Zoek & boek

Hond mee naar Noorwegen

 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Hond mee naar Noorwegen; kan dat, mag dat?

Je hond houdt er net zo van als jij; de natuur, het water, het bos, de frisse lucht. Het is dan ook zeker geen gek idee om je trouwe viervoeter mee te nemen op vakantie naar Noorwegen. Je ziet jullie al lopen; langs de fjorden, door de bergen, op de camping. Maar is een hond meenemen naar Noorwegen zo makkelijk als het lijkt? Mag hij mee op de boot, in de nationale parken en moet hij aan de lijn? Noorwegen.nl zocht het voor je uit.

Hond mee op vakantie Noorwegen
Waar wacht je nog op?

Boek een georganiseerde reis naar Noorwegen

de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
buro scanbrit noorwegen
Buro Scanbrit Bekijk prijs
voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
snp natuurreizen noorwegen
SNP Natuurreizen Bekijk prijs

Honden in Noorwegen; de algemene regels

Goed nieuws! Je hond mag in beginsel “gewoon” mee naar Noorwegen. Sterker, Noren houden van onze harige knuffelbeesten. Wel zijn er best wat regels waar je je aan moet houden en waar je je op moet voorbereiden wanneer je een hond mee de Noorse grens over neemt. Dit zijn de algemene voorschriften:

 1. Je hond moet in het bezit zijn van een EU-dierenpaspoort;
 2. In het paspoort moeten de vaccinaties die je hond heeft gehad staan;
 3. Een rabiësvaccinatie is verplicht voor je hond;
 4. Je hond moet gechipt en geregistreerd  zijn (ISO of FECAVA gecertificeerd);
 5. De hond moet (door een dierenarts) maximaal 120 en minimaal 24 uur voor grensovergang ontwormd zijn tegen vossenlintworm (dit moet worden herhaald als je langer dan 28 dagen in Noorwegen bent);
 6. Bij asielhonden moet je kunnen aantonen dat je minimaal zes maanden eigenaar bent van de hond;
 7. Je moet je hond bij grensovergang aanmelden bij de douane.

Voldoet je hond aan bovenstaande voorschriften? Dan kan je hem gerust mee op reis nemen. Let er wel op dat er een heel limitatief aantal hondenrassen sowieso Noorwegen niet in mogen. Dat geldt met name voor honden die gerelateerd zijn aan de wolf. Dierenartsen en de Noorse ambassade kunnen je goed informeren over de hondenrassen die wel en niet in Noorwegen zijn toegestaan.

Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Noorwegen

booking.com noorwegen
Booking.com Bekijk prijs
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
interhome noorwegen
Interhome Bekijk prijs

Honden in de natuur in Noorwegen

Je hond uitlaten in één van Noorwegens nationale parken of je hond meenemen op een meerdaagse hike. Een droom! En een droom die waarheid kan worden. In de meeste nationale parken zijn honden namelijk welkom en ze mogen er veelal ook zwemmen. Echter, wanneer je rondloopt met de hond moet hij meestal wel aangelijnd zijn. Ook mag de hond de lokale fauna niet verstoren. Dit maakt dat er op sommige plekken aanvullende regels gelden. Op veel plekken staat dit goed met borden aangegeven. Twijfel je wat je hond wel en niet mag in een nationaal park? Informeer dan van tevoren bij het toeristenbureau van het park.

hond mee naar noorwegen

FAQ: antwoord op veelgestelde vragen over honden in Noorwegen

Kan je met je hond naar Noorwegen?

Dat kan zeker. Wel zijn er een aantal hondenrassen, waaronder de pitbull, de American Stafforshire terriër en honden die gerelateerd zijn aan wolven niet toegestaan in Noorwegen. Check vooraf bij de Noorse ambassade of jouw hond wordt toegelaten en check aan welke regels jouw hond moet voldoen.

Mag mijn hond mee op de boot naar Noorwegen?

De meeste veerbootmaatschappijen accepteren honden, maar niet binnen. Vaak mag de hond of in de auto blijven of op het buitendek (aangelijnd) verblijven. Check voor de juiste voorschriften de website van je beoogde veermaatschappij.

Wat zijn de regels voor honden in Noorwegen?

Honden mogen mee naar Noorwegen, maar zijn wel gebonden aan allerlei voorschriften. Deze betreffen onder meer dat de hond gechipt en geregistreerd moet zijn, dat hij een rabiësvaccinatie moet hebben, dat hij een vaccinatiepaspoort moet hebben, recent ontwormd moet zijn en aangemeld moet worden bij de douane. Check voor de actuele regelgeving altijd de website van de Noorse ambassade.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Mirthe helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Mirthe Noorwegen expert
 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…