Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Valuta

Scandinavië lijkt soms wel haar eigen sub-regio binnen Europa en ondanks dat Zweden en Denemarken wel lid zijn van de EU, zijn Noorwegen (en IJsland) dat niet. Gelukkig zijn ze allebei wel lid van de EEA en vallen ze binnen de Schengenzone, waardoor we er gemakkelijk zonder visa op vakantie kunnen voor maximaal 3 maanden.

De munteenheid van Noorwegen

De munteenheid in Noorwegen is dan uiteraard ook niet de Euro. In Noorwegen betaal je met Noorse Kronen: NOK.

Schrik niet als je voor het eerst een bedrag in NOK tegenkomt. De wisselkoers in Noorwegen is namelijk ongeveer 1:10 met de Euro. Als je even snel wilt uitrekenen wat iets ongeveer kost in euro’s kun je het bedrag in Noorse Kronen dus door 10 delen. Een nulletje minder dus.

(Wacht, is dat huis daar dan echt maar €100.000? En.. die villa maar €200.000?? Ja, inderdaad, de huizenprijzen liggen, vooral in het buitengebied, een stuk lager in Noorwegen.)

valuta noorwegen

In Noorwegen geld omrekenen

De precieze wisselkoers veranderd uiteraard constant en op het moment van schrijven van dit artikel is NOK 100 maar €9,75 waard. Bij grote bedragen is het daarom altijd raadzaam om wel even de juiste wisselkoers te zoeken, want het kan gauw al een paar tientjes tot honderden euro’s minder duur zijn dan je dacht.

Hiervoor kun je simpelweg “*bedrag* NOK in EUR” in Google intypen en je hebt direct het antwoord dat je zoekt.

De prijzen in Noorwegen

Ondanks dat de huizenprijzen lager liggen in Noorwegen moet je niet verschieten als je bijvoorbeeld aan de kassa van de supermarkt staat. Omdat Noorwegen geen EU land is liggen de import-kosten een stuk hoger en de 25% BTW helpen ook niet mee om de prijzen lager te houden.

Leuke weetjes

Wist je dat het gemiddelde inkomen in Noorwegen trouwens een stuk hoger ligt dan in Nederland? Ook is het verschil tussen het inkomen van bijvoorbeeld een schoonmaakster en een dokter een stuk kleiner dan bij ons. Voor de Noren zijn de hogere prijzen dan ook geen probleem. En al die Tesla’s op de weg? Dat komt omdat die flink gesubsidieerd worden en een Tesla kost vaak niet meer dan een Volkswagen Golf. Tsja, welke zou jij dan kiezen?