Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

12 feiten over de Noordkaap die je nog niet kende

De Noordkaap, of zoals de Noren hem zelf noemen ‘Nordkapp’ is een populaire en iconische eindbestemming voor menig toerist. Maar wist je dat de Noordkaap eigenlijk op een eiland ligt en helemaal niet het meest noordelijke stukje vaste land is? Of dat een cruise naar Noorwegen en de Noordkaap al sinds het einde van de 19e eeuw een populaire vakantie is?

Feit 1: De Noordkaap is niet de Noordkaap

De naam Noordkaap is door een zeekapitein gegeven, maar hoewel hij dacht het meest noordelijke stuk vaste land te hebben gezien, had hij het toch mis. Het nabijgelegen schiereiland Kniskjelodden ligt noordelijker, maar bovenal, de Noordkaap ligt op een eiland, Magerøya.

De echte noordkaap van Noorwegen en Europa is eigenlijk Kinnarodden.

noordkaap noorwegen

Feit 2: De originele naam van de Noordkaap is Knyskanes

De naam ‘Noordkaap’ of beter gezegd ‘North Cape’ werd in 1553 toegekend aan de imponerende 307 meter hoge rotsformatie door de Britse kapitein Richard Chancellor. Hij voer langs de Noordkaap toen hij op zoek was naar een Noordelijke vaarroute naar Azië. (Ja, net als onze Willem Barentsz probeerde zo’n 40 jaar later.)

De plaatselijke bewoners op het eiland Magerøya wisten niks van deze illustere naamtoekenning en bleven de vlek Knyskanes noemen.

Net als Barentsz wist Richard overigens geen nieuwe vaarroute naar Azië te vinden.

Feit 3: De eerste toerist kwam al langs in 1664

De eerste ‘toerist’ om de Noordkaap te bezoeken was een Fransizkaner monnik uit Italië: Fransesco Negri. Van 1663 tot 1666 besloot hij een lange reis te maken naar de Scandinavische landen, waar hij in 1664 de Noordkaap bezocht. (Na op bezoek te zijn geweest bij Frederik III van Denemarken.)

In 1795 weten we van een andere illustere toerist, namelijk Louis Philippe D’Orléans (die later koning Louis de 18e zal worden). Er wordt gezegd dat hij menig genetische sporen heeft achtergelaten in de provincie Finnmark…

En in 1907 bezoekt zelfs de koning van Siam, Rama V, de Noordkaap.

Feit 4: Je kon al een cruise naar de Noordkaap boeken in de 19e eeuw

Een kleine eeuw later zien we pas echt een boost in toerisme voor de Noordkaap als de jonge Zweeds/Noorse koning Oscar II de 307 meter van Hornvika naar de Noordkaap beklimt in 1873. We zien dat in deze tijd ook de eerste cruises naar Noorwegen en de Noordkaap georganiseerd worden.

Feit 5: Er heeft ooit een champagne paviljoen gestaan

De interesse van toeristen uit Groot Brittanië, Duitsland en Frankrijk zorgde ervoor dat in 1892 een champagne paviljoen gebouwd werd op het plateau.

Helaas heeft het champagne paviljoen niet lang gestaan omdat het werd omgeblazen door de wind. Oeps!

Feit 6: Vroeger moest je te voet naar de top

Om het al die bezoekers wat makkelijker te maken werd in 1965 een weg aangelegd naar de Noordkaap.
 Voor die tijd moest je altijd te voet de 307 meter hoge beklimming afleggen. (Moet je voorstellen, alle bouwmaterialen voor dat champagne paviljoen en de latere bevoorrading werd dus allemaal te voet gedaan!)

Feit 7: De Noordkaap bereik je via een tunnel van zo’n 7 km lang

Sinds 1999 hoef je zelfs niet meer de veerboot te nemen om het eiland Magerøya te bereiken door de bouw van de Nordkaptunnelen. Deze tunnel is 6875 meter lang en ligt tot 212 meter onder het zeeniveau. De stilste afdaling in de tunnel is zo’n 10%.

Feit 8: De Noordkaap trekt jaarlijks honderd-duizenden mensen

Tegenwoordig wordt de Noordkaap gemiddeld door meer dan 200.000 mensen bezocht tijdens het zomerseizoen en ook in de winter trekt menig toerist eropuit om de Noordkaap met Noorderlicht te kunnen bewonderen.

Feit 9: De zon schijnt op de Noordkaap voor 1800 uur

Eén van de meest bijzondere ervaringen voor ons Nederlanders is de midzomer zon. Hoewel je deze al rond de Lofoten kan ervaren en zelfs al veel zuidelijker in Noorwegen het in de zomer niet donker wordt. Maar op de Noordkaap als (bijna) het Noordelijkste stukje Europa duurt de midzomerzon uiteraard het langst.

In de zomer gaat de zon namelijk voor 1800 uur niet onder! Vanaf 13 mei tot 31 juli is de zon daar altijd boven de horizon. Maar al vanaf 8 April tot 4 september wordt het niet donker op de Noordkaap.

Feit 10: De zon komt ook niet op voor 63 dagen

Natuurlijk heeft de midzomerzon ook een donkere variant in de winter. Van 20 november tot 22 januari komt de zon niet meer op en leven de bewoners van Magerøya in het donker.

Feit 11: Het voorjaar en de herfst zijn een explosie

Je kunt je voorstellen dat de overgang tussen de midwinternacht en de midzomerzon heel bizar is. Als je de kans hebt om voor een langere periode in Noorwegen te zijn is het aan te raden om een keer van maart tot mei te blijven. Je gaat dan in 2 maanden tijd van bijna complete donker naar volledig licht!

De tussenseizoenen lente en herfst zijn dan ook erg kort en enorm intens. In het voorjaar schieten de jonge plantjes uit de grond, barsten de knoppen aan de berkenboompjes open en in de herfst heb je een korte periode van intense prachtige herfstkleuren om je heen.

Feit 12: Het wordt niet zo heel koud op de Noordkaap

Ondanks dat de Noordkaap zo lang geen zon ziet, vallen de temperaturen in de winter nog best mee. Veel kouder dan -15°C/-17°C wordt het niet. Terwijl je in het binnenland van Zuid Noorwegen niet raar moet staan te kijken van een week waarbij het kwik niet boven de -20°C uitkomt en er zuidelijker in de provincie Finnmark temperaturen van -40°C gemeten kunnen worden.

Dit komt uiteraard door de invloed van de oceaan. De gemiddelde temperatuur in de koudste maanden, januari en februari, is zelfs maar -4°C!