Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën
cruise noorwegen noorderlicht

Cruise Noorwegen: Op jacht naar het Noorderlicht

Het Noorderlicht is waarschijnlijk dé reden dat zovelen kou en donker trotseren en in alle seizoenen op reis gaan naar Noorwegen. Aurora Borealis is een fantastisch fenomeen dat ervoor zal zorgen dat je je ogen bijna niet gelooft. Alleen al de spanning “of je het zal zien” maakt de jacht erop de moeite waard, laat staan de euforie als de langverwachte kleuren van het Noorderlicht ook daadwerkelijk aan de hemel verschijnen tijdens je vakantie. Één van de comfortabelste manieren om deze ervaring op te doen is middels een cruise.

Bekijk direct de mooiste cruises naar het Noorderlicht bij deze aanbieders:

Noorderlicht in Noorwegen

Het Noorderlicht, ook wel Poollicht of Aurora Borealis genoemd, is een energieuitstorting die ontstaat door een reactie tussen partikels uit zonne-explosies en de bovenste lagen van onze atmosfeer. Dit resulteert in prachtige kleuren in de lucht, die je vaak goed met het blote oog kan zien. Noorwegen wordt vaak aangeduid als beste plek om het Noorderlicht te zien. Toch zullen we eerlijk zijn: het Noorderlicht spotten is altijd een kwestie van geluk. Máár er zijn wel degelijk manieren om je kans op het Noorderlicht te vergroten. Bijvoorbeeld in de juiste maand gaan, door apps als my Aurora Forecast in de gaten te houden en extra alert te zijn in heldere nachten. Én als je het dan ziet is het fantastisch!

De beste locatie voor het Noorderlicht in Noorwegen? Eigenlijk zo noordelijk mogelijk. Bij ideale omstandigheden zal het Noorderlicht zelfs in het zuidelijk gelegen Oslo te zien zijn. Voor (veel) meer kans tijdens je reis naar Noorwegen is het echter het beste om tot in de poolcirkel te reizen of in ieder geval richting de Lofoten of tot Tromsø. Kies je voor die laatste optie? Een leuk extraatje is het Noorderlichtfestival in Tromsø (www.nordlysfestivalen.no) waardoor je de natuurervaring van het Noorderlicht kan combineren met concert- en theaterbezoek.

Zomerzon en noorderlicht in Tromsø met het mooiste uitzicht
Zomerzon en noorderlicht in Tromsø met het mooiste uitzicht

Cruise Noorse fjorden en het Noorderlicht

Er zijn verschillende manieren om Noorwegen te verkennen, en daus ook om Aurora Borealis achterna te jagen. Je kan denken aan een treinreis rondom het Noorderlicht, een kampeervakantie rondom het Poollicht, een midweek naar Tromsø of diep de poolcirkel in, een uitgebreide groepsreis maar ook aan een cruise. Verschillende aanbieders van cruises bieden ook speciale Noorderlicht cruises aan. Denk hierbij aan TUI, BBI Travel en de ANWB.

Ook overdag het Noorderlicht zien? Zorg er dan voor dat je een cruise boekt die ook langs Spitsbergen vaart. Ook hier zijn er geen garanties op het Noorderlicht, maar bij hoge zonneactiviteit is de kans hier erg groot. Onder meer de ANWB biedt cruises van de Holland America Line die via de Noorse fjorden naar Spitsbergen varen.

Enkele populaire Noorderlicht cruises in Noorwegen:

Veelgestelde vragen over het Noorderlicht

Welke maanden vind je het Noorderlicht boven Noorwegen?

Doordat Noord Noorwegen zo noordelijk ligt en het er van eind september tot en met eind mei al vanaf de middag donker is en laat licht wordt, is het Noorderlicht daar in principe van september tot en met mei te aanschouwen. De beste kansen op het Noorderlicht in Noorwegen heb je echter in de maanden december tot en met februari.

Waar vind je het Noorderlicht boven Noorwegen?

De zogenoemde “Noorderlichtovaal” begint boven de Lofoten. Ook de stad Tromsø, het “Parijs van het Noorden” en ook wel de “poort tot de poolcirkel” genoemd, en alles ten Noorden daarvan, biedt goede kans op het Noorderlicht. Tromsø ligt wel 500 kilometer noordelijker dan de Lofoten. Bij ideale omstandigheden en hoge zonne-activiteit is het Noorderlicht ook in Zuid Noorwegen te aanschouwen.

alesund Noorderlicht
Het Noorderlicht vanaf Alesund

Hoeveel kans heb je om het Noorderlicht te zien in Noorwegen?

Het Noorderlicht laat zich het liefst zien in koude en droge nachten en zoals hierboven beschreven bij voorkeur in de wintermaanden. De uiteindelijke verschijning van het Noorderlicht is echter zo weers- en zonneactiviteitafhankelijk dat het moeilijk is een concrete voorspelling te doen voor een specifieke vakantie. De beste manier om toch een voorspelling te proberen te maken is om door middel van een Aurora app de zogenoemde KP-index op je bestemming te bekijken. Binnen deze index betekent 0 geen activiteit, en 9 heel veel activiteit. Bij een koude en heldere nacht in Noord Noorwegen (vanaf Ålesund) is vaak Noorderlicht te zien vanaf een KP-index van 3. Dit is regelmatig het geval. In Oslo geldt een minimale KP index van 4. Hoe zuidelijker hoe hoger de KP index moet zijn voor een reële kans. Check dus vooral voor en tijdens je reis regelmatig de KP-index, bijvoorbeeld via de apps My Aurora Forecast, AuroraNotifier of Aurora Forecast. 

Bij wie kan ik een cruise met Noorderlicht-ervaring boeken?

Met iedere cruise die richting het Noorden van Noorwegen vaart heb je kans om ‘s avonds het Noorderlicht te zien. Hiervoor moet je dan wel zelfstandig de voorspellingen in de gaten houden. Er zijn ook aanbieders die speciale Noorderlichtcruises aanbieden of speciale reizen richting de Noordkaap en/of Spitsbergen, waarbij de kans op Noorderlicht overdag en in het naseizoen groter is. Ook zijn er speciale Noorderlicht cruises op de markt, deze zijn te boeken bij onder andere TUI, BBI Travel en de ANWB. Bij veel van deze reizen reis je dan met de Holland America Line (Holland Amerika Lijn), dan wel met de Hurtigruten Postboot.

Waar vind ik meer informatie over het Noorderlicht in Noorwegen?

Meer informatie over het Noorderlicht (Poollicht) in de zomer en in de winter in Noorwegen vind je in ons uitgebreide artikel over het Noorderlicht in Noorwegen en Tromsø.