Zoek & boek

De Lofoten in Noorwegen

 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een droom van een eilandengroep

Dacht jij dat Nieuw Zeeland, Schotland of Canada de mooiste berglandschappen ter wereld bood? Dan ben je nog nooit op de Lofoten geweest. Deze eilandengroep in Noord Noorwegen is ongelofelijk mooi, goed te bereiken en bereizen, biedt fantastische outdoor mogelijkheden en voorziet je in de schattige dorpjes die je je bij gedachten aan Scandinavië voorstelt. Pak je koffer in, neem je camera mee en geniet!

Lofoten Noorwegen
Waar wacht je nog op?

Boek een georganiseerde reis naar de Lofoten

de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
buro scanbrit noorwegen
Buro Scanbrit Bekijk prijs
voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
snp natuurreizen noorwegen
SNP Natuurreizen Bekijk prijs
Lofoten Noorwegen

Hoe kom je in de Lofoten

De Lofoten bestaan uit verschillende eilanden, waarvan de bekenste Røst, Vaerøy, Gimsøya, Moskenesøya Vestvågøy, Austvågøy en Flakstadøya betreffen. Het grootste eiland van deze groep, Austvågøy, behoort zowel tot de Lofoten als de naastgelegen Vesterålen. Vanaf het vaste land van Noorwegen zijn de Lofoten goed te bereiken. Dit kan ofwel met de veerdiensten vanuit Bodø naar Røst, Vaerøy en Moskenesøy en vanuit Skutvik naar Svolvaer op Austvågøy. Gemakkelijker en ook wel leuker is om de Lofoten aan te doen middels een tocht op de Hurtigruten Postboot. Deze vaart dagelijks op haar route van Bergen naar Kirkenes langs de Lofoten.

Een andere optie is om de Lofoten via de weg te bereiken. Dit kan over de E10, ook wel “de weg van Koning Olaf”. Om hier te komen vanuit Nederland of vanuit Oslo kan je tot Narvik de E6 langs de Noorse kust volgen om vervolgens af te slaan op de E10. De weg vanaf Nederland richting Narvik alleen is overigens wel al bijna 3.000 kilometer. Weet dus waar je aan begint! Echter, je hebt dan wel alvast je auto bij je om door de beeldschone natuur van de Lofoten te touren.

Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Noorwegen

booking.com noorwegen
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje.nl noorwegen
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
interhome noorwegen
Interhome Bekijk prijs

Vliegtickets naar de Lofoten

Vliegen naar de Lofoten is ook zeker een optie. De Lofoten zelf kennen met Svolvaer, Leknes en Røst maarliefst drie vliegvelden. Daarnaast heeft ook Narvik, dat op een kleine drie uur rijden van Svolvaer (over de bovengenoemde E10) ligt, ook een vliegveld waar meerdere malen per dag op gevlogen wordt. Tickets voor vluchten naar de Lofoten zijn, mits op tijd geboekt, te bestellen vanaf 200 euro enkele reis. Wanneer je naar Narvik vliegt is dit altijd met een tussenstop in Bergen of Oslo en duurt de reis minimaal 6 uur. Wanneer je naar bijvoorbeeld Svolvaer vliegt moet je rekenen op een ruimte zeven uur, met gemiddeld twee tussenstoppen, vaak in Oslo en Bodø.

Lofoten Noorwegen

Bezienswaardigheden in de Lofoten

Op de Lofoten is ontzettend veel te doen en te ontdekken. We kozen daarom voor deze gids niet voor een top 5, niet voor een top 10, maar voor een top 15 aan topattracties in de Lofoten. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet en vertellen we wat je op deze plekken kunt zien of doen.

Lofoten Noorwegen

Reine

Reine is een prachtig ogend vissersdorpje, gelegen op het eiland Moskenesøya. Het wordt door sommigen zelfs het mooiste dorp ter wereld genoemd. Heeft u wel eens foto’s van rode huisjes (Rorbuer genoemd) langs besneeuwde bergen aan het water gezien wanneer u zocht op “Noorwegen”? Grote kans dat u het mooie beeld van Reine voorbij heeft zien komen! Wanneer u er op tijd bij bent lukt het wellicht zelfs om in een Rorbuer te slapen, want velen van hen worden tegenwoordig verhuurd als vakantiehuis. 

Lofoten Noorwegen

Lofoter Vikingmuseum

Het Lofoter Vikingmuseum is een must see voor iedere Vikingfan. In dit open luchtmuseum kan je niet niet alleen zien waar de Vikingen in leefden, maar ook wat ze aten, hoe ze hun gereedschap maakten, speren gooien, bogen schieten, schepen ervaren en ware Vikingfeesten meemaken. Een fantastische activiteit met kinderen! 

Lofoten Noorwegen

Svolvaer

Svolvaer is het centrum van de grootste gemeente van de Lofoten, Vågan. De stad draait volledig om de kabeljauwvangst, waar de Lofoten beroemd om zijn. Je kan er dan ook fantastisch vis eten en lopen langs het water. 

Lofoten Noorwegen

Eggum

Vissersdorp Eggum ligt op het Vestvågøy eiland en biedt prachtige uitzichten over de Lofoteneilanden vanaf haar amphitheater. Veel mensen komen hier ook om de middernachtzon in de zomer te aanschouwen.

Lofoten Noorwegen

Lofoten Museum

In het middeleeuwse stadje Vagar vind je aan het water het Lofoten Museum. Het vertelt de geschiedenis van de visserij in Noorwegen en ligt op loopafstand van het Lofoten Aquarium. Je kan een ticket voor het Lofoten Museum en het Lofoten Aquarium ook combineren met een ticket voor the Espolin Gallery, de kunstgalerij van de Lofoten. 

Lofoten Noorwegen

Skiën in de Lofoten

Tussen november en eind april kan je op verschillende plaatsen skiën in de Lofoten. Stel het je echter niet zo voor als in Oostenrijk, Frankrijk en in sommige gebieden op het Noorse vasteland; de skigebieden in de Lofoten zijn wilder dan dat en moeilijker te bereiken. Echter, het skiën is er wel prachtig, doordat je omringt wordt door de machtige natuur. Een goed idee is daarom als je wil skiën in de Lofoten om hier een excursie voor te boeken waarbij vervoer naar het skigebied en gidsen inbegrepen zijn. Er zijn ook verschillende organisaties die ski- en zeilcombinatieweekenden in de Lofoten aanbieden. 

Lofoten Noorwegen

Djevelporten

Deze “duivelspoort” is een rotsformatie die zich bevindt tussen de bergen Frosken en Fløya. Loop in ongeveer twee uur de wandeling naar de op 600 meter liggende top en geniet van de fantastische uitzichten. 

Lofoten Noorwegen noorderlicht

Het Noorderlicht

De Lofoten zijn met hun dunne bevolking en Noordelijke ligging een ideale plek om te proberen het Noorderlicht te spotten. Bezoek het Noorderlichtinformatiecentrum in Svolvaer om hier alles over te weten te komen. Lees hier meer over het Noorderlicht. 

Lofoten Noorwegen

Henningsvaer

Henningsvaer is een dorp met slechts 500 inwoners, maar is desondanks een toeristische trekpleister. Dit is met name vanwege de prachtige uitzichten over de verschillende kleine eilandjes die dit dorp omringen. 

Lofoten Noorwegen

Trollfjord

Het Trollfjord staat bekend als één van de meest bezochte plekken van de Lofoten. Het betreft een twee kilometer lang fjord dat geflankeerd wordt door hele steile bergen en een smalle ingang heeft. Met een beetje geluk kan je er ook een zeearend spotten! 

Lofoten Noorwegen

Vagån-kerk

De Vagån-kerk, ookwel bekend als de Lofotenkathedraal, is misschien wel de schattigste kerk die je ter wereld aan zal treffen. Hij ligt aan een klein baaitje en laat je niet alleen de typisch Noorse bouwstijl, maar in combinatie met de omliggende natuur ook een serene sfeer ervaren. 

Lofoten Noorwegen

Gimsøy-kerk

De Gimsøy kerk in het dorp Gimsøya is een witte houten kerk die een al even pittoresk plaatje als de Vagånkerk oplevert. Combineer je bezoek met een mooie hike! 

Lofoten Noorwegen

Lofoten Aquarium

Een aquarium op een plek die omringt is door water voelt misschien wat vreemd, maar het Lofoten aquarium biedt een leerzame ervaring voor het hele gezin. In het aquarium zijn alleen dieren te zien die op en rond de Lofoten voorkomen. Een fijne bonus zijn de voerpresentaties van de otters en de zeehonden en de films die binnen worden vertoond. Leuk voor een middag of ochtend vermaak. 

Lofoten Noorwegen

Nusfjord

Het dorp Nusfjord ademt vis. Het is ook één van de oudste en traditioneelste vissersdorpen van Noorwegen. Maak er gebruik van! Er worden historische wandelingen georganiseerd, en er zijn mogelijkheden tot meevaren op een authentieke vissersboot. 

Lofoten Noorwegen

Ramberg

Het zandstrand van Ramberg zal je doen denken aan warmere bestemmingen; de Caribbean, Australië misschien? Maar het is toch echt Europa! Geniet van de prachtige natuur en de stilte, of maak één van de spectaculairste kajaktochten die je ooit zal beleven.

Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen op de Lofoten

Sneeuwwandelen op de Lofoten in Noorwegen biedt een uniek winters avontuur, met hoogtepunten zoals het noorderlicht, de opvallende Lofotentoppen, en het bijzondere kustlandschap van de Vestfjord. Een bezoek aan het Polarlightcentrum in Laukvik geeft inzicht in het noorderlicht, waar experts Rob Stammes en Threes van Nieuwenhoven sinds 2007 onderzoek naar doen. Gedurende het verblijf worden gasten via sms op de hoogte gehouden van de zichtbaarheid van het noorderlicht, afhankelijk van de zonneactiviteit.

Lofoten Noorwegen
Lofoten Noorwegen wandelen

Wandelen in de Lofoten

Naast de hierboven genoemde wandelingen zijn er nog veel meer hike-parels te vinden in de Lofoten. De Lofoten zijn immers meer dan de authentieke vissersdorpjes. Ze herbergen ook – niet te zeggen vooral – immense bergen, prachtige fjorden, witte zandstranden en once in a lifetime uitzichten. Mooie wandelingen vindt je onder meer naar de top van Tjeldbergtind vanaf waar je niet alleen Svolvaer, Kabelvåg en Vågan ziet, maar ook het imposante Vestfjord. Ben je een ervaren klimmer? Probeer dan de piek Higravtindan te bedwingen. Dit levert gegarandeerd moeie bovenbenen, maar ook prachtig dramatische uitzichten op. Meer het type vogelaar? Bezoek dan met je wandelschoenen aan natuurreservaat Laukvikøyene, waar je een veelvoud aan gevederde vrienden kan spotten.

Eten en drinken in de Lofoten

De Lofoten staan niet perse bekend om hun haute cuisine. Echter, dit betekent niet dat er niet lekker te eten valt op de Lofoten. Net als de Noren uit de overige streken, koken de Lofoters graag met verse (zee)producten en maken ze graag en goed pizza! Probeer een hapje mee te pikken bij bijvoorbeeld Polarhagen, vlakbij het Leknes & Vikingmuseum, Elska Pizza, bij Hov Gård, Skrova Harbour, Anita’s Sjømat of Børsen in Svolvaer. Ook in de verschillende luxehotels die de Lofoten rijk zijn kan je heerlijk eten. Zorg dat je tijdens je verblijf op de Lofoten op zijn minst één keer kabeljauw eet. Dit betreft de specialiteit van de Lofoten. Je zal vast ook overal kabeljauwen zien drogen aan houten rekken.

Lofoten Noorwegen
Hamnoy Lofoten Noorwegen

Georganiseerde reizen naar de Lofoten

Wil je op vakantie naar de Lofoten en vind je het fijn als de route alvast voor je is uitgestippeld? Dat kan! Verschillende reisorganisaties, waaronder Voigt Travel bieden vakantiereizen aan die de Lofoten aandoen, of zelfs helemaal om de Lofoten draaien. Laat je meevoeren op wandelingen en boottochten of boek een geheel verzorgde camperreis bij één van deze organisaties.

Reis je liever met andere mensen en gekwalificeerde reisleiding? Onder meer TUI biedt een groepsreis van tien dagen langs de Noordkaap en de Lofoten aan waarin je van alle makken wordt voorzien. Voor de fotografen onder ons is er daarnaast een mogelijkheid tot een volledig gespecialiseerde fotoreis naar de Lofoten via Nordic Vision Fotoreizen.

Georganiseerde reizen naar de Lofoten

Keiko 14-daagse rondreis langs hotels en rorbu – Noorwegen

Lofoten
 • Walvissen, zeearenden en papegaaiduikers
 • 3 'nasjonale turistveger' op Senja, Vesterålen en Lofoten
 • Verblijf in een traditionele rorbu op de Lofoten
 • Inclusief vlucht en huurauto
 • Mogelijkheid om extra excursies te boeken

Noorderlicht en de Lofoten – 12 daagse busrondreis

Fjorden - Fjorden, Noordkaap en Lofoten
 • Ervaar het betoverende noorderlicht
 • Verken het betoverende Rovaniemi
 • Comfort in stijl met luxe touringcars
 • Onvergetelijke Noorderlichtexcursie
 • Ontdek onze nieuwste reisbestemming

Pekka 15-daagse rondreis langs vakantiewoningen – Zweden, Noorwegen, Finland

Lapland
 • Fins Lapland, Senja, Vesterålen, Lofoten en Abisko
 • Verblijf in traditionele visserswoning, de rorbu
 • Maak een walvissafari of een excursie naar de Trollfjorden
 • Inclusief vlucht en huurauto
 • Onvergetelijke activiteiten

Ontdek Tromsø, Lofoten & Vesterålen – 10 daagse autorondreis

Lofoten - Noorwegen
 • De topper in het Noorden
 • Adembenemende landschappen
 • Walvissafari en zeearendsafari
 • Wandelen, fietsen en/of varen
 • Culturele activiteiten

Discover Lofoten – 8 daagse winterreis

Lofoten - Skårungen
 • Geniet van ongerepte natuur
 • Aanschouw het noorderlicht
 • Hotelkamer met panoramisch uitzicht
 • Actieve en avontuurlijke reis
 • Inclusief vlucht en huurauto

Kampeeravontuur – 12 dagen Noord-Noorwegen en Lapland

Lofoten
 • Ultieme vrijheid in de wildernis
 • Compleet kampeerpakket
 • Middernachtzon ervaring
 • Uitgebreide reisinformatie
 • Overnachten op de mooiste plekken

High peaks aan zee – 8 dagen sneeuwwandelen op de Lofoten

Lofoten - Svolvaer
 • Adembenemende Lofotenreis
 • Noorderlichtervaring
 • Culturele excursies
 • Actief sneeuwavontuur
 • Milieuvriendelijk alternatief voor skiën

22-daagse rondreis Noordkaap, Lofoten, Senja en Lapland

Finnmark - Leknes
 • Compleet Scandinavisch avontuur
 • Comfort en gemak
 • Unieke accommodaties
 • Culturele en natuurlijke excursies
 • Educatief

Lofoten & Noordkaap: 16 daagse ontdekkingstocht door Lapland

Lofoten - Alta
 • Gevarieerde bestemmingen
 • Unieke excursies
 • Kans op het noorderlicht
 • Flexibiliteit met huurauto
 • Typisch Scandinavische accommodaties

7-daagse winterrondreis Noord-Noorwegen – Tromsø & Lofoten

Lofoten - Evenes
 • Noorderlicht in Tromsø
 • Hurtigruten ervaring
 • Lofoten per auto
 • Comfortabele accommodaties
 • Vlucht en transfers inbegrepen

Lofoten en Vesterålen – 8 daagse reis

Lofoten
 • Ongerepte natuur en wildlife spotten
 • Perfect voor gezinnen en koppels
 • Wandelen en sightseeing
 • Verblijf op 2 toplocaties
 • Wellness en lekker eten

12 daagse fly & drive naar de Lofoten en Vesterålen

Lofoten
 • Verblijf in je eigen Noorse huisje met uitzicht
 • Arctische rust en middernachtzon
 • De Lofoten en Vesterålen verkennen
 • Wildlifesafari's
 • Wandelen en cultuur

13-daagse groepsreis ‘Noorse fjorden & Lofoten’

Fjorden
 • Complete Noorwegen-ervaring
 • Panoramische routes, zoals de Atlantic road en Trollstigen
 • Unieke natuurbeleving
 • Comfortabele touringcar
 • Actieve avonturen

FAQ: antwoord op veelgestelde vragen

Waar liggen de Lofoten?

De Lofoten zijn een archipel aan de Noordwestkant van Noorwegen. Ze behoren tot de provincie Nordland. Het is een eilandengroep die op de kaart van Noorwegen te herkennen is als lang trosje onder de eilandengroep de Vesterålen. De Lofoten liggen op 68 graden Noorderbreedte en beslaan een oppervlakte van 1.227 vierkante kilometer.

Wat is er te doen in de Lofoten?

De Lofoten zijn een paradijs voor de natuur- en wandelliefhebber. Lees hierboven onder “bezienswaardigheden in de Lofoten” en “wandelen in de Lofoten” in meer detail wat deze fantastische plek voor jou te bieden heeft. Behoefte aan meer tips? Klik dan hier.

Hoe is het weer in de Lofoten?

De gemiddelde jaartemperatuur op de Lofoten is 7 graden. In de winter is de gemiddelde temperatuur rond de 3 graden en in de maanden juli en augustus loopt dat op tot 13 graden. Zowel in de winter als in de zomer kennen de Lofoten dus een koel klimaat. Het voordeel van de Lofoten is dat er weinig neerslag valt. Als je je dus maar warm genoeg inpakt, is het een vakantiebestemming met bijna gegarandeerd weercomfort.

Kan je kamperen op de Lofoten?

Je kan zeker kamperen op de Lofoten. Net als in de rest van Noorwegen is het – met inachtneming van bepaalde regels – toegestaan om wild te kamperen op de Lofoten. Ook zijn er verschillende campings te vinden. Deze bevinden zich vooral in de vele baaien die de eilanden rijk zijn. Ook is het mogelijk om via platforms als Airbnb, Hometogo en Booking een vakantiehuis te boeken op de Lofoten. Ook voor hen die voorkeur geven aan hotels is er voldoende keus. Kamerprijzen starten vanaf ongeveer honderd euro per nacht.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Anne Noorwegen expert
 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…