Zoek & boek

Noorwegen, het land van walvissen

 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Walvissen in Noorwegen

Stel je voor; je ziet eerst een donkere vlek onderwater, een golf en dan een vin, een enorme kop, een machtig prachtig beest dat vanuit de diepte omhoog komt. Het zien van walvissen zal een once in a lifetime ervaring zijn. En dat kan je meemaken in Noorwegen. Een land zeer verbonden met dit fantastische onderwaterdier. Wil je er meer van weten? Lees dan snel verder.

Walvissen Noorwegen
Waar wacht je nog op?

Boek een georganiseerde reis naar Noorwegen

voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
snp natuurreizen noorwegen
SNP Natuurreizen Bekijk prijs
de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
SRC Reizen Bekijk prijs
Walvissen Noorwegen

Walvissen in Noorwegen: wat je moet weten

In de wateren rondom Noorwegen komen niet alleen potvissen en vinvissen voor, maar ook bultruggen en orka’s. Noorwegen is dan ook volgens velen die er verstand van hebben het beste land ter wereld om walvissen te spotten. Walvissen zijn in Noorwegen met name te vinden boven de poolcirkel, waar ze veelal op haring jagen. De beste spots om walvissen te spotten zijn dan ook de Lofoten, de Vesteralen, Andenes, Tromso, Skjervoy en Longyearbyen. Op deze laatste plek vind je ook unieke soorten walvissen zoals blauwe walvissene en narwallen.

Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Noorwegen

booking.com noorwegen
Booking.com Bekijk prijs
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
interhome noorwegen
Interhome Bekijk prijs

Walvissen spotten

Het beste seizoen om walvissen te zien is de winter en dan in het bijzonder in december en januari. Dat klinkt misschien als een vreselijk moment, omdat het in Noorwegen in die maanden bijzonder koud is, maar het is juist een goede tijd om twee van de meest bijzondere natuurverschijnselen die je in Noorwegen kan aanschouwen – walvissen en het Noorderlicht – samen in een vakantie te vangen. Bij de Lofoten en de Vesteralen heb je ook in de zomermaanden goede kans om (op speciale excursie) walvissen te spotten. Dit zijn over het algemeen potvissen. Als je heel veel geluk hebt kan je in dit seizoen ook zomerorka’s spotten die rond de Lofoten op zeehonden jagen. Nog enkele feitjes over walvissen(spotten) in Noorwegen:

Walvissen Noorwegen

Orka spotten in Andenes

In Andenes maak je de meeste kans op het spotten van de populaire Orka

Tijdens een walvisexcursie is de kans groot dat je niet alleen walvissen tegenkomt

Veel voorkomende andere dieren zijn dwergvinvissen, bruinvissen, grienden, zeehonden, papegaaiduikers, zeearenden en dolfijnen.

Walvissen Noorwegen

De prijs van een walvisexcursie

Afhankelijk van de periode in het jaar, de locatie en de hoeveelheid mensen op je boot kosten walvisexcursie gemiddeld tussen de EUR 100 en EUR 300 per persoon, hierin zit normaliter vervoer naar de afvaartlocatie, een gids en een kleine maaltijd inbegrepen.

Walvissen Noorwegen

Meer dan 80 soorten walvissen

Op onze wereld leven meer dan tachtig soorten walvissen. Grofweg zijn de walvissen te verdelen in baleinwalvissen (waaronder onder meer de blauwe vinvis en de bultrug vallen) en de tandwalvissen (waartoe de orka behoort). Beide soorten komen voor in Noorwegen.

Walvissen Noorwegen

Zoogdieren

Walvissen zijn zoogdieren en halen adem met longen en niet met kiewuen.

Walvissen Noorwegen

De grootste walvis

De blauwe vinvis is de grootste soort walvis (tot 35 meter lang) en is ook het grootste dier op aarde. Met heel veel geluk spot je deze soort in Noorwegen.

Walvisexcursies

Als je van plan bent om op walvisexcursie te gaan bereid je dan goed voor. Het kan koud zijn en regenachtig en als je last hebt van zeeziekte moet je je afvragen of dit wel de trip voor jou is. Kan je dat allemaal aan? Dan ga je een fantastische tijd hebben, want walvissen zijn zeer imposante dieren. De excursieschepen zullen overigens niet te dichtbij komen. Om het natuurlijke gedrag van de walvissen niet teveel te beinvloeden houden de boten een afstand van 50 tot 100 meter van de dieren. Echter, ze zijn zo groot dat je ze nog steeds heel goed zal kunnen zien. Een walvissafari duurt al gauw tussen de 6 en de 8 uur. Het is dus wel zaak dat je er een gehele dag voor uittrekt. Je kan via verschillende organistaies walvistours boeken in Noorwegen. We noemen een aantal van deze tourbureaus op:

Walvissen Noorwegen
 • Arctic Adventure Tours
 • Explore the Arctic
 • Arctic Breeze
 • Pukka Travels
 • Arctic Explorers Tromso
 • Polar Adventures
 • Tromso Safari
 • Polar Charter
 • Whalesafari Andenes
 • Lady Elsie Tromso
 • Sea Safari Andenes
 • Wild Seas Winter
 • Explore 70 Degrees

Vanuit Tromsø: walvis- en arctische wildsafari per catamaran

Vanuit Tromsø, begeef je op een walvis- en arctische wildsafari met Norwegian Travel. Gedurende 7 uur, vaar je op een catamaran door de Noord-Noorse kust, bewonderend het majestueuze poollandschap en spottend walvissen in hun natuurlijke habitat. Met deskundige gidsen, wifi en drankjes aan boord, is dit een onvergetelijke ervaring.

Walvistocht combineren met rondreis

Wil je je walvistocht combineren met een rondreis Noorwegen? Verschillende reisorganisaties bieden reizen inclusief walvistochten aan. Denk bijvoorbeeld aan:

Hoe je het ook regelt, je walvisexcursie wordt ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring.

Walvissen Noorwegen
Walvissen Noorwegen

Walvisvangst in Noorwegen

Noorwegen is een van de weinige landen ter wereld waar nog (commerciele) walvisjacht is toegestaan. Dit, ondanks dat er internationaal afspraken zijn gemaakt om de walvisvangst in de wereld te beperken. Noorwegen doet niet mee aan deze afspraken. Het is in Noorwegen ook nog altijd toegestaan om walvisvlees te eten. In Noord Noorwegen is het niet moeilijk om eraan te komen. Dit, terwijl walvisvlees eten vanwege overbevissing zeer omstreden is. 

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Mirthe helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Mirthe Noorwegen expert
 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…