Stel je voor; je ziet eerst een donkere vlek onderwater, een golf en dan een vin, een enorme kop, een machtig prachtig beest dat vanuit de diepte omhoog komt. Het zien van walvissen zal een once in a lifetime ervaring zijn. En dat kan je meemaken in Noorwegen. Een land zeer verbonden met dit fantastische onderwaterdier. Wil je er meer van weten? Lees dan snel verder.
1. Walvissen in Noorwegen: wat je moet weten
In de wateren rondom Noorwegen komen niet alleen potvissen en vinvissen voor, maar ook bultruggen en orka’s. Noorwegen is dan ook volgens velen die er verstand van hebben het beste land ter wereld om walvissen te spotten. Walvissen zijn in Noorwegen met name te vinden boven de poolcirkel, waar ze veelal op haring jagen. De beste spots om walvissen te spotten zijn dan ook de Lofoten, de Vesteralen, Andenes, Tromso, Skjervoy en Longyearbyen. Op deze laatste plek vind je ook unieke soorten walvissen zoals blauwe walvissene en narwallen. Het beste seizoen om walvissen te zien is de winter en dan in het bijzonder in december en januari. Dat klinkt misschien als een vreselijk moment, omdat het in Noorwegen in die maanden bijzonder koud is, maar het is juist een goede tijd om twee van de meest bijzondere natuurverschijnselen die je in Noorwegen kan aanschouwen – walvissen en het Noorderlicht – samen in een vakantie te vangen.
Bij de Lofoten en de Vesteralen heb je ook in de zomermaanden goede kans om (op speciale excursie) walvissen te spotten. Dit zijn over het algemeen potvissen. Als je heel veel geluk hebt kan je in dit seizoen ook zomerorka’s spotten die rond de Lofoten op zeehonden jagen. Nog enkele feitjes over walvissen(spotten) in Noorwegen:
- In Andenes maak je de meeste kans op het spotten van de populaire Orka;
- Tijdens een walvisexcursie is de kans groot dat je niet alleen walvissen tegenkomt. Veel voorkomende andere dieren zijn dwergvinvissen, bruinvissen, grienden, zeehonden, papegaaiduikers, zeearenden en dolfijnen.
- Afhankelijk van de periode in het jaar, de locatie en de hoeveelheid mensen op je boot kosten walvisexcursie gemiddeld tussen de EUR 100 en EUR 300 per persoon, hierin zit normaliter vervoer naar de afvaartlocatie, een gids en een kleine maaltijd inbegrepen.
- Op onze wereld leven meer dan tachtig soorten walvissen. Grofweg zijn de walvissen te verdelen in baleinwalvissen (waaronder onder meer de blauwe vinvis en de bultrug vallen) en de tandwalvissen (waartoe de orka behoort). Beide soorten komen voor in Noorwegen.
- Walvissen zijn zoogdieren en halen adem met longen en niet met kiewuen.
- De blauwe vinvis is de grootste soort walvis (tot 35 meter lang) en is ook het grootste dier op aarde. Met heel veel geluk spot je deze soort in Noorwegen.
2. Walvisexcursies
Als je van plan bent om op walvisexcursie te gaan bereid je dan goed voor. Het kan koud zijn en regenachtig en als je last hebt van zeeziekte moet je je afvragen of dit wel de trip voor jou is. Kan je dat allemaal aan? Dan ga je een fantastische tijd hebben, want walvissen zijn zeer imposante dieren. De excursieschepen zullen overigens niet te dichtbij komen. Om het natuurlijke gedrag van de walvissen niet teveel te beinvloeden houden de boten een afstand van 50 tot 100 meter van de dieren. Echter, ze zijn zo groot dat je ze nog steeds heel goed zal kunnen zien. Een walvissafari duurt al gauw tussen de 6 en de 8 uur. Het is dus wel zaak dat je er een gehele dag voor uittrekt. Je kan via verschillende organistaies walvistours boeken in Noorwegen. We noemen een aantal van deze tourbureaus op:
- Arctic Adventure Tours
- Explore the Arctic
- Arctic Breeze
- Pukka Travels
- Arctic Explorers Tromso
- Polar Adventures
- Tromso Safari
- Polar Charter
- Whalesafari Andenes
- Lady Elsie Tromso
- Sea Safari Andenes
- Wild Seas Winter
- Explore 70 Degrees
Wil je je walvistocht combineren met een rondreis Noorwegen? Verschillende reisorganisaties bieden reizen inclusief walvistochten aan. Denk bijvoorbeeld aan:
Hoe je het ook regelt, je walvisexcursie wordt ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring.
3. Walvisvangst in Noorwegen
Noorwegen is een van de weinige landen ter wereld waar nog (commerciele) walvisjacht is toegestaan. Dit, ondanks dat er internationaal afspraken zijn gemaakt om de walvisvangst in de wereld te beperken. Noorwegen doet niet mee aan deze afspraken. Het is in Noorwegen ook nog altijd toegestaan om walvisvlees te eten. In Noord Noorwegen is het niet moeilijk om eraan te komen. Dit, terwijl walvisvlees eten vanwege overbevissing zeer omstreden is.