Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Ontdek Noorwegen op de ski’s in Trysil

Met meer dan 70 ski-hellingen en meer dan 100 kilometer aan langlauftracks is Trysil in Noorwegen het grootste wintersport-resort. De ski-liefhebbende en sportieve Noren weten hoe ze een een wintersportgebied op en top moeten voorzien. Met meer dan genoeg ski-in en ski-out verblijven, een goede ski-school, verschillende gidsen om je ook off-piste te begeleiden en een mascotte in de vorm van een skiënde sneeuwpop is het er voor jong en oud, beginner en ervaren, immens genieten.

Waar ligt Trysil in Noorwegen?

In de province Innlandet, aan de Zweedse grens ter hoogte van Idre, een kleine 3 uur ten noorden van Oslo vinden we het Trysil skigebied. En het is onder andere deze ligging wat ervoor gezorgd heeft dat Trysil zo’n aantrekkingskracht heeft op wintersportliefhebbers. Meer in het binnenland kun je bijna niet komen in Scandinavië en met een duidelijk landklimaat is het één van de eerste plekken in Noorwegen waar er al vroeg in het jaar flink veel sneeuw kan vallen. Gecombineerd met het feit dat het niet zo ver van de hoofdstad ligt, maakt Trysil de perfecte uitvalsbasis voor een ski-avontuur voor veel mensen.

Wist je dat het naastgelegen Zweedse Idre zelfs het zuidelijkste gebied is van de Laplandse rendierhoeders? Een Laplands klimaat dus, maar met het licht en de toegankelijkheid van een zuidelijke ligging: ideaal!

Hoe sneeuwzeker is Trysil?

Door zijn binnenlandse ligging is Trysil erg sneeuwzeker. De eerste sneeuwvlokjes kunnen al zo vroeg als Oktober naar beneden dwarrelen en over het algemeen ligt er eind November vaak al een redelijk pak. Temperaturen van ver onder 0 zijn dan onderhand ook al niet meer zo gek. Toch begint het echte ski-seizoen pas rond de feestdagen en zien we in December de sneeuwhoogte langzaam groeien naar een meter of meer op de ski-hellingen. 

Maar zoals dat gaat in Noorwegen loopt het ski-seizoen lekker lang door en zul je in Mei nog een witte wereld kunnen aantreffen. (De laatste flinke sneeuwbui van 2021 was 17 mei, toen er nog 9 cm is gevallen…) Maar ook hier geldt dat het echte ski-seizoen eindigt zo ongeveer na de paas-dagen. Want vergis je niet, in Noorwegen is Pasen hét wintersportseizoen: Veel sneeuw, maar ook veel zon. Zodat je kunt genieten van langere dagen en relaxte pauzes met de voeten in de sneeuw en het gezicht (en blote armen) in de zon.

Voor de mensen die toch in de donkere maanden willen gaan (een witte kerst op de skies, wie wil dat nu niet?) zijn er verschillende pistes (zowel alpine als langlauf) voorzien van verlichting, zodat je ook na 15:00 ’s middags nog even door wilt gaan.

(Op 24 December, de donkerste dag van het jaar, gaat de zon in Trysil op om half tien en alweer onder om ongeveer tien voor drie. Gewoon dat je het weet.)

Hoe kom ik in Trysil?

Hoewel Trysil technisch gezien bereikbaar is met de auto vanuit Nederland is het over het algemeen niet aan te raden om in de winter met je eigen auto naar Noorwegen te rijden. Niet omdat het te ver is, maar omdat je niet de juiste banden hebt. Nee, ook je spik-splinter nieuwe degelijke Duitse winterbanden zijn niet aan te raden op de Noorse winterwegen.

Hoezo?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de alpen-landen, waar een zwarte wegen beleid gevoerd wordt, is het beleid in Noorwegen een zogenaamd ‘wit-wegen-beleid’. Waar in centraal Europa ernaar gestreefd wordt de wegen ‘zwart’ te houden, door middel van veel schuiven, strooien en het gebruik van gravel, is in Noorwegen de enige vereiste dat de sneeuw niet te dik op de weg ligt. Dat je dus vervolgens op een ware ijsbaan rijdt, hoort er dus bij.

Hoewel zeker niet alle Noren met spijkerbanden rijden, zijn de ‘gewone’ winterbanden in Scandinavië van een ander rubber gemaakt dan die je in Nederland kunt krijgen. Maar goed ook, want je Scandinavische winterbanden zouden in Nederland wel heel snel slijten. 

Maar je degelijke in Nederland gekochte winterbanden zijn dus niet bepaald veilig om mee rond te rijden in winters Noorwegen. Want vergeet niet, als je daar van de weg af glijdt heb je een groot probleem. Afgezien van fjorden, meren, rivieren en afgronden waar je in kunt belanden (of elanden waar je tegen aan kunt glijden) is wachten op de hulpdiensten met -30°C ook geen aanrader. (Als je al mobiel bereik hebt om ze te bellen.)

Om een lang verhaal kort te maken, je wilt dus Scandinavische winterbanden onder je auto. Het is zo simpel als dat. En als je dan toch voor andere banden gaat (en je niet van plan bent veel door de steden te rijden) dan kun net zo goed gelijk voor spijkers gaan. Wel zo veilig.

Dus tenzij je jaarlijks naar Noorwegen in de winter afreist en je een set winterbanden ergens in Noorwegen in de opslag legt, kun je het beste voor een huurauto gaan. En aangezien je waarschijnlijk toch liever een dag extra op de skies hebt in plaats van in de auto, is vliegen ook wel zo fijn.

Welke vlieghaven kan ik het beste op vliegen?

Sinds 2019 is er een gloednieuw vliegveld open gegaan in het Zweedse Sälen, waardoor je nu op nog geen 45 minuten rijden van Trysil op Scandinavian Mountains Airport (SCR) kunt vliegen. Althans… dat was de bedoeling als Corona geen roet in het eten had gegooid. Op het moment van schrijven van dit artikel (september 2021) vliegt er niks helaas.

Maar wees niet getreurd, zoals gezegd ligt Trysil niet zo ver van Oslo en aangezien Oslo Gardemoen al mooi in de richting ligt is het maar 2 uur rijden naar het skigebied. Wat langer dan 45 minuten, maar met directe vluchten vanaf Schiphol heerlijk ontspannen. En, eerlijk is eerlijk, hoe erg is het om 2 uur rondte moeten rijden door winters Noorwegen?

Meer lezen?
Wintersport in Noorwegen
Naar Noorwegen met de Ferry
Weer en klimaat in Noorwegen