Kvitfjell is niet alleen het op zes na grootste skigebied van Noorwegen, maar biedt ook plaats aan eindeloze mogelijkheden voor langlaufers, hikers en mountainbikers. Op de pistes, die bekendheid vergaarden tijdens de Olympische Winterspelen van 1994, worden nog altijd grote wedstrijden georganiseerd, waaronder de World Cup wedstrijden. Skikwaliteit gegarandeerd dus!
1. Het skigebied van Kvitfjell
De belangrijkste activiteiten die je kan ondernemen in Kvitfjell zijn toch wel skiën en het in Nederland minder populaire langlaufen. Wil je eens gaan langlaufen, dan is het gebied van Kvitfjell daar uitermate geschikt voor een eerste ervaring. Het skidomein van Kvitfjell grenst aan dat van Skeikampen en Gålå en tezamen bieden deze drie gebieden ruim 1000 kilometer (!!!) aan langlaufloipes.
Voor de skiërs onder ons zijn er geen 1000 kilometers beschikbaar, maar toch een voor familieskiërs bevredigende 39 kilometer, verdeeld over 22 kilometer blauwe pistes, 12 kilometer aan rode pistes en 5 kilometer aan zwarte pistes. De langste afdaling beslaat ruim 3,5 kilometer en voor de echte daredevils is er ook een skiërs-cross-baan beschikbaar inclusief startblokken, schansen en opgespoten bochten. Daarbij beschikt het gebied van Kvitfjell over gezellig horeca.
Wil je ook ‘s avonds gebruik maken van je skipas (deze zijn verkrijgbaar voor ongeveer 290 euro per week)? Dat kan! Wanneer het donker wordt blijven de Kvitfjell Express lift en de Familieheisen open en worden enkele pistes verlicht, zodat je het maximale uit de (korte) Noorse dagen kan halen.
2. Hoe kom je in Kvitfjell?
Kvitfjell ligt op een kleine drie uur met de auto vanaf Oslo. Wanneer je Kvitfjell aandoet als onderdeel van een fly and drive is het daarom goed om het fly-gedeelte hiervan in Oslo te laten landen. De route over de E6 van Oslo naar Kvitfjell is een comfortabele route, met prachtige uitzichten over het bergachtige landschap. Liever met de auto en de boot? Dat kan ook goed, door een overtocht van Kopenhagen naar Oslo. Als je deze route plant te nemen, is het ook een optie een kant-en-klare reis naar Kvitfjell te boeken via Norgereiser of TUI.
Dichtbij Kvitfjell, op een uur rijden afstand, ligt het bekendere Lillehammer. Lillehammer is ook rechtstreeks met de trein te bereiken. Het stukje naar Kvitfjell leg je vanaf daar met de bus af. Kijk voor tickets en tijden op de website van de Noorse spoorwegen.
De gemiddelde jaartemperatuur in Kvitfjell is 4 graden Celsius. Dit gemiddelde komt tot stand door een redelijk koude winter (de gemiddelde temperatuur in januari daalt tot -8) en maxima van ongeveer 20 graden in juli en augustus. Door dit stabiele klimaat is sneeuw een redelijke zekerheid tijdens je wintersport in Kvitfjell, maar is het ook tot de maand mei aan te raden om winterbanden onder je auto te hebben wanneer je een bezoek aan Kvitfjell in de planning hebt staan. In Noorwegen ben je sowieso verplicht om je auto voorbereid te hebben op winterse omstandigheden. Check daarom voor je reis of jouw auto voldoet aan de standaarden.
3. Overige bezienswaardigheden in Kvitfjell
Kvitfjell is in de eerste plaats een berggebied. Je kan er daarom naar hartelust skiën, langlaufen, (sneeuwschoen)wandelen en in de zomer genieten van goed aangegeven mountainbikeroutes. Dit kan niet alleen rondom Kvitfjell zelf, maar ook in en nabij het dichtbij gelegen Asdalstjorna Natuurpark, het gebied Skeikampen, de Helgafossen watervallen en het bij Lillehammer gelegen Mjøsa-meer.
Voor culturele activiteiten is Kvitfjell echter waarschijnlijk niet je eerste keuze.Dit wil niet zeggen dat er niets anders te doen is dan sporten. Ben je het een dagje beu dan is het leuk om te relaxen in één van de spa’s die in de goede hotels van Kvitfjell huizen, om de Olympisch historische plekken in Lillehammer te bekijken of om een bezoek te brengen aan de authentieke Ringebu Staafkerk, die op ongeveer 5 kilometer afstand van Kvitfjell ligt.