Archieven

Categorieën

 • Geen categorieën

Natuur in Noorwegen; je gelooft je ogen niet

De Noorse natuur: van magische fjorden naar grillige bergen en heerlijke stranden

Zoek op “mooiste natuur op aarde” en je zal in de vele lijstjes die je vindt de naam “Noorwegen” vaak tegenkomen. Het Noorse natuurschoon is één van de meest verbluffende verschijnselen ter wereld en wellicht zelfs hét mooiste van Europa te noemen. En wat helemaal bijzonder is: er zijn niet maar een paar mooie plekken, nee, een rit door Noorwegen bedient je aan één stuk door van adembenemende uitzichten; langs fjorden, langs meren, langs besneeuwde en begroeide bergtoppen en de statige kustlijn. De natuur in Noorwegen is nooit ver weg en is in één woord fantastisch!

Natuur Noorwegen

1. Magie van de Noorse natuur

De massa schuwt Noorwegen wellicht vanwege angst voor het mogelijke koude weer, maar daarmee doet men zichzelf echt te kort. Ze beroven zichzelf daarmee namelijk van één van de, of wellicht zelfs wel hét mooiste natuurland van Europa (of zelfs de wereld..).

Nergens heb je zulke mooie én zoveel bovenaards mooie uitzichten als langs de Noorse fjorden, de Noorse kustlijn is uniek, de eilanden zijn one of a kind, in de winter is alles magisch wit, in de zomer alles machtig groen en met Aurora Borealis is Noorwegen één van de plekken waar je je één van ‘s werelds meest unieke natuurverschijnselen kan zien. Maar er is meer: in Noorwegen is het verkeer rustig, mag je (bijna) overal kamperen en de Noorse bevolking leeft ook meer één met haar natuur dan wij in Nederland ooit zullen kunnen en doen. Klaar om betoverd te worden? Lees hieronder meer over de mooiste natuur van Noorwegen.

2. Mooiste natuurparken en bezienswaardigheden van Noorwegen

Fjorden, bergen, kust, eiland, uitzicht. Daar zullen de meeste mensen aan denken wanneer ze een natuurreis naar Noorwegen samenstellen. Maar waar vind je die? Of, een betere vraag in het land waar je deze zaken op ongelofelijk veel plekken vindt; waar vind je de beste? We doen een paar suggesties voor de mooiste natuurparken en -bezienswaardigheden in Noorwegen:

 1.  Nationaal park Jotunheimen: fervent Noorwegengangers zullen je waarschijnlijk als eerste tip in Noorwegen “Jotunheimen” meegeven. Jotunheimen betekent “het huis van de reuzen(trollen)”. Deze naam is haar gegeven ten eerste vanwege de reuzen die in haar verrijzen: het park biedt namelijk een thuis aan twee van de hoogste bergen van Scandinavië en ten tweede omdat Jotun in de Noorse mythologie een reuzentrol is die (zoals alle reuzentrollen) in de bergen huist. Een wandeling door Jotunheimen kan je onder andere trakteren op uitzichten over het turquoise meer Gjende en het Bessvatnetmeer. Jotunheimen is goed te bereiken per auto en kent ook een autoroute door het park heen. Echter, de mooiste plaatjes zie je en schiet je als je Jotunheimen national park te voet verkend.
 1. Jostedalsbreen: op zoek naar een gletsjer? Op zoek naar uitdaging? De gletsjer van het Jostedalsbreen-park is 80 kilometer lang, daarmee de grootste van het Europese vasteland. Deze bezienswaardigheid mag dan ook absoluut niet gemist worden door de echte natuurliefhebber of echte avonturier. Het nationale park dat eromheen ligt is in ieder seizoen prachtig en biedt in de zomer ook een mooi grillig contrast met de dan zeer groene lager gelegen gebieden van Noorwegen. Echt de gletsjer op? Oriënteer je dan van tevoren op de mogelijkheden voor een wandeling met gids.
 1. Geirangerfjord: ben je op weg naar Ålesund? Vergeet dan – op de toch al mooie route vanuit Zuid-Noorwegen – niet de Noorse natuur te aanschouwen. Dit kan het allerbeste langs het Geirangerfjord, door velen het mooiste fjord van Noorwegen genoemd. Vaar of wandel langs het fjord en vang een glimp op van de spectaculaire Seven Sisters Watervallen waarvanaf het water een duikvlucht van wel 250 meter maakt. 
 1. Preikestolen: heb je het over bezienswaardigheden in de natuur in Noorwegen dan denk je al gauw aan de Preikestolen, de Preekstoel, een waanzinnige rotsformatie boven het Lysefjord, waar je met een prachtige – en zeer populaire – wandelroute kan komen. De Preikestolen is zeer de moeite waard en is goed te combineren met een stadsbezoek aan Stavanger
 1. Magma Geopark: fan van water? Zoek je natuur-vertier dan in het Magma Geopark in Zuid Noorwegen, dat in totaal 6000 meren kent en bekend is om wilde rivieren waarin volop zalmen zwemmen. Bovendien kent het gebied verschillende unieke steensoorten, waardoor het een geliefd gebied is onder geologen.
 1. Trolltunga: je moet er een eindje (oké, meer dan twintig kilometer) voor lopen, maar dan heb je ook wat. Trolltunga is een klif met een uitzicht dat je al je dagelijkse sleur, problemen en gedachten doet vergeten. Op 1100 meter boven de zeespiegel kijk je vanaf een reusachtige rotsformatie uit over het paradijselijke Ringedalsvatnetmeer. Bereid je wel goed voor op de tocht naar Trolltunga; wandel in de winter het liefst met een gids, trek er voldoende tijd voor uit en houdt qua vertrektijden en kleding goed rekening met het weer. Heb je dit gedaan? Dan wordt je natuurvakantie in Noorwegen hoe dan ook een geslaagde ervaring. 
 1. Rondane: de bergen in Noorwegen geven gegarandeerd uitzichten waar je in de rest van Europa alleen maar van kan dromen. Hoewel ze hoog zijn, hebben ze ook iets glooiends, waardoor een vergezicht met oneindige bergtoppen iets heel mystieks en gemoedelijks kan hebben in Noorwegen. In het nationaal park Rondane vind je maar liefst 10 bergtoppen boven de 2000 meter, die met elkaar verbonden worden door prachtige wandelpaden. Een must voor de wandel- en bergliefhebber in Noorwegen!
 1. Lofoten: in lijstjes over de mooiste natuur in Scandinavië mogen de Lofoten niet ontbreken. De eilanden van de Lofoten zijn dunbevolkt, kennen prachtige baaien, besneeuwde bergtoppen, lieflijke dorpjes en bieden ‘s winters goede kans op het Noorderlicht. Een unieke ervaring!
 1. Met de Hurtigruten langs de kust: vanaf Bergen op zoek naar natuur? Of erg geinteresseerd in hoe mooi de kusten van Europa kunnen zijn? Dan is de ultieme natuur-ervaring in Noorwegen een cruise met de Hurtigruten postboot langs de honderden kilometerstellende kustlijn van Noorwegen. Met deze boot kom je op plekken waar je anders niet kwam, heb je een unieke ervaring en zie je de fjorden op hun best! 
 1. De Noordkaap: de Noordkaap, en het hele gebied boven de Poolcirkel is een hele ervaring op zich. Lees hier alle in’s en out’s over deze bijzondere bestemming.
 2. Hardangervidda: Hardangervidda staat bekend als het grootste nationaal park van Scandinavië. Dit nationaal park is niet alleen leuk voor de wandelliefhebber, maar ook voor de automobilist: dwars door dit park gaat de Hardangervidda Scenic Tourist Route die niet alleen verschillende hoogtepunten van het park, maar ook ruim 67 kilometer beslaat. Aan welke hoogtepunten moet je denken? Bijvoorbeeld de Nykkjesøyfossen waterval, de Vøringsfossen waterval en de Måbødalen-vallei.
Natuur Noorwegen

3. Natuur rondom Oslo

Velen hebben hun eerste ervaring met Noorwegen door een (zaken)trip naar Oslo. Oslo is een fantastische stad, die plaats heeft voor alle geneugten des levens. Maar, misschien wil je ook wel wat van die befaamde Noorse natuur zien als je toch dat eind gereden of gevlogen hebt. Vlakbij Oslo en in Zuid Noorwegen is er gelukkig ook veel natuurschoon te aanschouwen. Begin bijvoorbeeld bij het volgende:

 • een cruise door of wildkamperen langs het Oslofjord;
 • verkennen van één van de vele hikingtrails in de regio Vestfold;
 • struinen door natuurgebied Østmarka; of 
 • afleggen van (een deel van) de beroemde treinreis richting Bergen

Verder kan het lonen om tijdens je trip naar Oslo een dagtocht naar een natuurbestemming te plannen. Voorbeelden van plekken die goed te bereiken zijn vanuit Oslo, zijn het prachtige Lake Mjøsa, waar gevaren, gekanood en gewandeld kan worden, of het gebied rondom Hemsedal, waar tot 1 mei een skipas te koop is. Toch te weinig tijd om echt de stad te verlaten? De verschillende parken die Oslo rijk is, als het Frognerpark en het Vigelandpark zijn zeker de moeite waard. Deze bieden niet alleen zeer interessante beeldentuinen, maar ook de broodnodige groenvoorziening tijdens je vakantie naar Noorwegen.

4. Georganiseerde natuurreizen Noorwegen

Ben je niet het type om met je tent en je rugzak op de rug door bergen en het hoge gras te duinen? De natuur in Noorwegen is gelukkig ook op zeer relaxte, comfortabele of zelfs luxe wijze te verkennen. Tientallen touroperators bieden één- of meerdaagse natuurexcursies aan vanuit verschillende Noorse steden. Daarnaast zijn er bij een aantal Nederlandse partijen ook 8-, 10-, 17- of zelfs 21-daagse natuurreizen te boeken. Deze gaan bijvoorbeeld richting de Noordkaap. Een optie in het wat zuidelijkere deel van Noorwegen is bijvoorbeeld de 12-daagse TUI (Kras) rondreis “puur natuur” waarin de prachtige natuurroutes over de “Atlantic Road” en de “Trollstigen” worden afgelegd, een tocht door het Geirangerfjord wordt gemaakt en de beroemde treinrit naar Flåm waarin je de Kjosfossenwaterval kan zien is inbegrepen.

De natuur van heel Scandinavië aanschouwen? Organisaties als de ANWB en Voigt travel bieden lange natuurreizen door heel Scandinavië – of zelfs verder- aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een een 8-daagse reis langs Tromsø en Senja, een wildlifevakantie op de eilandengroep Vesterålen, een hike&Noorderlicht zeilreis door Noord-Noorwegen, of fly and drives langs de Noordkaap en de Lofoten.