Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…
Op eigen tempo dit prachtige land verkennen
De ultieme gids voor autorondreizen door Noorwegen
Met een kampeerwagen of camper op rondreis door Noorwegen. Zijn er eigenlijk mensen die hier (stiekem) niet van dromen? Het meest aantrekkelijke van reizen met de camper is het gevoel van ultieme vrijheid die het geeft. Geen zin om verder te rijden? Of een bijzonder mooi plekje ontdekt? Zet je camper neer, rol je luifeltje uit en.. je bent thuis.
Op deze pagina gaan we in op het ‘allemansretten’ en wat dit allemaal voor jou betekent als je op camper rondreis door Noorwegen wilt.
Waar wacht je nog op?
Boek een camperreis door Noorwegen
Het plannen van een rondreis
Er komt best wel wat kijken bij het plannen van een rondreis of camperreis door noorwegen. Ben je op zoek naar meer informatie over het inplannen van je rondreis met de camper door Noorwegen? Bekijk dan onze andere artikelen:
- Rondreis Noorwegen – voor een overzicht van de regio’s, seizoenen en heen en terugreis opties.
- Autorondreis Noorwegen – 10 algemene tips voor als je met de auto (of camper) op rondreis gaat.
- Rondreis Zuid-Noorwegen – 9 onbekende parels om langs te gaan op je (camper)rondreis.
Het allemansretten
Zo gauw je, je verdiept in wildkamperen en bivakkeren zul je het ‘allemansretten’ of ‘freedom to roam’ snel tegen komen. Deze vrijheden in de wetten van Noorwegen, Zweden, Finland, Schotland en Dartmoor (regio in de UK) maken wildkamperen en camperreizen een stuk gemakkelijker.
Het allemansretten komt er in het kort op neer dat al het land door iedereen vrij gebruikt mag worden, mits er uiteraard geen overlast wordt veroorzaakt.
Vrije toegang, ook ’s nachts
Het bekende Nederlandse bordje ‘toegang op de aangewezen paden tussen zonsopkomst en -ondergang’ is in landen met ‘allemansretten’ vrijwel onbekend.
Ziet dat stukje bos daar er erg aanlokkelijk uit? Dan ben je in Noorwegen vrij om er gewoon te gaan wandelen, ook ’s nachts. Wist je dat een nachtelijke wandeling (of slee-partij) met volle maan erg populair is onder de Noren zelf? Of wat dacht je van een wandelingetje dwars door het bos na het werk, wat in de winter betekent in het donker met koplamp? Voeg daar een pauze met kampvuurtje en worstjes grillen aan toe en je hebt een typisch Noorse ‘friluftsliv’-activiteit te pakken.
Let er wel op dat dit vrije begeven geldt voor ongecultiveerd land. Vooral een weiland of akkerland dwars oversteken of in kamperen is not-done. Dit omdat je hiermee de oogst kunt beschadigen. Ook een weiland kent een ‘oogst’ in de vorm van hooi. Dus dat aanlokkelijke veld met hoog gras? Ga er met en boog omheen.
Naast wandelen ook vrij toegang met de mountainbike en de ski’s
Naast dus toegang met de benenwagen ben je in Noorwegen ook helemaal vrij om de natuur op je mountainbike of op de ski’s te ontdekken. Ga dus gerust buiten de gebaande paden en test je skills. Let er in beide gevallen wel op dat je weet wat je doet en je niet een lawine van sneeuw of rotsblokken veroorzaakt.
Van 15 oktober tot 29 april ben je overigens ook vrij om met je ski’s over gecultiveerd land te gaan, mits deze natuurlijk bedekt is met sneeuw.
Vrij kamperen, ook met de camper
Omdat je dus vrij bent om te gaan en staan waar je wilt, ook ’s nachts, kun je dus overal ook wildkamperen tijdens je camperreis door Scandinavië. Zowel met de tent als met de camper.
Let er wel op dat je niet in iemands ‘tuin’ gaat staan en parkeer je camper op tenminste 150 meter van het dichtstbijzijnde huis of hut.
Geen maximale verblijfsduur
Omdat je dus vrij bent om ergens te zijn, kennen ze in Noorwegen ook niet echt regels voor een langere verblijfsduur dan 24 uur. Wat we in veel andere landen, zoals Frankrijk, bijvoorbeeld tegen komen.
Toch is er wel de regel dat je over het algemeen niet langer dan 48 uur op 1 plek verblijft zonder toestemming van de landeigenaar te vragen.
Winterkamperen voor de die-hard
Ook winterkamperen is dus geen enkel probleem. Heb jij een lekker kacheltje in je camper en wil je een wit Noorwegen ontdekken op je rondreis? Ga dan zeker je gang. Let er wel op dat veel parkeerplekjes in de winter niet geschoven worden en het vinden van een goede wildkampeerplek met je camper dus een stuk lastiger is. Maar er zijn nog genoeg campings open voor winterkampeerders dus laat je hierdoor niet tegen houden.
Het is wel aan te raden om in de winter echt goed te letten op de banden van je camper. Zomerbanden zijn sowieso een no-go, maar ook de Nederlandse winterbanden zijn eigenlijk niet voldoende over de bobslee-glijbanen van wegen die je met regelmaat zult tegen komen.
Ook al heb je kettingen bij je, op een 80 km/uur weg als enige met kettingen rijden is geen plan. Ben je dus van plan echt een uitgebreide camper rondreis in de winter te maken dan is het goed om te kijken naar een set (tweedehands) spijkerbanden. Deze kun je bijvoorbeeld vinden op de Noorse marktplaats; finn.no.
Vrij zwemmen in natuurwater
Terug naar de zomer. Je bent ook vrij om te zwemmen in natuurwater. Niks heerlijker dan tijdens je camperreis door Noorwegen de ochtend te beginnen met een duik in een meer, rivier of fjord.
Let er wel op dat sommige natuurstromen gebruikt worden als drinkwaterbron voor nabijgelegen huizen. In zo’n geval staat er wel een bordje en is het dus niet de bedoeling dat jij hierin je ochtend douche neemt.
Ook strandjes vlakbij huizen of boothuisjes kun je beter vermijden omdat deze vaak als privé worden beschouwd. Noorwegen kent water genoeg dus neem gewoon 150 meter verderop die verfrissende duik!
Vrij wildplukken tijdens je camperreis
Wat is er op je camperreis door Noorwegen nu nog mooier dan na die verfrissende duik in het meer je havermoutpap ontbijt op te fleuren met vers geplukte ‘blåbær’ (bosbessen), ’tyttebær’ (veenbessen/cranberries), ‘bringebær’ (frambozen) of ‘multe’ (cloudberries)?
Wildplukken is gewoon en zonder restricties toegestaan. Waar je in Nederland niet meer dan 1 ‘champignonbakje’ bramen mag plukken zul je in augustus in Noorwegen menig Noor aantreffen met emmers vol bessen.
Dus leef je vooral uit op de duizenden bessen of andere eetbare planten. Want wat dacht je van lekkere eetbare zeewieren aan de kust, cantharellen in de herfst of verse jonge berkenblaadjes in het voorjaar?
Wat niet onder het allemansretten valt
Ondanks de vele vrijheden geeft het allemansretten je tijdens jouw camperreis door Noorwegen niet recht op álles.
Open vuur is niet zomaar toegestaan
Hoewel we in Noorwegen vaak aan veel nattigheid denken is ook hier de kans op bosbrand in de zomer reëel. Hoewel er geen algemeen verbod geldt, wordt een open vuur tussen 15 april en 15 september over het algemeen zwaar afgeraden.
Specifieke verboden kun je vaak zien op bijvoorbeeld de weerapp van yr.no. En zoals je zult merken betekent dat dus inderdaad wel een officieel verbod op open vuur in de meeste gebieden in Noorwegen tijdens de zomer.
Toch zijn kampvuurtjes erg populair in Noorwegen en je zult dan ook menig ‘gapahuk’ (een houten schuilplaats) met vuurschaal tegenkomen waar je vaak vrij gebruik van mag maken.
Koop een fiskekort als je wilt vissen
Hoewel wildplukken dus vrij is toegestaan mag je niet zomaar je hengeltje uitwerpen en je wildpluksalade aanvullen met een vers gevangen visje. Het kan uiteraard wel, maar daarvoor zul je een ‘fiskekort’ oftewel ‘viskaart’ moeten aanschaffen voor de streek of het meer dat je wilt vissen.
Een viskaart kun je lokaal kopen. Informeer bij de toeristeninformatie of volg simpel de instructies op van de bordjes bij de meren en stromen voor het kopen van de fiskekort.
Of je koopt je fiskekort online op inatur.no.
Jagen en het jachtseizoen
In Noorwegen wordt er veel gejaagd. Van de populaire elandenjacht tot jacht op kleinwild. Dit betekent niet dat jij zelf zomaar een strik mag zetten of je jachtgeweer mag uithalen. Om te jagen moet je uiteraard een jacht- en wapenbrevet hebben, toestemming hebben van de landeigenaar, je houden aan het jachtseizoen en natuurlijk aan de jachtquota. Als buitenlander betekent dit dus dat je enige mogelijkheid om zelf te jagen onder begeleiding van andere jagers is.
Ook is het opletten wat betreft wildkamperen tijdens het jachtseizoen. Je wilt niet plots worden aangezien voor een eland(jong) of een in paniek op hol geslagen eland door je kamp hebben rennen.
Groot wild; de elandenjacht
De elandenjacht is een groots gebeuren in Noorwegen. Vaak zijn veel van de lokale bewoners erbij betrokken en tijdens de elandenjacht is het opletten geblazen als je de natuur in gaat.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Ardennen wordt er in Noorwegen het jachtgebied niet afgesloten. Maar meestal worden er op de toegangswegen naar het jachtgebied altijd wel een paar jagers gestationeerd. Die je er dan ook op zullen attenderen als je een jachtzone benaderd en aanraden rechtsomkeert te maken.
Het is dus vrijwel onmogelijk om van te voren vanuit Nederland uit te vogelen wanneer er waar precies gejaagd wordt. Het enige dat we je kunnen meegeven is dat het elanden jachtseizoen van 25 september tot 23 december loopt en het toppunt van de elandenjacht vaak in de eerste paar weken is en met name in de weekends.
Reken dus dat het eerste weekend na 25 september er heel wat jagers actief zullen zijn en je het beste je camper kunt parkeren op een camping.
Jacht op klein wild
De jacht op kleiner wild zoals vogels loopt vanaf 10 september tot het einde van februari of tot in maart in het noorden van Noorwegen. Omdat het jagen op kleinwild een minder groots gebeuren is dan de elandenjacht én jijzelf minder gauw voor een vogel zult worden verward zul je van deze jacht als buitenstaander weinig meekrijgen.
Let op in September
September en het begin van oktober zijn dus het hoogseizoen wat betreft de jacht. Het is dan verstandig om zelf altijd met een veiligheidshesje de natuur in te gaan, zodat jij niet per ongeluk voor wild kunt worden aangezien.
Ook is het ook zorgen dat je hond niet voor ree of eland wordt aangezien. Koop dus ook voor je trouwe viervoeter een speciaal honden veiligheidshesje en houdt hem, zeker in september, aan de lijn.
Toilet legen tijdens het (wild)kamperen met je camper
Eén van de belangrijkste vragen voor camper wildkampeerders is nogal banaal: waar leeg ik mijn toilet? Gelukkig zijn er in Noorwegen genoeg ‘Tømmestasjon’ / dumpstations te vinden waar je jouw chemisch toilet kan legen en vers watertank kunt vullen. Ook kun je op de meeste campings terecht voor het legen van je toilet en vuilwatertank. Je kunt dan ook meteen een douche nemen en je schoonwatertank bijvullen, ideaal!
Georganiseerde camperreizen door Noorwegen
Je kunt uiteraard met een eigen camper of caravan naar Noorwegen afreizen, echter niet iedereen beschikt over een camper of heeft zin om de oversteek te maken. Daar komt namelijk ook het een en ander bij kijken, zoals een Ferry ticket of een lange reis om überhaupt in Noorwegen te komen.
Daarom kiezen veel mensen er voor om naar Noorwegen te vliegen en ter plaatse een camper te huren. Dergelijke georganiseerde camperreizen zijn bij verschillende aanbieders te boeken. Hieronder de bekendste.
Waar wacht je nog op?
Boek een camperreis door Noorwegen
Campings tijdens je camperreis door Noorwegen
Naast wildkamperen zijn campings natuurlijk ook een mogelijkheid om de nacht door te brengen. In Noorwegen zijn duizenden grotere en hele kleine campings te vinden. Van grotere campings met allerlei voorzieningen tot een veldje met een toiletgebouw en een bordje met de betalingsgegevens en alles er tussenin.
De idylle van de campings in Noorwegen kan erg verschillen. Als je rondrijdt krijg je soms misschien het gevoel dat Noorwegen alleen maar campings aan de weg kent en vraag je, je af wie daar toch hun vakantie besluit te vieren. Goed voor een overnachting onderweg, maar toch minder tof voor een langer verblijf.
Maar er zijn genoeg ‘verstopte’ campings met de prachtigste uitzichten over meren, fjorden of spectaculaire rotsformaties. Het alom bekende boekje ‘rustiek kamperen’ blijft nog altijd een aanrader om de mooie parels op dit gebied te ontdekken. Enige nadeel; verwacht Nederlandse camping-buren…
Meer weten over Noorwegen?
Anne helpt je verder
Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?
- Gastvrije Noorse cultuur
- Magische fjordenlandschappen
- Noorderlichtspektakel
- Avontuurlijke outdoor-activiteiten