Zoek & boek

Trollen in Noorwegen

  • Gastvrije Noorse cultuur
  • Magische fjordenlandschappen
  • Noorderlichtspektakel
  • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

De wereld van de trollen

Naast de prachtige natuur en het geliefde buitenleven is er nog belangrijk element in de Noorse cultuur; namelijk de trollen. Deze mythische wezens – vaak afgeschilderd als reuzachtige, lelijke wezens – spelen een belangrijke rol in de Noorse geschiedenis en hebben nog altijd een bijzondere plaats in de harten van de Noren. Je vindt ze terug in souvenirtjes, namen van bezienswaardigheden, kunst en films én er zijn hele themaparken gewijd aan trollen. In dit artikel vertellen we je meer over de rol van de trol in de Noorse cultuur.

Trollen in Noorwegen
Waar wacht je nog op?

Boek een georganiseerde reis naar Noorwegen

voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
snp natuurreizen noorwegen
SNP Natuurreizen Bekijk prijs
de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
SRC Reizen Bekijk prijs
Trollen in Noorwegen

De oorsprong van de trol in de Noorse mythologie

Trollen worden vaak beschouwd als afstammelingen van de oerkrachten van de natuur. Ze hebben hun oorsprong in de diepste en meest afgelegen delen van de Noorse wildernis, zoals bergtoppen, donkere bossen en verborgen grotten. Het Oudnoorse woord “troll” betekent eigenlijk “bovennatuurlijke kracht,” wat de nadruk legt op hun mysterieuze en magische aard. In de Noorse zijn er overigens verschillende soorten trollen met uiteenlopende eigenschappen en gedragingen. Sommige trollen worden beschouwd als beschermers van de natuur, terwijl anderen als kwaadaardig en gevaarlijk worden beschouwd. Hun uiterlijk varieert van groots en angstaanjagend tot bijna menselijk.

Trollen in mythen en verhalen

Trollen komen voor in ontzettend veel Noorse sprookjes, legendes en volksverhalen. Ze worden vaak beschreven als grote wezens met een ruige en lelijke uitstraling. Ze hebben soms meerdere hoofden, armen of ogen, en sommige trollen zijn zelfs monsterlijk van aard. Ze leven vaak in afgelegen, ruige gebieden, zoals bergen, bossen en grotten; ver bij mensen vandaan. Daarbij staan trollen bekend om hun enorme fysieke kracht en agressieve neigingen. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor mensen en dieren en in sommige verhalen jagen ze op reizigers in afgelegen gebieden. Ze zouden echter niet tegen daglicht kunnen en bij blootstelling aan zonlicht verstenen.

Trollen in Noorwegen

Vanuit Odda: wandeltocht naar Trolltunga met overnachting

Beleef een zonsondergang bij Trolltunga en verblijf op deze betoverende locatie. Dwaal tussen de indrukwekkende bergen door en geniet van het panorama vanaf Trolltunga met zicht op het Ringedalen meer en de Folgefonna-gletsjer.

Trolltunga hike GetYourGuide

Bezienswaardigheden met trollenthema

In veel bezienswaardigheden en attracties in Noorwegen komt het trollenthema terug. Zo hebben bergen, wegen, wandelroutes, bossen en rotsformaties namen die afgeleid zijn van trollen. Vaak zit er ook een verhaal achter de naam en zouden er volgens mythen bijvoorbeeld trollen geleefd hebben op die plek. Hieronder zetten we de belangrijkste trolgerelateerde bezienswaardigheden in Noorwegen voor je op een rijtje.

Trollstigen Noorwegen

Trollstigen

Deze beroemde bergweg in de regio Møre og Romsdal staat bekend om zijn spectaculaire haarspeldbochten en adembenemende uitzichten op de omliggende bergen. Langs de weg zijn trollengerelateerde souvenirs en kunstwerken te vinden, evenals informatiecentra die de mythologie van de trollen presenteren.

Trolltunga Noorwegen

Trolltunga

Dit is een iconische rotsformatie in de provincie Hordaland, die uitsteekt boven een diepe afgrond. Het is een populaire trekpleister voor avontuurlijke wandelaars en biedt een prachtig uitzicht op het landschap. De naam is afgeleid vanwege de tongachtige vorm van de rots.

Trollfjord

Gelegen in de Lofoten-archipel, is Trollfjord een smalle en schilderachtige fjord, omringd door steile bergen. De naam verwijst naar de trollen die volgens de folklore in de bergen wonen. Bezoekers kunnen de fjord verkennen tijdens boottochten en genieten van het prachtige landschap.

Trollstigen Noorwegen trollveggen trollenmuur

Trollveggen

Dit is de hoogste verticale klif in Europa en is te vinden in het Romsdalen-dal. De naam verwijst naar de mythische trollen en geeft een idee van de indrukwekkende omvang van de klif. Klimmers van over de hele wereld komen hier om de uitdaging aan te gaan.

Trollstigen Noorwegen visitor center

Trollstigen Visitor Center

Dit moderne bezoekerscentrum ligt aan de Trollstigen-weg en biedt informatie over de geschiedenis en folklore van trollen, evenals prachtige uitzichten op de omgeving. Het is een geweldige plek om meer te leren over de trollen van Noorwegen.

Trollen in Noorwegen, trol met ijs

Troll Parken in Beitostølen

Dit pretpark in het dorp Beitostølen biedt een scala aan trollengerelateerde activiteiten en attracties voor gezinnen. Hier kun je trollenbeeldjes en -souvenirs kopen, trollenjachten doen en genieten van thematische shows.

Senja trollen

Troll Trail in Senja

Senja is een eiland in Noord-Noorwegen en staat bekend om zijn prachtige natuur. Langs de Troll Trail, die door schilderachtige landschappen loopt, vind je informatieborden en trollensculpturen die het folklorethema versterken.

Trollen in Noorwegen, Trollskogen, trollenbos

Trollskogen in Geiranger

Dit betoverende trollenbos ligt nabij het dorp Geiranger en staat vol met bomen en rotsen die lijken op trollen. Het is een leuke en sfeervolle plek voor kinderen en gezinnen om te verkennen.

Trollen in Noorwegen

De hedendaagse invloed van de trol

Naast hun traditionele rol in folklore en kunst, blijven trollen ook vandaag de dag relevant voor de Noorse cultuur. Ze verschijnen in hedendaagse literatuur, films en kunstwerken, waarbij ze vaak worden gebruikt om de band tussen de Noorse bevolking en hun natuurlijke omgeving te benadrukken. Trollen worden tegenwoordig niet meer als reële wezen beschouwd, maar blijven ze een geliefd onderdeel van de Noorse cultuur. Hun afbeeldingen en verhalen blijven dan ook deel uitmaken van de nationale identiteit en dragen bij aan de betovering van het mooie land.

Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Noorwegen

booking.com noorwegen
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje.nl noorwegen
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
interhome noorwegen
Interhome Bekijk prijs
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Anne Noorwegen expert
  • Gastvrije Noorse cultuur
  • Magische fjordenlandschappen
  • Noorderlichtspektakel
  • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…