Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…
Op eigen tempo dit prachtige land verkennen
De ultieme gids voor autorondreizen door Noorwegen
Hoewel je op duizenden manieren op vakantie kunt gaan is een rondreis door Noorwegen met de auto één van de populairste manieren. Te voet of te fiets ben je erg afhankelijk van een klein gebied, waar je met een autoreis Noorwegen op veel meer verschillende manieren kunt zien.
Daarnaast is het rondrijden in Noorwegen simpelweg leuk. Zeker, je moet niet al te onzeker zijn achter het stuur op kleine en smalle bergweggetjes, maar Noorwegen is heel wat afwisselender op de weg dan zijn buurland Zweden.
Achter elke bocht een verrassing
In Noorwegen ligt er achter elke bocht weer een verrassing: Een machtige rotsformatie, een uitgestrekt meer of woeste golven in het fjord. Let ook op! Want achter diezelfde bocht kan ook een eland, ree, koe, geit of schaap verstopt zitten… Maar omdat de ene route de andere niet is, is een geslaagde autorondreis in Noorwegen toch nog niet zo evident. Daarom in dit artikel 10 tips op een rij zodat jij deze zomer (of, voor de echte avonturiers, deze winter) dit machtige land met je eigen auto kunt gaan ontdekken. We zullen tussendoor ook onze favoriete georganiseerde autorondreizen uitlichten en enkele reisorganisaties benoemen die wij aanbevelen als het gaat om rondreizen met de auto.
Waar wacht je nog op?
Boek een autorondreis door Noorwegen
Meest geboekte autorondreizen door Noorwegen
Voordat we met de top 10 tips beginnen voor jouw autorondreis door het prachtige Noorwegen, delen we graag nog even de 10 meest geboekte georganiseerde autorondreizen door Noorwegen. Wil je georganiseerd gaan? Dan adviseren we je om te kijken welke van deze reizen het beste bij jouw wensen past!
Tip 1: Neem de tijd op autorondreis in Noorwegen
Zoals gezegd zijn de wegen in Noorwegen niet te vergelijken met die in Zweden. Waar je in Zweden die 80km/u op kaarsrechte, brede en verlaten banen die zoveelste boom wel een keer gezien hebt, is 80km/u op de Noorse weggetjes niet altijd evident.
De wegen kronkelen, klimmen, dalen en worden met regelmaat wel heel smal. (Helemaal als er een vrachtwagen of zo’n grote camperbus je tegemoet komt rijden). Een ritje van 100km kan dan maar zo 1,5 tot 2 uur duren.
Dit betekent dat je jouw reis goed moet inplannen en toch echt Google moet geloven als deze je een ogenschijnlijk hele lange reistijd belooft.
Genieten van het uitzicht
Naast dat je simpelweg niet altijd de maximale snelheid kunt rijden, wil je dat waarschijnlijk heel vaak ook niet. Zoals gezegd is het uitzicht met regelmaat zo ontzettend mooi dat je waarschijnlijk in volle verwondering de auto op de eerste beste vluchthaven wilt neerzetten om je fotocamera erbij te pakken.
Geloof ons, dit gevoel overkomt je soms na elke bocht… En gezien de hoeveelheid bochten op je route…
Fjorden, bergruggen en ferries
De derde reden waarom je minder snel vordert dan je zou hebben gedacht is door de vele ‘omwegen’ die je moet maken. Een dorpje hemelsbreed 30km verderop kan via de weg zo 70km zijn, inclusief een ferry over een fjord die maar eens in het uur vaart.
Dus voor je het weet, omdat je toch echt moest uitstappen om die waterval te fotograferen, heb je het nakijken bij de ferry en mag je jezelf een uur vermaken aan de kade. Geen straf over het algemeen, maar wel iets om mee rekening te houden in je planning.
Wees dus niet te fanatiek
Met regelmaat zien wij plannen voorbij komen van een rondreis door gans Noorwegen in een tijdspanne van 2 of 3 weken. Gezien bovenstaande redenen is zo’n planning eigenlijk vanaf het begin al gedoemd om te falen. Om zoveel kilometers in Noorwegen te willen afleggen in zo’n korte tijd zul je hele dagen op de baan zijn. En hoe mooi het rijden door Noorwegen is, we raden zeker aan om met regelmaat uit die auto te stappen en op een andere manier het land te ontdekken. Noorwegen loopt niet weg! Plan liever een kortere route in voor dit jaar en geniet van al het moois om volgend jaar gewoon terug te komen om een andere streek te ontdekken.
Tip 2: Houd je aan de weg-etiquette in Noorwegen
Dit is een korte tip, maar wel belangrijk! Omdat je met regelmaat je zit te vergapen aan de uitzichten en/of omdat je niet zo zeker bent op de bergweggetjes is de kans groot dat jij een heel stuk langzamer rijdt dan de lokale bevolking.
Trage vakantiegangers op de weg zorgen dan ook met regelmaat voor irritatie en zelfs gevaarlijke situaties. Inhalen is in Noorwegen namelijk niet zo evident. Daarom is het de gewoonte dat als je merkt dat jij langzamer rijdt dan de auto’s achter jou, jij ruimte maakt om ze er langs te laten. (Ook de Noren zelf doen dit vaak voor elkaar, niet iedereen is even zeker en snel op de baan.)
Dus, wil je rustig genieten van je roadtrip door Noorwegen? Stop dan met regelmaat in een parkeerhaven om het achterliggende verkeer voor te laten. Ook kun je op een recht stuk wat meer aan de kant gaan en vertragen en met je knipperlichten aangeven dat je ingehaald kan worden. De Noren zullen je erg dankbaar zijn!
Tip 3: Plan genoeg tijd in buiten het autorijden in Noorwegen
Zoals gezegd is een autorondreis in Noorwegen op zichzelf al ontzettend mooi. Maar het land heeft zoveel meer te bieden als je ook uit de auto stapt.
Wandelen
Pak de benenwagen erbij en ontdek 1 van de duizenden prachtige wandelroutes door Noorwegen. Van duidelijk ‘bewegwijzerd’ met de bekende rode T tot ‘suggestie-paden’ of zelfs gewoon dwars door het bos met kompas en gps: te voet is Noorwegen eindeloos.
Op de gratis online kaart van UT.no kun je alle wandelingen en wandelpaden van Noorwegen vinden. Pak deze kaart er dus zeker bij als je jouw autoreis in Noorwegen gaat plannen, zodat je onderweg indrukwekkende wandelingen kunt maken.
Kajakken of andere vaartuigen
Naast de benenwagen is een kajak of kano ook een fantastisch voertuig om de natuur eens op een andere manier te ervaren. Vanaf het water is altijd alles anders en in Noorwegen is er water te over. Van grote bergmeren tot de fjorden, verdiep je zeker in de mogelijkheden voor een nat avontuur.
Zin in iets echt avontuurlijks? Ga dan eens raften in 1 van de woeste bergrivieren. Vooral in het binnenland vind je met regelmaat outdoor centra en campings die een begeleidde rafting tocht aanbieden.
Bekijk kajak- en boottochtenCultuur en geschiedenis
Hoewel we over het algemeen Noorwegen bezoeken voor haar machtige natuur is er ook op cultureel gebied genoeg te beleven. Immers: Vikingen.
Zo vind je bijvoorbeeld een echt Viking dorp in Gudvangen dat het hele jaar rond bewoond wordt. Of kun je een viking maaltijd eten in een volledig gereconstrueerd viking ‘long-house’ in de Lofoten.
Daarnaast is Noorwegen bezaaid met prachtige oude stavkirkes die zeker de moeite waard zijn om je autorit voor te onderbreken.
Ook heb je qua musea keuze genoeg, van het huis van Edvard Grieg bezoeken in Bergen (inclusief intiem concert) tot het ski-museum in Morgedal, voor iedereen is er wel iets interessants te ontdekken.
Voor meer tips voor mooie en minder bekende plekjes bekijk dan ons artikel met 9 onbekende parels in zuid Noorwegen.
Tip 4: Tank op het juiste moment
’s Ochtends staat de dieselprijs nog op 20.86NOK, ’s middags bij precies hetzelfde tankstation is het plots 25.74NOK. Wacht.. had je dat nu goed gezien? Inderdaad de brandstof prijzen in Noorwegen kunnen behoorlijk fluctueren dus als je onderweg bent met de auto door Noorwegen is het handig hier alert op te zijn.
Over het algemeen zijn de prijzen op maandag het goedkoopst en vaak op zondagnacht en donderdag ook. Ook de locatie kan een groot verschil maken. Je zou zeggen dat in het in de stad vaak duurder is dan buitenaf, maar omdat buitenaf vaak weer écht heel erg buitenaf is, kan het daar juist ook weer duurder zijn. Vaak zie je dat de prijzen net buiten de grote(re) steden het laagst liggen.
De meest betrouwbare tip die we je kunnen meegeven is dat als je ergens een lage brandstofprijs ziet staan, je het best direct je tank vol kunt laden.
Tip 5: Neem zeker een kijkje op HomeToGo
Uiteraard moet je tijdens je autorondreis in Noorwegen ook ergens overnachten. De keuze op dat gebied is reuze. De meeste campings hebben wel ‘hytter’ te huur, maar de prijs/kwaliteit van deze hutten kunnen erg tegenvallen. Er zijn natuurlijk altijd parels op dit gebied, maar vaak kun je voor hetzelfde geld via HomeToGo een heel appartement huren. (En hoef je geen nachtelijke tripjes naar het toiletgebouw te maken…)
Hotels zijn natuurlijk ook geen probleem, hoewel buiten de grote steden en zeer toeristische (berg-)gebieden de hotels ook plots flink schaarser worden. Terwijl je HomeToGo accommodaties eigenlijk overal wel vindt.
Contact met locals en bijzondere ervaringen
Het leuke van HomeToGo is ook nog eens dat je hosts meestal ‘locals’ zijn en vaak leuke, bijzondere en minder bekende tips kunnen geven over de plek waar je verblijft. Hoewel het per host verschilt is het zeker niet ongewoon om via HomeToGo plots op een Noors verjaardagsfeestje te belanden of voor andere kleinere, vaak door alleen lokale mensen bezochte, marktjes, concertjes of openingsfeestjes te worden uitgenodigd.
Bekijk accommodaties op HomeToGoTip 6: Word lid van DNT en overnacht in bijzondere en vaak gratis hutten
We zijn nog niet klaar met de tips voor de overnachtingen. De mooiste parel op dit gebied en een uniek concept in Europa geeft de vereniging DNT. ‘Den Norske Turistforening’
Je kunt bij deze vereniging, ook als buitenlander, eenvoudig voor 1 jaar lid worden. Als je dan lid bent krijg je bij veel hutten (en hotels) flink veel korting. Hoewel je als vakantieganger uiteraard niet het hele jaar gebruik maakt van je lidmaatschap is de prijs hiervoor (1 persoon NOK725 en NOK400 voor elk extra gezinslid of NOK1300 voor een heel gezin) van die aard dat je het er met een paar overnachtingen er al uit hebt.
DNT sleutel
Helemaal als je besluit ook de ‘DNT-sleutel’ te bestellen. Er zijn namelijk heel veel hutten van DNT waar je als lid gratis gebruik van mag maken. Deze hutten zijn allemaal op slot met hetzelfde slot en kun je dus binnen met je eigen DNT-sleutel.
De DNT hutten
Nu is het wel belangrijk om te noemen dat veel DNT hutten alleen te voet (of met de skies) te bereiken zijn. Maar dat maakt ze juist zo leuk en bijzonder! Hierdoor kun je op de meest stille en natuurschone plekjes overnachten. Voor niks! (En met toch heel wat meer comfort dan als je gaat wildkamperen…)
Uiteraard zijn deze hutten vaak zonder stroom en stromend water. Maar alles is voorzien: In de hut staat aangegeven waar je schoon drinkwater kunt vinden en er is altijd hout voorzien om de kachel aan te steken en te koken. Het is back-to-basic maar dat is juist een mooi avontuur.
Sportkleding in de webshop bestellen
““Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær” – Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.
Dit Noors gezegde laat nog eens zien dat de Noren weten dat goed materiaal boven alles gaat. In de webshop van DNT kun je dan ook zeer goed outdoor-materiaal en kleding kopen, mét korting uiteraard als je DNT lid bent.
Wist je dat er ook specifieke DNT huttentochten door Noorwegen zijn? Wij hebben een geheel afzonderlijk artikel gewijd aan huttentochten en DNT in Noorwegen. Bekijk het artikel hier. Hieronder vind je twee reisorganisaties die deze geweldige huttentochten organiseren. Zeker de moeite waard om eens te bekijken en te overwegen!
Tip 7: Koop tweedehands spijkerbanden in de winter
Tot nu toe zijn we in het artikel er eigenlijk altijd vanuit gegaan dat je jouw autoreis in Noorwegen in de zomer maakt. Maar wat als je de prachtige Noorse winters wilt meemaken? Wie weet zelfs noordelijk genoeg te geraken om het Noorderlicht te zien?
Noorwegen is in de winter misschien nog wel machtiger dan in de zomer. Maar, de wegen zijn er dan wel van heel andere kwaliteit dan wij hier gewend zijn. En onze winterbandjes van ‘het vasteland’ zijn niet gemaakt voor de Noorse winterwegen. Vooral in het tussenseizoen wanneer het kwik telkens boven en onder de 0 graden duikt, heb je te maken met pure bobslee-banen in plaats van wegen.
Het probleem is dat als je in Noorwegen van de baan af glijd je niet, zoals in Zweden, de bomen van wat dichterbij kunt bewonderen. In Noorwegen kan van de weg afglijden betekenen dat je in een meer, fjord of afgrond terechtkomt.
Als je dus besluit om veel op de baan te zijn in winters Noorwegen is het aan te raden rond te kijken voor een set tweedehands Noorse spijkerbanden. Gewone ‘vinterdekk’ kan ook volstaan, maar zoals gezegd, dit moeten wel Scandinavische winterbanden zijn. Deze zijn van een ander soort rubber en met een ander profiel dan de winterbanden die je in Nederland kan krijgen.
Om tweedehands spijkerbanden te vinden kun je het beste kijken op finn.no, de Noorse marktplaats. Zoek op ‘vinterdekk’ (winterbanden, met of zonder spijkers), ‘piggdekk’ (spijkerbanden) of ‘piggfri vinterdekk’ (winterbanden zonder spijkers).
Tip 8: Begin de vakantie al in Duitsland en neem een mini-cruise
Hoewel Noorwegen niet het einde van de wereld is, is de rit ernaar toe langer dan je denkt. En hoe leuk is het nu om lang door Duitsland, Denemarken en Zweden te rijden?
De snelste manier om met de auto in Noorwegen te geraken is om zo snel mogelijk een boot te pakken. Hiervoor zijn er vele opties, maar de meest bijzondere is wel de mini-cruise Kiel-Oslo van Colorline. (Let op! Honden kunnen niet mee op deze overtocht.)
Deze boot vertrekt ’s middags uit Kiel om de volgende ochtend pas in Oslo aan te komen. Er is genoeg vertier op de boot van zwembad, bioscoop en keuze uit vele restaurants en café’s. ’s Ochtends kun je op je gemak ontbijten, wederom keuze uit verschillende opties, om daarna met je kop koffie op het dek te genieten van de vaart door het Oslo fjord.
Het is uiteraard niet de goedkoopste optie, ook omdat je naast de overtocht nog eens een hut moet betalen, maar wel de meest bijzondere en zeker de prijs waard.
Kiel-Gothenburg
Mocht je toch voor een andere optie willen gaan dan is er ook nog de nachtboot Kiel-Gothenburg van Stenaline. Een stuk goedkoper en als je rekent dat je anders onderweg waarschijnlijk ook ergens had moeten overnachten… waarom dan niet op een boot zodat je reist terwijl je slaapt? Deze overtocht is ook een optie voor hondeneigenaren, omdat er speciale hondencabines zijn en uitlaatplekken op het dek.
Van Hirtshals naar Stavanger tot zelfs in Bergen
Dan is er nog een bijzondere cruise-optie, namelijk de boot van Fjordline die vertrekt in Hirtshals en doorvaart tot in Bergen. Het is een soort ‘hop-on/ hop-of’ formule en afhankelijk van je plannen kunnen je er meerdere dagen op verblijven en doorvaren tot bijvoorbeeld in Bergen, of hem als ‘gewone’ ferry gebruiken en er na 4,5 uur al afgaan in Langesund. Honden mogen mee op dek en er zijn speciale hondencabines.
Voor de mensen met stalen maag
Waarschijnlijk de snelste optie is de speedferry van Fjordline die vertrekt uit Hirtshals en 2 uur en 15 minuten later als aankomt in Kristiansand. Ook hier mag de hond mee aan dek.
Tip 9: Plan een toffe route voor je autorondreis in Noorwegen
Oké, deze is natuurlijk afgezaagd. Een goede route is natuurlijk waar het om draait. Daar valt natuurlijk erg veel over te zeggen en daarom gaan we daar een apart artikel over schrijven. Work in progress!
Tip 10: Leer een beetje Noors
Niks is leuker dan in de taal van het land je bestelling aan de ober door te geven of in de supermarkt te vragen om een tasje. De snelste en leukste manier om een praktisch woordje Noors te leren is waarschijnlijk met de taalapp Babbel. En wees niet bang dat je uitspraak te ‘Nederlands’ blijft, de Noren zijn zoveel dialecten gewend dat ze gewoon denken dat je van een kommun een eind verderop komt.
Tot slot: stel jouw autorondreis zelf samen of ga georganiseerd op pad!
Hopelijk heb je voldoende aan onze tips voor jouw autorondreis door Noorwegen om deze droomvakantie te gaan maken. Ga je de autovakantie zelf organiseren? Check dan zeker even deze artikelen:
- Alle informatie voor de overtocht met de Ferry
- De mooiste campings in Noorwegen
- Kaart van Noorwegen
- Huidige reisadvies voor Noorwegen
Je kunt autorondreizen ook georganiseerd maken. Dat voorkomt je de stress van het zelf regelen en is natuurlijk een stuk gemakkelijker. Hiervoor raden wij onderstaande reisorganisaties aan.
Waar wacht je nog op?
Boek een autorondreis door Noorwegen
Meer weten over Noorwegen?
Anne helpt je verder
Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?
- Gastvrije Noorse cultuur
- Magische fjordenlandschappen
- Noorderlichtspektakel
- Avontuurlijke outdoor-activiteiten