Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Weer & Klimaat

Daar sta je dan voor je kledingkast: “Wat gaat er mee op vakantie naar Noorwegen? De sandalen of de muts?” Het korte antwoord is: “Allebei.” Het lange antwoord vind je hieronder.

“Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.”

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.

– Noors gezegde

Het weer in Noorwegen

Het weer in Noorwegen, was daar maar een eenduidig antwoord op te geven. De temperaturen en soorten weer zijn in Noorwegen net zo divers als het landschap zelf. Afhankelijk van het seizoen, het gebied en hoe hoog je zit kunnen de verschillen enorm groot zijn. En nee, niet heel Noorwegen is een witte kerst vanzelfsprekend.

Zo rijd je in de winter het ene moment door arctische landschappen met temperaturen tot -30°C, maar is na de tunnel plots het grijze asfalt weer zichtbaar, licht er nog maar een poederlaagje en stijgt het kwik al naar de 0°C of zelfs warmer.

In de zomer kun je in het dal lekker rondlopen met korte broek en een hemdje, maar zul je boven de boomgrens (en die ligt lager dan je denkt!) toch erg blij zijn met een waterdichte winterjas, muts en handschoenen.

wandelaars met lange en korte broek
Is het weer voor een lange of korte broek?

Het weerbericht in Noorwegen

Het weerbericht uitgebreid bestuderen is daarom geen overbodige luxe. Gelukkig kennen de Noren dit probleem zelf ook en hebben ze een hele goede en handige weerapp: yr.no.

Op deze app kun je heel precies aangeven waar je het weer van wilt weten. Ja, zelfs zo precies als de naam van de boerderij waar jouw vakantieappartement zich bevindt. Waarom is dit zo precies? Simpelweg omdat jouw vakantieappartement op 500 meter hoogte in November al een dik pak sneeuw voor de deur heeft liggen, terwijl in het dorp op 100 meter hoogte, 15 minuten rijden verderop, het gras nog zichtbaar is.

Let op de waarschuwingen

Ook in Noorwegen kennen ze weer waarschuwingen, net als de codes oranje en rood in Nederland. Verschiet echter niet van het soort waarschuwingen dat je in dit machtige land kunt krijgen. Waar in Nederland bij 10 cm sneeuw al code rood wordt uitgegeven, gaan de waarschuwingen in Noorwegen al gauw over orkaanstormen, meters (!) Sneeuw of heftige waterval met kans op modder en landverschuivingen…

Neem deze waarschuwingen dan ook niet licht op en trek vooral de bergen niet, ook al lijkt het weer nu (nog) stabiel en ben je van plan maar ‘een klein ommetje’ te maken. Het weer in de bergen en aan de kust kan razendsnel omslaan en dat kleine ommetje kan bij gebrek aan duidelijke paden en markeringen al gauw in een dagtocht veranderen.

Algemeen overzicht van soorten weer in Noorwegen

Kustgebieden en de fjorden

Zoals we zelf wel weten van ons eigen zeeklimaat heeft de zee en de oceaan een flinke impact op het weer. Het weer in Noorwegen in de fjorden is dan ook een stuk gematigder. Hoewel je aan een lang fjord je behoorlijk landinwaarts kan wanen, moet je langs een fjord altijd rekenen alsof je aan de kust bent.

Winter aan de kust en in de fjorden

Sneeuw zul je in de kust in zuid-Noorwegen in de winter dan ook niet zoveel vinden. Je zult al flink noordelijk moeten gaan (denk richting Trondheim en hoger) wil je redelijk sneeuwzeker willen zijn in de maanden januari, februari, maart. Maar zelfs in de Lofoten zul je niet gauw zo’n dik pak aantreffen als in bijvoorbeeld Oppland. Voor sneeuw in de maanden november, december en april kun je beter het binnenland intrekken.

strand met weinig sneeuw
Eind februari is er sneeuw in de Lofoten, maar niet per sé een dik pak.

Zomer aan de kust

In de zomer zijn de temperaturen langs de kust dus ook gematigder. 20°C is een mooie zomerse dag. Desalniettemin zorgt de midzomerzon er in de maanden juni en juli wel voor dat je ook in het hoge Noorden zoals rond Bodø en in de Lofoten je best de kans hebt in een zomerjurkje rond te kunnen flaneren.

Binnenland

In het binnenland dat je al snel in een meer landklimaat zit. De bergen houden het wisselvallige van de kust tegen en in regio’s als Telemark en Innlandet heb je dus (veel) sneeuw in de winter en kunnen de temperaturen in de zomer ook heus regelmatig tot de 30°C stijgen.

Winter in het binnenland

Het binnenland en uiteraard de berggebieden zoals de Jotunheimen, Rondane en andere bekende ski-gebieden zijn de plek als je sneeuwzekerheid wilt. Een witte kerst is hier altijd wel vaste prik en in de maanden maart en april breekt het echte wintersportseizoen los.

Wacht, wintersport in maart en april? Zo laat? Ja zeker. Door de noordelijke ligging van het land zijn de maanden November, December en Januari erg donker. De maanden maart en april zijn dus populaire vakantiemaanden omdat je dan zon, sneeuw en niet meer ijzige temperaturen hebt. De paasvakantie is dé wintersport vakantie in Noorwegen.

Temperaturen in de winter in het binnenland kunnen onder de -30°C en -40°C duiken. Zorg dus dat je de juiste kleding hebt en niet zomaar onvoorbereid de bergen intrekt. We spreken hier niet alleen over oncomfortabele, maar echt dodelijke weerstomstandigheden als je verdwaald, je sneeuwscooter stuk gaat of jezelf blesseert.

Zomer in het binnenland

In de zomer kan het in het binnenland lekker warm worden, zo warm en droog zelfs dat open vuur over het algemeen in de maanden mei tot september niet gewaardeerd wordt. Op de app yr.no zul je in de zomer dan ook vaak vuurverboden zien langskomen.

Let er wel op dat hoe hoger je de bergen in gaat hoe frisser het kan worden en dat ook de temperaturen ’s nachts zo eens een keer onder de 10°C kan duiken, dus zorg voor lekkere warme dekens in de caravan! Ook die warme muts kun je beter in je tas steken voor als je een bergwandeling gaat maken.

Regen

Als laatste de grote vraag: is Noorwegen echt zo nat? Ja, best wel. Is dat erg? Zeker niet: Noorwegen is stiekem het allermooist met regen. Door het wisselvallige weer betekent regen vaak prachtige wolkenluchten, regenbogen en machtig glimmende rotsen die plots door de zon in een spotlight worden gezet.

Maar, zorg dus dat je nooit naar Noorwegen vertrekt zonder je regenjas (van het Noorse merk Bergans ;-)) en goede waterdichte schoenen. Dan kun je de regen met net zulke open armen ontvangen als de Noren zelf.

Zeg nou zelf, mooier dan dit kan het toch niet worden?

Meer lezen?
Rondreizen in Noorwegen
Wintersport in Noorwegen
Groepsreis Noorwegen