Zoek & boek

Het Noorderlicht in Nederland

 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Het Noorderlicht spotten in Nederland

Het Noorderlicht – ook wel bekend als Aurora Borealis – is een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen ter wereld. Hoewel het vaak geassocieerd wordt met Noorwegen en andere poolgebieden, is het soms ook mogelijk om dit lichtspektakel in Nederland te zien. Dankzij de voorspellingen voor 2024 was (en is) de kans om het Noorderlicht in Nederland te spotten aanzienlijk groter. In mei 2024 waren veel Nederlanders getuige van spectaculaire kleurexplosies aan de hemel. Dit alles is te danken aan de zonnecyclus en de toename van zonnevlekken op onze zon. In dit artikel vertellen we je hoe en wanneer je het Noorderlicht in Nederland kunt spotten, én wat je moet weten om deze bijzondere ervaring mee te maken.

Noorderlicht in Nederland
Waar wacht je nog op?

Boek een Noorderlichtreis

de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
buro scanbrit noorwegen
Buro Scanbrit Bekijk prijs
voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
Noorderlicht in Nederland

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht wordt veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon die in botsing komen met de atmosfeer van de aarde. Deze deeltjes worden naar de polen getrokken door het magnetische veld van de aarde en botsen daar met zuurstof- en stikstofatomen, wat resulteert in de prachtige lichtshow die we kennen als het Noorderlicht. De kleuren variëren van groen en roze tot rood, geel, blauw en violet, afhankelijk van de soort atomen die worden geraakt en de hoogte waarop de botsingen plaatsvinden.

Wanneer is het Noorderlicht zichtbaar in Nederland?

Hoewel het Noorderlicht zeldzaam is in Nederland vanwege de zuidelijke ligging ten opzichte van de poolcirkel, zijn er momenten waarop sterke zonne-activiteit het Noorderlicht verder naar het zuiden kan brengen. Dit jaar (2024) is uitzonderlijk en biedt een grotere kans om de Aurora Borealis in Nederland te aanschouwen. Dit hebben we te danken aan de zonnecyclus die 11 jaar duurt en dit jaar op z’n hoogtepunt is. Dit zorgt voor de toename van zonnevlekken, die de kans op het zien van het Noorderlicht vergroten. Hier zijn enkele tips om de kans op het zien van het Noorderlicht in Nederland te vergroten:

Noorderlicht in Nederland

Hoge zonne-activiteit

Houd de zonnevlekken en zonne-uitbarstingen in de gaten. Websites zoals de NOAA Space Weather Prediction Center geven voorspellingen en waarschuwingen voor sterke zonne-activiteit.

Heldere nachten

Het Noorderlicht is alleen goed zichtbaar bij heldere hemel, dus controleer de weersvoorspellingen op bewolking.

Weinig lichtvervuiling

Zoek een locatie met minimale lichtvervuiling. Plaatsen zoals de Waddeneilanden, de Veluwe, en afgelegen delen van Groningen en Friesland zijn ideaal.

Donkere maanden

De beste kans om het Noorderlicht te zien is tijdens de wintermaanden, van oktober tot maart, wanneer de nachten langer en donkerder zijn. Echter zijn we ook verwend met het spektakel in mei. Het gaat er vooral om dat de hemel donker is.

Noorderlicht in Nederland

Het Noorderlicht in mei 2024

Op 10 mei 2024 werd Nederland getrakteerd op een zeldzame verschijning van het Noorderlicht, veroorzaakt door een krachtige geomagnetische zonnestorm. Deze storm, die begon om ongeveer 19:00 uur, vervormde het magnetische veld van de aarde sterk, waardoor het mogelijk was om het Noorderlicht boven Nederland te zien. De piek in activiteit was rond 23:30 uur, en dankzij het heldere weer op veel plekken konden veel mensen genieten van het spectaculaire zicht. De maximale kracht van deze storm tijdens de piek werd gemeten door middel van de Hp30-index en bereikte een waarde van 11,3. Ter vergelijking, de laatste zware storm in april 2023 had een index van 8,7, en de vorige keer dat een vergelijkbare waarde werd gemeten, was in oktober 2003 met een index van 11,7.

Het Noorderlicht in Nederland

Toekomstige verwachtingen

De toekomst belooft veel goeds voor liefhebbers van het Noorderlicht in Nederland. In 2024 bereiken we het hoogtepunt van de huidige zonnecyclus, wat betekent dat er meer zonnevlekken op de zon zullen verschijnen. Deze zonnevlekken zijn direct gekoppeld aan de kans op het waarnemen van het Noorderlicht. Wanneer zonnevlekken actief zijn, kunnen ze krachtige zonnestormen veroorzaken. Deze stormen zenden geladen deeltjes de ruimte in, waarvan sommige de aarde bereiken. Deze deeltjesinteractie met onze atmosfeer resulteert in het prachtige lichtspektakel dat we het Noorderlicht noemen. Met de toename van zonnevlekken dit jaar, zal de kans op het zien van het Noorderlicht in Nederland aanzienlijk toenemen.

Noorderlicht in Nederland
Noorderlicht in Nederland

Waarom dan nog naar Noorwegen voor Noorderlicht?

Is het – nu er zoveel kansen zijn om het Noorderlicht in Nederland te spotten – nog de moeite waard om ervoor naar Noorwegen af te reizen? Zeker! De hoge mate van zonne-activiteit zorgt er niet alleen voor dat je de kans hebt om het poollicht vanuit je achtertuin te aanschouwen; het zorgt er ook voor dat het spektakel in Noorwegen nóg intenser is dan in andere jaren. Je kunt in Noorwegen een ware kleurexplosie verwachten dit najaar én de kans is groot dat je meerdere dagen achter elkaar van het fenomeen kunt genieten als je in Noorwegen op vakantie bent. Het is hierbij wel belangrijk dat je er bent als de dagen weer korter worden. In de zomer gaat de zon niet of nauwelijks onder in de Noordelijke regionen, waardoor het Noorderlicht niet zichtbaar is. Vanaf september heb je weer een goede kans om spectaculaire plaatjes te schieten.

Georganiseerde Noorderlichtreizen in Noorwegen

Als je het Noorderlicht in het prachtige landschap van Noorwegen wilt bewonderen, is een georganiseerde Noorderlichtreis een hele goede optie. De reisleiders zorgen ervoor dat je op het juiste moment op de meest fotogenieke plek bent, zodat jij helemaal in het moment kunt zijn. Hieronder hebben we een aantal hele mooie Noorderlichtreizen in Noorwegen voor je op een rijtje gezet.

Noorderlichtreis met Hurtigruten en Natuurpunt 2024

Fjorden
 • Een bijzondere zeereis over de oude postroute langs de Noorse kust
 • Begeleide groepsreis met interessante lezingen
 • Heel veel kans op het zien van het Noorderlicht
 • Stadsbezoeken aan Bergen, Ålesund, Trondheim en Tromsø
 • Mogelijkheid om vogels, walvissen en elanden te spotten

5-daagse rondreis Noorderlicht in Tromsø

Noord-Noorwegen - Tromsø
 • Noorderlichtexcursie inbegrepen
 • Huskysafari door sprookjesachtig landschap
 • Begeleide sneeuwschoenwandeling in Tromsø
 • Ontdek het 'Parijs van het noorden'
 • Kleine groep, maximaal 24 deelnemers

12-daagse cruise Noorwegen met de Hurtigruten – Zoeken naar het Noorderlicht

Midden-Noorwegen - Ålesund
 • Historische zeereis
 • Magisch Noorderlicht
 • Duurzaam varen
 • Lokale ervaringen
 • Comfort en gastvrijheid

Rondreis Noorderlicht Noorwegen

Tromsø
 • Walvissen spotten
 • Huskytocht in Noors Lapland
 • Kans van 85% op het Noorderlicht
 • Fjordcruise
 • Prachtig uitzicht vanuit hotel

Winteravontuur Malangen 5 dagen

 • Uitgebreid aanbod optionele winterse excursies
 • Perfecte Noorderlichtlocatie
 • Prachtig uitzicht op Noorse fjorden
 • Huskysafari (ca. 3,5 uur)
 • Comfortabele accommodatie

Veelgestelde vragen over het Noorderlicht

Wat is het Noorderlicht en hoe ontstaat het?

Het Noorderlicht, ook bekend als de aurora borealis, is een natuurverschijnsel waarbij kleurrijke lichtpatronen aan de hemel verschijnen. Dit wordt veroorzaakt door elektrisch geladen deeltjes van de zon die in botsing komen met de deeltjes in de aardatmosfeer, voornamelijk zuurstof- en stikstofatomen, op hoogten tussen 100 en 600 kilometer. Deze botsingen vinden plaats tijdens geomagnetische stormen, vaak veroorzaakt door zonnestormen.

Is het mogelijk om het Noorderlicht in Nederland te zien?

Ja, hoewel het Noorderlicht in Nederland zeldzaam is, is het niet onmogelijk. Tijdens perioden van hoge zonne-activiteit, zoals in 2023 en 2024, kunnen de omstandigheden gunstig zijn om het Noorderlicht te zien, vooral bij een hoge KP-waarde (minimaal 7).

Wat is de beste tijd om het Noorderlicht in Nederland te zien?

De beste tijd is tijdens de wintermaanden wanneer de nachten langer en donkerder zijn. Echter, bijzondere omstandigheden, zoals krachtige zonnestormen, kunnen het Noorderlicht ook buiten deze periode zichtbaar maken. Zo was het Noorderlicht bijvoorbeeld zichtbaar in mei 2024.

Welke locaties in Nederland zijn het beste om het Noorderlicht te spotten?

De beste locaties zijn gebieden met weinig lichtvervuiling en een vrij zicht naar het noorden. Aanbevolen plekken zijn:

 • De Waddeneilanden
 • Kustgebieden zoals Katwijk aan Zee en Egmond aan Zee
 • Het Veluwemeer
 • Dark Sky Park in Friesland

Wat is de KP-waarde en waarom is het belangrijk?

De KP-waarde is een maat voor de geomagnetische activiteit op aarde en varieert van 0 tot 9. Hoe hoger de waarde, hoe groter de kans om het Noorderlicht te zien. In Nederland is een KP-waarde van minimaal 7 nodig om een goede kans te hebben om het Noorderlicht te zien.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van Noorderlichtwaarschuwingen?

Er zijn verschillende manieren om op de hoogte te blijven, waaronder:

 • Aurora Alert Nederland: Sluit je aan bij deze Facebookgroep voor meldingen en foto’s van waarnemingen.
 • Aurora App: Download deze app voor pushmeldingen en actuele informatie over de kans op Noorderlicht.
 • Volg Norrsken op Facebook: Deze pagina biedt nauwkeurige voorspellingen en updates over zonnevlammen en geomagnetische stormen.

Welke weersomstandigheden zijn ideaal voor het zien van het Noorderlicht?

Een heldere, onbewolkte nacht is essentieel. Bewolking kan het zicht volledig blokkeren, dus controleer altijd de lokale weersvoorspellingen. Zelfs met goede geomagnetische omstandigheden is helder weer noodzakelijk.

Is het Noorderlicht in Nederland met het blote oog te zien?

Bij een hoge KP-waarde (8 of hoger) kan het Noorderlicht met het blote oog zichtbaar zijn. Bij lagere KP-waarden kan het fenomeen zwakker zijn en mogelijk alleen met een camera zichtbaar worden.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Anne Noorwegen expert
 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…