een unieke, intieme concerthal gebouwd waar je kunt genieten van de prachtige muziek van deze Noorse componist met hetzelfde uitzicht dat hij had tijdens het componeren.

Nieuwsgierig? Neem gauw een kijkje op de website van het Griegmuseum of boek direct tickets (en voorkom daarmee wachtrijen ter plekke) via GetYourGuide (of onderstaande button).

Parel 8: Ga naar Aurland in plaats van Flåm

Parel 8 Ga naar Aurland in plaats van Flåm
Het idyllische dorpje Aurlandsvangen aan het water van Sogne fjord (Aurlands fjord)

Als je op zoek gaat naar bijzondere plekjes tijdens je zuid Noorwegen rondreis dan ben je vast al het dorpje Flåm tegen gekomen. Maar, zoals dat gaat met de overbekende toeristische plekken (net als Geiranger en Preikeston bijvoorbeeld) kun je vaak door de toeristen de plek niet meer zien.

Ga daarom in plaats van Flåm naar het dorpje Aurland. Dit dorpje, maar een kleine 10 kilometer noordelijker ligt in dezelfde spectaculaire ‘Grand Canyon’ van Noorwegen en krijg je dezelfde ervaring, minus de toeristen.

Parel 9: Als een echte viking op een IJslander de bergen in

Parel 9: Als een echte viking op een IJslander de bergen in
Parel 9: Als een echte viking op een IJslander de bergen in – Bron: https://oienovre.no/

Op vier benen de bergen van Noorwegen ontdekken is ook een ervaring die eigenlijk niet zou mogen ontbreken tijdens je rondreis in zuid Noorwegen. IJslanders zijn waarschijnlijk het populairste paardenras in Noorwegen en je zult op vele plekken de mogelijkheid vinden een paardentocht te maken.

Wij raden het paardencentrum ‘Øien Øvre’ aan in Nedre Heidal in Oppland. Zomers wonen de eigenaren op een echte ‘zomer-boerderij’ bovenop de berg met alleen een zonnepaneeltje als modern gemak en de paarden op het land eromheen. Neem ook zeker in de winter contact met ze op, want galopperen door de sneeuw is ook een ervaring om niet te vergeten.

Boek jouw rondreis door Zuid-Noorwegen

Genoeg inspiratie op gedaan voor jouw rondreis door Zuid-Noorwegen? Boek dan vandaag nog jouw rondreis via één van onderstaande reisorganisaties!