Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Van droom naar plan: je individuele rondreis in Noorwegen

Groepsreizen hebben hun plaats, maar soms wil je gewoon op je eigen gemak rondreizen door Noorwegen. Maar Noorwegen is groot, er is veel te zien en veel te doen. Hoe begin je aan het plannen van je individuele rondreis?

Populaire reisorganisaties die individuele rondreizen aanbieden naar Noorwegen:

Ontdek wat er te doen valt

Er is een reden dat je al aan het googelen bent naar een individuele rondreis door Noorwegen. Het land trekt. De bergen, de fjorden, de vikingen, het ‘friluftsliv’ gevoel, de Noorse kaneelbollen en fiskesuppe…

Maar naast de bekende hotspots zoals de Preikestolen, het Geirangerfjord en de Hardangervidda zijn er nog duizenden andere plekken die de moeite zijn om te bezoeken. Hoe ontdek je nu in hemelsnaam wat er waar te doen en te zien valt?

individuele rondreis noorwegen

Speur reisorganisatie websites af

Reisorganisaties zijn een goede plek om te beginnen. Ze kennen het land en hebben al kant en klare rondreizen uitgestippeld. Wist je dat veel reisorganisaties ook individuele rondreizen aanbieden? Als je daar gebruik van maakt hoef je de rest van dit artikel niet meer te lezen. Kies een reis aan die je aanspreekt, boek hem en alles is voor je geregeld. Je hoeft alleen nog maar je tas in te pakken en in de auto te stappen naar Noorwegen.

Maar het nadeel van een reisorganisatie kan zijn dat je vervolgens op elke camping of in elk hotel tussen de Nederlanders zit: ‘Mooi hé? Wij doen de ‘puur natuur Noorwegen’-reis van de ANWB, en jullie?’ ‘Ehh.. ja.. wij ook. Tot morgen in Voss dan zeker?’

Desalniettemin zijn er ook kleinere reisorganisaties die de grote toeristenpleisters mijden en die een prachtig vertrekpunt zijn voor je reisplanning.

Dit zijn de meest geboekte individuele rondreizen door Noorwegen:

Ervaar Noorwegen op haar best
10 daagse fly drive Noorwegen bergen & fjorden ✔️ Bewonder het Geirangerfjord
✔️ Rijd over de Trollstigen
✔️ Highlights als Oslo en Bergen
1
10 daagse fly drive Noorwegen bergen & fjorden
€1.319,00
vanaf prijs
Tui.nl
Een echte must voor natuurliefhebbers
15 daagse fly drive Grand Tour Noorwegen ✔️ Bezoek Oslo, Bergen en Trondheim
✔️ Avontuur langs de Trollstigen
✔️ Over de beroemde Atlantic Road
2
15 daagse fly drive Grand Tour Noorwegen
€1.474,00
Tui.nl
Prachtige ongerepte natuur
7 daagse fly drive Noorwegen fjorden & kusten ✔️ Op avontuur over de Atlantic Road
✔️ Bewonder het Geirangerfjord
✔️ Met onder andere de Trollstigen
3
7 daagse fly drive Noorwegen fjorden & kusten
€1.206,00
vanaf prijs
Tui.nl

Maak gebruik van VisitNorway

Noorwegen zelf helpt haar bezoekers ook graag. De website VisitNorway.com is dan ook een perfecte plek om je individuele rondreis in Noorwegen te beginnen plannen. Van overnachtingsmogelijkheden tot leuke thema-lijstjes, na een uurtje rondneuzen heb je genoeg gevonden om minstens 2 maanden door Noorwegen te trekken.

Het principe visit’vul-plaats-of-streek-in’ is een veelgebruikte website naam. Wil je bijvoorbeeld naar Trondheim? Ga dan naar visittrondheim.no. Voor de grotere steden zitten deze websites net zo strak in elkaar als de algemene VisitNorway.com, bij kleinere plaatsjes of streken is het soms een beetje zoeken. Maar juist de ‘visit’-websites van deze kleinere streken leveren vaak de mooiste parels op met lokale, kleinschalige plekjes om te overnachten, te eten, of iets te ondernemen.

Koop een reisgids

En wat is er fijner dan een fysiek boek, waarin je met een markeerstift, potlood en post-its makkelijk van alles kunt aanduiden. Het leuke van reisgidsen is dat je deze vaak op thema of invalshoek kunt kopen. Kies bijvoorbeeld een reisgids die zich specifiek richt op de fjorden, een bepaalde stad, streek of juist eentje die bekend staat om zijn alternatieve plekjes zoals ‘the rough guide’ of ‘the lonely planet’.

Hier een lijstje met toffe reisgidsen om je rondreis door Scandinavië te beginnen:

Plan een route

En dan wordt het tijd om alle losse elementen in 1 reis te gieten. Alle elementen? Waarschijnlijk zul je heel wat dingen toch links moeten laten liggen. Noorwegen is groot en het reizen gaat niet zo snel. Reken op een gemiddelde van 60 tot 80 km/uur dat je kunt rijden. In het zomers hoogseizoen gaat het over het algemeen altijd wat langzamer vanwege de vele grote campers op smalle bergweggetjes. Dat schiet gewoon niet zo op. Wat geen ramp is overigens, want wie wil er nu niet rustig genieten van al het moois?

Noorwegen loopt niet weg

Het is daarom aan te raden niet te veel te willen doen op 1 reis. Kies een mooie streek uit met een paar hoogtepunten die je echt graag wilt zien. Duik dan dieper in op de streek en ontdek zo onbekendere parels waar je weinig tot geen toeristen zult tegenkomen en ontdek zo het pure Noorwegen.

Kies een seizoen

Als laatste kun je ook nog nadenken over het wanneer van je reis. Hoewel de meeste mensen Noorwegen in de zomer bezoeken is Noorwegen eigenlijk het hele jaar rond mooi. Ontdek het land van ijs en sneeuw, of ga juist in de tussenseizoenen. Het voorjaar en de herfst zijn kort, maar daarom erg spectaculair. De natuur barst uit zijn knoppen en explodeert in een spectaculair kleurenpalet.

De enige twee maanden die misschien niet aan te raden zijn, tenzij je echt de enige toerist wilt zijn, zijn november en december. Met vaak nog geen of weinig sneeuw, maar al wel veel donker is dit de periode die zelfs de Noren zelf het liefst over slaan.

Meer lezen?
9 onbekende parels voor je rondreis door zuid Noorwegen
Busreizen en busrondreizen Noorwegen
De do’s en don’ts van wildkamperen in Noorwegen