Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Harstad

Hoe kom je in Harstad, Noorwegen en wat is er te doen? 

Als je de eilanden die tot Spitsbergen behoren uitzondert, is Hinnøya het grootste eiland van Noorwegen. En op dit hoofdeiland van de eilandengroep Vesteralen ligt het plaatsje Harstad. Harstad is bekend om de overweldigende natuur die haar omringt is bovendien een picture perfect Noors vissersdorp dat zich schuilhoudt tussen prachtige heuvels en de zee. Deze plek is zeker een bezoekje waard!

Bekijk via onderstaande knoppen direct alle stedentrips naar Harstad per reisaanbieder:

1. Hoe kom je in Harstad

Harstad ligt ruim 2700 kilometer boven Utrecht en mag dan ook met recht een Noordelijke bestemming genoemd worden. Deze kleine stad met ongeveer 21.000 inwoners is een belangrijk handelscentrum voor Noord Noorwegen, de Vesterålen en de Lofoten. Het is daarom, ondanks de, voor Nederlandse begrippen, afgelegen locatie, betrekkelijk goed te bereiken. 

Met de auto bereik je Harstad vanuit Oslo in een tijdsbestek van om en nabij de twintig uur. Je kan dan kiezen voor een route langs de Noorse kustlijn, maar ook voor een route langs de Oostkust van Zweden, waarbij je niet langs de Noorse zee, maar langs de Botnische Golf rijdt. Is dat je wat ver? Gelukkig kan je ook op andere manieren in Harstad geraken. De Hurtigruten postboot doet de haven van Harstad aan en ook met de trein is het goed aan te reizen. Kijk hiervoor op de website van de Noorse spoorwegenbeheerder Vy

2. Vliegtickets naar Harstad

Bijna 35 uur in de auto zitten klinkt niet voor iedereen aantrekkelijk. Voor jou ook niet? Vliegen biedt dan uitkomst. De luchthaven Harstad/Narvik Evenes ligt op 45 minuten rijden vanaf het centrum van Harstad. Ook de luchthavens Narvik Frammes Airport en Andøya Airport liggen op een schappelijke afstand van Harstad. Harstad kan daarmee een ideale plek zijn om je eerste avond door te brengen wanneer je na een vliegreis even bij wil komen, voordat je de rest van de Vesteralen/de Lofoten gaat verkennen. Op de vliegvelden rondom Harstad zijn ook meerdere car rentals actief, dus het is ook mogelijk om een zelf samengestelde fly and drive door Noorwegen vanuit Harstad te beginnen. Tickets naar het Harstad/Narvik vliegveld zijn te boeken vanaf honderd euro enkele reis en zijn gemakkelijk te vinden via websites als Skyscanner, Tix, Expedia of rechtsstreeks via SAS of Scandinavian Airlines. Let op, je vliegt naar Evenes/Harstad wel altijd via Oslo, dus reken zeker op een uur of zes vliegtijd.

Harstad

3. Bezienswaardigheden in Harstad

Harstad wordt door velen benadert als een doorreisbestemming. Het is de toegangspoort tot de prachtige natuur van de Vesteralen en/of de Lofoten, dan wel het Noordelijkste puntje van Noorwegen. In en rond Harstad zelf is echter ook van alles te doen. We doen enkele suggesties: 

  1. Hiken bij de berg Keipen: de Keipenhike, die op een steenworp afstand van Harstad begint staat bekend als toegankelijke, doch spectaculaire wandeltocht. De wandeling is gemakkelijk te vinden via Google Maps, is begaanbaar met kinderen en levert je adembenemende zee- en berguitzichten op. 
  2. Trondenes kerk: in Harstadt staat de meest Noordelijk liggende stenen kerk ter wereld, de Trondenes Kerk. Niet alleen het serene interieur maakt dat een bezoek hieraan bijzonder is, maar ook de mooie omgeving. 
  3. Grottebadet: ben je met kinderen naar Noorwegen? Dan is het Grottebadet een welkome speeltuin voor het hele gezin. Het betreft Noorwegens meest spectaculaire waterpark, dat zich bevindt in – jawel – een berg. De constructie van het waterpark is uit de rotsen van de berg gehouwen en binnenin vind je een entertainende afwisseling van grotten, watervallen, zwembad en jaccuzzis. 
  4. Trondenes Fort / de Adolf Guns: geschiedenisfantatici opgelet: nabij Harstad, met de besneeuwde bergtoppen die haar omringen op de achtergrond, kan je een bijzondere getuige van de Tweede Wereldoorlog ontdekken. Het gaat om de plek die “Adolf Guns” wordt genoemd. Je ziet hier vier gigantische kanonnen die bedoeld waren om op de oorlogsschepen van het Derde Rijk die door de Noorse zee voeren te richten. Het immense van de kanonnen, in combinatie met de machtige natuur eromheen, laat een diepe indruk bij je achter. De guns zijn normaliter alleen te bezoeken met een geboekte tour. Check daarom van tevoren de website van Harstad.

4. Eten en drinken in Harstad

Harstad staat – net als de rest van Noorwegen – te boek als een plek met leuke evenementen en kwaliteitsrestaurants. Ondanks haar kleine aantal inwoners en noordelijke ligging beschikt Harstad over een ware wereldkeuken en een hippe restaurantscene. Kijk eens bij Bark-spiseri and bar, Brasserie ALO of Umami en neem een kijkje en een slokje in de verschillende cocktail- en bierbarren die Harstad rijk is. Ook om een fijn hotel hoef je niet verlegen te zitten. Rondom de charmante haven van Harstad vind je meerdere boutique hotels die – voor Scandinavische begrippen – voor redelijke prijzen te boeken zijn. Ook Airbnb is actief in deze stad.

5. Georganiseerde reizen naar Harstad

Als toegangspoort tot de Vesteralen en als verborgen parel tussen al het natuurgeweld is Harstad een plek die graag aangedaan wordt door reizen van reisorganisaties naar het Hoge Noorden. Voorbeelden van reizen waarin je een glimp opvangt van deze gezellige stad zijn de fjordenreizen van Norge Reiser met de Hurtigruten postboot, de najaarsbusreis van Norske Travel en de zeventiendaagse rondreis Noordkaap, Lapland en Lofoten van Oad.

6. FAQ: antwoord op veelgestelde vragen

Waar ligt Harstad?

Harstad ligt op de 68e breedtegraad, op het midden tussen Bodø en Tromsø. Het is een gemeente in de provincie Troms og Finnmark op het eiland Hinnoya binnen de eilandengroep de Vesteralen. Harstad is ruim 2500 kilometer van Nederland verwijderd en wordt gerekend tot Noord Noorwegen. 

Hoe is het weer in Harstad?

De gemiddelde temperatuur in Harstad op jaarbasis is 5 graden Celsius. Niet bepaald een tropische bestemming dus. Daarbij is er in Harstad ook ruim 200 dagen per jaar neerslag. De keerzijde hiervan is dat het gelegen is op een eiland, waar goed en slecht weer elkaar snel kunnen afwisselen. Wanneer je maar zorgt voor een droog pak, maakt niemand je wat op vakantie in Harstad!

Is er een camping in Harstad? 

In Noorwegen is het toegestaan om wild te kamperen, wanneer men zich maar aan bepaalde regels houdt. Dit kan ook rondom Harstad. Lees daar hier meer over. Wel kamperen, maar niet wild? Harstad heeft ook een camping! Op 4 kilometer van het stadscentrum bevindt zich, langs de Vågsfjorden, de “Harstad Camping” waar je op ruime plekken je tent, camper of caravan kan plaatsen. De camping biedt ook de mogelijkheid tot het huren van trekkershutten.

Meer lezen?
12 feiten over de Noordkaap die je nog niet kende
De 9 mooiste fjorden van Noorwegen
Drive of your life: autovakanties Noorwegen