Naar eigen zeggen is Voss de hoofdstad van adrenaline in Noorwegen. En met de steile bergen, diepe valleien, wilde rivieren en spectaculaire watervallen is die uitspraak wel te begrijpen. Met zijn ligging genesteld tussen de bergen is Voss ook in de winter dé plek om te gaan voor de sportieve durfals onder ons.
Waar je in Oppland en Innlandet het landklimaat met ijskoude temperaturen en pakken sneeuw hebt, heb je in Voss het spektakel van Westlandet. Dit is het Noorwegen van kippenvel van verwondering. In Voss kun je meer dan enkel skiën, in Voss is het de winter beleven zoals je nog nooit eerder hebt gedaan. (Nee hoor, wij zijn niet verliefd op Voss, of Westlandet in het algemeen, ofzo…)
Kortom, Voss is dé plek om Fjord Noorwegen én sneeuw te combineren.
Meer dan enkel het Voss skigebied
Met meer dan 70 kilometer aan skihelling verdeeld over 20 liften en meer dan genoeg off-piste poeder opties is Voss een waar Mekka voor de ski-liefhebber. Maar er is meer te ontdekken in winters Voss dan enkel de alpine kick.
De Noren zijn gek op hun ‘topturer’, tochten naar een bergtop. Het land is bezaaid met uitgestippelde routes en deze worden niet enkel in de zomer gevolgd. In de winter gespen de Noren hun toerskies onder om de top te bereiken. Deze toerskies zijn breder dan je standaard langlaufski zodat je er niet alleen makkelijk mee door de diepsneeuw gaat, maar naar beneden ook wat meer stevigheid hebt. Niet zo handig op de skies? Koop of huur dan een paar sneeuwschoenen (‘truger’ in het Noors) en ontdek de magie van wandelen door maagdelijke sneeuwvlaktes.
Let wel op, begeef je in de winter nooit zonder begeleiding boven de boomgrens tenzij je 100% zeker weet wat je doet.
En als je dan toch de vrijheid hebt om je dwars door de winterse natuur te verplaatsen, waarom zou je er dan ook niet een nachtje in doorbrengen? De echte avonturier met veel ervaring kan natuurlijk gaan winterkamperen, maar wat dacht je van een nachtje door te brengen in een off-grid, maar van alle luxe voorziene berghut? Een hut die enkel op skies (of sneeuwscooter) te bereiken is?
Voorzien van een grote vuurstoof (hout is voorzien), gas om op te koken en genoeg ruimte om te ontspannen (en je natte kleding te drogen), is een overnachting in een DNT-hut een ware beleving. Wat is er nu romantischer dan na een lange dag in de winterse buitenlucht met z’n allen bij kaarslicht, in je lange wollen ondergoed, warm, droog en voldaan, een potje te kaarten?
Waar ligt Voss in Noorwegen?
Zoals gezegd ligt Voss in ‘Westlandet’, het westen van Noorwegen dus. Genesteld tussen het Sognefjord en Hardangerfjord, op ongeveer 1,5 uur rijden van Bergen.
Met de auto van Nederland naar Voss geraken is, vooral in de winter, niet bepaald een aanrader. Naast dat het minstens 19 reis-uren zijn, is het rondrijden door Noorwegen met Nederlandse winterbanden erg af te raden. We raden je ten sterkste aan om ofwel Scandinavische winterbanden aan te schaffen, eventueel met spikes (het rubber en profiel van deze banden is anders dan die je in Nederland kunt krijgen), of om voor een huurauto te gaan.
Gelukkig heeft Bergen een groot vliegveld en is het maar 1,5 uur van dit kleine, maar grootse sport-dorpje, waardoor je zonder al te veel gedoe aan je wintersportvakantie in Voss kunt beginnen. KLM vliegt direct op Bergen vanaf Schiphol. En uiteraard aan auto-verhuurbedrijven geen tekort.
Niet zo zeker achter het stuur op de ijsbanen die de Noren wegen noemen? Vraag dan voor de zekerheid om spijkerbanden.
Bezienswaardigheden Voss
Naast al je sportavonturen is Voss ook een plek om je culturele hart wat op te halen. Met verschillende lekkere (hotel-)restaurants is Voss, voor Noorse begrippen, geen slechte plek op culinair vlak. Sterker nog, in de 18e eeuwse boerderij ‘Smalahovetunet’, kun je verschillende traditionele Noorse gerechten proeven. (Want zoals we helaas weten van Scandinavië zijn de pizzeria’s en kebab zaken makkelijker te vinden dan traditioneel eten, maar in Voss dus niet!)
Wat dacht je van een bordje ‘rommegrøt’? Dit is een stoofpotje van zure room, gezouten vlees en het bekende ‘pinnekjøt’ (gedroogde lamsribbetjes waar je over struikelt in de Noorse supermarkten rond kerst). Of wil je iets spannenders en ga je voor een gerookt en gekookt schapenhoofd? (Tip, het oog schijnt het lekkerst te zijn…)
Mocht je meer willen weten over de boeren-geschiedenis van de streek, bezoek dan het Voss Folk museum om meer te leren over het dagelijks leven van 1500 tot 1927.
Gezien je toch waarschijnlijk op Bergen vliegt is het voor de cultuurliefhebber ook een tip om hier een extra nachtje door te brengen. Hoewel je aan de kust geen winters witte idylle kunt verwachten is Bergen met zijn prachtige oude haven ‘Bryggen’ niet voor niets een toeristische trekpleister. Overnacht bijvoorbeeld in het Hotel Norge van Scandic en geniet van het meest uitgebreide en goddelijke ontbijtbuffet waar je ooit hebt mogen aanschuiven. (Ja, we spreken uit ervaring en het water loopt ons nog in de mond als we er aan terug denken…)
Hoe sneeuwzeker is Voss?
Terug naar Voss en de meters sneeuw. Zoals in de meeste wintersportgebieden in Noorwegen loopt het seizoen van December tot en met April. Waarbij de Noren zelf het Paasweekend als hét wintersportweekend beschouwen. Kerst klinkt leuk en romantisch, maar met de korte dagen is dit meer een periode om bij kaarslicht dromend door het raam naar buiten te staren en van het noorderlicht te genieten dan om lange dagen buiten door te brengen.
In December moet de sneeuwlaag zich uiteraard nog opbouwen, maar reken zeker op een meter sneeuw vanaf eind december tot lekker diep in April. In 2021 was de laatste grote sneeuwbui in het voorjaar op 21 april. Er viel toen nog 5 cm bij.