Zoek & boek

Ontdek de geschiedenis van Noorwegen

  • Gastvrije Noorse cultuur
  • Magische fjordenlandschappen
  • Noorderlichtspektakel
  • Avontuurlijke outdoor-activiteiten
De Sami, Vikingen, Unie en meer

Alles over de Noorse geschiedenis

De geschiedenis van Noorwegen is nog altijd terug te vinden in hedendaagse gebruiken, tradities, kunst en architectuur. Een bekend tijdperk uit de Noorse geschiedenis is de tijd van de Vikingen. Maar ook andere tijdperken hebben voor interessante ontwikkelingen in de Noorse cultuur gezorgd. In dit artikel vertellen we je meer over de belangrijkste tijdperken in de geschiedenis van Noorwegen en de uitwerking op het hedendaagse Noorwegen.

Geschiedenis van Noorwegen vikingen
Waar wacht je nog op?

Boek een georganiseerde reis naar Noorwegen

voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
snp natuurreizen noorwegen
SNP Natuurreizen Bekijk prijs
de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
SRC Reizen Bekijk prijs
Geschiedenis van Noorwegen muurschilderingen

De eerste bewoners van Noorwegen

De geschiedenis van Noorwegen begint met de eerste inwoners van het land. De eerste bewoners leefden zo’n 11.000 tot 10.000 jaar geleden en waren jager-verzamelaars. Het waren nomadische groepen die leefden van jacht, visserij en het verzamelen van wilde planten. Ze jaagden onder andere op rendieren en elanden en verzamelden zeevruchten langs de kust.

Deze bevolkingsgroepen lieten verscheidene archeologische sporen na, zoals werktuigen van botten en hout én rotstekeningen, zoals die in Alta. Na verloop van tijd gingen deze mensen zich steeds meer vestigen en ontwikkelden ze zich tot de Sami die nog altijd in het noorden van Noorwegen leven.

Sami

De Sami zijn de inheemse bevolking in het noorden van Noorwegen en kennen een lange geschiedenis. Deze bevolkingsgroep leeft al zeker 2.000 jaar in het noorden van Scandinavië, Finland en Rusland. Er is echter ook archeologisch bewijs dat erop wijst dat de Sami zo’n 10.000 jaar geleden al in het hoge noorden leefden en afstammen van de eerste bewoners van Noorwegen na de ijstijd.

De Sami-levensstijl is afgestemd op de Arctische omstandigheden in het noorden. Nog steeds zie je binnen de Sami-cultuur traditionele kleding, unieke ‘joik’ muziek en worden er nog steeds rendieren gehoed. Je kunt in Noorwegen op verschillende plekken kennismaken met de Sami-cultuur door bijvoorbeeld musea te bezoeken of de rendieren van de sami te ontmoeten.

Geschiedenis van Noorwegen sami
Vikingvakantie noorwegen

Vikingen

Van ongeveer 800 tot 1050 na Christus domineren de Vikingen de Noorse geschiedenis. De Vikingen stonden bekend als ontdekkingsreizigers, zeer bekwame zeelieden en krijgers. Ze dreven handel en plunderden soms. De Noorse Vikingen zeilden naar verre landen en bereikten niet alleen IJsland, Groenland en het vasteland van Europa, maar zelfs Noord-Amerika. Soms vestigden ze zich zelfs in deze gebieden.

Binnen Noorwegen hadden de Vikingen een grote invloed op de politieke structuur. Dit leidde tot het ontstaan van koninkrijken en uiteindelijk de vorming van één groot koninkrijk. De geschiedenis van de Vikingen is diep verankerd in de Noorse cultuur en je vindt het onder andere terug in kunst, literatuur en tradities. Je kunt in Noorwegen dan ook verschillende Vikingmusea bezoeken – bijvoorbeeld op de Lofoten – om meer te leren over dit bijzondere stukje geschiedenis van Noorwegen.

Het Christendom en Staafkerken

Vanaf het einde van de 10e eeuw begon de overgang van het Vikingtijdperk naar het Christendom in Noorwegen. Oorspronkelijk waren de Vikingen volgers van Noorse goden als Odin en Thor. Maar doordat ze steeds meer contact hadden met christelijke Europese landen, kwamen ze in aanraking met het Christendom. Langzamerhand bekeerden steeds meer Vikingen zich tot het Christendom.

Deze gebeurtenis in de geschiedenis van Noorwegen zorgde er onder andere voor dat er kerken gebouwd werden. Deze eerste kerken worden Staafkerken genoemd en zijn opvallende houten verschijningen. Ooit waren er meer dan 1000 Staafkerken in Noorwegen te vinden; vandaag de dag zijn dat er nog 28.

Geschiedenis van Noorwegen staafkerk

Flam: Begeleide excursie inclusief bezoek aan de Staafkerk van Borgund

Ontdek het prachtige fjordgebied van Flam tijdens deze 5,5 uur durende rondleiding. Bezoek de historische staafkerk van Borgund, geniet van het adembenemende uitzicht vanaf Stegastein, verken het oude dorp Leardal en meer. Inclusief handige ophaal- en terugbrengservice bij de haven en een deskundige gids die verhalen deelt over deze betoverende regio.

De Unie en onafhankelijkheid

Na de Vikingtijd ging Noorwegen een unie aan met Denemarken en later met Zweden. Deze periodes van unie, die enkele eeuwen duurden, waren van groot belang voor de ontwikkeling van de Noorse identiteit. Tijdens de periode dat Noorwegen in de Unie met Denemarken zat, verloor het land steeds meer autonomie en werd het een soort provincie van Denemarken. Deze Unie eindigde toen Noorwegen in 1814 werd overgedragen aan Zweden na de Napoleontische oorlogen.

In 1814 kreeg Noorwegen een eigen grondwet, hoewel het nog steeds in een unie met Zweden zat. De volledige onafhankelijkheid kwam er in 1905, toen Noorwegen zich vreedzaam afscheidde van Zweden. Deze gebeurtenis wordt gezien als een cruciaal moment in de moderne geschiedenis van Noorwegen en wordt nog steeds gevierd als de Noorse nationale dag.

Geschiedenis van Noorwegen unie
Geschiedenis van Noorwegen tweede wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog in Noorwegen

Hoewel Noorwegen – net als Nederland – aanvankelijk neutraal was tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het land overrompeld door de Duitse Blitzkrieg en werd het bezet. De Noorse regering ging – net als de Nederlandse – in ballingschap in Londen. In Noorwegen zelf groeide het verzet en werden heldhaftige acties uitgevoerd, zoals de sabotage van de zware-waterfabriek in Rjukan die cruciaal was voor het Duitse atoomprogramma.

De bezetting duurde tot 8 mei 1945, toen de geallieerde troepen Noorwegen bevrijdden. Deze donkere periode in de Noorse geschiedenis wordt gekenmerkt door zowel collaboratie als moedig verzet en heeft een blijvende impact op de Noorse samenleving. Op veel plekken in Noorwegen – zoals Narvik – vind je dan ook musea over de Tweede Wereldoorlog en monumenten ter herdenking.

Het huidige Noorwegen

Vandaag de dag is Noorwegen een modern en welvarend land. Veel kenmerken en gebruiken van het land zijn te verklaren aan de hand van de Noorse geschiedenis. Zo heeft de Vikingtijd de basis gelegd voor veel maritieme activiteiten. Tegenwoordig is Noorwegen namelijk heel actief in de scheepsvaart en visserijsector. Verder heeft de periode van de Unie met Denemarken en Zweden de politieke en culturele identiteit van Noorwegen gevormd. Hierdoor ontstond een sterke drang naar onafhankelijkheid en zelfbeschikking.

De ontdekking van olie in de jaren 60 zorgde er daarnaast voor dat de Noorse economie een flinke impuls kreeg. Hierdoor behoort Noorwegen tegenwoordig tot de rijkste landen ter wereld. De Noorse burgers genieten van een hoge levensstandaard en uitgebreide sociale programma’s.

Geschiedenis van Noorwegen

Veelgestelde vragen over de geschiedenis van Noorwegen

Wanneer leefden de Vikingen in Noorwegen?

De Vikingtijd in Noorwegen duurde ongeveer van het einde van de 8e eeuw tot het einde van de 11e eeuw.

Wat was de rol van de Vikingen in de Noorse geschiedenis?

De Vikingen, bekend om hun verkenning, handel en veroveringen, speelden een cruciale rol in de uitbreiding van de Noorse invloed, zowel in Europa als daarbuiten.

Hoe werd Noorwegen een verenigd koninkrijk?

Noorwegen werd in de vroege middeleeuwen verenigd onder koningen als Harald Fairhair, die wordt beschouwd als de eerste koning van een verenigd Noorwegen rond het einde van de 9e eeuw.

Wat was de Noorse Unie?

De Noorse Unie verwijst naar verschillende periodes waarin Noorwegen was verenigd met andere Scandinavische landen, zoals de Kalmarunie (1397-1523), waarin Noorwegen, Zweden en Denemarken waren verenigd onder één monarch.

Hoe beïnvloedde de Tweede Wereldoorlog Noorwegen?

Noorwegen werd bezet door nazi-Duitsland van 1940 tot 1945. Deze periode had diepgaande politieke en sociale effecten op het land, waaronder het verzet tegen de bezetting en de daaropvolgende bevrijding.

Wanneer werd Noorwegen onafhankelijk?

Noorwegen werd volledig onafhankelijk van Zweden op 7 juni 1905, wat het einde markeerde van de Zweeds-Noorse Unie.

Wat is de rol van de Sami in de Noorse geschiedenis?

De Sami zijn de inheemse bevolking van Noorwegen en hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot het prehistorische tijdperk. Hun cultuur en rechten zijn in de loop van de tijd geëvolueerd, met hedendaagse erkenning van hun unieke culturele en politieke status.

Hoe heeft Noorwegen zijn olie- en gasreserves ontwikkeld?

De ontdekking van olie in de Noordzee in de late jaren 1960 leidde tot een economische transformatie in Noorwegen, waardoor het één van de rijkste landen ter wereld werd.

Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Noorwegen

booking.com noorwegen
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje.nl noorwegen
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
interhome noorwegen
Interhome Bekijk prijs
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Mirthe helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Mirthe Noorwegen expert
  • Gastvrije Noorse cultuur
  • Magische fjordenlandschappen
  • Noorderlichtspektakel
  • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…