Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Gaustablikk-Rjukan: een berggebied net zo mooi als zijn naam

Gaustablikk-Rjukan, het klinkt even poëtisch als ingewikkeld, maar is niets meer dan een verzamelnaam van het berg/skigebied van twee dorpen: – je raadt het al – Gaustablikk en Rjukan. Het betreft een prachtig stuk Noorwegen dat zeer geschikt is voor een rustige skivakantie, of welverdiende sportieve tussenstop. Bereid je voor op brede pistes, bergomgeven uitzichten en barkoude meren! 

1. Hoe kom je in  Gaustablikk-Rjukan

Rjukan is een dorp van iets meer dan 3.000 inwoners gelegen in de provincie Vestfold og Telemark in het zuiden van Noorwegen. Het ligt vlakbij de bekende hoogvlakte Hardangervidda (vooral bekend van het Hardangerfjord). Het plaatjes Gaustablikk, dat zelfs nog minder inwoners huist dan Rjukan, ligt iets noordelijker. Samen vormen de dorpen skigebied Gaustablikk-Rjukan dat zich bevindt op 550-1.250 meter boven zeeniveau.

De dorpen liggen beiden op ongeveer 2,5 uur rijden van Oslo en zijn daarnaast ook per trein en bus vanaf de Noorse hoofdstad te bereiken. In dat laatste geval moet je rekening houden met een reistijd van 3,5 uur. De dichtstbijzijnde (internationale) vliegvelden betreffen Oslo Gardermoen en Sandefjord Torp. 

Van plan om vanuit Nederland naar Rjukan, dan wel Gaustablikk te gaan met de auto? Ga dan uit van een lange zit. De afstand betreft een kleine 1.300 kilometer, waar je ongeveer zestien uur over zal rijden. Zeker geen onmogelijke onderneming dus, maar wel eentje waarbij je een overnachting tussendoor in overweging wil nemen.

2. Het skigebied van Gaustablikk-Rjukan

Het skigebied van Gaustablikk-Rjukan is (zeker vergeleken met de standaarden van bijvoorbeeld Oostenrijk en Frankrijk) erg klein. Het is dus vooral geschikt voor hen die op zoek zijn naar ééndagsuitje, diegenen die willen genieten van een rustige wintersportvakantie met de kids én zij die gek zijn van prachtige natuur. De uitzichten zijn namelijk zo mooi dat ze je het gebrek aan lange skiroutes doen vergeten. 

Wat is er wel aan pistes? 22 kilometer aan blauwe pistes, acht kilometer aan rode pistes en vier kilometer aan zwarte pistes, begaanbaar via één rolband, twee stoeltjesliften en tien sleepliften. Skipassen zijn te koop via internet en via het Skisenter, vanaf vijftig euro per dag en 240 euro per week. 

Naast dat je in Gaustablikk-Rjukan kan alpineskiën, is het ook een mooi langlaufgebied. De tracks zijn zowel geschikt voor beginners als voor echte langlauffanaten. Er staan namelijk ook vele berghutten langs de route waar je voor enkele tientjes per nacht een bed huurt. Op die wijze kan je zelf je authentieke bergtocht samenstellen.

3. Overige bezienswaardigheden in  Gaustablikk-Rjukan

Het bijzondere van Rjukan is dat het geen organisch ontstane samenleving is, maar een volledig, voor één doel ontworpen dorp. Dat doel betrof de waterkrachtcentrale van Norsk Hydro, die aan het begin van de 20e eeuw drastisch werknemers nodig had. In verband met deze bron van werkgelegenheid had Rjukan op haar hoogtepunt 12.000 inwoners. Van dat inwoneraantal resteert anno 2022 slechts een kwart, maar de waterkrachtcentrale staat er nog. Echter, het is tegenwoordig een museum. Het betreft het Norsk Industriarbeidermuseum, dat dagelijks geopend is. Rjukan is verder bekend omdat ze een UNESCO werelderfgoedsite herbergt: Rjukan Notodden. de betreffende plek is één van de belangrijkste plaatsen voor de Noorse Tweedewereldoorlogsgeschiedenis. 

Toch echt naar Noorwegen gekomen voor de natuur? Ook dan is Gaustablikk-Rjukan zeker een bezoekje waard. Wat je zeker niet mag missen – vooral in de zomer – is een hike naar de populaire plat afgetopte berg “Gaustatoppen” waarop je ook vanuit het skigebied uitzicht hebt. Vanaf de top kan je op een heldere dag eindeloos over Zuid-Noorwegen uitkijken en bovendien is de wandeling goed te doen voor zowel volwassenen als (oudere) kinderen. In 2,5 uur wandel je naar de top en in 2 uur wandel je naar beneden. Er echt een onvergetelijke ervaring van maken? Reserveer dan een plekje in de Gaustatoppen-blokhut voor een maaltijd en een overnachting. Spectaculaire zonsop- en ondergang verzekerd!