Zoek & boek

Taal Noorwegen

  • Gastvrije Noorse cultuur
  • Magische fjordenlandschappen
  • Noorderlichtspektakel
  • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Taal

In Noorwegen spreken ze toch ‘gewoon’ Noors? Ja, nou… het is iets ingewikkelder dan je misschien zou denken. En voor je verder leest willen we je even waarschuwen: ga niet met een Noor in discussie over hoe iets geschreven of uitgesproken zou moeten worden. Voor je het weet ben je 2 uur verder. Taal is nogal een dingetje daar, zeg maar.

Taal Noorwegen
Waar wacht je nog op?

Boek een georganiseerde reis naar Noorwegen

de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
buro scanbrit noorwegen
Buro Scanbrit Bekijk prijs
voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
snp natuurreizen noorwegen
SNP Natuurreizen Bekijk prijs
Taal in Noorwegen

Nynorsk en Bokmål

Officieel zijn er op dit moment twee geschreven talen in Noorwegen: Nynorsk en Bokmål. Welke variant waar gebruikt wordt is erg verschillend. Zo kan het voorkomen dat in grotere kommuner (soort gemeentes) op de ene plek Nynorsk geldt en verderop het Bokmål gebruikt wordt. Een beetje alsof ze in Amsterdam-Noord een andere geschreven taal hanteren dan in Amsterdam-Zuid.

Toch blijkt Bokmål de meest gebruikte variant te zijn. Zo werd Bokmål in 92% van de geschreven publicaties gebruikt in 2000 en kregen in 2010 86,5% van de leerlingen van de basisschool les in het Bokmål.

Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Noorwegen

booking.com noorwegen
Booking.com Bekijk prijs
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
interhome noorwegen
Interhome Bekijk prijs

De uitgesproken taal in Noorwegen

Aahh… en dan komen we bij de gesproken taal. Daar wordt het pas echt interessant. Noorwegen kent ontzettend veel dialecten. En die kunnen immens verschillen. Zelfs in dorpen die hemelsbreed maar een paar kilometer van elkaar af liggen kunnen de verschillen al zo groot zijn dat de Noren onderling elkaar eigenlijk ook niet zo goed verstaan.

Lastig? Ja, misschien. Maar… het brengt ook een hele andere houding ten opzichte van dialecten met zich mee dan wij in Nederland gewend zijn. Zo is er een Nederland al gauw een vooroordeel over iemand die met een andere klank spreekt. (Lompe boeren die Twentenaren, of stelletje asociale Rotterdammers, of… wat dacht je van de negativiteit rond mensen voor wie het Nederlands niet de moedertaal is?)

In Noorwegen daarentegen is men zo gewend dat de eigen taal compleet onverstaanbaar wordt uitgesproken dat er alleen maar nieuwsgierigheid en openheid tot gevolg is. Spreek jij dus Noors met een zwaar Nederlands accent is het niet raar dat je de nieuwsgierige vraag krijgt uit welke regio in Noorwegen je komt. Kijk, dat is nu leuk!

Welke taal kun je het beste leren?

Omdat Bokmål het meest gebruikt wordt zien we dat de meeste taallessen voor buitenlanders dan ook op deze variant gericht zijn. Daarnaast blijkt dat als je het Bokmål onder de knie hebt, je het Nynorsk gewoon kunt begrijpen.

Aanrader: de taal-app Babbel!

Op de taal-app Babbel leer je dan ook Bokmål. Deze app is ideaal om op spelenderwijs al snel een woordje Noors te leren voor op vakantie.

Kun je Engels spreken in Noorwegen?

Mocht je geen zin hebben om een woordje Noors te leren met Babbel dan kun je eigenlijk altijd terecht met Engels. De meeste Noren spreken dit erg goed en vooral op belangrijke plekken zoals bij de dokter zul je, je perfect verstaanbaar kunnen maken en uitleg kunnen krijgen in een taal die je al (redelijk) onder de knie hebt.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Mirthe helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Mirthe Noorwegen expert
  • Gastvrije Noorse cultuur
  • Magische fjordenlandschappen
  • Noorderlichtspektakel
  • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…