Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

14 dingen om te doen in Ålesund

Ålesund (spreek uit ‘Olesund’) is een prachtig stadje aan de Noorse westkust tussen Bergen en Trondheim. Het is vooral bekend om zijn opvallende Art Nouveau architectuur en is zeker een bezoek waard. Van het noorderlicht in de winter tot spectaculaire zee-safari’s in Ålesund in Noorwegen komen cultuur en natuur gegarandeerd samen.

Reisorganisaties met reizen naar Ålesund

Overnachten in Ålesund

We trappen dit artikel af met de beste accommodaties om te overnachten in Ålesund. Deze top accommodaties zijn geselecteerd op basis van beoordeling op Booking.com, afstand tot centrum van Ålesund en het aantal sterren.

Beste appartement in centrum Alesund
Aalesund City Apartment ⭐⭐⭐ ⭐ Booking.com rating: 8,2
🏨 Ca. 500 meter van centrum Alesund
1
Aalesund City Apartment ⭐⭐⭐
€96,00
vanaf prijs
Booking.com
Beste hotel in centrum Alesund
First Hotel Atlantica ⭐⭐⭐⭐ ⭐ Booking.com rating: 7,5
🏨 Ca. 300 meter van centrum Alesund
2
First Hotel Atlantica ⭐⭐⭐⭐
€823,00
vanaf prijs
Booking.com
Scandic Parken ⭐⭐⭐⭐ ⭐ Booking.com rating: 8,3
🏨 Ca. 500 meter van centrum Alesund
3
Scandic Parken ⭐⭐⭐⭐
€148,00
vanaf prijs
Booking.com
Hotel Noreg ⭐⭐⭐ ⭐ Booking.com rating: 7,6
🏨 Ca. 450 meter van centrum Alesund
4
Hotel Noreg ⭐⭐⭐
€105,00
vanaf prijs
Booking.com
Quality Hotel Ålesund ⭐⭐⭐⭐ ⭐ Booking.com rating: 8,2
🏨 Ca. 450 meter van centrum Alesund
5
Quality Hotel Ålesund ⭐⭐⭐⭐
€116,00
vanaf prijs
Booking.com

Bezienswaardigheden Ålesund

1. Stadswandeling langs bijzondere architectuur

Bij Noorwegen denken we al snel aan witte en rode houten huizen. Aan zomer boerderijen met gras op het dak. Wat we minder snel in Noorwegen tegenkomen is een idyllisch Art Nouveau stadscentrum. En dat is precies wat Ålesund zo bijzonder maakt.

Art Nouveau is een kunststijl bekend om zijn organische en sierlijke ornamenten dat zijn hoogtepunt bereikte tussen 1890 en 1910 door heel Europa en de US. Dat Ålesund bijna volledig in Art Nouveau stijl is gebouwd komt omdat het in deze periode (1904 om precies te zijn) volledig is afgebrand en dus in de moderne en populaire stijl weder opgebouwd.

Wandel op je gemakt door de slingerende straatjes en de haven en bewonder dit unieke stadje. Hop ook het ‘Jugendstilsenteret’ – het Art Nouveau centrum binnen om een prachtig Art Nouveau interieur te bewonderen en meer te leren over de geschiedenis van de stad.

Ook in het naastgelegen KUBE kunst museum kun je meer leren over de architectuur en natuurlijk de vele kunstwerken.

alesund noorwegen
Panoramische uitkijk op het prachtige Ålesund

2. Wandeling in het park

Als je behoefte hebt aan wat groen na je stadswandeling kun je jouw tocht voortzetten in het Ålesund stadspark. Het park is aangelegd in 1885 en je kunt er de 418 treden naar de top van Aksla beklimmen voor een prachtig uitzicht op Ålesund zelf.

3. Het Sunnmøre museum

Als je dan toch behoefte hebt aan de traditionele houten huizen met grasdaken is het tijd dat je het prachtige openlucht Sunnmøre museum binnen stapt. Hier vind je 55 traditionele gebouwen, verschillende oude boten en verschillende Viking schip replica’s. Hier leer je vanalles over de oude geschiedenis van de streek.

4. Het Ålesund museum

Meer behoefte aan recentere geschiedenis? Stap dan het Ålesund museum binnen. Hier leer je meer over de geschiedenis van het stadje als vissershaven, maar ook over de brand van 1904 en de Duitse bezetting tijdens de tweede wereld oorlog.

5. Noorderlicht

alesund Noorderlicht
Winterse bergen in Ålesund gehuld in het Noorderlicht

En dan hebben we natuurlijk nog het noorderlicht dat in Ålesund in de winter met regelmaat te bewonderen is. Hoewel je nog noordelijker natuurlijk nog meer kans maakt dit prachtige schouwspel te bewonderen heb je in Ålesund in de maanden oktober, februari en maart ook veel kans.

6. Atlanterhavsparken

In Ålesund vinden we ook 1 van de grootste zoutwater aquaria van Europa. Heerlijk om meer te leren over het onderwater leven van de Noorse kust. Hier vind je ook het grootste zeehonden aquarium van wel 15 miljoen liter!

7. Rondvaart door het Hjørundfjord

Eenmaal in Ålesund is het, zoals in elke Noorse stad, ook tijd om de prachtige omliggende natuur te ontdekken. In Ålesund betekent dat het Hjørundfjord, dat we op nummer 1 hebben gezet in onze lijst van mooiste fjorden van Noorwegen.

Hjørundfjord
Rondvaart door het Hjørundfjord

Het Hjørundfjord is niet het meest bekende, en dus ook niet het meest toeristische fjord. Alleen daarom dus al de moeite waard om te bezoeken. De omliggende stijle bergen van de Sunnmørsalpene begroeid met prachtige groene bossen en doorspekt met idyllische dorpjes maken een rondvaart hier een must.

8. Papegaaiduikers spotten op Runde

Net ten zuid-westen van Ålesund vinden we de meest zuidelijke gelegen vogelklif van Noorwegen. Op dit kleine eilandje nestelen wel 500.000 vogels van 220 verschillende soorten! Uiteraard is de kleurrijke papegaaiduiker hier de meest bekende en populaire van. Neem een rondleiding in een high-speed motorboot of ga voor een ontspannere rondleiding onder begeleiding van vogelexperts. Stap ook het Runde Miljøsenter binnen voor interessante tentoonstellingen en informatie over de vogels én de vele scheepswrakken in de buurt.

Populaire tours vanaf Ålesund

Eten en drinken in Ålesund

In het buitengebied van Noorwegen is het soms moeilijk om gastronomisch verwend te worden, op de enkele Noorse wafel na dan. Kom je dus in een grote(re) stad dan is het tijd om de heerlijke Noorse keuken te ontdekken. Want, ondanks de liefde van de gewone Noor voor de pizza grandioost en de wekelijkse taco-avond, is de Noorse keuken zeker de moeite waard om te ontdekken.

9. Verse vis in uit de haven

Doe als de locals doen en zorg dat je ’s ochtendsvroeg de haven van Ålesund binnenstapt om de verse vangst van de dag direct van de lokale vissersboten te kopen. Zorg wel dat je echt op tijd bent, want ze zijn snel uitverkocht! Geen zin om zelf je maal hiervan te bereiden? Stap dan Zuma binnen, naar zeggen de plek met de beste Sushi buiten Japan. Of bestel de fiskesuppe in Fisketorget voor een traditionele Noorse bereiding om van te smullen.

10. ’Coastal gastronomy’

In een havenstad kun je uiteraard vooral vis verwachten en ook het Bro restaurant in Ålesund zal je op dit gebied niet teleurstellen. Hier krijg je een menu keuze voor je neus gemaakt met de lokale ingrediënten. 

Het Bro restaurant is ook de plek als je zin hebt in gewoon een goed glas wijn of een lekkere cocktail. Vaak gemaakt wederom met lokale ingrediënten is dit ook de plek om ’s avonds te zijn.

11.Topografisch menu

Samen met het Bro restaurant is het Apotekergata no. 5 dé plek om te genieten van alles wat de lokale omgeving te bieden heeft. Van de hoogste piek tot de diepste zee, in dit restaurant is het menu gebaseerd op de natuur en de seizoenen.

12. Biologisch en vegan opties

Zin in huisgemaakte kombucha en op zoek naar een vegan optie op de kaart? Spring dan het biologische restaurantje en koffiebar Søstrene Fryd binnen.

13. Micro-brouwerij

Ondanks dat de alcoholprijzen er in Noorwegen niet om liegen, drinken de Noren graag een biertje. Neem dan ook een kijkje in de lokale brouwerij ‘Trollbryggeriet’ dat het bekende biertje ‘Slogen’ produceert.

14. Festivals in Ålesund

Bij een grote stad horen natuurlijk ook festivals. Van Jugendfest tot een countryfestival in Ålesund is er ook op festival gebied genoeg te beleven. Kijk voor de huidige planning op visitalesund.com.