Archieven

Categorieën

 • Geen categorieën

Reisadvies Noorwegen

Laatste update 05-07-2021

Lijst met alle officiële websites met regels omtrent reizen naar Noorwegen  en quarantaine

Met smart hebben we gewacht op de nieuwe regels en het reisadvies dat vandaag, 5 juli, in Noorwegen van kracht is gegaan. Mogen we eindelijk weer wijs op reis naar Noorwegen?

Het is een heel zoeken om erachter te komen wat nu precies de regels zijn.  Welke website heeft de meeste recente en officiële informatie? Ze lijken elkaar regelmatig tegen te spreken en zijn Nederland en Noorwegen nu code oranje, rood of groen? En wat betekenen die kleurcodes in de praktijk? En hoe zit het nu met dat vaccinatie-bewijs?

Reisadvies Noorwegen sinds Juli 2021

Wat het allemaal nog verwarrender maakt is dat een positief reisadvies voor Noorwegen vanuit de Nederlandse overheid niet betekent dat je Noorwegen ook binnen komt.

Noorwegen heeft nogal zeer strikte maatregelen genomen rondom het grensbeleid sinds de uitbraak van het corona-virus. Ze zijn hier overigens voor op de vingers getikt, omdat ze door hun beleid de rechten van de EEA-burgers geschonden hebben. https://www.thelocal.no/20210430/inhumane-and-discriminatory-how-norways-covid-border-closures-have-left-lives-on-hold/

Sindsdien heeft Noorwegen de regels voor binnenkomst iets versoepeld, maar met de nadruk op ‘iets’.

Het probleem van zoeken op reisadviezen is dat deze weinig zeggen over het feit of je überhaupt het land binnen mag of niet.

Officiële regels reizen naar Noorwegen

Zoals gezegd zijn de regels onduidelijk en veranderd alles snel. Daarom hebben wij een lijst met alle officiële websites en pagina’s met informatie opgesteld. Let erop dat deze informatie over het algemeen in het Engels of in het Noors zijn. Voor de Noorse versies kan het handig zijn google translate te gebruiken, maar bedenk dat er altijd een vertaalfout in kan zitten.

Twijfel je nog altijd of je wel naar binnen mag of niet? Bel dan met de Nederlandse ambassade in Oslo, als enige officiële dienst die je zwart op wit kan geven of je naar binnen mag of niet.

Niet bindende informatie

De volgende links bieden geen bindende informatie, maar zijn de meest overzichtelijke en duidelijke pagina’s. Wil je echt 100% zeker zijn van de regels zul je bij de pagina’s verderop in het artikel moeten kijken.

Reisadvies buitenlandse zaken

https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/noorwegen/reizen/reisadvies

Reopen.europa.eu

Startpunt voor de zoektocht naar de meest recent regels. Deze pagina is in het Nederlands, maar is automatisch vertaald. Informatie die op deze website staat is dus niet bindend.

Nederland – Noorwegen https://reopen.europa.eu/nl/from-to/NLD/NOR

België – Noorwegen https://reopen.europa.eu/nl/from-to/BEL/NOR

VisitNorway.com

Hoewel geen officiële website vanuit de Noorse overheid, wel dé plek als toerist om te beginnen. Hier dus ook een door hen geschreven samenvatting met de regels en doorverwijzingen naar officiële links.
https://www.visitnorway.com/plan-your-trip/coronavirus-and-travelling-to-norway/

Officiële informatie vanuit de Noorse overheid

Lijst met wie wel Noorwegen binnen mag

https://www.udi.no/en/about-the-corona-situation/entry-to-norway-and-residence/i-am-abroad/residing-in-the-eu-eea-schengen-or-the-uk/#link-24945

Officiële wet omtrent reizen naar Noorwegen

https://lovdata.no/dokument/NLE/lov/2008-05-15-35

En hier de wet met de officiële covid-19-voorschrift waarin verwezen wordt in bovenstaande wet:

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2020-03-27-470/KAPITTEL_2#%C2%A74

De Noorse kaart met kleurcodes en quarantaine regels

Let erop dat de kleurcodes van Noorwegen lichtelijk anders zijn dan die van de Europese standaarden (welke je vindt op reopen.europa.eu). Op het moment van schrijven van dit artikel (5 juli) staat heel Nederland voor Noorwegen op oranje. In tegenstelling tot de Europese standaarden waar Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg al groen zijn.

https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/entry-quarantine-travel-covid19/#areas-with-sufficiently-low-transmission

Inreis informatie vanuit de Noorse gezondheidsdienst

https://www.helsenorge.no/en/coronavirus/international-travels/#who-can-travel-to-norway

Hier heb je ook de mogelijkheid om te chatten in het Noors of Engels met vragen.

Verwarring omtrent quarantaine regels

Wat het uitpluizen van alle informatie lastig maakt is dat de officiële website telkens blijven verwijzen naar quarantaine regels. Als toerist maken deze quarantaine regels eigenlijk helemaal niks uit. Als je namelijk onder de quarantaine regels valt mag je in de eerste plaats zonder geldige reden toch het land niet in. Het enige dat belangrijk is, is achterhalen of je de grens over mag of niet.

Val je toch onder de uitzonderingen, pas dan is het zaak om de eveneens ingewikkelde quarantaine regels uit te pluizen.

Lijst met wie wel en wie niet Noorwegen binnen mag

Hieronder als laatste de huidige lijst (5 juli 2021) met wie wel Noorwegen binnen mag:

 • Een Noors staatsburger;
 • Buitenlanders die Noors ingezetene zijn;
 • Buitenlanders die ingezetene zijn van een land met kleurcode groen; https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/entry-quarantine-travel-covid19/#areas-with-sufficiently-low-transmission
 • Een buitenlander met een EUDCC dat geldig is in Noorwegen en dat aantoont dat je volledig gevaccineerd bent of covid-19 hebt gehad gedurende de afgelopen 6 maanden;
 • Een buitenlander die eigen kinderen bezoekt volgens een contact reglement
 • Een buitenlander die forens is van Zweden of Finland om naar de kleuterschool, basisschool, middelbare school of werk te gaan;
 • Een kind of leerling die forens is van Zweden of Finland om naar de kleuterschool, basisschool, middelbare school te gaan. Mensen die noodzakelijke reizen tussen hun huis en (kleuter)school moeten afleggen zijn ook uitgezonderd;
 • Een buitenlander die leeft in de EU/EEA, Zwitserland, de UK of een zogenaamd ‘paars’ land en onder de volgende naaste familie valt:
  – Partner, geregistreerd of samenwonend
  – Minderjarige kinderen of stiefkinderen
  – Ouders van minderjarige kinderen of stiefkinderen
  – Volwassen kinderen en stiefkinderen
  – Ouders en stiefouders van volwassen kinderen/stiefkinderen
  – Grootouders en stief-grootouders
  – Kleinkinderen en stief-kleinkinderen.
 • Een buitenlander uit een ander derde land en die onder de volgende naaste familie valt:
  – Partner
  – Samenwonend voor ten minste 2 jaar of met wie je een kind hebt of verwacht
  – Minderjarige kinderen of stiefkinderen (onder de 18 jaar)
  – Ouders of stiefouders van minderjarige kinderen of stiefkinderen (onder de 18 jaar)
 • Een romantische vriend/vriendin van ouder dan 18 jaar die uit de EEA, Zwitserland, de UK of een zogenaamd ‘paars’ land komt, inclusief eventuele minderjarige kinderen. Hiervoor moet wel een speciale aanvraag via udi.no gedaan worden.