Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…
Landkaart Noorwegen
Als we ‘kaart Noorwegen’ of ‘landkaart Noorwegen’ intikken in Google krijgen we uiteraard direct Google Maps voorgeschoteld. Handig om de weg te vinden als je jouw bestemming al weet, minder handig om inspiratie op te doen, te wandelen in het bos of de rondreis van deze vakantie in te plannen.
Online of papieren kaart van Noorwegen?
Met de komst van Google Maps en verschillende apps met wegen- en stafkaarten lijkt het alsof de tijd van papieren kaarten gedaan is. Toch is dit niet waar. Een online kaart is niet altijd even handig.
Hier de voor- en nadelen van papieren en online kaarten voor jouw rondreis door Noorwegen op een rijtje gezet. Zoals je ziet is het erg afhankelijk van de situatie en gebruik van de kaart. Zelf gebruiken we de twee kaarten vaak afgewisseld en/of samen.
Waar wacht je nog op?
Boek een georganiseerde reis naar Noorwegen
Voordelen online kaarten – nadelen papieren kaarten
- Met de GPS functie van je telefoon zie je op een online kaart direct waar je bent;
- Papieren kaarten raken gedateerd, online kaarten zijn altijd up-to-date;
- Online kaarten zijn vaak gratis, papieren kaarten kunnen flink in de kosten lopen.
Nadelen online kaarten – voordelen papieren kaarten
- Bij online kaarten moet je vaak flink inzoomen om kleine weggetjes of details te zien, waardoor je het overzicht verliest. Een papieren kaart is vaak veel overzichtelijker;
- Waterschade en lege batterijen van de mobiele apparaten kunnen voor levensgevaarlijke situaties zorgen als je de natuur intrekt met alleen een digitale kaart om je weg te vinden. Een papieren, liefst watervaste, kaart is simpelweg noodzakelijk als je van plan bent de natuur in te gaan.
Waar wacht je nog op?
Boek een accommodatie in Noorwegen
Gedetailleerde stafkaart van Noorwegen
De stafkaart is een gedetailleerde kaart waarmee je vooral in meer natuurlijk gebied, jezelf kan oriënteren. Hoogtelijnen, ondergronden en alle kleine weggetjes, paden en bebouwing zijn erop aangegeven. Bij hoge toppen staat aangegeven hoe hoog deze zijn en namen van de bergen, gebieden, bossen en soms zelfs afzonderlijke boerderijen, kastelen of andere bijzondere gebouwen zie je er ook vaak op terug.
Stafkaarten zijn meestal niet goedkoop. Logisch, gezien de grote hoeveelheid aan informatie en details die erop moeten staan. Hierdoor kan er op een standaard kaart ook maar een relatief klein gebied weergegeven worden. Wil je dus een stafkaart van een groot gebied, dan zul je veel verschillende kaarten moeten kopen, wat niet goedkoop gaat zijn. Ook als je besluit te zoeken naar online stafkaarten apps zoals bijvoorbeeld Viewranger, zie je dat de echte gedetailleerde kaarten per regio betalend zijn.
Gelukkig zijn de Noren zelf fanatieke buitensporters en staat er gewoon een gratis gedetailleerde kaart van Noorwegen online.
UT.no de online gratis(!) gedetailleerde kaart van Noorwegen
We beginnen meteen met de grootste, en veelal onbekende, schat van een kaart van Noorwegen. Gemaakt en te vinden bij ‘UT’, wat ‘uit/buiten’ betekent in het Noors. Dit is een gratis, online stafkaart van Noorwegen. Hierop staan dus alle afzonderlijke gebouwen op aangeduid, vind je de kleine weggetjes en, ja, ook wandelpaden op aangeduid.
Uiteraard zijn de soorten ondergronden en hoogtelijnen ook op de kaart aangegeven. De bergen van Noorwegen zijn op deze kaart dan goed herkenbaar en de echte toppen staan altijd met naam genoemd. Ook ‘myr’, de vlakke, moerasachtige en in de zomer bijna onbegaanbare gebieden halverwege in de bergen, is duidelijk aangegeven op de kaart.
App met stafkaart van Noorwegen
De kaart van UT.no (https://ut.no/kart) is ook via de app heel gebruiksvriendelijk op je telefoon te gebruiken. Het voordeel is dat je telefoon dan direct als GPS dient en je dus nooit hoeft uit te vogelen waar je nu op de kaart bent. Je moet dan uiteraard wel GPS ontvangst hebben, maar, ondanks de uitgestrektheid van Noorwegen is dat zelfs midden in de bergen en het bos vaak gewoon het geval.
Niet alleen wegen en paden op de kaart
Naast dat je via deze landkaart van Noorwegen snel verborgen wandelpaadjes kunt vinden is er meer. Er staan direct kant en klare uitgestippelde routes op, zowel voor als je te voet, te fiets, te ski of in de kano/kajak bent. Als je er voor kiest een dergelijke route te volgen zul je ter plekke vaak bordjes tegenkomen en is de route zelf meestal gemarkeerd met de bekende rode T.
Winter en zomer paden
Noren zijn gek op buitensport en de hoeveelheid routes zul je, je over verbazen. Naast de uitgestippelde routes, heb je ook nog zogenaamde ‘winter-‘ en ‘zomer-‘ banden, aangegeven met een blauwe, of een rode lijn. Let er op dat je in de zomer geen winterroute besluit te volgen, want voor je het weet sta je voor een meer die in de winter gewoon over te steken is, maar nu natuurlijk niet.
Niet alles is altijd een ‘pad’
In Nederland zijn we gewend altijd een keurig paadje te hebben om te volgen. Sterker nog, we mogen ons zelfs eigenlijk nooit van het pad af begeven. Dat is in Noorwegen wel anders. De Noren draaien er dan ook hun hand niet voor om, om dwars door de natuur te gaan. Dat zien we ook weer terug op de Noorwegen kaart van UT.
De wandelroutes, aangegeven met rode streepjes of stippeltjes, zijn niet altijd een pad. Soms is het niet meer dan een ‘suggestie-pad’, waarbij je er dan vanuit mag gaan dat als je grofweg in die richting over de heide, bosbessen, gras of rotsen wandelt het een begaanbare route is. Steekt zo’n suggestie-stoppelpaadje op de kaart dus een waterweg over, dan kan dat betekenen dat er dus midden in het pad-lose bos een bruggetje te vinden is.
DNT-hutten
Ook de DNT hutten staan uiteraard aangegeven op deze kaart van Noorwegen. Ideaal als je dus een meerdaagse huttentocht wilt inplannen.
Goede wegenkaart van Noorwegen met plaatsen
Uiteraard is als je eenmaal weet waar je heen wilt Google Maps nog altijd de fijnste routeplanner. Maar zoals we in het begin van het artikel al hadden genoemd, is het overzicht op je telefoon of desktop niet altijd even handig, omdat kleine plaatsjes en weggetjes pas zichtbaar zijn bij veel inzoomen.
In zo’n geval is een papieren kaart toch nog altijd een fijne reisgenoot. Het nadeel alleen van een papieren kaart is uiteraard dat je wel een recente versie moet hebben.
De ANWB nog altijd de wegenkaart van Noorwegen, Europa
Waar zouden we toch terecht komen zonder de ANWB? Voor een goede en overzichtelijke wegenkaart kloppen we daar toch ook weer aan.
Plaatselijk papieren kaarten kopen
Hoewel een goede voorbereiding natuurlijk het halve werk is, gaat er in sommige gevallen niks op tegen ouderwets een toeristenkantoor op de plaats van bestemming binnen te stappen. Vooral als je kaarten wilt van een specifiek gebied kun je online de weg verliezen -pun intended- in het aanbod. Ook kunnen je reisplannen natuurlijk tijdens de reis nog veranderen. In lokale toeristenwinkels vind je vaak precies de kaarten die je nodig hebt.
Meer weten over Noorwegen?
Mirthe helpt je verder
Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?
- Gastvrije Noorse cultuur
- Magische fjordenlandschappen
- Noorderlichtspektakel
- Avontuurlijke outdoor-activiteiten