Archieven

Categorieën

 • Geen categorieën
bodo noorwegen

Vakantie in Bodø, Noorwegen: in één woord fantastisch!

Bodo, Bodø, Bodo Noorwegen, Bodø Noorwegen, wat is die ø eigenlijk? De Noorse Ø, gelijk aan de Zweedse letter Ö, spreek je uit als “eu”. Het is dus niet Bodóó, maar Bodéú. Nu je dat weet ga je een heerlijke vakantie in Bodeu, Bodø tegemoet! Bodø is namelijk meer dan haar ingewikkelde naam: het wordt namelijk door velen de “minimetropool” genoemd. Bodø is een kleine gemeente met grootste beloftes: stadse gezelligheid en cultuur, te midden van prachtige natuur. Én het is de toegangspoort tot de Lofoten en bied je mogelijk een glimp van het Noorderlicht of een langsvliegende zeearend. Let’s go!

1. Hoe kom je in Bodø

Waar ligt Bodø eigenlijk op de kaart van Noorwegen? Bodø is de hoofdstad van de Noorse provincie Nordland en ligt zo Noordelijk dat zij zich boven de Poolcirkel bevindt. Dit betekent niet alleen een lange winter (de poolnacht woedt er van 15-29 december), maar ook een bijzondere zomer. Van 2 juni tot 10 juli is in Bodø de middernachtzon te aanschouwen. 

Om in Bodø te komen moet je dus naar het noorden. Vanuit Utrecht zo een dertig uur om precies te zijn. Het ligt op ruim 2400 kilometer rijden. Begin je in de Noorse hoofdstad Oslo? Dan ben je al op de helft. Vanaf daar tuft je auto over 1200 kilometer aan mooie wegen in 16 uur naar Bodø. 

Is dat je iets te veel van het goede? Bodø kent ook een vliegveld, waarover hieronder meer. Daarnaast is het goed mogelijk om Bodø met de trein te bereiken. De Nordlandsbanen die vanaf Trondheim de poolcirkel in stuift, arriveert na 10 uur in Bodø. Er zijn ook nachttreinen beschikbaar. Verder is Bodø ook een locatie die wordt aangedaan door de Hurtigruten postboot. Je beleeft stad en de fjorden die eraan vooraf gaan op een unieke manier door een cruise op dit schip te boeken.

bodo noorwegen

2. Vliegtickets naar Bodø

Het vliegveld van Bodø, Enbo Airport is met dagelijkse vluchten uit de rest van Noorwegen heel goed te bereiken. Vanuit Nederland vlieg je over het algemeen via Oslo of Bergen naar Enbo Airport. De totale reisduur komt dan uit tussen de 4,5 en de 6,5 uur. Vliegtickets kosten, mits op tijd geboekt tussen de 200 en 300 euro retour. Enbo Airport ligt zeer dicht bij het stadscentrum van Bodø. Daarnaast is de ferryterminal, vanuit waar je een cruise richting de Noordkaap of een overtocht naar de Lofoten kan maken met een directe busverbinding vanaf Enbo Airport Bodø te bereiken.

Bekijk vliegtickets naar Bodø bij deze populaire vliegticket aanbieders:

3. Verblijven in Bodø

Bodø is ondanks haar kleine inwonersaantal van 55.000 een echte toeristische bestemming met enorm veel horeca. Een goed hotel of restaurant in Bodø is dan ook nooit ver weg. Ben je op zoek naar het betere segment hotel? Het Scandic Havet hotel staat bekend als één van de betere design hotels en ligt pal aan het water. Ook het Thon Hotel en het Raddison Blu hotel zijn prachtige keuzes. Voor de appartementzoekers is het ook opgelucht ademhalen in Bodø: Airbnb is hier actief. Liever kamperen? Dat kan – mits je de regels in acht neemt – niet alleen gratis in het wild in Noorwegen, en dus ook rond Bodø, maar ook op de Bodøsjøen Camping die aan het water en maar 3 kilometer van het stadscentrum ligt.

Prachtig design hotel pal aan het water
Scandic Havet Hotel ⭐⭐⭐⭐
🏬 Gelegen in het centrum van Bodø
🏖️ Strand Langstranda op 1,4 km
⭐ Met een 8,4 beoordeeld op Booking.com
€110,00
vanaf prijs
Booking.com
Prachtige locatie in het havengebied
Radisson Blu Hotel Bodø ⭐⭐⭐⭐
🏬 Gelegen in het havengebied van Bodø
🏖️ Strand Langstranda op 1,5 km
⭐ Met een 8,4 beoordeeld op Booking.com
€83,00
vanaf prijs
Booking.com
Comfortabel hotel in centrum Bodø
Thon Hotel Nordlys ⭐⭐⭐⭐
🏬 Gelegen in het centrum van Bodø
🏖️ Strand Langstranda op 1,1 km
⭐ Met een 8,6 beoordeeld op Booking.com
€103,00
vanaf prijs
Booking.com
Bodøsjøen Camping ⭐⭐⭐
🏬 Gelegen op 3 km van centrum Bodø
🏖️ Strand Langstranda op 3,1 km
⭐ Met een 5,3 beoordeeld op Booking.com
vanaf prijs
Booking.com

4. Bezienswaardigheden in Bodø

Saltstraumen vakantie Bodø Noorwegen

De nummer één activiteit in Noorwegen en meer in het bijzonder Bodø blijft toch wel het Noorderlicht. Als je geluk hebt zie je het in een winterse vakantie in Bodø meerdere avonden aan de hemel dansen. Echter, we zouden Bodø te kort doen als we zouden doen of je hier alleen maar naartoe moet voor Aurora Borealis. Hieronder volgen enkele andere tips:

 1. Saltfjellet-Svartisen Nationaal Park: Bodø ligt gedeeltelijk in het Saltfjellet Svartisen Nationaal Park. Dit park is één van de grootste, maar ook meest diverse parken van Noorwegen. Het kent prachtige begplateaus, bossen en een spectaculaire gletsjer. 
 2. Keiservarden: geen behoefte om een heel park door te banjeren? Vlakbij de stad vind je al het 366meter hoog gelegen plateau Keiservarden. Dit biedt een fantastisch uitzicht over de stad, de kust en de Lofoten. Als je geluk hebt kan je hier ook het Noorderlicht aanschouwen. 
 3. Wandelen langs de streetart: Bodø kent een levendige streetartscene en op een mooie dag is het daarom heerlijk om met een kaneelbroodje en koffie in je hand rond te struinen op zoek naar deze prachtige beelden. Vraag bij je accommodatie naar de meest recente wandelroutes. 
 4. Saltstraumen: op 10 kilometer van Bodø vind je de Saltstraumen; een ware traktatie voor de natuurverschijnselzoekers onder ons. De Saltstraumen is de sterkste getijdenstroom ter wereld en levert spectaculaire beelden op zee op.

TIP: Ervaar de Saltstraumen op zijn sterkst en bespioneer Arctische dieren in het wild tijdens een bootsafari. Lees hier meer over deze bootsafari.

 1. Zeearendsafari: de omgeving van Bodø biedt enkele van de beste plekken om de immense zeearend te spotten. Ga op safari met een professionele gids om zoveel mogelijk kans te hebben hem daadwerkelijk te aanschouwen en zoveel mogelijk informatie te krijgen! 
 2. Luchtvaartmuseum: op stap met kinderen? Liefhebber van techniek? Bezoek dan het luchtvaartmuseum in Bodø. Hier blijft het niet bij plaatjes: er staat een groot aantal propellorvliegtuigen, helicopers en vliegende oorlogsinstrumenten uitgesteld. 
 3. Kathedraal van Bodø: fans van bijzondere gebouwen zullen blij verrast zijn met de bijzondere kathedraal van Bodø die zowel aan de buiten- als de binnenkant een toonbeeld is van het spectaculair minimalistische Scandinavische design. 
 4. Bibliotheek (Stormen): een andere prachtige stadse bezienswaardigheid in Bodø, Noorwegen, betreft haar bibliotheek. Dit witte gebouw uit 2009 werd meermaals geroemd als één van de mooiste bibliotheken ter wereld en biedt modern interieur en heerlijk uitzicht op de haven. 
 5. Mjelle beach: ben je naar Noorwegen gekomen om eens witte stranden te zien zonder weg te branden door de zon? Dan kan je je hart ophalen op Mjelle Beach; een prachtig wit zandstrand nabij Bodø met azuurblauw water. Wandelend te bereiken! 
 6. Door naar de Lofoten: de Noordwestelijke ligging van Bodø maakt dat ze uitstekende bootverbindingen met de Lofoten heeft. Afhankelijk van welk eiland je kiest met je met de veerdienst in ongeveer 3,5 uur op de Lofoten. Liever vliegen? Dat kan ook met een rechtstreekse vlucht.