Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…
Noordkaap, de meest noordelijke bestemming van Europa?
De Noordkaap, of zoals de Noren hem zelf noemen ‘Nordkapp’ is een populaire en iconische eindbestemming voor menig toerist. Maar wist je dat de Noordkaap eigenlijk op een eiland ligt en helemaal niet het meest noordelijke stukje vaste land is? Of dat een cruise naar Noorwegen en de Noordkaap al sinds het einde van de 19e eeuw een populaire vakantie is? In dit artikel vertellen we je meer over Noordkaap en delen we een aantal interessante feiten met je over deze noordelijke bestemming.
Waar wacht je nog op?
Boek een georganiseerde reis naar Noordkaap
Hoe kom je op Noordkaap?
De populaire bestemming Noordkaap is op verschillende manieren bereikbaar. Veel reizigers kiezen ervoor om met de auto naar de Noordkaap te reizen. Er is een goed onderhouden weg die naar het Noordkaapplateau leidt. Houd er echter rekening mee dat de wegen in de winter besneeuwd of ijzig kunnen zijn, dus het is essentieel om goed voorbereid te zijn en de lokale weers- en verkeersomstandigheden te controleren.
Bus
Er zijn dagelijkse busdiensten vanuit verschillende steden, zoals Honningsvåg, die reizigers naar de Noordkaap brengen.
Cruise
Veel cruiseschepen die in de zomer door de Noorse fjorden varen, hebben de Noordkaap als een van hun stops.
Vliegtuig
De dichtstbijzijnde luchthaven is Honningsvåg Airport. Van daaruit kun je een bus nemen of een auto huren.
12 feiten over de Noordkaap die je nog niet kende
De Noordkaap, of zoals de Noren hem zelf noemen ‘Nordkapp’ is een populaire en iconische eindbestemming voor menig toerist. Maar wist je dat de Noordkaap eigenlijk op een eiland ligt en helemaal niet het meest noordelijke stukje vaste land is? Of dat een cruise naar Noorwegen en de Noordkaap al sinds het einde van de 19e eeuw een populaire vakantie is? Hieronder hebben we maar liefst 12 opvallende feitjes over de Noordkaap voor je verzameld.
Feit 1:
De Noordkaap is niet de Noordkaap
De naam Noordkaap is door een zeekapitein gegeven, maar hoewel hij dacht het meest noordelijke stuk vaste land te hebben gezien, had hij het toch mis. Het nabijgelegen schiereiland Kniskjelodden ligt noordelijker, maar bovenal, de Noordkaap ligt op een eiland, Magerøya.
De echte noordkaap van Noorwegen en Europa is eigenlijk Kinnarodden.
Feit 2:
De originele naam van de Noordkaap is Knyskanes
De naam ‘Noordkaap’ of beter gezegd ‘North Cape’ werd in 1553 toegekend aan de imponerende 307 meter hoge rotsformatie door de Britse kapitein Richard Chancellor. Hij voer langs de Noordkaap toen hij op zoek was naar een Noordelijke vaarroute naar Azië. (Ja, net als onze Willem Barentsz probeerde zo’n 40 jaar later.)
De plaatselijke bewoners op het eiland Magerøya wisten niks van deze illustere naamtoekenning en bleven de vlek Knyskanes noemen.
Net als Barentsz wist Richard overigens geen nieuwe vaarroute naar Azië te vinden.
Feit 3:
De eerste toerist kwam al langs in 1664
De eerste ‘toerist’ om de Noordkaap te bezoeken was een Fransizkaner monnik uit Italië: Fransesco Negri. Van 1663 tot 1666 besloot hij een lange reis te maken naar de Scandinavische landen, waar hij in 1664 de Noordkaap bezocht. (Na op bezoek te zijn geweest bij Frederik III van Denemarken.)
In 1795 weten we van een andere illustere toerist, namelijk Louis Philippe D’Orléans (die later koning Louis de 18e zal worden). Er wordt gezegd dat hij menig genetische sporen heeft achtergelaten in de provincie Finnmark…
En in 1907 bezoekt zelfs de koning van Siam, Rama V, de Noordkaap.
Feit 4:
Je kon al een cruise naar de Noordkaap boeken in de 19e eeuw
Een kleine eeuw later zien we pas echt een boost in toerisme voor de Noordkaap als de jonge Zweeds/Noorse koning Oscar II de 307 meter van Hornvika naar de Noordkaap beklimt in 1873. We zien dat in deze tijd ook de eerste cruises naar Noorwegen en de Noordkaap georganiseerd worden.
Feit 5:
Er heeft ooit een champagne paviljoen gestaan
De interesse van toeristen uit Groot Brittanië, Duitsland en Frankrijk zorgde ervoor dat in 1892 een champagne paviljoen gebouwd werd op het plateau.
Helaas heeft het champagne paviljoen niet lang gestaan omdat het werd omgeblazen door de wind. Oeps!
Feit 6:
Vroeger moest je te voet naar de top
Om het al die bezoekers wat makkelijker te maken werd in 1965 een weg aangelegd naar de Noordkaap. Voor die tijd moest je altijd te voet de 307 meter hoge beklimming afleggen. (Moet je voorstellen, alle bouwmaterialen voor dat champagne paviljoen en de latere bevoorrading werd dus allemaal te voet gedaan!)
Feit 7:
De Noordkaap bereik je via een tunnel van zo’n 7 km lang
Sinds 1999 hoef je zelfs niet meer de veerboot te nemen om het eiland Magerøya te bereiken door de bouw van de Nordkaptunnelen. Deze tunnel is 6875 meter lang en ligt tot 212 meter onder het zeeniveau. De stilste afdaling in de tunnel is zo’n 10%.
Feit 8:
De Noordkaap trekt jaarlijks honderd-duizenden mensen
Tegenwoordig wordt de Noordkaap gemiddeld door meer dan 200.000 mensen bezocht tijdens het zomerseizoen en ook in de winter trekt menig toerist eropuit om de Noordkaap met Noorderlicht te kunnen bewonderen.
Feit 9:
De zon schijnt op de Noordkaap voor 1800 uur
Eén van de meest bijzondere ervaringen voor ons Nederlanders is de midzomer zon. Hoewel je deze al rond de Lofoten kan ervaren en zelfs al veel zuidelijker in Noorwegen het in de zomer niet donker wordt. Maar op de Noordkaap als (bijna) het Noordelijkste stukje Europa duurt de midzomerzon uiteraard het langst.
In de zomer gaat de zon namelijk voor 1800 uur niet onder! Vanaf 13 mei tot 31 juli is de zon daar altijd boven de horizon. Maar al vanaf 8 April tot 4 september wordt het niet donker op de Noordkaap.
Feit 10:
De zon komt ook niet op voor 63 dagen
Natuurlijk heeft de midzomerzon ook een donkere variant in de winter. Van 20 november tot 22 januari komt de zon niet meer op en leven de bewoners van Magerøya in het donker.
Feit 11:
Het voorjaar en de herfst zijn een explosie
Je kunt je voorstellen dat de overgang tussen de midwinternacht en de midzomerzon heel bizar is. Als je de kans hebt om voor een langere periode in Noorwegen te zijn is het aan te raden om een keer van maart tot mei te blijven. Je gaat dan in 2 maanden tijd van bijna complete donker naar volledig licht!
De tussenseizoenen lente en herfst zijn dan ook erg kort en enorm intens. In het voorjaar schieten de jonge plantjes uit de grond, barsten de knoppen aan de berkenboompjes open en in de herfst heb je een korte periode van intense prachtige herfstkleuren om je heen.
Feit 12:
Het wordt niet zo heel koud op de Noordkaap
Ondanks dat de Noordkaap zo lang geen zon ziet, vallen de temperaturen in de winter nog best mee. Veel kouder dan -15°C/-17°C wordt het niet. Terwijl je in het binnenland van Zuid Noorwegen niet raar moet staan te kijken van een week waarbij het kwik niet boven de -20°C uitkomt en er zuidelijker in de provincie Finnmark temperaturen van -40°C gemeten kunnen worden.
Dit komt uiteraard door de invloed van de oceaan. De gemiddelde temperatuur in de koudste maanden, januari en februari, is zelfs maar -4°C!
Wat is er te doen op Noordkaap?
De Noordkaap biedt een unieke ervaring vanwege zijn afgelegen ligging en panoramische uitzichten. Of je nu komt voor de adembenemende natuur, de unieke zonfenomenen of de rijke geschiedenis, de Noordkaap biedt een onvergetelijke ervaring. Hieronder hebben we een aantal activiteiten en bezienswaardigheden op een rijtje gezet waarvan je kunt genieten op deze bijzondere bestemming en in de nabije omgeving.
Het Noordkaapmonument
Dit is het iconische wereldbolmonument, het symbool van de Noordkaap, dat op het klif staat. Het is een populaire fotolocatie, vooral tijdens de middernachtzon.
Middernachtzon
Tussen half mei en eind juli kunnen bezoekers het fenomeen van de middernachtzon ervaren, waarbij de zon niet onder de horizon zakt.
Noorderlicht
Tijdens de wintermaanden hebben bezoekers de kans om het betoverende noorderlicht (aurora borealis) te aanschouwen.
Nordkapphallen
Dit is het bezoekerscentrum waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de Noordkaap. Er zijn ook een bioscoop, restaurants, een kapel en winkels.
De Noordkaapkathedraal
Ook wel bekend als de Sint-Johanneskapel, het is ’s werelds noordelijkste oecumenische kapel.
Wandelen
Er zijn verschillende wandelpaden rond de Noordkaap die bezoekers naar nabijgelegen bezienswaardigheden, zoals Knivskjellodden (dat technisch gezien nog noordelijker ligt dan de Noordkaap), leiden.
Bird Safari
Vanuit nabijgelegen locaties zoals Gjesvær kunnen bezoekers een vogelsafari maken om de rijke vogelwereld, waaronder papegaaiduikers, te aanschouwen.
Historische locaties
Verken oude Sami-sites en andere historische locaties om meer te leren over de inheemse cultuur en geschiedenis van het gebied.
8 daagse winterrondreis ANWB
Noord Noorwegen - Tromsø, Noordkaap, Kirkenes
Ervaar het koude Noorse Noorden met boottochten en excursies. Begin in Tromsø, de cultuurrijke poolhoofdstad, en ga op jacht naar het noorderlicht. Reis met de Hurtigruten of Havila Kystruten naar Honningsvåg en de Noordkaap, eindigend in Kirkenes. Optioneel: sneeuwscootersafari of huskysledetocht. Een magische reis!
Veelgestelde vragen over Noordkaap
Is de Noordkaap het noordelijkste punt van Europa?
Hoewel de Noordkaap vaak wordt aangeduid als het noordelijkste punt van continentaal Europa, ligt Knivskjellodden, een nabijgelegen schiereiland, eigenlijk iets noordelijker.
Kun je de middernachtzon echt zien aan de Noordkaap?
Ja, tussen half mei en eind juli kun je het fenomeen van de middernachtzon ervaren, waarbij de zon niet onder de horizon zakt.
Is het mogelijk het noorderlicht aan de Noordkaap te zien?
Ja, tijdens de wintermaanden biedt de Noordkaap een van de beste plekken om het betoverende noorderlicht (aurora borealis) te aanschouwen.
Hoe kom je bij de Noordkaap?
De meeste bezoekers reizen per auto of camper naar de Noordkaap. Er zijn ook georganiseerde tours en cruises die de Noordkaap aandoen. Het dichtstbijzijnde vliegveld is in Honningsvåg.
Is er een toegangsprijs voor de Noordkaap?
Ja, er is een toegangsprijs die ook toegang geeft tot het Nordkapphallen bezoekerscentrum.
Wat zijn de faciliteiten bij de Noordkaap?
Het bezoekerscentrum, Nordkapphallen, heeft verschillende faciliteiten zoals een bioscoop, restaurants, winkels en een kapel.
Is de Noordkaap het hele jaar toegankelijk?
Hoewel de Noordkaap technisch gezien het hele jaar door toegankelijk is, kunnen de winterse weersomstandigheden en de afgelegen locatie de toegang bemoeilijken. Het is raadzaam om je reis van tevoren goed te plannen, vooral in de winter.
Wat is het verschil tussen de Noordkaap en Knivskjellodden?
Knivskjellodden is een schiereiland dat iets noordelijker ligt dan de Noordkaap en technisch gezien het noordelijkste punt van continentaal Europa is. Een wandeltocht naar Knivskjellodden duurt ongeveer 8-10 uur retour.
Kan ik overnachten op de Noordkaap?
Er zijn geen accommodaties direct op de Noordkaap, maar er zijn verschillende verblijfsmogelijkheden in de nabijgelegen stad Honningsvåg.
Wat is de beste tijd om de Noordkaap te bezoeken?
Dat hangt af van wat je wilt ervaren. Voor de middernachtzon bezoek je tussen mei en juli; voor het noorderlicht is de wintermaanden aan te raden, hoewel de reiscondities uitdagender kunnen zijn.
Waar wacht je nog op?
Boek een accommodatie in Noorwegen
Meer weten over Noorwegen?
Anne helpt je verder
Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?
- Gastvrije Noorse cultuur
- Magische fjordenlandschappen
- Noorderlichtspektakel
- Avontuurlijke outdoor-activiteiten