Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…
Ontdek de adembenemende Noorse natuur
De mooiste rondreizen door Noorwegen
Als je besluit een rondreis door Noorwegen te maken heb je veel keuzes. Je kunt zelf met de auto of camper een rondreis plannen, je kunt een uitgestippelde en geplande Noorwegen rondreis van een reisorganisatie maken of je kunt besluiten met een groep mee te reizen.
Reisorganisaties als Riskja, ANWB, Nordic, Voigt Travel, TUI hebben heel veel mooie opties voor je om uit te kiezen of om inspiratie op te doen.
Waar wacht je nog op?
Boek een rondreis door Noorwegen
De planning van een rondreis in Noorwegen
Als je besluit je eigen rondreis door Scandinavië te plannen zijn er een boel dingen waar je mee rekening moet houden. We hebben ze op deze pagina als checklist voor je op een rijtje gezet. Verderop in het artikel gaan we op elk punt uitgebreider in met eventueel wat uitleg en natuurlijk tips.
Om te beginnen met het zoeken van een rondreis door Noorwegen is het van belang om te weten wat voor type rondreis jij wil gaan maken. Voor elk type rondreis hebben wij een aparte pagina met extra informatie en uitgelichte reizen. Zeker de moeite waard om, wanneer jij het type rondreis weet, ook deze pagina’s te bekijken.
Hoe kom je in Noorwegen?
Alle wegen leiden naar Rome.. eh Noorwegen. Bijna wel. Er zijn tal van mogelijkheden om dit prachtige Scandinavische land te bereiken. Het is erg afhankelijk van de invulling van je rondreis door Noorwegen welke methode of route voor jou het beste uitkomt.
Vliegtuig en huurauto
Noorwegen ligt nog niet echt om de hoek. Je kunt in 1 dag van Nederland in Noorwegen geraken met je eigen auto, mits geen aanhanger of caravan hebt en niet uit Zuid-Limburg komt. Ook is het dan handig dat je niet gauw zeeziek wordt en de speedferry van Hirtshals naar Kristiansand kunt pakken.
Als je dus een kortere vakantie plant is het misschien te overwegen om met het vliegtuig die kant op te gaan en ter plekke een auto of camper te huren. Alles met het openbaar vervoer in Noorwegen zelf willen doen is niet echt een optie. Je gaat erg beperkt zijn in je mogelijkheden omdat de afstanden vaak fiks zijn en bus en trein flink minder aanwezig is dan we in Nederland gewend zijn.
Meer informatie over Fly & Drive reizen naar Noorwegen vind je in dit artikel.
Je kunt vanuit Amsterdam, Brussel of Düsseldorf vrijwel altijd direct vliegen op Oslo. Vanaf daar kun je overwegen een binnenlandse vlucht te nemen naar een andere streek. Denk bijvoorbeeld aan de Lofoten, Bergen of Ålesund.
Door met een vliegtuig en huurauto je reis te plannen heb je ook de optie om bijvoorbeeld in Oslo aan te komen, dwars door de bergen naar Bergen te rijden en daar weer het vliegtuig terug naar Nederland te pakken. Of je maakt een combinatie van vliegtuig, trein, huurauto en misschien zelfs een paar dagen op de boot met de Hurtigruten?
Eigen auto of camper
Als je liever met je eigen auto of camper gaat zul je dus eerst een eindje moeten rijden. Om niet volledig brak aan je rondreis in Scandinavië te beginnen, en omdat de ferry-tijden niet altijd even praktisch zijn is het handig om hiervoor 2 dagen te rekenen. Neem een stop in Denemarken en slaap er desnoods een nachtje of 2, want dit Scandinavische land is ook zeker de moeite waard om te ontdekken.
Door Denemarken en Zweden
Als je liever geen ferry pakt is je enige optie om bij Hamburg naar boven te gaan, door Denemarken te rijden naar Kopenhagen en daar de spectaculaire Øresund brug naar Malmö te pakken. Voor het geld hoef je de veerboten niet te laten, want ook deze brug is niet de goedkoopste. Het voordeel voor hondeneigenaren is dat je met deze route zeker bent dat je jouw trouwe viervoeter niet in de auto hoeft achter te laten.
Maar op de veerboot tussen Puttgarden (Duitsland) en Rødby (Denemarken) mag de hond gewoon mee de boot op, zowel binnen als buiten. Dus als je graag een uitwaai-pauze wilt op de boot is het aan te raden bij Hamburg schuin naar boven te gaan en de grens naar Denemarken met de boot over te steken in plaats van met de auto.
Via Denemarken direct naar Noorwegen
Het is ook mogelijk om Zweden volledig over te slaan en een veerboot vanuit Hirtshals, het noorden van Denemarken, direct naar Noorwegen te pakken. Daar kun je kiezen uit de speedferry van Fjordline die in 2 uur en 15 minuten in Kristiansand aankomt, de ‘snelle’ ferry van Colorline naar eveneens Kristiansand (3 uur en een kwartier) of de ‘gewone’ ferry naar Larvik (Fjordline: 4,5 uur – Colorline: 3u en 34min).
Welke veerdienst kiezen?
De keuze tussen de verschillende veerboten en diensten heeft te maken met hoe gauw je zeeziek wordt (niet de speedferry van Fjordline nemen!), of je jouw rondreis door Noorwegen in het zuiden wilt beginnen (ga naar Kristiansand) of dichter bij Oslo (ga naar Larvik).
Als laatste heeft het te maken of je een hond mee hebt of niet. Neem Fjordline, bij Colorline mogen ze of niet mee, of moeten ze in de auto op het stinkende en zomers hete autodek achterblijven (gevaarlijk!), bij Fjordline mogen ze altijd mee op dek.
Bekijk veerboten bij Direct FerriesMet de boot vanaf Duitsland
Dan is er nog de laatste optie om met de veerboot direct vanuit Duitsland een lange afstand af te leggen terwijl je slaapt. De ‘mini-cruise’ Kiel-Oslo van Colorline is zeker een ervaring die je vakantie lekker vroeg laat beginnen. ’s Middags stap je op het enorme schip waar meer dan genoeg vertier is om de tijd door te komen. Je slaapt in je eigen hut en wordt ’s ochtends wakker met het prachtige uitzicht van het Oslofjord door de raampjes.
Let er wel op, op de mini-cruise Kiel-Oslo mogen geen honden mee.
Snellere overtocht
Een andere optie, waarbij je iets minder lang op de boot bent, maar ook minder vroeg al in Kiel hoeft te staan is de overtocht Kiel-Gothenburg van Stenaline. Hier ga je pas ’s avonds aan boort, waar je nog een hapje kunt eten, om dan de volgende ochtend in Gothenburg, Zweden aan te meren. Vanaf Gothenburg is het nog maar 2,5 uur rijden naar de Noorse grens. Op de overtocht Kiel-Gothenburg kun je een speciale hondencabin boeken.
Tip: Boek je overtocht via de .no of .se websites, vaak is de ticketprijs hier een stuk goedkoper dan op de Nederlandse of Engelse pagina’s. Gebruik google translate als je er niet helemaal uitkomt.
Bekijk voorboten bij Direct FerriesWelke regio’s ga je bezoeken?
Zoals we in onze tips voor de mooiste (auto) rondreis al aangeven is het belangrijk om je rondreizen te beperken tot een duidelijk gebied of regio. Heel Noorwegen zien in 3 weken tijd is simpelweg onmogelijk. Ook naar de Noordkaap racen door Zweden om op 10 dagen weer terug in Nederland te staan raden we eigenlijk af.
Het land is zo ontzettend mooi, er is zoveel te zien: Neem de tijd voor je rondreis in en bezoek die andere regio of streek gewoon een andere keer. Noorwegen loopt niet weg!
Zuid Noorwegen
Zuid Noorwegen wordt vaak genoemd, we hebben er zelfs een heel artikel aan gewijd. Logisch, want het beslaat het grootste gedeelte van het land. Een rondreis ‘Zuid Noorwegen’ is dan ook iets te algemeen. Tenzij je van plan bent een paar maand uit te trekken zal je voor Zuid Noorwegen toch een paar keuzes moeten maken. Hier wat streken op een rijtje die je eventueel zou kunnen combineren:
Kristiansand en de zuidkust
Dit stuk van Noorwegen wordt vaak overgeslagen. Zeker, het is niet zo spectaculair als de fjorden in het westen of de machtige bergen van de Jotunheimen, maar het is er zeker erg mooi. Het weer is er in de zomer ook mooier én het is het minst ver vanaf Nederland. Dus helemaal als je van plan bent op reis te gaan met de kinderen is het een hele mooie streek om te ontdekken. Liefelijker, maar ook meer grotere steden en cultuur.
Telemark
Nog zo’n regio van Noorwegen die vaak wordt overgeslagen. De provincie Telemark. Zonde, want dit is echt een parel die je moet ontdekken. Ook hier niet de machtige bergen van verder naar het Noorden, maar veel afwisselender in zijn landschap met prachtige grote meren waar je je aan zult vergapen.
De regio is doorspekt met prachtige ‘topturer’, wandelingen die naar de top van een berg gaan. Doordat de bergen hier ‘kleiner’ zijn kun je vaak op 2 tot 3 uur vanuit het dal toch boven de boomgrens uitkomen. De wandelingen zijn daardoor misschien wel afwisselender dan je in de bergen van de nationale parken zult kunnen maken waar je ofwel in het dal ofwel boven de boomgrens bent.Deze topturer kun je vinden bij de plaatselijke toeristen info of op de kaart van ut.no.
Ook heeft de regio Telemark op cultureel gebied een groot aanbod. Van het ski-museum in Morgedal, een vaartocht over het Telemark-kanaal, tot het monster ‘Selma’ in Seljordsvatnet. (Ja, in Noorwegen woont het Schotse nichtje van Nessie!)
Westlandet
Dan komen we bij het land van de fjorden: Westlandet. Veel mensen denken aan deze streek als ze aan Noorwegen denken. Logisch, want het is ook spectaculair en uniek.
Reken voor deze streek genoeg tijd, want door de fjorden moet je regelmatig heel wat kilometers omrijden of wachten op een ferry om je naar de overkant te varen.
Van mooie steden als Bergen en Ålesund tot bekende fjorden als Geiranger en Aurlandsdalen, eigenlijk kun je in deze streek nooit ‘verkeerd’ rijden. Alles is mooi. Reken dus ook hier dat je regelmatig uit je auto zult willen stappen om je fototoestel erbij te pakken. Door het wisselvallige weer van de kust is dit machtige landschap nog spectaculairder met regenbogen, mist en zonnestralen die tussen de wolken door schijnen.
De Nationale Parken
Als laatste voor Zuid Noorwegen heb je natuurlijk de bekende Nationale Parken zoals Jotunheimen, Jostedalsbreen, Rondane, Hardangervidda en Dovrefjell. Dit is het gebied van grootse bergen, gletsjers en hoogvlaktes.
Zorg ervoor dat als je op avontuur gaat in deze bergen je altijd goed voorbereid bent en eventueel onder begeleiding van een goede gids. In de bergen kan het weer vlug omslaan en een gezellig dagtochtje kan plots veranderen in een survival situatie.
Hier vind je ook de hoogste berg van Noorwegen: Galdhøpiggen. Voor de sportievelingen onder ons is de beklimming van deze berg, inclusief een oversteek over de gletsjer, zeker een aanrader. Doe dit echter altijd onder begeleiding van een gids. Vooral de oversteek over de gletsjer doe je niet zomaar. Spleten kunnen kilometers diep zijn en door mistbanken kun je zo verdwalen in een witte wereld.
Noord Noorwegen
Dan is her natuurlijk nog het land van de rendieren, midzomerzon en het noorderlicht: Noord Noorwegen. Een regio die zeker de moeite waard is om een rondreis door te plannen. Maar, zoals eerder gezegd, ga niet proberen Zuid Noorwegen met Noord Noorwegen te combineren in 1 reis.
Kies voor een rondreis door Noord Noorwegen dan ook voor een goede reis hier naar toe. Het is niet bepaald om de hoek en als je besluit de heen én terugrit door Noorwegen te willen maken, dan moet je toch echt minimaal een week of 5 (of langer) uittrekken.
Noordkaap en Zweden
Veel vakantiegangers die de Noordkaap op hun lijstje hebben staan kiezen er dan ook vaak voor op de heenweg van hun rondreis door Zweden te gaan. Houdt dan wel rekening met een kleine week heel saai rijden. Zweden is een prachtig land, daar niet van, maar niet het meest inspirerende land vanuit de auto. Die duizendste boom heb je wel een keer gezien zeg maar. (Toegegeven, die eerste paar rendieren op de weg in lapland blijven wel magisch.)
Daarom dat de keuze voor vliegtuig in combinatie met een gehuurd voertuig voor Noord Noorwegen ook een goede optie is. Zo ben je in 1 dag al in de regio van bestemming en heb je jouw volle vakantie om te genieten van al het moois.
De moeite waard in Noord-Noorwegen
Mooie streken in Noord Noorwegen zijn uiteraard de Lofoten, Bodø en natuurlijk de hoofdstad van de Vikingen: Trondheim. Hoewel de Noordkaap bij velen op de bucket-list staat wordt deze plek over het algemeen als teleurstellend ervaren. Noorwegen is op andere plekken heel wat mooier en het is dan ook de rondreis zelf die de tocht naar het noordelijkste topje zo memorabel maakt.
Hoe lang ga je op pad?
In het vorige hoofdstukje hebben we al af en toe wat tijden genoemd. Zoals gezegd zit kilometers vreten er niet in zo gauw je in het land van de fjorden, bergen en meren bent aangekomen. Ook is er zoveel moois te zien buiten de auto om dat het zonde is om elke dag op de weg door te willen brengen.
Afhankelijk dus van de tijd die je hebt voor je rondreis zul je de planning moeten aanpassen. Hoe minder tijd je hebt, hoe aantrekkelijker het wordt om met het vliegtuig heen te gaan en ter plekke met treinen en gehuurde voertuigen te reizen. Voor alles korter dan 10 dagen is dit dan ook eigenlijk een aanrader. Anders ben je jouw halve vakantie bezig simpelweg in en van Noorwegen te geraken.
Daarnaast is het een een aanrader om voor reizen van 10 dagen of minder in Noorwegen zelf de rondreis te beperken tot 1 regio. Kies dus ofwel een stuk van Westlandet, Telemark of ‘Innlandet’, maar ga niet proberen een hele rondrit te maken van Kristiansand, via Oslo, naar Trondheim, terug naar Bergen en dan weer naar huis.
Heb je 3 weken of meer? Dan worden de opties natuurlijk diverser en kun je besluiten verschillende streken te combineren. Maar dit is zeker geen must. Ook in 1 regio is er vaak meer dan genoeg te zien om je 3 weken lang aan te vergapen.
Kortom, bekijk eerst hoeveel tijd je hebt en plan dan in hoeveel plekken je kunt bezoeken op je rondreis.
Welk seizoen ga je op pad?
Of je nu de midzomernachtzon of juist het noorderlicht wilt ervaren, elk seizoen in Noorwegen is eigenlijk prachtig.
Winter
Over het algemeen worden november en december als de donkerste en grauwste maanden ervaren. Sneeuwzekerheid is hier namelijk nog een stuk minder in veel gebieden en zonder sneeuw is het weinige daglicht een stuk minder tof.
Voor de wintersporters wordt dan ook vaak de periode maart/april aangeraden. De paasvakantie is hét wintersportseizoen in Noorwegen. Maar ook in januari en februari is het vaak al erg mooi. Het is uiteraard nog wat donkerder, maar de koudere temperaturen in combinatie met het noorderlicht (als je noordelijk genoeg gaat) zijn zeker de ervaring waard.
Najaar
September en oktober kunnen hele mooie maanden zijn om je rondreis door Noorwegen te plannen. Hoewel een stuk natter dan de zomer, zijn ze juist door de machtige regenbuien weer heel erg mooi. Ook is het rustiger én kun je zelfs al de eerste sneeuw meemaken in oktober. (Zorg dus voor een setje kettingen in je auto!)
Let er ook op dat in september het jachtseizoen begint en jij en je hond dus beter altijd een veiligheidsjasje aan kunnen doen tijdens het wandelen.
Zomer
In mei/juni/juli ben je in de periode van de midzomernachtzon aan het geraken. Hoewel je voor de volledig niet ondergaande zon toch al behoorlijk noordelijk moet gaan, zul je zelfs al rond Oslo de ervaring van bijna constant daglicht hebben. Want echt donker wordt het met midsommar in bijna heel Noorwegen niet meer. Uiteraard geldt hier ook weer, hoe noordelijker, hoe sterker de ervaring.
Rond juni/juli zijn er meer muggen, hoewel je ze de hele zomer aan zult treffen – zeker nabij stilstaand water. Vooral rond zonsopkomst en -ondergang kun je beter zorgen dat je ergens mug-vrij (binnen) kunt zitten. Aan de kust zul je minder last hebben van muggen.
Als je de vrijheid hebt om buiten juli/augustus op vakantie te gaan is dit dan ook zeker een aanrader om de grotere toeristenstromen wat te ontlopen.
Voorjaar
Een voorjaar, zoals wij dat kennen, is in heel Scandinavië erg kort en intens. Zo gauw de sneeuw vaak weg is gesmolten is het eigenlijk al zomer. Dus tenzij je het ‘paasweer’ van in de korte broek in de zon zitten als voorjaar aanduid is een ‘voorjaarsvakantie’ inplannen in Scandinavië niet echt een optie. Het is zo kort dat je kans groot is dat je de periode van ontspruitende knoppen en eerste bloemen dit jaar net mist.
Meer weten over Noorwegen?
Anne helpt je verder
Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?
- Gastvrije Noorse cultuur
- Magische fjordenlandschappen
- Noorderlichtspektakel
- Avontuurlijke outdoor-activiteiten