Zoek & boek

Staafkerken

  • Gastvrije Noorse cultuur
  • Magische fjordenlandschappen
  • Noorderlichtspektakel
  • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Staafkerken in Noorwegen

Je waant je misschien in een sprookjesbos, maar je bent gewoon in Noorwegen. De Noorse staafkerken zijn zo waanzinnig mooi en interessant dat je haast niet gelooft dat ze echt worden gebruikt. Naast machtige natuur en een rijke Vikinggeschiedenis heeft Noorwegen ook een interessant cultureel en religieus leven dat tot op de dag van vandaag te ervaren is, onder andere in de staafkerken. Wil je hier meer van weten? Of weet je al dat je ze wil bezoeken? Lees dan snel verder. 

Noorwegen Staafkerk
Waar wacht je nog op?

Boek een georganiseerde reis naar Noorwegen

voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
snp natuurreizen noorwegen
SNP Natuurreizen Bekijk prijs
de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
SRC Reizen Bekijk prijs
Heddal Staafkerk Noorwegen

Het verhaal achter de staafkerken

Pittoreske torentjes, houten panelen en schuine dakjes geven de Noorse staafkerken hun unieke middeleeuwse uitstraling. Deze kerken werden gebouwd tijdens de verspreiding van het Christendom in Scandinavië. Ze combineren Romaanse ruimtestructuren met Vikingelementen en Keltische kunst, wat resulteert in bijzondere houtsnijwerken van draken en heidense figuren zowel binnen als buiten. Staafkerken zijn vernoemd naar hun constructie met houten palen en staafmuren zonder spijkers of lijm, maar met zwaluwstaartverbindingen. Hoewel er oorspronkelijk meer dan 1000 staafkerken waren in Noorwegen voor 1350, zijn er nu nog slechts 28 overgebleven.

Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Noorwegen

booking.com noorwegen
Booking.com Bekijk prijs
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
interhome noorwegen
Interhome Bekijk prijs
Staafkerken van Noorwegen

Welke staafkerken zou je moeten bezoeken

Staafkerken zijn niet overal in Noorwegen te bewonderen. De 28 staafkerken die nog overeind staan vind je grotendeels ten oosten van Bergen tussen en langs de fjorden. De overgebleven kerken betreffen de staafkerk van Borgund, Eidsborg, Fantoft, Flesberg, Garmo, Gol, Grip, Haltdalen, Heddal, Hedalen, Hegge, Holtalen, Hopperstad, Hore, Hoyjord, Kaupanger, Kvernes, Lom, Lomen, Nore, Oye, Reinli,  Ringebu, Rollag, Rodven, Roldal, St. Olaf’s, Torpo Al, Undredal, Urnes, Uvdal en Vaga. Deze bouwwerken zijn stuk voor stuk bijzonder. Toch lichten we een aantal echt heel speciale staafkerken voor je uit:

Staafkerk van Lom

Lom: de mooiste

Over schoonheid kan je natuurlijk twisten, maar de staafkerk van Lom wordt door velen geprezen als de mooiste staafkerk van Noorwegen. Een leuke bijkomstigheid is dat deze kerk – als een van de weinigen – nog regulier in gebruik is. Je kan hier dus een dienst bijwonen. 

Staafkerk van Urnes

Urnes: de oudste

De oudste staafkerk van Noorwegen, die zich bevindt aan de oostzijde van het Lusterfjord, is waarschijnlijk gebouwd tussen 1100 en 1150. Vanwege zijn ancienniteit en vanwege zijn schitterende interieur staat deze kerk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een bezoek aan deze kerk zal sowieso lonen omdat er zich langs het Lusterfjord nog meer staafkerken bevinden. 

Heddal Staafkerk

Heddal: de grootste

In Heddal staat de grootste staafkerk van Noorwegen. Daar komt bij dat het ook van binnen en van buiten een imposante staafkerk is. Ga op zoek naar de bijzondere figuren die je in het houtsnijwerk kan vinden of bekijk de rosemalingschilderijen uit de 17e eeuw.

Borgund Staafkerk

Borgund: de best bewaarde

De staafkerk van Borgund is amper gerenoveerd, waardoor hij nog bijna volledig in originele staat is. De houten versieringen op het dak zijn spectaculair. 

Garmo Staafkerk Lillehammer

Garmo: degene in een museum

De staafkerk van Garmo bevindt zich in het openluchtmuseum Maihaugen, vlakbij Lillehammer. Echter, het betreft wel een originele kerk en geen nagemaakt museumstuk. Wel is het een vrij nieuwe kerk, omdat de meeste delen door verbouwing (van een originelere kerk uit 1150) pas in de 17e eeuw zijn opgebouwd. Omdat de staafkerk onderdeel is van een museum krijg je er veel informatie bij. 

Grip staafkerk

Grip: het kleintje

Met een schip van 12 meter lang, 6,5 meter breed en zes meter hoog is de staafkerk van Grip een van de kleinste van het land. De kerk is gelegen in een verlaten vissersdorp nabij Kristiansund op de punt van het eilandje Grip. Hierdoor ben je gegarandeerd van een uniek uitzicht op en vanaf het kerkje. 

Openingstijden

Let bij een gepland bezoek van een staafkerk wel goed op de openingstijden. Een deel van de staafkerken is het gehele jaar geopend, maar een deel is ook alleen tijdens het hoogseizoen, de zomermaanden, te bezoeken.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Mirthe helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Mirthe Noorwegen expert
  • Gastvrije Noorse cultuur
  • Magische fjordenlandschappen
  • Noorderlichtspektakel
  • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…