Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Skiën in Geilo, Noorwegen

Geilo is niet voor niks uitgeroepen tot het beste ski-resort van Noorwegen voor 2 jaren achter elkaar (2019 & 2020). Met meer dan 40 ski-hellingen en meer dan 500 (!) km goed onderhouden langlauf-tracks ben je hier op je skies wel even zoet. Maar dat is niet het enige wintersportplezier in Geilo. Huur een fatbike en ga mountainbiken in de sneeuw of pak een slee en voel je een kind te rijk op de lange slee-banen van dagali fjellpark (inclusief lift naar de top!) en sluit de dag af met een heerlijke aprés-ski. Wat wil een mens nog meer?

Alpine skiën en snowboarden in Geilo

Bij wintersport denken de meeste mensen in Nederland aan Alpine skiën en daarvoor zit je in Geilo helemaal goed. In Geilo vind je 21 liften en 45 ski-hellingen. Qua uitdaging is er voor iedereen wat wils. Van speeltracks voor kinderen (en beginners) tot uitdagende afdalingen voor de doorgewinterde (pun intended) skiër.

Geilo ligt in een vallei en de ski-hellingen liggen aan beide zijdes van het stadje. Gelukkig hoef je niet te kiezen tussen ‘de beste kant’, want met dezelfde skipas kun je alle liften in. Verder zijn er shuttlebussen die je van de ene naar de andere kant kunnen brengen als je zin hebt in een ander uitzicht.

Ingericht zoals je verwacht van een top-noch ski-resort vind je ook in Geilo genoeg lekkere eetplekjes langs de hellingen voor warme en gezellige culinaire pauzes.

Langlaufen in Geilo

De meeste Nederlanders denken niet direct aan langlaufen als een populaire wintersport activiteit. De Noren denken daar anders over. Rondom Geilo vind je zo’n 500 (!) km aan goed onderhouden langlauftracks. En laat je niet bedotten, langlaufen is niet voor oudjes die willen ‘schuivelen’ in de sneeuw. Lange afstanden, vaak meerdaags, door de kou met technische uitdagingen en vele hoogtemeters vragen om een goede conditie en techniek. Maar genieten is gegarandeerd in de spectaculaire Noorse bergen.

Wist je dat het in Noorwegen erg populair is om in de winter naar een off-the-grid hut te langlaufen, welke enkel bereikbaar is op de ski’s? Stel je voor een nacht in winterwonderland, stilte, haardvuur, sneeuw smelten voor water, geen stroom, geen telefoons, enkel elkaar, de natuur en een rozig gezicht van een dag buiten leven. Dat is nog eens een droom, niet waar? In Noorwegen kun je die zo waar maken.

Deze hutten kun je vinden via Den Norste Turistverein, DNT. Als lid krijg je korting op een overnachting. Sommige hutten hebben personeel, sommige zijn volledig open en voor sommigen heb je een speciale sleutel nodig die je kan kopen via de DNT-webshop.

wintersport geilo noorwegen

De hutten in Geilo die bereikbaar zijn via de langlauftracks zijn:

  • Lungsalhytte
  • Krækkja Turisthytte
  • Kongshelleren
  • Geiteruggen
  • Finse Hytte
  • Fagerheim Fjellstugu

Het optimale seizoen om gebruik te maken van de langlauftracks is rond Pasen, wanneer alle tracks perfect worden getrokken en onderhouden. Ideaal ook, want dan heb je wat meer uren daglicht om de hut te bereiken!

Alternatieve wintersportactiviteiten Geilo

Naast de avonturen op de ski is er nog veel meer plezier te beleven in de sneeuw. En de Noren weten daar alles van.

Huur een fatbike

Wel eens gefietst op ijs en sneeuw? Nu we het schrijven… Dat is vast zo, maar waarschijnlijk al vloekend en glibberen omdat je te laat op je werk komt… Oké, laten we het zo stellen: al eens gemountainbiket op meters sneeuw en bevroren meren? Nee, dat dachten we al.

Via Geilo-aktiv kun je een zogenaamde fatbike huren. Dit is een mountainbike met ogenschijnlijk absurd dikke en brede banden. Hierdoor heb je veel beter grip op sneeuw en ijs en kun je gaan mountainbiken in de sneeuw. Een ware belevenis en niet voor watjes weggelegd.

Geilo-aktiv bied ook begeleidde avonturen aan, wat als je nog nooit eerder met de fatbike in de sneeuw bent geweest wel een aanrader is. Wat dacht je van een avond-avontuur in de ondergaande zon?

Met de slee de helling af sjezen

Wie genoot er als kind nu niet van sleeën? Op die ene dag in het jaar dat je op dat ene heuveltje in het park een cm sneeuw had liggen? In Geilo kun je al die gemiste pret volledig inhalen. In het Dagalifjell park hebben ze een 1850 meter lange slee-track gebouwd en kun je op speciaal gebouwde slees de helling af sjezen. En met dat sjezen bedoelen we letterlijk, de slees kunnen een snelheid van wel 70km per uur halen!

Dat is wel even wat anders dan dat hellinkje in het park in Nederland….

En het mooiste is? Er gaat een lift naar de top, dus je hoeft die kleine 2 km niet elke keer weer te voet omhoog te klimmen.

Waar wacht je nog op? Wij staan te popelen om te gaan…

Nog een slee-activiteit, maar dan met huskies

Uiteraard kun je er ook voor kiezen je slee door huskies te laten trekken. Een droom van velen een echte husky-slede tocht in Noorwegen.
Van een half uurtje ‘proeven’ tot hele (meerdaagse) avonturen. In Geilo kun je ervaren hoe het is om met de honden op pad te gaan. Geniet van de prachtige landschappen, het geheig en de stille concentratie van de sportieve huskies en het besef dat je samen een team bent.

Bij Geilo365 zijn ze gespecialiseerd om zoveel mogelijk mensen een prachtige ervaring te geven, ook als je een handicap hebt.

Sneeuwschoen activiteiten

Als laatste alternatieve activiteit willen we zeker het sneeuwschoen wandelen niet achterwege laten. Misschien het minst ‘spectaculaire’ van alle activiteiten, maar niet minder mooi en bijzonder. Op de sneeuwschoenen kun je op plekken komen waar enkel erg ervaren off-track skiërs kunnen komen en openen een wereld van ongerepte sneeuw.

Vergis je niet in de fysieke uitdaging van het sneeuwschoen wandelen, zelfs met sneeuwschoenen is door meters poedersneeuw stampen geen eitje! (Maar wel prachtig.)