Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Reisadvies Noorwegen

Laatste update 20-10-2021

 

Lijst met alle officiële websites met inreis-, quarantaine-, en test regels voor Noorwegen.

Update: Nieuwe versoepelingen sinds 25 september 2021!

Het is een heel zoeken om erachter te komen wat nu precies de regels zijn. Welke website heeft de meeste recente en officiële informatie? Ze lijken elkaar regelmatig tegen te spreken en zijn Nederland en Noorwegen nu code oranje, rood of groen? En wat betekenen die kleurcodes in de praktijk? En hoe zit het nu met dat vaccinatie-bewijs?

Reisadvies Noorwegen

Wat het allemaal nog verwarrender maakt is dat een positief reisadvies voor Noorwegen vanuit de Nederlandse overheid niet betekent dat je Noorwegen ook binnen komt.

Noorwegen heeft nogal zeer strikte maatregelen genomen rondom het grensbeleid sinds de uitbraak van het corona-virus. Ze zijn hier overigens voor op de vingers getikt, omdat ze door hun beleid de rechten van de EEA-burgers geschonden hebben. https://www.thelocal.no/20210430/inhumane-and-discriminatory-how-norways-covid-border-closures-have-left-lives-on-hold/
https://www.thelocal.no/20210527/european-authority-deems-norwegian-covid-19-entry-restrictions-too-severe/

Update 25 September 2021: Toeristen uit de EEA, Schengen en UK zijn weer welkom!

Tot voor kort waren enkel mensen met een ‘geldige’ reden toegestaan om Noorwegen binnen te komen. Toerisme viel daar niet onder. Maar sinds september 2021 zijn de grenzen weer geopend voor iedereen die uit de EEA of zogenaamde ‘paarse’ landen komt.

reisadvies noorwegen

Officiële regels reizen naar Noorwegen

Zoals gezegd zijn de regels onduidelijk en veranderd alles snel. Daarom hebben wij een lijst met alle officiële websites en pagina’s met informatie opgesteld. Let erop dat deze informatie over het algemeen in het Engels of in het Noors zijn. Voor de Noorse versies kan het handig zijn google translate te gebruiken, maar bedenk dat er altijd een vertaalfout in kan zitten.

Twijfel je nog altijd of je wel naar binnen mag, in quarantaine moet en/of moet testen? Bel dan met de Nederlandse ambassade in Oslo, als enige officiële dienst die je zwart op wit kan geven of je naar binnen mag, in quarantaine moet en/of een test moet laten zien.
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/noorwegen/over-ons/ambassade-in-oslo

Niet bindende informatie

De volgende links bieden geen bindende informatie, maar zijn de meest overzichtelijke en duidelijke pagina’s. Wil je echt 100% zeker zijn van de regels zul je bij de pagina’s verderop in het artikel moeten kijken.

Reisadvies buitenlandse zaken

https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/noorwegen/reizen/reisadvies

Reopen.europa.eu

Startpunt voor de zoektocht naar de meest recent regels. Deze pagina is in het Nederlands, maar is automatisch vertaald. Informatie die op deze website staat is dus niet bindend.
Nederland – Noorwegen https://reopen.europa.eu/nl/from-to/NLD/NOR
België – Noorwegen https://reopen.europa.eu/nl/from-to/BEL/NOR

VisitNorway.com


Hoewel geen officiële website vanuit de Noorse overheid, wel dé plek als toerist om te beginnen. Hier dus ook een door hen geschreven samenvatting met de regels en doorverwijzingen naar officiële links.

https://www.visitnorway.com/plan-your-trip/coronavirus-and-travelling-to-norway/

Officiële informatie vanuit de Noorse overheid

Lijst met wie wel Noorwegen binnen mag

Hier heb je ook de mogelijkheid om te chatten in het Noors of Engels met vragen.
https://www.helsenorge.no/en/coronavirus/international-travels/#who-can-travel-to-norway

De Noorse kaart met kleurcodes en quarantaine regels


Let erop dat de kleurcodes van Noorwegen lichtelijk anders zijn dan die van de Europese standaarden (welke je vindt op reopen.europa.eu).

https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/entry-quarantine-travel-covid19/#areas-with-sufficiently-low-transmission

De quarantaine regels

Oktober 2021 Nu de inreisregels versoepeld zijn is het wel zaak om de quarantaine regels te kennen. Deze vind je hier:

https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/entry-quarantine-travel-covid19/

Juli 2021 Wat het uitpluizen van alle informatie lastig maakt, is dat de officiële website telkens blijven verwijzen naar quarantaine regels. Als toerist maken deze quarantaine regels eigenlijk helemaal niks uit. Als je namelijk onder de quarantaine regels valt, mag je in de eerste plaats zonder geldige reden toch het land niet in. Het enige dat belangrijk is, is achterhalen of je de grens over mag of niet. 

Val je toch onder de uitzonderingen, pas dan is het zaak om de eveneens ingewikkelde quarantaine regels uit te pluizen.

Boek vandaag nog een last minute

we mogen weer!

Profiteer nu van de beste last minute deals

Vandaag boeken en morgen genieten van Magisch Noorwegen?

Boek dan direct je vakantie naar het land van je dromen!