Zoek & boek

Gletsjers in Noorwegen

 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten
Inhoud

De betoverende wereld van gletjsers in Noorwegen

De Noorse natuur is natuurlijk bekend dankzij de prachtige fjorden, maar het land herbergt ook enkele van ’s werelds meest indrukwekkende gletsjers. Maar wat zijn gletsjers eigenlijk? Hoe ontstaan ze, en welke avontuurlijke activiteiten kun je er ondernemen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over dit bijzonder natuurfenomeen én delen we met je welke gletsjers zeker een bezoek waard zijn als je in Noorwegen bent.

Gletsjers in Noorwegen
Waar wacht je nog op?

Boek een georganiseerde reis naar Noorwegen

voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
snp natuurreizen noorwegen
SNP Natuurreizen Bekijk prijs
de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
SRC Reizen Bekijk prijs

Wat zijn gletjsers?

Gletsjers zijn immense ijsmassa’s die zich langzaam voortbewegen, als gigantische bevroren rivieren die door bergen en valleien stromen. Ze ontstaan uit de opeenhoping van sneeuw die door de jaren heen samendrukt en verandert in ijs. Noorse gletsjers zijn niet alleen bijzonder mooi om te zien, maar ze spelen ook een essentiële rol in het Noorse ecosysteem en de watervoorziening. Daarnaast hebben gletsjers een grote rol gehad in het vormen van het Noorse landschap met diepe fjorden.

Gletsjers in Noorwegen
Gletsjers in Noorwegen

Het ontstaan van gletsjers in Noorwegen

Het begint allemaal met sneeuw. Wanneer sneeuw zich ophoopt en samengeperst wordt, transformeert het geleidelijk in firn, een korrelige vorm van ijs. Na verloop van tijd wordt dit firnijs samengeperst tot compact, glinsterend gletsjerijs. De zwaartekracht duwt de gletsjer naar beneden, wat resulteert in een traag voortbewegende ijsmassa met adembenemende ijsformaties en diepe spleten.

De mooiste gletsjers om te bezoeken in Noorwegen

Er zijn in Noorwegen een flink aantal mooie gletsjers te vinden, waarvan de een makkelijker te bereiken is dan de ander. Elke gletsjer heeft zo zijn eigen charme en unieke omgeving. Sommige gletsjers kun je bewandelen of beklimmen en bij sommige kun je eronderdoor lopen of langsvaren. Hieronder hebben we de mooiste gletsjers van Noorwegen voor je op een rijtje gezet:

Gletsjers in Noorwegen

Jostedalsbreen

De grootste gletsjer op het Europese vasteland met een oppervlakte van 487 km2 ligt in het gelijknamige National Park: Jostedalsbreen. De gletsjer én omliggende natuur zijn prachtig en je kunt hier eindeloos wandelen, maar ook varen.

Gletsjers in Noorwegen

Nigardsbreen

Als een van de gletsjerarmen van Jostedalsbreen, is Nigardsbreen een populaire bestemming voor bezoekers die de pracht van een gletsjer van dichtbij willen ervaren.

Jostedalsbreen gletsjer

Brikdalsbreen

Een andere opvallende gletsjerarm van Jostedalsbreen is Briksdalsbreen, gelegen in de gemeente Stryn. Wat Briksdalsbreen zo uniek maakt, is de schilderachtige omgeving met steile bergen en watervallen die de gletsjer omringen.

Gletsjers in Noorwegen

Hardangerjøkulen

De Hardangerjøkulen ligt in het zuiden van Noorwegen – in de regio Hardanger – en is een indrukwekkende ijskap die zich uitstrekt over een oppervlakte van ongeveer 73 vierkante kilometer. Deze gletsjer is omgeven door schilderachtige fjorden, wat zorgt voor een adembenemend uitzicht op het landschap.

Gletsjers in Noorwegen

Svartisen

Met zijn imposante ijsformaties en diepe spleten biedt Svartisen een onvergetelijke ervaring voor bezoekers die op zoek zijn naar avontuur en natuurlijke schoonheid. Boottochten langs de gletsjermeren, wandelingen naar de gletsjertongen en ijsklimmen behoren tot de populaire activiteiten die hier worden aangeboden.

Gletsjerwandeling bij Okstindbreen en topwandeling naar Oksskolten

Verken een van Noorwegen’s oudste gletsjers met een begeleide wandeling bij Okstindbreen. Laat ervaren gidsen je veilig over het ijs leiden en ontdek de prachtige natuur rondom de gletsjer. Deze activiteit kan worden gecombineerd met een topwandeling naar de hoogste berg van Noord-Noorwegen, de Oksskolten. De gletsjerwandeling biedt een onvergetelijke ervaring zonder vereiste voorkennis. Inclusief gletsjerwandelspullen, gids en vervoer naar het startpunt. Geniet van de natuurlijke schoonheid van Noorwegen!

Welke activiteiten kun je ondernemen op en bij Noorse gletsjers?

De gletsjers in Noorwegen bieden een speeltuin voor avonturiers en natuurliefhebbers. Je kunt vaak prachtig wandelen in de omgeving van gletsjers, maar je kunt soms ook een wandeltocht óver een gletsjer maken of een boottocht maken op een gletsjermeer. Hieronder hebben we een aantal interessante activiteiten in en nabij Noorse gletsjers op een rijtje gezet.

 • Gletsjerwandelen: Trek je stijgijzers aan en ontdek de gletsjer te voet. Gletsjerwandelen geeft je de kans om de ijsformaties van dichtbij te bewonderen en te genieten van adembenemende uitzichten.
 • IJsklimmen: Voor de meer avontuurlijke zielen is ijsklimmen op een gletsjer een uitdagende en opwindende ervaring. Klim langs ijsmuren en beproef je klimvaardigheden te midden van de bevroren pracht.
 • Sneeuwschoenwandelen: Verken de omliggende sneeuwlandschappen op sneeuwschoenen en geniet van de rust en sereniteit van de met sneeuw bedekte gletsjeromgeving.
 • Gletsjerboottochten: Voor degenen die liever droge voeten houden, zijn er boottochten die je dicht bij de gletsjerbreuken brengen. Ervaar de kracht en grandeur van de ijsmassa vanaf het water.
Gletsjers in Noorwegen

Veelgestelde vragen over gletsjers in Noorwegen

Wat is een gletsjer?

Een gletsjer is een grote massa ijs die langzaam stroomt over het landoppervlak. Het ontstaat uit de opeenhoping van sneeuw die zich door de jaren heen samendrukt tot ijs.

Hoe ontstaan gletsjers?

Gletsjers ontstaan door de accumulatie en verdichting van sneeuw, die uiteindelijk verandert in ijs. Onder invloed van de zwaartekracht begint het ijs te bewegen en vormt het een gletsjer.

Welke gletsjers zijn er in Noorwegen?

Noorwegen heeft verschillende opmerkelijke gletsjers, waaronder Jostedalsbreen, Hardangerjøkulen, en Folgefonna. Deze gletsjers variëren in grootte en bieden diverse mogelijkheden voor verkenning en avontuur.

Hoe kan ik een gletsjer bezoeken in Noorwegen?

Gletsjers in Noorwegen zijn vaak toegankelijk via wandelpaden, gletsjerwandelingen met ervaren gidsen, boottochten langs gletsjerarmen, en zelfs helikoptertours voor een panoramisch uitzicht.

Zijn gletsjers gevaarlijk om te bezoeken?

Hoewel gletsjers prachtige natuurlijke wonderen zijn, kunnen ze potentieel gevaarlijk zijn als je niet bekend bent met de omgeving. Het is sterk aan te raden om gletsjers alleen te verkennen met ervaren gidsen en geschikte uitrusting.

Zijn Noorse gletsjers aan het smelten?

Ja, net als veel gletsjers over de hele wereld ondergaan ook Noorse gletsjers een terugtrekking en smelt als gevolg van de opwarming van de aarde.

Welke activiteiten kan ik ondernemen op een gletsjer in Noorwegen?

Populaire activiteiten op Noorse gletsjers zijn onder meer gletsjerwandelen, ijsklimmen, sneeuwschoenwandelen, boottochten en helikoptertours.

Kan ik het hele jaar door gletsjeractiviteiten ondernemen in Noorwegen?

Sommige gletsjers in Noorwegen bieden het hele jaar door activiteiten, terwijl andere seizoensgebonden zijn en afhankelijk zijn van de weersomstandigheden.

Wat is de beste tijd van het jaar om een gletsjer in Noorwegen te bezoeken?

De beste tijd om een gletsjer in Noorwegen te bezoeken, hangt af van de activiteiten die je wilt ondernemen. Voor gletsjerwandelingen en boottochten zijn de zomermaanden ideaal, terwijl de wintermaanden geschikt zijn voor activiteiten zoals ijsklimmen en sneeuwschoenwandelen.

Zijn er specifieke veiligheidsmaatregelen die ik moet nemen bij een bezoek aan een gletsjer in Noorwegen?

Ja, het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te volgen, zoals het dragen van geschikte kleding en uitrusting, het volgen van de instructies van ervaren gidsen, en het vermijden van gevaarlijke gebieden zoals gletsjerspleten.

Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Noorwegen

booking.com noorwegen
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje.nl noorwegen
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
interhome noorwegen
Interhome Bekijk prijs
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Anne Noorwegen expert
 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…