Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Hamar

Hoe kom je in Hamar, Noorwegen en wat is er te doen?

Vakantie aan het grootste meer van Noorwegen; wie wil dat nou niet? Het Mjøsa meer (Oud-Noors voor “het stralende meer”) bij Hamar is een kilometerslang meer, waar je naar hartelust kunt kajakken, wandelen, fietsen en vissen. Én in de winter is het één van de meest gevierde schaatsbestemmingen ter wereld. Daar kan geen elfstedentocht tegenop! Benieuwd wat er nog meer te doen is in Hamar? Lees dan verder.

1. Hoe kom je in Hamar

Hamar is een stad met een kleine dertigduizend inwoners in de Noorse provincie Innlandet. Het is centraal gelegen in Noorwegen en is dan ook heel goed te bereiken. Hamar ligt op de spoorlijn tussen Oslo en Lillehammer. In die laatste stad werden in 1994 de Olympische winterspelen georganiseerd, waarbij Hamar de gaststad voor onder meer het (kunst)schaatsen werd gemaakt. Vanuit Oslo is Hamar te bereiken in een kleine anderhalf uur autorijden (over goed begaanbare wegen) en in een treinrit van ruim een uur. Vanuit Lillehammer ben je er tevens met een klein uur rijden en een flink uur met de trein of bus. Kijk voor de openbaar vervoersmogelijkheden op de website van OV-aanbieder Vy. Wil je met het vliegtuig naar Hamar? De stad kent zelf geen vliegveld. Echter, gezien de korte reistijd naar Oslo is een vlucht naar Oslo Airport of Oslo Sandefjord een prima optie.

2. Bezienswaardigheden in Hamar, Noorwegen

Wat te doen in Hamar?

  1. Mjøsa: als gezegd is het Mjøsa meer de belangrijkste reden om Hamar te bezoeken. Je kan er in de zomer heerlijk zwemmen en kayakken en in de winter kan je op het meer schaatsen en er rond langlaufen. 
  2. Vikingskipet: het Vikingskipet (Olympiahall) is de Olympische ijsbaan van Hamar en daarmee voor Nederlanders ongetwijfeld de meeste bekende toeristische attractie. 
  3. Koigen strand: het Koigen strand is een heerlijk stadsstrand. Wanneer de temperaturen het toelaten, is dit een ideale plek om met kinderen naar toe te gaan. Je kan er zonnebaden, volleyballen en er is een kunstmatig eiland waar je naartoe kan zwemmen.
  4. Hedmarksmuseet/Domkirkeodden: in de zomermaanden is het mogelijk om het Hedmarksmuseet aan het zojuist genoemde Koigen strand te bezoeken. Het Hedmakrsmuseet is onderdeel van de Domkirkeodden, een terrein waar de ruïnes van de Domkerk van Hamar uit het jaar 1200 gepreserveerd worden in een prachtig opgezette kas. Op deze locatie vind je verschillende activiteiten voor kinderen, tentoonstellingen en als je geluk hebt voorstellingen. In de tweede week juni is het extra leuk om Domkirkeodden aan te doen; dan is het het jaarlijkse Hamar Middeleeuwenfestival.
Hamar

3. Eten, drinken en hotels

Het centrum van Hamar is klein maar charmant. De hoofdstraat Torggate kent genoeg restaurants om je na een outdoordag te kunnen vermaken. Ook aan de Strandvegen en Strandgata nabij het meer vind je verschillende eetplekken. Eet sushi bij Nagomi, curry bij Royal India, zeevruchten bij Hamarstua Spiseri of brunch bij Tante Gerda. Hamar bewijst maar weer dat ook in de kleinere Noorse steden voor iedere mond een passende maaltijd te vinden is. 

Voor een bed hoef je in Hamar wederom niet ver te zoeken. Wegens haar betrokkenheid bij de winterspelen van Lillehammer in 1994 zijn er voor hoe klein de stad is flinke hotels te vinden. Scandic Hamar en Scandic Ringsaker zijn allebei 4-sterrenhotels met prima kamers. Ook is er in Hamar een sfeervol hostel aan het Mjøsa meer, het Hamar hostel (Viking Ship). Liever kamperen? Dan moet je iets verder uit de stad trekken naar de Tangenodden Camping, die zich op een prachtige plek aan het water bevindt. Of je moet zelf de stoute schoenen aantrekken en – terwijl je de regels daarvoor in acht neemt – wildkamperen

Vind je Hamar toch te klein om als tussenstop in je reis in te plannen, maar wil je toch naar het Mjøsa meer? Zoals hierboven beschreven: Hamar (en Mjøsa) ligt op korte tijd treinen, dan wel autorijden vanaf vanaf Oslo en Lillehammer, dus je kan het ook gemakkelijk in een dag vanuit die steden bezoeken.

4. Georganiseerde reizen

Omdat Hamar op zichzelf geen toeristische attractie betreft (de grootste pracht schuilt in het meer, dat je vanaf verschillende steden kan bezoeken) doen niet veel georganiseerde reizen Hamar aan. Wel bieden websites als Novasol, Airbnb en Belvilla vakantiewoningen aan in Hamar. Ook overnacht je tijdens de 12-daagse busrondreis van De JongIntra Vakanties door Noorwegen één nacht in Hamar.

5. FAQ: antwoord op veelgestelde vragen

Waar ligt Hamar?

Hamar ligt in de Noorse provincie Innlandet, aan het grootste meer van Noorwegen, Mjøsa. Het ligt direct ten Noorden van Oslo, op een kleine anderhalf uur rijden daarvandaan. Andere plaatsen in de buurt van Hamar zijn Lillehammer, Jessheim en Elverum.

Wat is er te doen in Hamar?

De leukste bezienswaardigheid in Hamar is het Mjøsa meer, dat niet alleen over een enorme natuurpracht beschikt, maar ook veel activiteiten voor het hele gezin biedt. Daarnaast is het een plek voor de wintersportliefhebber; ga skiën in het nabijgelegen Lillehammer, langlaufen op of rond het meer, of schaatsen in de Olympische schaatsbaan van Hamar, het Vikingskipet. Voor de echte geschiedenisfanaten is juni de beste bezoekmaand voor Hamar; dan wordt er een Middeleeuwenfestival georganiseerd. 

Hoe is het weer in Hamar?

Het weer in Hamar is in de lente- en zomermaanden voor Noorse begrippen erg aangenaam. De gemiddelde temperatuur in juli stijgt naar de 20 graden en ook in mei, juni, augustus en september heb je kans dat er voldoende zonnestralen zijn om heerlijke zomerse activiteiten aan het meer te ondernemen, zoals vissen, zwemmen, bootje varen, fietsen, wandelen en kayakken. Doordat Hamar een landklimaat heeft zijn de winters een stuk kouder. In de maanden november tot en met maart schommelt de gemiddelde temperatuur tussen de 0 en de min 5 graden Celsius. Ook dit biedt weer mogelijkheden; in deze maanden verandert het meer in een winterwonderland en is er plaats voor wintersport.