Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Rustiek kamperen in Noorwegen

Het bekende boekje ‘rustiek kamperen in Scandinavië’ mag wel de bijbel genoemd worden onder de Scandinavië-liefhebbers. Wie heeft hem niet in de handen gehad?

Logisch ook, want als je wilt kamperen in Noorwegen denk jij toch ook aan rust, schoonheid en natuur?

Ken je hem nog niet? Bestel hem dan hier. Want, eerlijk is eerlijk, je kunt als Nederlander niet gaan kamperen in Noorwegen zonder dit boekje. Echt niet.

Wildkamperen vs. kamperen in Noorwegen

De ultieme vorm van rustiek kamperen is waarschijnlijk wel het wildkamperen. En ook hierom is Noorwegen een geliefde bestemming. Door het allemansretten is wildkamperen namelijk gewoon toegestaan. Ook met de camper of caravan. Lees meer over wildkamperen in Noorwegen in ons artikel hierover.

Maar wildkamperen is niet altijd even romantisch. Helemaal met de camper is het in hoogzomer nog niet zo makkelijk om dat romantische (rustieke) kampeerplekje te vinden. Je bent namelijk niet de enige op de weg!

Daarom dat het boekje met 100 rustieke campinkjes ook zo populair is. Op zo’n kleine camping, met soms maar een keer 10 caravan en camper plaatsen, zit je vaak nog mooier dan langs de weg. En je hebt nog gewoon een douche en toilet tot je beschikking ook!

kamperen noorwegen

Kamperen in Noorwegen met de caravan

Hoewel campers zwaar de overhand hebben bij vakantiegangers in Noorwegen is kamperen met de caravan ook een echte aanrader. Het nadeel van een camper, zoals je als caravan eigenaar weet, is dat je voor elk wisse wasje je hele hebben en houwen mee moet slepen. En de kans dat na die mooie wandeling 20 kilometer verderop jouw prachtige plekje aan het meer weg is, is groot.

Je caravan kun je lekker op de camping laten staan, terwijl je met de auto de naaste omgeving ontdekt. Want, afstanden in Noorwegen zijn groot. Je rijdt niet even met je fiets naar de supermarkt bijvoorbeeld.

Het enige nadeel van met de caravan op pad zijn in Noorwegen is natuurlijk de aard van de bergweggetjes. Die kunnen nogal kronkelen. En stijl op en af gaan. En heel smal worden. Met zo’n grote sleurhut achter de auto rijden is dan ook niet voor iedereen weg gelegd.

Let er daarom op welke wegen je kiest tijdens het rijden met de caravan. Kijk goed vooruit en ga op tijd in een vluchthaven staan als je een tegenligger in de verte ziet aankomen.

Maar, omdat je de caravan ook weer makkelijk op een camping achter laat, is het ook niet nodig om zoveel rond te trekken. Kamperen in Noorwegen met de caravan ziet er simpelweg anders uit dan met de camper. In plaats van elke dag naar een volgende bestemming te rijden, kun je jouw vakantie zo inplannen dat je 3 dagen tot een week op dezelfde camping staat. Op elke plek in Noorwegen is vaak meer dan genoeg te ontdekken om langer op 1 plek te blijven!

camperreis noorwegen

Kamperen in Noorwegen met de tent

Dan is er natuurlijk ook nog de optie van de tent. Net als de caravan heb je dan het voordeel dat je jouw ‘woonplekje’ achter kunt laten en de naaste omgeving met de auto kan ontdekken. Of ga te voet op pad en overnacht met je tent (of tarp) midden in de natuur.

Waar je met kamperen in Noorwegen met de tent wel op moet letten is het weer. Het is niet altijd stralende zonneschijn in het land van de Vikingen. Houdt er dus rekening mee dat je zo een volle week regen kunt hebben en zorg dus dat je tent en de rest van je uitrusting hier op voorzien zijn.

Gelukkig weten de Noren dat het vaak nat kan zijn en zie je dat campings ook uitgebreid rekening houden met hun tent-kampeerders. Zo vindt je op zelfs de kleinste camping vaak een gemeenschappelijke keuken, waar je ook lekker aan tafel (binnen) kunt eten. Ook vind je vaak gemeenschappelijke woonkamers en droogkamers om je natte uitrusting uit te hangen.

Mocht je dat natte tentdoek écht beu zijn dan kun je ook altijd nog een keer voor een nachtje een ‘hytte’ boeken. Deze eenvoudige houten hutjes vind je ook op vrijwel alle campings en kunnen een verademing zijn als je net in de natste weken van de zomer op pad bent.

Klaar om te gaan kamperen in Noorwegen?

Ben jij helemaal ready om naar Noorwegen af te reizen en je tent uit te slaan of camper/caravan te installeren? Check dan de kampeerplaatsen die in de verschillende regio’s in Noorwegen beschikbaar zijn bij onderstaande reisorganisaties.