Archieven

Categorieën

 • Geen categorieën
cruise noorwegen

De trip van je leven: een cruise langs Noorwegen

Met de wind door je haren en een drankje in de hand de prachtige vergezichten van het Hoge Noorden aanschouwen; wie wil dat nou niet? Steeds meer mensen kiezen daarom voor een vakantie in Scandinavië in de vorm van een Noorse fjorden cruise. Aanbieders van cruises naar Noorwegen zijn er dan ook genoeg. Er zijn achtdaagse cruises naar alleen Noorwegen, maar ook langere combinatiereizen waarin niet alleen de Noorse fjorden, maar ook bijvoorbeeld Denemarken, Zweden, IJsland, of zelfs Schotland aan bod komen. Én voor de echte avonturiers zijn er ook cruises naar de Noordkaap; het meest noordelijke puntje van het Europese continent of zelfs Spitsbergen! De vorm die aanbieders van cruises richting Noorwegen (en verder) presenteren verschilt ook enorm. Het spectrum reikt van een actieve cruisevakantie waarin ook ruimte is voor hiken en cultuursnuiven, tot een flexibele tocht met de Hurtigruten postboot die als lijndienst langs de Noorse kust pendelt of juist een volledig verzorgde all inclusive cruise waarin je lekker kan relaxen. Kortom; de keuze is reuze. De truc is om de juiste Noorse cruise voor jou te vinden. In dit artikel helpen we je op weg.

Bekijk hieronder alle Noorwegen cruises van de populairste aanbieders:

Waarom een cruise naar Noorwegen?

Vanaf waar kan je het best onheilspellend diepe fjorden, ongelofelijke watervallen en pittoreske havenstadjes aanschouwen? Juist. Vanaf het water. Zeven redenen waarom een cruise naar Noorwegen een goed idee is op een rij:

 1. Verscheidenheid aan routes: door de enorm lange kustlijn van Noorwegen, die mede door de hoeveelheid fjorden oploopt tot tienduizenden kilometers en door de aanwezigheid van meer dan 40 havens in Noorwegen zijn er ontzettend veel routes in en langs Noorwegen te bedenken.
 2. Fjorden en watervallen: de fjorden van Noorwegen en de watervallen die er enorm veel voorkomen zijn het best te bewonderen vanaf het water. Door een cruise te boeken sla je daarom twee vliegen in één klap: vervoer en excursie vinden plaats op hetzelfde schip. Na een cruise door Noorwegen kennen onder meer het Sognefjord, Geirangerfjord en het Hardangerfjord geen geheimen meer voor je!
 3. Aurora Borealis: ga je in het naseizoen naar Noorwegen? Kies je voor Noord Noorwegen? Dan is er een forse kans dat je het Noorderlicht aan de hemel zal zien verschijnen tijdens je reis. En waar is zo’n lichtshow nou magischer dan op zee?
 4. Cityhoppen: hoewel Noorwegen vooral bekend staat om haar overweldigende natuur, kent ze ook boeiende, gezellige en zeer fotogenieke steden. Een cruise is de ideale manier om in korte tijd veel steden aan te doen. Denk bijvoorbeeld aan Oslo, Stavanger, Bergen, Ålesund, Trondheim, Kristiansand, Tromsø of het voor cruisegangers zeer populaire Flåm!
 5. All inclusive: Scandinavië en in het bijzonder Noorwegen staat bekend als een prijzige bestemming. Door een all inclusive cruise te boeken weet je vooraf waar je aan toe bent qua uitgaven en kom je niet voor verrassingen te staan.
 6. Excursies: niet het type om hele dagen over het cruisedek te flaneren? Vrees niet! Bij de meeste cruisereizen zijn verschillende excursies en excursiepakketten bij te boeken. Kayakken door de fjorden, mountainbiken in de bergen, hiken naar de Preikestolen, museumbezoek in Oslo, sledetochten met huskyhonden: het kan allemaal! Zowel georganiseerd als met je eigen gezelschap.
 7. Veiligheid: gebruik maken van een cruiseschip geldt als een hele veilige manier van reizen. Daarnaast staat Noorwegen bekend als een zeer veilige reisbestemming.

Cruises naar de fjorden en de Hurtigruten

Veel mensen gaan specifiek naar Noorwegen om de mystiek van de fjorden te ervaren. Een cruise is hiervoor een heel geschikte reismethode; je bevindt je immers middenin de fjorden. Vanuit Nederland is de Holland America Line de meest bekende aanbieder van 8-daagse en 15-daagse fjordencruises. Deze zijn te boeken via verschillende touroperators. Wij hebben uitstekende ervaringen met CruiseReizen.nl en prettig is vooral de uitstekende filter opties die zij op de website hebben waarmee je de gewenste cruise eenvoudig vindt.

Vaar mee met de Hurtigruten

Liever vliegen naar Noorwegen en vanaf daar op pad? Dan is de Hurtigruten postboot wellicht wat voor jou. De route van de Hurtigruten staat bekend als één van de meest iconische routes ter wereld. De reis voert van Bergen in Zuid Noorwegen helemaal tot aan één van de Noordelijkste puntjes: Kirkenes. De schepen van de Hurtigruten vervoeren al sinds 1893 vracht, post en passagiers langs de Noorse kust en diep in het hart van het grillige Noorse landschap. Het is mogelijk om “hop on hop off” verschillende steden aan te doen, maar ook om een lange route in één stuk te boeken. Nederlandse reisorganisaties bieden bijvoorbeeld 12-daagse cruises met de Hurtigrutenschepen van Bergen naar Ålesund aan. Ook is het mogelijk om expeditiereizen naar de Noordkaap en Spitsbergen te boeken met de authentieke Hurtigrutenschepen. Let wel, de Hurtigrutenschepen zijn minder luxe dan cruiseschepen van bijvoorbeeld de HAL, Celebrity Cruises of MSC cruises, die ook in Noorwegen opereren. Wel bieden ze een onvervalst Noorse ervaring en een prachtige vaartocht.

Nieuwsgierig geworden naar een cruise door de Noorse fjorden? Hieronder vind je een aantal populaire cruises:

Cruises naar de Noordkaap

De Noordkaap is het noordelijkste puntje van het Europese continent en ligt, jawel, in Noorwegen. Het is een plek waar de zon in de zomer niet ondergaat, waar je dichter bij de Noordpool bent dan je ooit voor mogelijk had gehouden en waar je je kan vergapen en te goed doen aan prachtige vogels, heerlijke vis en gezellige vissersdorpjes. Een echte bucketlistbestemming dus!

noordkaap noorwegen

De Noordkaap ligt op bijna 40 uur rijden vanaf Utrecht en ver boven de poolcirkel. Met eigen vervoer naar de Noordkaap is dus niet voor iedereen weggelegd. Een cruise naar deze bestemming, in combinatie met een tocht langs de Noorse fjorden, kan daarom uitkomst bieden. Óók, omdat de kans op een ontmoeting met een papegaaiduiker of zeearend, of het zien van het Poollicht, vanaf zee zo mogelijk nog bijzonderder is dan vanaf het land. Lees in dit artikel meer over cruises naar het Noorderlicht.

Wil je nog verder weg? Onder meer de Holland America Line (te boeken via CruiseReizen.nl en ook te boeken via de ANWB) biedt cruises langs Noorwegen naar de eilandengroep Spitsbergen. Deze zeer bijzondere bestemming is de woonplaats van enkele duizenden ijsberen. Deze bestemming is ook te combineren met IJsland en Schotland.

Nieuwsgierig geworden naar een cruise naar de Noordkaap? Hieronder vind je een aantal populaire cruises:

Cruises combinatie Scandinavië en/of IJsland

De weg naar (Noord) Noorwegen vanaf Nederland is lang. Het gaat om bijna 3.000 kilometer naar Tromsø vanuit Utrecht. Over zee is deze afstand iets korter, maar het blijft een lange zit. Het kan daarom lonen om van je cruise naar Noorwegen een cruise naar (heel of een deel van) Scandinavië te maken, of een cruise langs Noorwegen en IJsland, een cruise langs Noorwegen, IJsland en Schotland of een cruise langs Noorwegen en Duitsland. Op die manier ben je langer weg, maar maak je ook een once in a life time reis! Voor een dergelijke combinatiereis moet je dan ook ten minste 15 dagen uittrekken. Wil je korter weg? Kies dan voor een 8-daagse Noorse fjordencruise vanuit Nederland of vanuit het Noorse Bergen.

Nieuwsgierig geworden naar een langere reis langs meerdere landen? Hieronder vind je een aantal combinatiecruises:

Veelgestelde vragen over cruises naar Noorwegen

Waar zijn de fjorden in Noorwegen?

De Noorse Fjorden liggen aan het westen van Noorwegen langs de kusten van de Noorse Zee. Er zijn ook fjorden te vinden langs de kusten van Schotland, Canada, IJsland en Groenland. Twee fjorden in Noorwegen staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst: Greigangerfjord en Naeroyfjord.

Hjørundfjord

Wat kost een cruise naar Noorwegen en naar de fjorden?

Wat kost een cruise naar Noorwegen nu eigenlijk? Zoveel mensen, zoveel wensen en zoveel reizen, zoveel prijzen. Cruises naar Noorwegen en Noorse fjordencruises zijn al te boeken vanaf EUR 500 per persoon voor 8 dagen. Er bestaan echter ook reizen van (tien)duizenden euro’s, voor hen die in een luxe hut ook de Noordkaap en Spitsbergen aan willen doen. Oriënteer je daarom goed bij de hieronder [hyperlink naar vraag over aanbieders] genoemde reisaanbieders welke cruise en welke prijs bij je past. Let daarbij op de volgende zaken zodat je niet voor verrassingen komt te staan en de reizen goed met elkaar kan vergelijken:

 • Duur van de cruise;
 • Vertrekhaven van de cruise;
 • Eventuele reis naar de vertrekhaven inbegrepen?
 • Faciliteiten op het schip (restaurants, spa, zwembad, bioscoop, winkels, sportschool?);
 • Aantal stops tijdens de cruise;
 • Afstand van de eindbestemming vanaf de vertrekhaven;
 • Uitstraling van het schip: liever meer authentiek of zo groot en luxe mogelijk?
 • Mogelijkheid van het schip om kleinere havens te bereiken;
 • Soort hut (binnenhut, buitenhut, balkonhut);
 • Aanwezigheid van reisbegeleiding;
 • Inbegrepen maaltijden;
 • Inbegrepen drank;
 • Inbegrepen administratieve kosten;
 • Inbegrepen verzekeringen;
 • Inbegrepen excursies;
 • Bij te boeken excursies;
 • Hoeveelheid vrije tijd bij tussenstops en eindbestemming;
 • Kosten voor eventuele terugreis; en
 • Verschil in prijs in verschillende vertrekmaanden.

Wat kost een cruise naar de Noordkaap?

15-daagse cruises naar de Noordkaap starten met prijzen rond de EUR 1600- 2000,- per persoon en kunnen, afhankelijk van de vertrekdatum, de soort hut, de bijgeboekte excursies en eventuele doorreis naar Spitsbergen oplopen tot in de vele duizenden euro’s. Voordeel is dat veel cruises all inclusive te boeken zijn, waardoor vooraf helder is welke kosten je zal maken. Zorg ervoor dat je naast op prijs, ook let op het soort schip dat je boekt. Waar de Hurtigruten postboot uitblinkt in authenticiteit en een prachtige en uitgebreide route, zijn andere schepen voor andere reizigers weer meer aantrekkelijk wegens luxe faciliteiten zoals een zwembad, spa, bioscoop en/of verschillende restaurants.

Kan een cruise naar de Noorse fjorden all inclusive? 

De Holland America Line biedt (onder meer via de ANWB) verschillende all inclusive cruises (inclusief alle maaltijden en snacks) richting Noorwegen aan. Daarnaast zijn er nog vele aanbieders die all inclusive reizen naar Noorwegen verzorgen (zie hieronder [hyperlink naar volgende vraag]). Soms zelfs inclusief drankpakket.

Bij wie kan ik een cruise naar Noorwegen boeken?

Één van de bekenste aanbieders van cruises naar Noorwegen is de Holland America Line (Holland Amerika Lijn). Zij biedt haar reizen naar Noorwegen op (onder meer) de ms Rotterdam. Hal cruises zijn te boeken via onder meer de ANWB. De ANWB heeft sowieso een groot aanbod van cruises naar Noorwegen, Noorse fjorden cruises en combinatiecruises met onder meer IJsland en Spitsbergen.

Andere partijen die cruises naar en binnen Noorwegen aanbieden zijn TUI, in combinatie met Holland America Line, Celebrity Cruises en Royal Caribbean, Aida cruises (Aida biedt ook minicruises aan tussen bijvoorbeeld Hamburg en Oslo), De Blauwe Vogel (all inclusive) en D-reizen. De cruises van Oad zijn dit jaar ingetrokken. Via het Belgische Thema Travel zijn ook Noorse fjorden cruises te boeken, all inclusive, inclusief drankenpakket. Bij Msc cruises zijn naast volledig verzorgde cruises ook tickets naar individuele havens verspreid over heel Noorwegen te boeken.

Hoe lang duurt een Noorse cruise?

Als hierboven te lezen zijn cruises naar Noorwegen te vinden in allerlei soorten en maten. Het is mogelijk om in Noorwegen zelf een minicruise te maken als onderdeel van een citytrip of langere vakantie en op die wijze de fjorden te verkennen [hyperlink naar artikel over fjordencruises in Noorwegen]. Kort weg maar wel een groot deel van Noorwegen zien? Boek dan een 8 daagse cruise binnen Noorwegen, bijvoorbeeld met de Hurtigruten postboot langs de Noorse kust of een 8 daagse cruise vanuit Amsterdam met TUI.

Wil je het avontuur van je leven maken? Dan zijn er ook 21-daagse cruises richting de Noordkaap en/of Spitsbergen te boeken, of combinatiereizen Noorwegen en IJsland en/of Schotland die tot wel zes weken duren.

Vanaf waar vertrekken cruises naar Noorwegen en de Noordkaap?

Wanneer je flexibel bent met de datum kan je vanuit verschillende plekken een cruise naar Noorwegen en de Noordkaap beginnen. Veel reizen met grote cruiseschepen varen uit uit de havens van Rotterdam of Amsterdam. Dit geldt bijvoorbeeld voor de cruises van de Holland America Line. Cruises naar Noorwegen vanuit Rotterdam zijn te vinden en te boeken via de ANWB. Voor Amsterdam geldt dat ook Celebrity Cruises, Costa Cruises, Norwegian en Royal Caribbean vanuit daar naar Noorwegen vertrekken.

Vertrekken op een Noorse fjorden cruise is ook mogelijk vanuit Zeebrugge of IJmuiden. Dit boek je bijvoorbeeld bij STIP Reizen [hyperlink].Tot slot kan je er ook voor kiezen je cruise pas te beginnen in Noorwegen. Bijvoorbeeld door een reis op de Hurtigruten postboot te boeken. Deze cruise is ook te boeken in combinatie met een vlucht naar bijvoorbeeld Bergen waar de Hurtigruten haar reizen start. Kijk hiervoor op de website van onder meer de ANWB.