Zoek & boek

Watervallen in Noorwegen

 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten
Inhoud
Het landschap in Noorwegen

Met een overvloed aan watervallen

Voor een prachtig landschap en oneindig veel natuurschoon ben je in Noorwegen op de juiste plaats. Één van de onderdelen van dit natuurschoon is de grote hoeveelheid watervallen die je in het land vindt. Met meer dan 1.000 watervallen die een hoogte van meer dan 15 meter bereiken, is Noorwegen een paradijs voor liefhebbers van indrukwekkende, bulderende watervallen. Deze watervallen vinden hun oorsprong in de uitgestrekte berglandschappen, waar smeltwater van gletsjers en regenval zich verzamelt en naar beneden stroomt langs steile kliffen en door weelderige valleien. In dit artikel vertellen we je meer over de watervallen in Noorwegen en de activiteiten die je er kunt ondernemen.

Watervallen in Noorwegen
Waar wacht je nog op?

Boek een georganiseerde reis naar Noorwegen

voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
snp natuurreizen noorwegen
SNP Natuurreizen Bekijk prijs
de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
SRC Reizen Bekijk prijs

Waar komen watervallen in Noorwegen vandaan?

Watervallen in Noorwegen vinden hun oorsprong in gletsjers, regenval en geologische kenmerken. Gletsjers smelten in de zomer en leveren water aan rivieren en beken die door steile kliffen en kloven stromen, waardoor spectaculaire watervallen ontstaan. De overvloedige regenval, vooral aan de westkust, draagt bij aan de constante toevoer van water. Deze natuurlijke processen, samen met het bergachtige landschap van Noorwegen, creëren een diversiteit aan watervallen die een belangrijk onderdeel zijn van het adembenemende natuurlijke landschap van het land.

Watervallen in Noorwegen Voringsfossen
Watervallen in Noorwegen

Feiten en cijfers over Noorse watervallen

Watervallen zijn er in Noorwegen in overvloed; er zijn er zelfs meer dan 1000 met een hoogte van meer dan 15 meter. De hoogste waterval in Noorwegen is de Vettisfossen met een hoogte van maar liefst 275 meter. Hieronder hebben we een aantal feiten en cijfers over Noorse watervallen voor je op een rijtje gezet:

 • Noorwegen telt meer dan 1.000 watervallen met een hoogte van meer dan 15 meter.
 • De hoogste waterval van Noorwegen is de Vettisfossen, met een hoogte van 275 meter.
 • De beroemde Vøringsfossen heeft een indrukwekkende vrije val van 145 meter.
 • Veel watervallen in Noorwegen worden gevoed door smeltwater van gletsjers, wat zorgt voor een constante stroom van water, zelfs tijdens de droge zomermaanden.

De mooiste watervallen in Noorwegen

Hoewel er eigenlijk te veel mooie watervallen in het land zijn om op te noemen, hebben we toch een aantal van de mooiste exemplaren voor je op een rijtje gezet. Deze Noorse watervallen zijn stuk voor stuk indrukwekkend en zeker de moeite van een bezoek waard.

Watervallen in Noorwegen Voringsfossen

Vøringsfossen

Gelegen in het hart van de Hardangervidda, biedt deze iconische waterval een indrukwekkende vrije val van 145 meter in een diepe canyon. Het uitzicht vanaf de verschillende uitkijkpunten is adembenemend.

Watervallen in Noorwegen

Tvindefossen

Nabij Voss stort de Tvindefossen met een hoogte van 152 meter naar beneden, omgeven door weelderige groene bossen. Het is een schilderachtige en rustgevende plek om te bezoeken.

Watervallen in Noorwegen

Kjosfossen

Langs de beroemde Flåm-spoorlijn stroomt de Kjosfossen met een hoogte van 93 meter. Het is niet alleen een prachtig natuurlijk spektakel, maar ook een plek waar je kunt genieten van een traditionele Noorse dansvoorstelling.

Watervallen in Noorwegen

Vettisfossen

Gelegen in het nationale park Jotunheimen, is de Vettisfossen de hoogste waterval van Noorwegen met een duizelingwekkende hoogte van 275 meter. Het is een majestueuze verschijning te midden van de ruige natuurlijke omgeving.

Watervallen in Noorwegen Langfossen

Langfossen

Deze waterval, met een hoogte van 612 meter, wordt beschouwd als een van de hoogste watervallen van Noorwegen. Het uitzicht op de Langfossen vanaf de nabijgelegen weg is spectaculair en zeker de moeite waard om te stoppen.

Watervallen in Noorwegen

De Seven Sisters

De Seven Sisters waterval, ook wel de “De Syv Søstrene” genoemd in het Noors, is een van de meest iconische watervallen in Noorwegen. Gelegen aan de Geirangerfjord, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, is deze waterval een spectaculair natuurlijk spektakel dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

Watervallen in Noorwegen

Activiteiten bij watervallen in Noorwegen

Bij de prachtige watervallen in Noorwegen wacht een grote variatie aan activiteiten voor zowel avontuurlijke zielen als natuurliefhebbers. Wandelliefhebbers kunnen genieten van schilderachtige paden langs de watervallen, waarbij de adembenemende uitzichten dienen als beloning voor hun inspanningen. Fotografen vinden in elke bocht de perfecte compositie, met de krachtige watervallen als indrukwekkend decor. Voor de meer avontuurlijk ingestelden bieden sommige watervallen mogelijkheden voor wildwatervaren en kajakken, waarbij het naderen van de neerstortende watermassa een adrenalinekick garandeert. Ook wandelen achter de watervallen behoort tot de onvergetelijke activiteiten die mogelijk zijn. Hieronder hebben we een aantal van deze activiteiten voor je op een rijtje gezet.

Veelgestelde vragen over watervallen in Noorwegen

Zijn watervallen in Noorwegen het hele jaar door te bezichtigen?

Ja, veel watervallen in Noorwegen zijn het hele jaar door te bezichtigen. Sommige watervallen kunnen echter afhankelijk zijn van seizoensgebonden smeltwater of regenval, dus de beste tijd om ze te bezoeken kan variëren.

Zijn er toegangsprijzen voor het bezoeken van watervallen in Noorwegen?

Over het algemeen zijn er geen toegangsprijzen voor het bezoeken van watervallen in Noorwegen, omdat ze zich vaak in de vrije natuur bevinden. Er kunnen echter parkeerkosten of kosten voor specifieke faciliteiten in de buurt van bepaalde watervallen zijn.

Zijn watervallen in Noorwegen veilig om te bezoeken?

Over het algemeen zijn watervallen veilig om te bezoeken, maar bezoekers moeten altijd voorzichtig zijn en de aangegeven paden en veiligheidsmaatregelen volgen. Sommige watervallen kunnen gladde paden hebben of zich op steile locaties bevinden, dus het is belangrijk om waakzaam te zijn.

Welke waterval is het meest geschikt voor gezinnen met kinderen?

Sommige watervallen, zoals de Tvindefossen, zijn relatief gemakkelijk toegankelijk en bieden ook familievriendelijke faciliteiten zoals picknickplaatsen en wandelpaden. Het is echter altijd belangrijk om de veiligheid van kinderen in de gaten te houden en dichtbij te blijven tijdens het verkennen van watervallen.

Welke waterval biedt de beste fotomogelijkheden?

Alle watervallen in Noorwegen bieden unieke fotomogelijkheden, maar populaire watervallen zoals Vøringsfossen en Seven Sisters waterval staan bekend om hun spectaculaire uitzichten en fotogenieke omgevingen. Het is aan te raden om een camera mee te nemen en te genieten van de prachtige natuurlijke schoonheid van deze watervallen.

Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Noorwegen

booking.com noorwegen
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje.nl noorwegen
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
interhome noorwegen
Interhome Bekijk prijs
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Anne Noorwegen expert
 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…