Zoek & boek

De Poolcirkel in Noorwegen

  • Gastvrije Noorse cultuur
  • Magische fjordenlandschappen
  • Noorderlichtspektakel
  • Avontuurlijke outdoor-activiteiten
Inhoud
Een denkbeeldige lijn door het landschap

De Poolcirkel in Noorwegen

In het prachtige land van Noorwegen snijdt een denkbeeldige lijn dwars door het landschap die het begin aankondigt van de magische arctische regio waarin de dagen in de zomer lang en in de winter kort zijn. Deze lijn is de Poolcirkel; een zogenaamde lijn die de noordelijke regio’s van de wereld scheidt van de rest van de planeet. Tijdens een reis naar Noord-Noorwegen is de Poolcirkel een bijzondere plek om te bezoeken en van je bucketlist te strepen. In dit artikel vertellen we je wat de Poolcirkel precies is en wat het betekent voor het Noorse landschap en zijn bewoners.

De Poolcirkel in Noorwegen
Waar wacht je nog op?

Boek een georganiseerde reis naar Noorwegen

voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
snp natuurreizen noorwegen
SNP Natuurreizen Bekijk prijs
de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
SRC Reizen Bekijk prijs

Wat is de Poolcirkel?

De Poolcirkel is een denkbeeldige lijn die zich over de aarde strekt op ongeveer 66,5 graden ten noorden van de evenaar. Dit betekent dat wanneer je deze lijn passeert, je de Noordpool nadert. In Noorwegen markeert de Poolcirkel het punt waar de zon op de langste dag van het jaar niet ondergaat (de middernachtzon) en waar de zon op de kortste dag van het jaar niet opkomt (polaire nacht). Het is een gebied van extreme lichtvariaties en ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid.

De Poolcirkel in Noorwegen
De Poolcirkel in Noorwegen
De invloed van de Poolcirkel op

De Noorse cultuur en tradities

Voor de Noren is de Poolcirkel veel meer dan alleen een denkbeeldige lijn op een kaart. Het is een symbool van hun nationale identiteit en een belangrijk onderdeel van hun cultuur en tradities. In de regio’s boven de Poolcirkel zijn de seizoensgebonden veranderingen veel intenser dan op andere plekken in het land. De donkere, ijskoude winters worden gevolgd door de heldere, eindeloze dagen van de zomer, waarin de zon nooit ondergaat. Deze extremen hebben de manier van leven, de feesten en zelfs de mythologie van de mensen in dit gebied gevormd.

Ook de moeite waard

Noordkaap

Activiteiten boven de Poolcirkel

De Poolcirkel én de regio erboven trekt jaarlijks duizenden avonturiers en toeristen van over de hele wereld. Voor velen is het een kans om het unieke fenomeen van de middernachtzon te ervaren, waarbij ze de sensatie kunnen voelen van het buiten zijn in het midden van de nacht met de zon hoog aan de hemel. Voor anderen is het een gelegenheid om te genieten van activiteiten zoals huskytochten, sneeuwscootertochten en het bewonderen van het noorderlicht, dat vooral in de wintermaanden spectaculair is.

De Poolcirkel in Noorwegen
De Poolcirkel in Noorwegen

Toerisme en de Poolcirkel in Noorwegen

Als je tijdens je vakantie in Noorwegen de Poolcirkel wilt bezoeken, is het Poolcirkelcentrum de plek waar je moet zijn. Dit centrum is precies op de Poolcirkel in Noorwegen gebouwd. Je vindt er allerlei informatie over de omgeving, maar ook een café-restaurant en een souvenirwinkel. Ook kun je er een Poolcirkelcertificaat en ansichtkaarten kopen en versturen. De kaarten krijgen dan een unieke Poolcirkelstempel die nergens anders te krijgen is. Verder worden hier in de zomer soms activiteiten en evenementen – zoals culturele festivals – georganiseerd. In de winter in het centrum gesloten, maar kun je wel informatieborden lezen en een wandeling maken.

Veelgestelde vragen over de Poolcirkel in Noorwegen

Waar is de Poolcirkel in Noorwegen?

De Poolcirkel loopt door verschillende Noorse provincies, waaronder Nordland, Troms og Finnmark, en delen van Trøndelag. Specifiek ligt het Poolcirkelcentrum in de gemeente Saltdal, Nordland.

Wat is er te doen bij de Poolcirkel in Noorwegen?

Bij de Poolcirkel in Noorwegen kunnen bezoekers genieten van diverse activiteiten, zoals het verkennen van de prachtige natuurlijke omgeving, het ervaren van de middernachtzon tijdens de zomermaanden, het spotten van het noorderlicht tijdens de wintermaanden, het verkrijgen van een ‘Poolcirkelcertificaat’ als souvenir, en het deelnemen aan culturele evenementen en festivals.

Wanneer kan ik de middernachtzon zien boven de Poolcirkel in Noorwegen?

De middernachtzon is te zien tijdens de zomermaanden, meestal tussen eind mei en half juli, boven de Poolcirkel in Noorwegen. De exacte periode varieert afhankelijk van de locatie en het weer.

Hoe kom ik bij het Poolcirkelcentrum in Noorwegen?

Het Poolcirkelcentrum is gemakkelijk bereikbaar met de auto via de E6-snelweg, die langs de kustlijn loopt. Daarnaast zijn er ook verschillende bus- en tourmaatschappijen die excursies naar het centrum aanbieden.

Welke accommodaties zijn er in de buurt van de Poolcirkel in Noorwegen?

In de buurt van de Poolcirkel in Noorwegen zijn verschillende accommodatiemogelijkheden beschikbaar, waaronder hotels, vakantiehuizen, campings en guesthouses. Populaire bestemmingen in de buurt zijn onder andere Tromsø, Bodø, en Alta.

Wat voor weer kan ik verwachten boven de Poolcirkel in Noorwegen?

Boven de Poolcirkel in Noorwegen heerst een arctisch klimaat, met milde zomers en strenge winters. In de zomermaanden kunnen de temperaturen variëren van gemiddeld 10-15°C, terwijl de winters koud zijn, met temperaturen die regelmatig onder het vriespunt dalen.

Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Noorwegen

booking.com noorwegen
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje.nl noorwegen
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
interhome noorwegen
Interhome Bekijk prijs
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Anne Noorwegen expert
  • Gastvrije Noorse cultuur
  • Magische fjordenlandschappen
  • Noorderlichtspektakel
  • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…