Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Lillehammer

Meer dan het huis van legendarische Winterspelen

Bij Lillehammer denkt de één aan een Ikea-boekenkast, de ander aan de decoratieve Lillehammer dahlia en de volgende aan de Olympische Spelen van 1994 waarover later de film over het leven van Tonya Harding verscheen. Wij denken direct aan een fantastische winter- en zomerbestemming in Noorwegen! Benieuwd wat je – naast het bezoeken van de Olympische venues – zoal kan doen in de plaats Lillehammer? Scroll dan snel naar beneden.

1. Hoe kom je in Lillehammer

Lillehammer is een plaats in de Noorse provincie Innlandet, aan het enorme Mjøsameer. Een nabijgelegen stad is Hamar. Lillehammer is een kleine stad, opgericht in 1838 die inmiddels een kleine 30.000 inwoners herbergt. Het ligt op ongeveer 17 uur rijden van Utrecht (indien gebruik gemaakt wordt van de bootverbinding tussen Hirthals en Olso, of van de brug tussen Kopenhagen en Malmø). Vanuit Oslo is Lillehammer ook goed te bereiken met de trein. Je doet er dan twee uur over.

2. Vliegtickets

Vliegen naar Lillehammer is vanuit Nederland even simpel als en veel sneller dan rijden. Lillehammer heeft ondanks haar Olympische avontuur geen eigen vliegveld, maar dat deert niet. Het belangrijkste vliegveld van Oslo, Oslo Airport, ligt namelijk maar op 1 uur en 40 minuten met de trein van Lillehammer. Tickets kunnen vooraf worden geboekt voor ongeveer 20 euro op de website van de Noorse Spoorwegen (Vy). De treinen rijden ieder uur en vluchten van Amsterdam naar Oslo vliegen ook meerdere keren per dag. Deze duren ongeveer een uur en drie kwartier. Vliegend kan je dus (wachttijd niet meegerekend) binnen vijf uur van Amsterdam in Lillehammer zijn. Kijk voor tickets op de website van KLM.

Lillehammer

3. Bezienswaardigheden in Lillehammer

Veel van de attracties in Lillehammer hebben nog altijd te maken met de Winterspelen van ’94. Bezoek bijvoorbeeld de Lysgårdsbakken, de skischans, het skiterrein Sjusjøn of het Noors Olympisch Museum. In het nabijgelegen Hamar kan je ook het Vikingskipet, de beroemde ijsbaan, bekijken en beleven. Liever doen dan kijken? Rondom Lillehammer en het Mjøsameer kan je ook nog altijd voortreffelijk wintersporten. Lees over wintersporten in Noorwegen meer in dit artikel. 

Verder zijn er ook leuke culturele activiteiten te beleven in Lillehammer. De stad kent bijvoorbeeld een aantal mooie musea/parken:

  1. Lillehammer Kunstmuseum: Lillehammer Kunstmuseum betreft geen vertaling van een Noorse Naam, “kunst” is in het Noors simpelweg “kunst” en “museum” is simpelweg “museum”. Wel zo makkelijk. Het museum, dat huist in een massief gebouw, bevat verschillende kunstcollecties, waaronder zich onder meer een flinke verzameling van schilderijen van aanhangers van de Matisse-school bevindt. 
  2. Noors Olympisch Museum: wanneer je de Olympische Spelen hebt georganiseerd, kan je er maar beter direct een museum aan wijden. Het hierboven al genoemde museum toont de geschiedenis van de Olympische spelen en heeft ook leuke activiteiten voor kinderen, zoals een biathlonsimulator.
  3. Openluchtmuseum Maihaugen: in het oude openluchtmuseum Maihaugen aanschouw je hoe mensen in het gebied rondom Lillehammer leefden van de Middeleeuwen tot nu. Het biedt een leerzame ervaring en een prettige omgeving op een zonnige dag. 
  4. Hunderfossen Familiepark: wanneer je goed oplet tijdens je vakantie in Noorwegen zal je merken dat de Noren een bijzondere band hebben met trollen. Deze mythische wezens zie je overal terug; in namen van gebouwen, van natuurverschijnselen en langs de scenic routes. Geen wonder dus dat er ook een attractie aan besteed wordt. In het park Hunderfossen zullen je kinderen zeker een aantal uren zoet zijn met de Noorse traditionele sprookjes en de trollen. 

Tot slot zijn ook de klassieke staafkerk, de rotsschilderingen bij Drotten en het Hunderfossen familiepark fijne dagenvullers wanneer je vakantie viert in Lillehammer. Op zoek naar een toeristische route nabij de stad? Verdiep je dan eens in de Peer Gyntweg vanaf waar je uitzichten op het Rondanemassief, Jotunheimen en Dovrefjell kan aanschouwen. Dit zorgt gegarandeerd voor de spectaculaire uitzichten waar je op hoopte toen je naar Noorwegen afreisde! Let wel op, de weg is alleen in de zomermaanden geopend.

4. Overnachten

Omdat Lillehammer gelegen is aan een meer en dichtbij bergen en natuurgebieden ligt, is het een prachtige vakantiebestemming. Overnachten kan je er dan ook zeker. Dit kan op verschillende manieren. Vlakbij Lillehammer vind je Olympiaparken Camping Lillehammer waar je in de zomermaanden met je camper of caravan terecht kan of een simpele kamer kan boeken. Ook kent Lillehammer een aantal prima hotels, waaronder het Stasjonenhotel in het oude stationsgebouw en een hotel van de keten Scandic, waarin zich ook een zwembad bevindt. Vakantiehuizen zijn ook gemakkelijk te boeken via Airbnb en Booking.com. Liever niet zelf boeken, maar georganiseerd naar Lillehammer toe? Dat kan natuurlijk ook! Onder meer NoSun en Voigt Travel bieden kant en klare reizen aan waarbij je langs Lillehammer komt.

5. FAQ: antwoord op veelgestelde vragen

Waar ligt Lillehammer?

Lillehammer ligt in de Noorse provincie Innlandet, ongeveer twee uur rijden ten Noorden van Oslo, aan het grootste meer van Noorwegen, meer Mjøsa. 

Wat is er te doen in Lillehammer?

Lillehammer heeft bijna drie decennia na de winterspelen nog steeds last van Olympic fever. De stad staat bol van herinneringen aan de Olympische Spelen, waaronder een Olympisch museum en een enorme skischans. Verder is Lillehammer een hele geschikte uitvalsbasis voor natuurliefhebbers; op en om meer Mjøsa waar Lillehammer aan ligt, kan je alle buitenactiviteiten die je kan bedenken uitvoeren.  

Hoe is het weer in Lillehammer?

In Lillehammer is het in de zomer redelijk droog en aangenaam (gemiddeld 18 graden Celsius in juli) en in de winter koud, maar gemiddeld niet kouder dan -6. Het is daarmee een reisbestemming waar je je goed op kan voorbereiden en kleden. De sneeuwhoogte ligt in de wintermaanden (tot begin mei) gemiddeld net onder de 1 meter. De hoogte van de sneeuw in de om Lillehammer heen gelegen skiresorts kan je in het winterseizoen via wintersportsites met webcams in de gaten houden.