Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Taal

In Noorwegen spreken ze toch ‘gewoon’ Noors? Ja, nou… het is iets ingewikkelder dan je misschien zou denken. En voor je verder leest willen we je even waarschuwen: ga niet met een Noor in discussie over hoe iets geschreven of uitgesproken zou moeten worden. Voor je het weet ben je 2 uur verder. Taal is nogal een dingetje daar, zeg maar.

Nynorsk en Bokmål

Officieel zijn er op dit moment twee geschreven talen in Noorwegen: Nynorsk en Bokmål. Welke variant waar gebruikt wordt is erg verschillend. Zo kan het voorkomen dat in grotere kommuner (soort gemeentes) op de ene plek Nynorsk geldt en verderop het Bokmål gebruikt wordt. Een beetje alsof ze in Amsterdam-Noord een andere geschreven taal hanteren dan in Amsterdam-Zuid.

Toch blijkt Bokmål de meest gebruikte variant te zijn. Zo werd Bokmål in 92% van de geschreven publicaties gebruikt in 2000 en kregen in 2010 86,5% van de leerlingen van de basisschool les in het Bokmål.

taal in noorwegen

De uitgesproken taal in Noorwegen

Aahh… en dan komen we bij de gesproken taal. Daar wordt het pas echt interessant. Noorwegen kent ontzettend veel dialecten. En die kunnen immens verschillen. Zelfs in dorpen die hemelsbreed maar een paar kilometer van elkaar af liggen kunnen de verschillen al zo groot zijn dat de Noren onderling elkaar eigenlijk ook niet zo goed verstaan.

Lastig? Ja, misschien. Maar… het brengt ook een hele andere houding ten opzichte van dialecten met zich mee dan wij in Nederland gewend zijn. Zo is er een Nederland al gauw een vooroordeel over iemand die met een andere klank spreekt. (Lompe boeren die Twentenaren, of stelletje asociale Rotterdammers, of… wat dacht je van de negativiteit rond mensen voor wie het Nederlands niet de moedertaal is?)

In Noorwegen daarentegen is men zo gewend dat de eigen taal compleet onverstaanbaar wordt uitgesproken dat er alleen maar nieuwsgierigheid en openheid tot gevolg is. Spreek jij dus Noors met een zwaar Nederlands accent is het niet raar dat je de nieuwsgierige vraag krijgt uit welke regio in Noorwegen je komt. Kijk, dat is nu leuk!

Welke taal kun je het beste leren?

Omdat Bokmål het meest gebruikt wordt zien we dat de meeste taallessen voor buitenlanders dan ook op deze variant gericht zijn. Daarnaast blijkt dat als je het Bokmål onder de knie hebt, je het Nynorsk gewoon kunt begrijpen.

Aanrader: de taal-app Babbel!

Op de taal-app Babbel leer je dan ook Bokmål. Deze app is ideaal om op spelenderwijs al snel een woordje Noors te leren voor op vakantie.

Kun je Engels spreken in Noorwegen?

Mocht je geen zin hebben om een woordje Noors te leren met Babbel dan kun je eigenlijk altijd terecht met Engels. De meeste Noren spreken dit erg goed en vooral op belangrijke plekken zoals bij de dokter zul je, je perfect verstaanbaar kunnen maken en uitleg kunnen krijgen in een taal die je al (redelijk) onder de knie hebt.