Zoek & boek

Autovakantie naar Noorwegen

 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten
Autovakanties, routes, reizen en meer

Met de (eigen) auto naar Noorwegen

Gaan en staan waar je wil, langs meren, bergen, fjorden en prachtige steden rijden, stoppen op onverwacht mooie uitzichtpunten en je eigen reistempo bepalen; dat is wat je krijgt met een autovakantie in Scandinavië of autovakanties in Noorwegen in het specifiek. Noorwegen kent enorm goed begaanbare wegen, is een veilig land om in auto te rijden en de verkeersregels zijn nagenoeg gelijk aan die in Nederland. Er zijn dus geen redenen om niet met de auto naar Noorwegen te gaan. Redenen om wel te gaan zijn er daarentegen genoeg. We zetten alles wat je wil weten over autovakanties in Noorwegen voor je op een rijtje.

Autovakantie-Noorwegen (1)
Waar wacht je nog op?

Boek een autovakantie naar Noorwegen

de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
buro scanbrit noorwegen
Buro Scanbrit Bekijk prijs
voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
bbi travel noorwegen
BBI Travel Bekijk prijs

Waarom een autovakantie naar Noorwegen

Allereerst, de belangrijkste drie redenen om een autovakantie naar Noorwegen te overwegen:

 1. Het uitzicht: de afstanden in Noorwegen zijn flink, maar toch moet je ze niet perse met het vliegtuig willen doen. Een simpel ritje van stad naar stad levert namelijk al zoveel sprakeloze momenten op, dat dit zal voelen als een vakantie op zich.
 2. De natuur: er zijn tal van entertainende citytrips te doen in Noorwegen (doe die ook vooral!), maar waar je écht voor gaat in Noorwegen is de natuur. Met een autovakantie kan je gemakkelijk de nationale parken door, jezelf afzetten voor een prachtige hike of dichterbij die ene waterval komen dan tijdens bijvoorbeeld een busexcursie.
 3. De flexibiliteit: grote kans dat je tijdens een rondreis door Noorwegen op allerlei onverwachte attracties stuit. Door met de auto te gaan zorg je ervoor dat je deze ook kan aandoen en niet wordt opgehouden door een tijdslimiet, omdat je een trein of vliegtuig moet halen.

Autoroutes door Noorwegen

Oké, je hebt besloten met de auto door Noorwegen te gaan cruisen. Maar welke route door Noorwegen ga je rijden? Hieronder een paar kanshebbers:

Lofoten Noorwegen

Rondreis over de E10 door de Lofoten

Verken deze bijzondere eilandengroep met je (eigen) auto en geniet onderweg van de pittoreske vissersdorpjes, de bergen, de stranden en de Vikingcultuur;

Cruises naar noordkaap noorwegen

Naar de Noordkaap

Het is bijna 1700 kilometer rijden vanaf Oslo, maar dan heb je ook wat; de Noordkaap betreden met je eigen auto is gemakkelijk te regelen en een echte once in a life time vakantie. Én de weg ernaartoe zal ook niet teleurstellen: je passeert op de route naar de Noordkaap verschillende nationale parken die ieder hun eigen bezienswaardigheden kennen. Trek dus genoeg tijd uit voor deze autovakantie in Noorwegen! 

Helgelandkust

Helgelandkust

Toch op weg naar het Hoge Noorden? Kies dan de weg langs de Helgelandkust National Tourist Route. Dit betreft een 416 kilometer lange route langs fjorden, gletsjers en bergen. 

Rondane National Park Noorwegen

Route Rondane

Rondane is het oudste National Park van Noorwegen. Het kent tien bergtoppen die boven de tweeduizend meter uitstijgen en biedt garantie op prachtige uitzichten in elk seizoen. De wegen zijn goed begaanbaar, maar neem voor de zekerheid toch sneeuwkettingen mee!

Hardangervidda in Noorwegen

Van Eidfjord naar Haugastøl door Hardangervidda

Hardangervidda is het grootste bergplateau van Noord Europa en is een beschermd nationaal park. Op deze route vind je wederom prachtige uitzichten en mooie wandelroutes.

route sognefjellet

Sognefjellweg

De , ook wel de RV55 was de eerste weg in Noorwegen die de titel Nationaal Toeristische Route kreeg. Het is de hoogstgelegen autoroute van Noord Europa en loopt langs het Jotunheimen National Park. Gedurende deze route rijd je tussen twee gigantische sneeuwmuren in. 

bergen stedentrip

Bergen naar Ålesund

Langs de (kust)snelweg van Bergen naar Ålesund passeer je niet alleen fantastische fjordlanden, maar ook een tal van leuke stadjes waar je een gezellige tussenstop kan maken.

Route Zuid Noorwegen

Geen tijd om de grote trek naar het Noorden te maken? Ook in het Zuiden van Noorwegen is enorm veel te zien en te beleven. Plan je autovakantie langs de steden OsloKristiansandStavanger en Bergen en maak onderweg onder meer stops bij het prachtige Lysefjord en de daarin huizende Preikestolen, natuurgebied Kalvehageneset en de treinbaan van Flåm

Naast deze routes kent Noorwegen ook nog een paar hele bijzondere wegen. Denk bijvoorbeeld aan de Trollstigen, een honderd kilometer lange weg met elf waanzinnige haarspeldbochten, aan de Atlanterhavsveien, een spectaculaire route door de Atlantische Oceaan of de Gamle Strynefjellsvegen die alleen tussen mei en september begaanbaar is.

Autovakanties door Scandinavië: Noorwegen, Denemarken en/of Zweden

Noorwegen alleen kan al genoeg vertier bieden voor meer dan tien verschillende autovakanties. Ben je toch ook nieuwsgierig naar de rest van Scandinavië; combineren kan natuurlijk altijd. Tussen Noorwegen, Denemarken en Zweden gelden (onder reguliere omstandigheden) geen inreisbeperkingen, wat betekent dat je de landen gemakkelijk kan combineren. Dit kan bijvoorbeeld door vanaf Nordland een oversteek te maken naar Zweeds en Fins Lapland en vanaf daar weer terug naar het Zuiden te rijden. Ga je ook met de auto vanuit Nederland naar Noorwegen toe? Overweeg dan serieus om op de heenweg een stedentrip Kopenhagen (Denemarken), Malmø (Zweden) of Stockholm (Zweden) mee te pakken. Of rijd richting Oslo via de prachtige Zweedse Westkust. Een autovakantie in Scandinavië is nooit saai en biedt talloze mogelijkheden.

fins lapland
auto huren noorwegen

Aanbieders van autoreizen naar Noorwegen

Geen behoefte om zelf te ploeteren op routes? Nederlandse reisorganisaties hebben prachtige pakketten samengesteld waarmee je inspiratie kan opdoen voor je eigen reis, of zelfs alles, inclusief hotel en veerdiensten, voor je kan laten regelen. De ANWB heeft bijvoorbeeld verschillende autoreizen waarin je met je eigen auto op pad gaat. Denk aan een 13-daagse autovakantie langs de Noorse fjorden, inclusief retourovertocht tussen Kiel en Oslo en een rit met de Flåmsbana, of een rondreis met de auto in 17 dagen langs de hoogtepunten van Zuid- en Midden Noorwegen. Andere aanbieders van autovakanties in Noorwegen zijn onder meer NORDICDe Jong Intra VakantiesVoigt Travel en TUI.

Auto huren in Noorwegen

Vliegen naar Noorwegen toe en vanaf daar een huurauto pakken kan natuurlijk ook. Alle bekende autoverhuurbedrijven, zoals Sixt, Hertz en Europcar zijn in Noorwegen actief. De meeste van deze bedrijven kan je vinden vlakbij de verschillende vliegvelden die Noorwegen rijk is. Je kunt het beste een huurauto zoeken via een vergelijker zoals Sunny Cars en EasyTerra.

Ga je voor groen? Noorwegen is enorm elektrische auto-vriendelijk. Langs alle bekende routes staan (snel)laadpalen en het is dan ook geen verrassing dat de meeste nieuwe auto’s die tegenwoordig in Noorwegen verkocht worden elektrisch zijn. Via merken als Tesla en BMW kan je gemakkelijk een elektrische auto huren in Oslo.

auto huren noorwegen
Waar wacht je nog op?

Zoek een huurauto bij deze vergelijkers

sunnycars autohuur noorwegen
Sunny Cars Bekijk prijs
easyterra autohuur noorwegen
EasyTerra Bekijk prijs

Regels?

Om in Noorwegen te mogen rijden in een huurauto is je Nederlandse rijbewijs genoeg. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig. Er is geen maximumleeftijd voor het huren van een auto in Noorwegen, maar wel een minimumleeftijd: 21 jaar. Bovendien moet je al een jaar in het bezit zijn van een geldig (Nederlands) rijbewijs. Ook is – zoals ook vaak bij Nederlandse verhuurders het geval is – het mogelijk dat er extra betaald moet worden door huurders onder de 25 jaar.

Kosten?

Wat kost dat? Een week autohuur in Noorwegen is te financieren met enkele honderden euro’s (regulier zo een 3-400 euro). Om dit te kunnen regelen moet je wel op tijd beginnen met zoeken naar de goedkoopste opties. Let op: als ANWB-lid kan je soms aanspraak maken op kortingen op vakantiehuurauto’s, ook in Noorwegen. Ook TUI biedt zelf een verhuurservice aan. Een schrale troost voor de fixe huurprijzen: EURO 95 is in Noorwegen doorgaans goedkoper dan in Nederland.

Tot slot; wees erop voorbereid dat tol (zie hieronder) niet is inbegrepen in de huurprijs. Vraag aan je verhuurder of de huurauto geregistreerd is met een AutoPASS, op die manier betaal je niet de volle mep.

Praktische zaken voor autoreizen door Noorwegen

Rijden in een ander land kan toch wat spannend zijn. Waar moet je nog rekening mee houden op autovakantie in Noorwegen?

 • Snelheid: in de bebouwde kom mag je in Noorwegen 50 km/h rijden, in uitzonderingsgevallen 30 km/h. Op snelwegen lopen de maxima uiteen tussen de 80 en de 130 km/h. Over het algemeen staat een en ander goed aangegeven op de borden.
 • De afstanden zijn lang: hoewel Google Maps goed werkt en de wegen goed zijn, is het toch verstandig in Noorwegen rekening te houden met langere reistijd. De wegen zijn soms kronkelig, vaak in de bergen, je mag veelal niet zo hard rijden als op de Nederlandse snelweg en je komt prachtige uitzichten tegen. Reken dus niet te krap!
 • Plan pauzes in: de Noorse wegen zijn voor Nederlandse begrippen erg stil en het kan dan ook zijn – zeker in het laagseizoen – dat je uren vrijwel niemand tegenkomt op de weg. Dat is prachtig, maar lokt ook in slaap vallen uit. Zorg dan ook dat je vaak genoeg stopt. Gelukkig zijn daar voldoende pittoreske plekken voor op autoreis door Noorwegen!
 • Dimlichten verplicht: in Noorwegen is het ontsteken van je dimlichten altijd verplicht, ook overdag.
 • Winterklaar: je bent in Noorwegen verplicht tijdens je autovakantie je voertuig uit te rusten voor winterse omstandigheden. Dit betekent niet dat je te allen tijde met winter- of spijkerbanden of met sneeuwkettingen moet rijden, maar wel dat je je georiënteerd hebt op het gebied waar je heengaat en je voertuig en hulpwerktuigen daarop afgestemd hebt. Check dus goed of het mogelijk is dat je tijdens je vakantie sneeuwkettingen nodig gaat hebben en leg ze voor de zekerheid in de achterbak, laat je winterbanden checken en zoek uit waar je wel en niet met spijkerbanden mag rijden.
 • Uitrusting: het is in Noorwegen verplicht om een fluorescerend vest en een gevarendriehoek bij je te hebben. Net zoals in Nederland is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht.
 • Alcohol: het is nooit verstandig om na het drinken te gaan rijden. Let in Noorwegen nog extra op, het toegestane alcoholpercentage is namelijk 0,2 promille.
 • Tol: Noorwegen kent een flink aantal tolwegen. Echter, zij werken niet zoals in bijvoorbeeld Frankrijk met een poortje. Je wordt onzichtbaar geregistreerd wanneer je op de Noorse tolwegen rijdt en krijgt achteraf een factuur voor de gemaakte kosten. Dit maakt rijden om Noorse tolwegen erg efficiënt, maar financieel onvoorspelbaar. Een manier om kosten te besparen is je vooraf te registreren. Dit levert namelijk fixe kortingen op tijdens je autovakantie in Noorwegen.

Top 5 georganiseerde autovakanties

Kjersti 17-daagse autorondreis langs kampeerhutten – Noorwegen

Zuid-Noorwegen
 • Ontdek het oosten, de fjorden en de zuidkust van Noorwegen
 • Raften in Trysil en wandelen in NP Jotunheimen
 • Verblijf midden in de natuur in een yurt
 • Overnachten in authentieke kampeerhutten
 • Cruise-overtocht vanuit Duitsland (20 uur)

Halvar 20-daagse autorondreis langs kampeerhutten – Zweden, Noorwegen

Westelijk Fjordengebied
 • Het beste van Zuid-Zweden en Zuid-Noorwegen
 • Verblijf aan meren, fjorden en in de bergen
 • Veel leuke en spectaculaire activiteiten te doen
 • Comfortabele overtocht met Stena Line
 • Overnachten in authentieke kampeerhutten

Siv 17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties – Noorwegen

Fjorden
 • Inclusief 3 activiteiten in de periode 05/06 t/m 14/08
 • Verblijf dicht bij de Trollstigen
 • Beklim de Gaustatoppen, de mooiste berg van Noorwegen
 • Bezoek fjorden, gletsjers en watervallen
 • Comfortabele cruise-overtocht vanuit Duitsland (20 uur)

Else 15-daagse autorondreis langs hotels – Noorwegen, Denemarken

Fjorden
 • Ervaar de charme van historische hotels
 • Proef gerechten van lokale producten
 • Overnacht op de heenreis in Denemarken
 • Ontdek de prachtige Noorse fjorden
 • Leuke activiteiten bij te boeken

Annika 17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties – Zweden, Noorwegen

Zuid-Noorwegen
 • Populaire combinatie van Zweden en Noorwegen
 • Afwisselend bossen, meren en bergen
 • Bezoek de fjorden vanuit Hemsedal
 • Spot muskusossen en misschien wel elanden
 • Ga kajakken, mountainbiken, wandelen of maak een boottocht

FAQ: antwoord op veelgestelde vragen

Wat is de beste periode om naar Noorwegen te gaan?

De meningen over wanneer de beste tijd is om naar Noorwegen te gaan verschillen even erg als het Noorse weer. Sommigen pleiten ervoor dat de maanden mei tot en met augustus de beste reismaanden in Noorwegen betreffen, omdat het dan (relatief) warm is aan de Westkust. Anderen zullen zeggen dat de drukte dan op zijn grootst is en dat nu juist hetgeen is wat je niet wil tijdens een bezoek aan Noorwegen. Het beste antwoord op deze vraag is dan ook dat je in ieder jaargetijde Noorwegen kan bezoeken. Zeker wanneer je op zoek bent naar het Noorderlicht en je je prima voelt bij een dikke trui en jas is Noorwegen in de winter ook prima te bereizen met de auto.

Wat moet je weten als je naar Noorwegen gaat?

Hetgeen je moet weten als je naar Noorwegen gaat is dat je voldoende tijd moet hebben. Waarom? Omdat er simpelweg zoveel te zien is, dat je altijd tijd te kort komt. Daarbij zijn de afstanden groot en wil je voldoende ruimte hebben om van al het moois om je heen te genieten. Verder is van belang dat je van tevoren kritisch kijkt naar je budget. In Noorwegen ligt het prijspeil hoger dan in Nederland, wat maakt dat de kosten (wanneer daar geen rekening mee is gehouden) rap op kunnen lopen. Heb je dus een kleinere portemonnee, denk dan na over opties als kamperen (wat je in Noorwegen overigens perfect kan doen!).  

Bij wie kan ik een autovakantie naar Noorwegen boeken?

Autovakanties naar Noorwegen zijn bij verschillende reisorganisaties te boeken. Onder andere de ANWB en Voigt Travel hebben een groot aanbod. Ook TUI heeft zowel volledig georganiseerde reizen, als een autoverhuurorganisatie waarmee je je eigen reis kunt uitstippelen.

Kan ik met een autovakantie met de hond naar Noorwegen?

Je kan je hond zeker meenemen op autovakantie naar Noorwegen. Wees er echter wel alert op dat de hond op tijd gechipt is en alle verplichte inentingen heeft. Op deze website vind je de actuele vereisten voor het meenemen van een hond naar Noorwegen. Voldoe je daaraan? Dan is het meenemen van de hond zeker in de winter een goed idee: op dat moment mag hij in bepaalde gebieden zelfs loslopen. Let wel, de hond mag niet op de voorbank van de auto zitten. Dan loop je kans op een fixe bekeuring.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Mirthe helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Mirthe Noorwegen expert
 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…