Zoek & boek

Regio's in Noorwegen

  • Gastvrije Noorse cultuur
  • Magische fjordenlandschappen
  • Noorderlichtspektakel
  • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

De mooiste regio's in Noorwegen

Noorwegen is een langgerekt land met een ongekende hoeveelheid natuurschoon. Een heel groot deel van het land grenst aan de zee en die lange kustlijn is ontzettend mooi. Spectaculaire fjorden lopen diep het land in en zorgen ervoor dat je ver in het binnenland nog bij de zee bent. Hoewel het hele land de moeite waard is om te bezoeken, heeft elke regio in Noorwegen zo zijn eigen charme. In Zuid-Noorwegen vind je de meeste grote steden en een gevarieerd binnenland met pieken en bergvlakten. In het noorden van het land vind je arctische toendra’s en de spectaculaire Lofoten. In dit artikel vertellen we je meer over de mooiste regio’s van Noorwegen.

Regio's Noorwegen
Waar wacht je nog op?

Boek een georganiseerde reis naar Noorwegen

voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
snp natuurreizen noorwegen
SNP Natuurreizen Bekijk prijs
de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
SRC Reizen Bekijk prijs

Midden-, Noord- en Zuid-Noorwegen

Als je Noorwegen in verschillende regio’s wilt opdelen, kan dit op verschillende manieren. Soms worden verschillende provincies bedoeld, maar vaak wordt het land verdeeld in Zuid-Noorwegen, Midden-Noorwegen en Zuid-Noorwegen. Ook dan is niet iedereen het erover eens welke regio waar in Noorwegen begint en eindigt. Voor het gemak zijn wij ervan uitgegaan dat Noord-Noorwegen begint boven de Poolcirkel, en dat alles onder Trondheim tot Zuid-Noorwegen behoort. Hieronder lees je meer over de verschillende regio’s in Noorwegen

Regio's Noorwegen

Zuid-Noorwegen

De grootste regio in Noorwegen is Zuid-Noorwegen. Dit deel van Noorwegen staat bekend om de prachtige kustlijn, met duizenden eilanden en fjorden. De regio biedt dan ook volop mogelijkheden voor zeilen, kajakken en het maken van boottochten. Steden zoals Oslo, Bergen, Stavanger en Kristiansand trekken veel bezoekers met hun rijke geschiedenis, cultuur en bruisende stadsleven. In het binnenland vind je glooiende heuvels, schilderachtige dorpjes en historische staafkerken. Zuid-Noorwegen is daarnaast ook de toegangspoort tot de adembenemende Noorse fjorden, waaronder de Geirangerfjord en de Nærøyfjord, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Midden-Noorwegen

Midden-Noorwegen begint boven bekende fjorden als de Geirangerfjord en omvat onder andere de bruisende stad Trondheim. Hier vind je volop historische architectuur en een levendige cultuur. Verder bestaat deze regio in Noorwegen voornamelijk uit kustgebied. De grote wegen voeren je veelal langs de fjorden en zo nu en dan eroverheen. Af en toe gebruik je een veerpont om de overkant van een fjord of een eiland te bereiken. Dit deel van Noorwegen is over het algemeen een stuk rustiger dan Zuid-Noorwegen en daardoor ook ideaal voor rustzoekers.

Steden in Noorwegen
Regio's Noorwegen

Noord-Noorwegen

Noord-Noorwegen begint vanaf de Poolcirkel en voer je helemaal naar het meest noordelijke punt – Noordkaap – en verder, tot je bij de Russische grens uitkomt. Noord-Noorwegen is het hele jaar door wat frisser dan het zuiden, maar het landschap is evenwel fenomenaal. Deze regio staat bekend om enkele van de meest spectaculaire natuurlijke fenomenen ter wereld; waaronder de middernachtzon en het noorderlicht. Tromsø, de grootste stad in Noord-Noorwegen, is een uitstekende uitvalsbasis voor het aanschouwen van deze wonderen van de natuur. Naast deze natuurlijke schatten biedt Noord-Noorwegen ook indrukwekkende fjorden, dramatische berglandschappen en de rijke cultuur van de inheemse Sami-bevolking.

De Lofoten

De Lofoten is een (schier)eilandengroep in Noord-Noorwegen. Het is officieel geen regio, maar omdat het zo’n populaire vakantiebestemming in Noorwegen is, noemen we dit pareltje toch even. De Lofoten staan bekend om de dramatische landschappen die je er vindt. De spitse bergpieken rijzen uit de oceaan en zorgen voor een uniek landschap. Daarbij vind je er allerlei sfeervolle vissersdorpjes en kun je er verschillende buitenactiviteiten ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan hiken, kajakken en het noorderlicht bewonderen. De Lofoten behoren namelijk tot de beste locaties voor het spotten van het noorderlicht in Noorwegen.

Regio's Noorwegen
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Anne Noorwegen expert
  • Gastvrije Noorse cultuur
  • Magische fjordenlandschappen
  • Noorderlichtspektakel
  • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…