Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…
Fjorden en Noorwegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dan hebben we het niet over het Noorse paardenras, maar de zee-armen die diep het land in kunnen snijden. Wat de Noorse fjorden zo speciaal maakt is dat je op de één of andere manier toch de zee ervaart terwijl je kilometers diep landinwaarts kunt zijn. Hoe gek is het om boven op een berg, in het bos, toch de zilte zeelucht op te snuiven? De energie van een fjord is dan ook heel anders dan van bijvoorbeeld een groot meer of een zoetwater rivier. Hoewel we als mens altijd erg aangetrokken zijn tot water in het algemeen (we bestaan zelf immers voor 60% uit water), hebben de zee en de oceaan nog een extra aantrekkingskracht die we bijna allemaal wel voelen. Zou het te maken hebben dat diep, diep van binnen onze oercellen ons ontstaan in de oceanen van de aarde nog herinneren?
Met een fjord kun je het Noorse paardenras bedoelen, die bekende gelige paardjes met rechtopstaande manen. Hoewel je tegenwoordig in Noorwegen hard mag zoeken naar dit opvallende paardje, de IJslander heeft (helaas?) aan populariteit gewonnen en de meeste ‘heste eventyr’ (paarden avonturen) worden aangeboden op IJslanders. Maar genoeg over de paarden, de geologische term fjord is waar dit artikel over gaat. Een geologisch fjord in Noorwegen is een zee-arm die diep het land insteekt en ontstaan is door de gletsjers. Over het algemeen worden de stijle bergen en rotsen aan de zijkanten dan ook als belangrijk element van een fjord gezien, maar dit is niet helemaal waar. Ook Denemarken kent fjorden en het ontbreken van de spectaculaire rotsen daar kun je, je wel voorstellen.
De fjorden in Noorwegen zijn met recht spectaculair te noemen. Ze kunnen kilometers lang, breed en diep zijn. Dit zorgt voor nogal een interessant infrastructuur probleem. Je kunt namelijk niet zomaar wegen over de fjorden maken, zonder ze te blokkeren.
De grote droom van Noorwegen is om een doorlopende weg te hebben langs de volledige west-kust. Maar door de aard van de fjorden is dit ontzettend moeilijk. Veel fjorden zijn vrijwel onmogelijk om een brug over te trekken of een tunnel onder te maken. Het fjord is te diep, te stijl en te breed.
Wist je dat er plannen zijn voor zogenaamde half verzonken tunnels? De tunnel zou dan in het fjord ‘gehangen’ worden aan grote drijvers op het oppervlak en verankerd worden aan de rotsige bodem. De drijvers moeten echter wel ver genoeg uit elkaar liggen en de tunnel diep genoeg om de vele grote cruise-schepen niet plots toegang tot het fjord te ontnemen.
Op dit moment ben je echter nog regelmatig genoodzaakt een veerboot te nemen om een fjord in Noorwegen over te steken. Voor ons toeristen absoluut geen straf, want een fjord bewonder je toch het beste vanaf het water. Om een fjord heenrijden is meestal geen optie, want dit kan zo een dag of 2 (of meer) aan je reis toevoegen. Als er al een weg omheen loopt.
Zoals gezegd zijn er heel wat veerboten om de fjorden over te steken. De meeste Noren, die de veerboot misschien wel dagelijks pakken, blijven vaak in de auto zitten, maar je bent vrij om uit te stappen. Hoewel veel veerboten niet echt een zonnedek hebben vanwaar je van het uitzicht kan genieten is er bijna altijd wel een plekje te vinden vanwaar je naar het water en de machtige bergen kunt kijken. Zorg wel dat je jouw jas bij de hand hebt, want de stevige zeebries kan al gauw frisjes zijn.
Wat sportiever aangelegd? Huur dan 1 van de vele kano’s of kajakken in een stad of dorpje aan het fjord. Het aanbod is enorm, dus lang zul je niet hoeven te zoeken. Peddel en geniet van de machtige natuur om je heen. Maak er eventueel een meerdaagse (wildkampeer) tocht van en overnacht ’s nachts met je tentje ergens in het bos langs het fjord.
Schaam je vooral niet om de typische toerist uit te hangen en een tochtje op een rondvaartboot te boeken. We zijn niet voor niets toerist! Veel fjorden, zoals bijvoorbeeld Geiranger, hebben speciaal voor ons rondvaartboten waar we een paar uur of een hele dag op kunnen meevaren. Vaak is er ook koffie, thee en wat lekkers aan boord te verkrijgen (Noorse wafels!) en krijg je de verhalen te horen die bij de omgeving horen.
Wil je langer dan 1 dag rondvaren op de fjorden? Boek dan een meerdaagse passage op de postboot Hurtigruten. Dit cruiseschip vaart vanaf Bergen langs en door de fjorden in Noorwegen tot aan het noordelijk gelegen Kirkenes, vlakbij de Russische grens. Je kunt helemaal zelf kiezen waar je erop en weer eraf wilt stappen en zo je eigen lengte van de cruise inplannen.
Wil je liever een iets persoonlijker rondvaart? Kijk dan uit naar rondvaarten op kleinere bootjes. Op AirBnB heb je tegenwoordig ook zogenaamde ‘experiences’ die je kunt boeken. Hier zul je dan ook vele particulieren en kleine bedrijfjes dergelijke kleinere rondvaarten zien aanbieden. Zo’n motorboot is ook wat spectaculairder dan een gezapige rondvaartboot, dus zorg voor sportieve kleding die nat mag worden en schrik niet van het zwemvest dat je aan moet doen.
Wil je de fjorden echt op een spectaculaire manier de fjorden van Noorwegen ontdekken? Boek dan een rondvlucht met een helikopter. Niet goedkoop, maar elke euro meer dan waard. Het landschap is in vogelvluchtperspectief nog spectaculairder en je kunt in een korte tijd een groter deel van de omgeving ontdekken.
Natuurlijk kun je de fjorden ook heel goed bewonderen vanaf het land. Ga hiken langs de spectaculaire waterwegen, zet je tentje op voor jezelf in het bos of op 1 van de prachtig gelegen campings en snuif die zilte lucht op in de vroege morgen. Langs veel fjorden vind je wandelroutes die bijvoorbeeld naar een hooggelegen punt leiden vanwaar je een spectaculair uitzicht geniet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Preikestolen aan de Lysefjord.
Naast je tentje, kun je natuurlijk ook op eender welke manier meerdere dagen en nachten langs een fjord doorbrengen. Boek een hytte op een camping, zet je caravan of camper op een mooie plek of huur een vakantiehuisje. Zoek met de kaartfunctie op AirBnB of Booking en je zult genoeg spectaculair gelegen parels ontdekken.
Ga met een instructeur mee op een kajakavontuur in de Noorse Geirangerfjord. Glijd door helderblauw water om de Seven Sisters-waterval te bereiken en geniet van het adembenemende landschap op deze UNESCO-werelderfgoedlocatie.
Alleszins, houd je van de oceaan, maar ben je niet van zo’n strandvakantie met al dat zand tussen je tenen en afgebakken worden tussen honderden andere vakantiegangers? Dan is een rondreis langs de mooiste fjorden van Noorwegen een item voor op je bucket-list. Hieronder hebben we onze favorieten voor je op een rijtje gezet.
Hoewel het Hjørundfjord bij Ålesund (nog) niet de status van meest bekende fjord heeft en vaak het onderspit delft aan het nabijgelegen Sognefjord, is het juist daarom de moeite waard om deze te bekijken. Immers, de grote groepen toeristen kun je dan wat beter ontlopen. Het 35-kilometer lange Hjørundfjord is omgeven door de spectaculaire bergen van Sunnmørsalpene, prachtige bossen en idyllische dorpjes.
Een andere, vaak over het hoofd gezien fjord, is het Isfjord in Svalbard. Wel logisch, want niet elke toerist weet het ruige Svalbard te bereiken. Svalbard, in Nederland beter bekend als Spitsbergen, is een groot bewoond eiland dat ongeveer halverwege de Noordpool en het Noorse vaste land ligt. Hier leven dus Ijsberen en ongeveer 60% van de kommun is bedekt met gletsjers. Het hele jaar ijs en sneeuw dus. Vandaar dus het spektakel van het Isfjord. Dit fjord steekt zo’n 100(!) kilometer door het land en is door de Golfstroom bijna het hele jaar toch ijsvrij. Vaar langs beschermen vogel natuurgebieden, vaste menselijke nederzettingen en het meest noordelijk gelegen radiostation ter wereld.
Weer terug een stukje zuidelijker, net wat zuidelijker dan het Hjørundfjord, vinden we het langste fjord van Noorwegen en het diepste fjord van Noorwegen: Het Sognefjord. Ook wel bekend als de koning van de fjorden. Het fjord is wel 200 kilometer lang en zo’n 100 kilometer daarvan een kilometer diep. Het diepste punt is 1308 meter. Op het meest brede punt is de overkant 6 kilometer weg. Nu snap je de problemen van de Noorse wegenbouwers beter, niet waar? Eén van de redenen om het Sognefjord te bezoeken is de gletsjer Jostedalsbreen aan zijn uiteinde. Want was is een fjord zonder gletsjer? (Nog steeds mooi en spectaculair, maar je snapt ons punt.)
Voor alle Noorse trollen liefhebbers is de naam alleen al een reden om dit kleine fjord in de Lofoten te bezoeken. Waar het Sognefjord de grootste is, is het Trollfjord 1 van de kleinste. En dat is precies zijn charme.
Het Trollfjord is zo smal dat aan het einde van de 19e eeuw er een ware veldslag was tussen de vissers die moderne stoomboten gebruikten en de vissers met traditionele boten. Waarom? Er was simpelweg niet genoeg plaats voor allebei!
We gaan weer een heel stuk zuidelijker voor een fjord met nog een andere ‘trol’ bezienswaardigheid: het Hardangerfjord met zijn Trolltunga, een spectaculaire uitstekende rots die, volgens de Noren, eruit ziet als een Trollentong. En als je dan toch in de buurt bent, vergeet dan niet de hoogvlakte zelf te bezoeken. Wist je dat de Hardanger vidda ’s winters zo ruig en guur is dat dit dé plek is om te trainen voor een Noordpool expeditie? Zomers is het plateau echter goed bereikbaar voor iedereen en kun je een sneeuwballen gevecht houden op 1 van de vele sneeuwvlaktes.
Het Aurlandsfjord is een zij-arm van het eerder genoemde Sognefjord. Het begint in het idyllische en zwaar bekende dorpje Flåm. (Spreek uit als ‘Flom’). Flåm staat bekend als het startpunt van 1 van de meest idyllische treinritten van heel Europa. Daarnaast vinden we bij Flåm, speciaal voor ons toeristen, het gebouwde stegastein platform, vanwaar je een een spectaculair uitzicht hebt over het fjord. Een beetje zoals de Trolltunga, maar dan gebouwd door mensen. En met een hekje. (Voor de mensen met hoogtevrees wel zo fijn.)
Dan hebben we nog een zij-arm van het Sognefjord: het Nærøyfjord. Dit fjord is zo mooi dat het onder het UNESCO erfgoed valt. Het is maar 17 kilometer lang en soms maar 250 meter breed, maar dat is juist zijn aantrekking. Heb je maar tijd om 1 fjord te bekijken in Noorwegen? Ga dan naar het Næroyfjord voor de meest ultieme ‘fjord’ ervaring.
Het Lysefjord heeft vele redenen om te bezoeken. Het is omgeven door veel van de hoogste bergen van Noorwegen, met toppen van wel 3 kilometer hoog. Ook kun je langs het fjord werelds langste houten trap beklimmen, de Lyseboth. Maar het meest bekend langs het Lysefjord is natuurlijk de Preikestolen, een bekende rotsformatie in de vorm van een enorme ‘preekstoel’. Verwacht je hier wel aan een file-wandelingetje, want je bent niet de enige die graag bovenop de Preikestolen wilt staan. Wil je toch (bijna) alleen bovenop de rotsformatie staan? Vertrek dan ’s ochtend zo vroeg mogelijk en wees zo de grote groepen voor.
Ook bekend als 1 van de allermooiste fjorden van Noorwegen is het bekende Geirangerfjord. Wat het fjord wat minder mooi maakt is dat het perfect toegankelijk is voor cruiseschepen. Als je dus net op het verkeerde moment in Geiranger aankomt zul je over de hoofden moeten lopen. Desalniettemin is het een fjord het bekijken waard. Je hebt er de prachtige watervallen ‘de zeven zusters’ en, voor de waaghalzen onder ons, kun je de Ørnevegen volgen. Deze steile weg de bergen in volgt het fjord en brengt je op een gegeven moment op 620 meter boven zee-niveau. Met recht een ‘arend-weg’!
Als je op vakantie bent in Noorwegen en de mooie fjorden gaat verkennen, zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van overnachten. Zo geldt in Noorwegen bijvoorbeeld het allemansrecht en mag je op veel plekken wildkamperen. Je kunt dus gewoon een tentje opzetten op een mooie plek aan een fjord. Als een comfortabeler verblijf beter bij je past, kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar een sfeervolle accommodatie. In de fjorden vind je volop hotels, herbergen, vakantiehuisjes en hostels. Hieronder hebben we een aantal mooie locaties in de Noorse fjorden voor je op een rijtje gezet.
Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?
Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…