Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…
Huttentochten en DNT in Noorwegen
Huttentochten in Noorwegen zijn een fantastische manier om de majestueuze bergen te verkennen. Je wandelt van hut naar hut, zonder de last van een tent, wat zorgt voor een lichtere rugzak. Bovendien bieden de hutten een welkome oase waar je je kleding kunt drogen na een regenbui en comfortabel kunt rusten op een goed matras. Deze unieke ervaring combineert het beste van beide werelden: avontuur en comfort, waardoor het een vorm van ‘glamping’ wordt voor de sportieve reiziger. DNT (Den Norske Turistforening) speelt een cruciale rol in het faciliteren van deze onvergetelijke huttentochten in Noorwegen. Ontdek de schoonheid van de Noorse natuur vandaag nog!
Waar wacht je nog op?
Boek een accommodatie in Noorwegen
Den Norske Turistforening
Als je al eens in Noorwegen bent gaan wandelen ken je vast wel de grote rode T’s die op stenen en bomen zijn geschilderd om de route aan te geven. Deze T’s staan voor Den Norske Turistforening, ook wel kortweg DNT genoemd.
Noorwegen is bezaaid met wandelroutes en hutten die worden opgericht, opgebouwd en onderhouden door DNT. Er zijn 550 hutten in Noorwegen, verbonden door 22000 km wandelroutes en 7000 km langlaufroutes. Ja, want de Noren gaan óók graag in de winter ‘på tur’ en vrijwel alle hutten zijn dan ook winterproof.
Bergwandelvakantie langs berghutten
Deze reis volgt het uitgestrekte Gjendemeer, een groenblauw fjord tussen de imposante rotswanden van de Jotunheimen. Geniet van prachtige wandelingen door dit adembenemende gebergte, inclusief de beroemde Bessegen-route, terwijl je bagage per boot wordt vervoerd. Je verblijft in charmante fjellstues, met één overnachting in een eenvoudige hut waar je zelf de kachel moet stoken, water moet halen uit de beek en je eigen maaltijd moet bereiden.
Wandelen in Noorwegen van hut naar hut
Het is bijna kinderlijk eenvoudig om je meerdaagse wandeltocht van hut naar hut in Noorwegen te organiseren. De website van DNT is uitgebreid en duidelijk. Op de online (gratis!) stafkaart van UT.no vind je alle wandelroutes en hutten terug. Ook vind je op UT al duizenden uitgestippelde (meerdaagse) routes die je eenvoudigweg 1 op 1 kunt overnemen voor jouw vakantie.
De routes zijn over het algemeen ingedeeld qua zwaarte waarbij rekening gehouden wordt met een combinatie van afstand, hoogtemeters en hoe ‘makkelijk’ het pad is. Zo zijn er routes waar er veel planken-paadjes, bruggetjes, ladders en trappen zijn, maar er zijn ook wandelroutes waar je toch echt zelf zult moeten klauteren en de beste oversteek plek over een stroom of riviertje moet vinden.
Kan ik elke nacht in een hut slapen?
Omdat er zoveel hutten in Noorwegen zijn is het dus heel goed mogelijk om een meerdaagse huttentocht te wandelen waarbij je elke nacht in een hut slaapt. Houd er wel rekening mee dat je tussen de 10 en 20 kilometer, minimaal, moet wandelen door soms ruig terrein met veel hoogtemeters. De afstanden worden over het algemeen dan ook niet in kilometers, maar in tijd aangeduid. Geloof deze tijdsaanduidingen ook, want 5 km in de Noorse bergen is anders dan 5 km op de zandpaden van de Veluwe! Over het algemeen zijn de hutten alleen te voet, of, in de winter, op de skies of sneeuwscooter te bereiken.
Kan ik een rondreis in Noorwegen maken met gebruik van de hutten?
Er zijn genoeg hutten en wandelroutes in Noorwegen dat je een rondreis zou kunnen maken en niet enkel van A naar B hoeft te lopen. Echter, je zult hiervoor dan wel flink wat kilometers moeten afleggen en heel wat mooie parels zijn toch echt eigenlijk enkel van A naar B te wandelen. Hiervoor zul je dan vervoer moeten regelen om vanaf je eindpunt toch weer bij je auto te komen.
Hoe kan ik gebruik maken van de hutten?
De hutten zijn toegankelijk voor iedereen. Je kunt lid worden van DNT, dit gaat per jaar, maar is niet noodzakelijk. Als DNT-lid krijg je korting op je verblijven en met een kleine week aan overnachtingen heb je over het algemeen je lidmaatschapskosten er al uit. Hoewel de meeste hutten het hele jaar open zijn, zijn sommige hutten enkel open in bepaalde seizoenen. Dit kan te maken hebben met (veilige) toegankelijkheid, het lokale wildleven en/of afspraken met de eigenaren van de hutten. Op ut.no staat er bij elke hut precies hoe je er binnen kan komen en of je moet boeken of niet. Over het algemeen zijn er 3 vormen van toegankelijkheid van de hutten.
De DNT-sleutel
De meeste hutten kun je binnen met een zogenaamde ‘DNT-sleutel’. Deze kun je bestellen op de DNT-webshop.
Open hutten
Er zijn ook heel veel hutten die gewoon open staan. Er zit een haakje op, maar geen slot. Deze kun je dus gewoon binnen.
Andere sleutel
Dan zijn er nog hutten met hun eigen sleutel, om hier binnen te komen moet je van te voren de sleutel ophalen bij de lokale DNT-vereniging.
Wat is er aanwezig in de hutten?
Er zijn 3 soorten hutten in Noorwegen. In alle hutten vind je bedden, beddengoed, een eettafel met stoelen, gezellige banken, hout, houtkachels, droogrekken en lijnen, keukengerei, gasfornuis, kaarsjes en/of olielampen, drinkwater en een droogtoilet met wc-papier. (Ja, dat is zo’n plank met een gat erin, waarbij je in plaats van ‘door te spoelen’ een handvol houtsnippers over je boodschap heen strooit.) Het drinkwater kan ofwel uit een kraantje komen of moet je zelf met een emmer uit een stroompje halen. In de winter is het een kwestie van sneeuw smelten op de houtkachels. (Niet op het gasfornuis om het gas te sparen!).
Over het algemeen zijn de hutten dus volledig ‘off-grid’, je kunt er dus niet je mobiele telefoon opladen! Omdat voor de Noren friluftsliv onlosmakelijk verbonden is met ‘grillen’, vind je bij de meeste hutten ook een mooie grillplaats of ‘bålpanne’ (vuurschaal) met bankjes. Genieten!
Ubetjent hytte – onbeheerde hutten
Deze hutten hebben dus alle bovengenoemde basics. Zelf moet je nog een zogenaamde ‘huttenzak’, slaapzakliner of slaapzak meenemen om in te slapen. Want hoewel er beddengoed aanwezig is, kan deze natuurlijk niet regelmatig gewassen worden. Ook moet je bij deze hutten dus je eigen eten voorzien.
Selvbetjent hytte – zelfsbediening hutten
Deze hutten zijn in principe precies hetzelfde als de onbeheerde hutten, behalve dat je in deze hutten ook een provisiekamer vind. Hier vind je een uitgebreid assortiment aan bewaar-voedsel. Van knäckebrød tot ingeblikte gehaktballen met een chocoladereep toe. Of wat dacht je van een pannenkoekenmix voor verse pannenkoeken bij het ontbijt?
Hoewel het natuurlijk allemaal blik of ‘droogvoer’ is, is er in principe alles aanwezig voor een avondmaaltijd en ontbijt, alleen de groenten zijn een beetje schamel. (Denk aan enkel blikje doppertjes en worteltjes of een zakje tomatensoep). Als je jouw tocht zo inplant dat je elke avond in een zelfbedieningshut kunt slapen hoef je dus in principe enkel een dagrugzak mee te nemen op je meerdaagse tocht. Hoe luxe is dat?
De onbediende en zelfbediening hutten zijn over het algemeen open of met de zogenaamde ‘DNT-sleutel’ te openen.
Betjent hytte – bediende hutten
Als laatste heb je de bediende hutten. Dit zijn eigenlijk een soort hostels in de bergen. Hier is dus personeel aanwezig en kun je een warme maaltijd krijgen (met zelfs een lekker koud biertje of wijntje!). Deze hutten hebben dus meestal stroom en een warme douche.
De bediende hutten zijn enkel open in de hoogseizoenen. Logisch, natuurlijk. Vaak zijn de hutten buiten het seizoen te gebruiken als onbeheerde of zelf-bedieningshutten.
Privé-hutten
Niet alle hutten zijn in eigendom van DNT, er zijn ook particulieren of bedrijven die hun accommodatie onder de DNT-vlag aanbieden. Deze komen in dezelfde 3 vormen als de DNT hutten, maar de standaarden, prijzen en het voedselaanbod kan hier verschillen. De bediende privé hutten kunnen zelfs gewoon hotels zijn, waar je als DNT-lid korting krijgt.
Mag ik met de hond in een hut verblijven?
Hoewel de Noren gek zijn op hun vierpotige ‘turkamerad’, gaan ze over het algemeen toch net even wat anders om met hun honden dan wij gewend zijn. Ook is er in Scandinavië een grote nadruk op mogelijke allergieën, waardoor honden op veel plekken geweerd worden.
Als je dus een huttentocht met je hond wilt maken zul je extra goed moeten opletten of hij mee mag in de hutten of niet.
Over het algemeen mag de hond geen enkele hoofdhut binnen, maar gelukkig zijn er wel hutten die een bijgebouw hebben voorzien waar honden wel zijn toegestaan. Deze bijgebouwtjes hebben net als het hoofdgebouw bedden, een houtkachel, gasfornuis en kook- en eetgerei, maar is vaak kleiner en minder gezellig. Hier vind je ook minstens 1 bench, met voerbakken en dikke wollen kleden waar je hond op mag liggen.
De betaling van de hutten
Als je aankomt bij de hut moet je jouw naam en wat extra informatie in een boek opschrijven. Op die manier krijg je ook een ‘boekingsnummer’ die je moet gebruiken voor de betaling. (Hierin schrijf je ook op waar je na je verblijf in de hut heen gaat. Dit is een soort veiligheidsysteem zodat eventuele reddingsteams kunnen traceren waar je zou moeten zijn mocht je plots ‘verdwijnen’.) In de hutten liggen betalingsformulieren die je moet invullen. Hierop geef je ook aan wat je gebruikt hebt uit de provisie-kamer in de zelfbediende hutten. Als je thuis komt vind je een betalingslink of factuur in je inbox, afhankelijk van je keuze. Sinds kort is er ook een speciale app ‘DNT hyttebetaling/ cabin pay’, waarmee je eenvoudig kunt betalen. (Ter plekke, of wederom pas thuis wanneer er geen bereik is in de hut.)
Tot slot
Klaar voor een hutten rondreis door Noorwegen?
Ben jij overtuigd om een onvergetelijke huttentocht in Noorwegen te gaan maken? Wacht dan niet langer en boek een georganiseerde hutten rondreis door Noorwegen bij één van onderstaande aanbieders of stel je eigen huttentocht samen met alle tips uit dit artikel.
Reisschema
- Vlucht van Rotterdam naar Rovaniemi, Finland
- 1 dag Pallas-Yllästunturi nationaal park (FI)
- 2 dagen Abisko nationaal park (ZW)
- 3 dagen Vesterålen (NO)
- 2 dagen Malangen/Senja (NO)
- 2 dagen Alta (NO)
- 1 dag Luosto (FI)
- Terugvlucht van Rovaniemi naar Rotterdam
Feiten
Klaar om jouw fly drive naar Noorwegen te boeken?
Klinkt één van bovenstaande fly drives naar Noorwegen jou als muziek in de oren? Check dan snel de website van de reisorganisatie die bij die fly & drive hoort om de beschikbaarheid en prijzen te bekijken. Wees er op tijd bij want deze fly and drives zijn gewild!
Staat de gewenste fly & drive naar Noorwegen hier niet tussen? Liever minder lang, minder ver rijden met de auto of andere regio’s aandoen? Vergelijk dan zeker even alle fly & drives van onderstaande populaire reisorganisaties. Gezamenlijk bieden ze enkele tientallen fly & drives aan dus hier zal vast een fly drive tussen zitten die bij jouw wensen en voorkeuren past!
Meer weten over Noorwegen?
Anne helpt je verder
Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?
- Gastvrije Noorse cultuur
- Magische fjordenlandschappen
- Noorderlichtspektakel
- Avontuurlijke outdoor-activiteiten