Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Geiranger: verblijf aan de voet van het wereldberoemde fjord

De werelderfgoedlijst, daar kom je niet zomaar op. Het is een teken van uitzonderlijke betekenis, uitzonderlijke schoonheid of een algehele opvallendheid die maakt dan Unesco meent dat je beschermd en gezien moet worden. En uitzonderlijk en opvallend; dat is Geiranger. De natuurpracht van het Geirangerfjord is zelfs in de rest van Noorwegen moeilijk te evenaren. Wil je dit met eigen ogen zien? Bezoek dan het dorp Geiranger, dat naast de toegangspoort tot het fjord met haar gemoedelijkheid ook op zichzelf de moeite waard is.

1. Waar ligt Geiranger

Geiranger ligt aan de Noorse Westkust, in de provincie Møre og Romsdal. Het is een populaire plek voor cruiseschepen en toeristen die niet alleen per boot, maar ook per trein, bus, auto of zelfs te voet arriveren. Geiranger is samen met de dorpen Helsem, Hellesylt en Liabygdaonderdeel van de (nog steeds kleine) gemeente Stranda die ongeveer 5.000 inwoners telt. 

Het meest opvallende aan de ligging van het dorp Geiranger is de verbondenheid met het Geirangerfjord. Het Geirangerfjord wordt door velen namelijk gezien als het mooiste fjord van Noorwegen. Deze waterpartij staat sinds 2005 – als enige natuurverschijnsel in Noorwegen – op de Unesco Werelderfgoedlijst. Alleen daarom is Greiganger al een bezoekje waard dus. 

Het enige nadeel aan het dorp Geiranger is dat er gevaar dreigt van een heuse tsunami. Door een scheur in de nabijgelegen berg Åknes is er gevaar voor de afbreuk van een enorm brok gesteente dat als gevolg zal hebben dat er gigantische hoeveelheden fjordwater worden weggestuwd, groot genoeg voor het ontstaan van een tsunami. Laat je hier echter niet door weerhouden Geiranger te bezoeken. De betreffende scheur wordt nauwlettende in de gaten gehouden met de nieuwste technieken en de overheid is bijzonder goed voorbereid voor een tijdige evacuatie.

Geiranger

2. Hoe kom je in Geiranger?

Een rechtstreekse rit vanuit Nederland naar Geiranger duurt al gauw 20 uur. Vanaf Oslo is het ruim 5 uur rijden over 444kilometer bijzonder goed begaanbare weg. Per openbaar vervoer (kijk op www.Vy.no) is Geiranger ook te bereiken, maar je moet dan wel rekening houden met lange overstaptijden. 

In ieder geval zal je de tocht naar Geiranger als magisch ervaren. Kom je vanaf de Westkust (bijvoorbeeld uit Bergen of Ålesund) dan ervaar je al verschillende fjorden voordat je bij Geiranger uitkomt. Vertrek je vanuit Oslo dan is het aan te raden om ruim de tijd te nemen voor de tocht en onderweg iets om te rijden via Jotunheimen National Park of Jostedalbreen National Park. Dit zijn allebei ook dikke vette aanraders! 

Wil je bij aankomst in Geiranger gelijk uitvinden wat je allemaal in Geiranger kan beleven? Breng dan een bezoekje aan het Geiranger Informatiecentrum en het Norsk Fjordcentrum, waar je tentoonstellingen over onder meer het Geirangerfjord vindt.

3. Natuur rondom Geiranger

Laten we er kort over zijn: je komt naar Geiranger voor het gelijknamige fjord. Dit is verreweg het meest indrukwekkende wat je er kan vinden. En je zal er geen spijt van krijgen. Want het fjord an sich biedt al thuis aan zoveel activiteiten dat je er geen genoeg van zal kunnen krijgen. We noemen een paar voorbeelden:

  1. De Seven Sisters: de Seven Sisters zijn bijna net zo beroemd als Geiranger. Het is een serie aan watervallen die je direct weer bevestigen waarom je naar Noorwegen bent gekomen: vanwege de spectaculaire natuur. Laat de naam je overigens niet van de wijs brengen; de Seven Sisters bestaan niet altijd uit zeven watervallen. In de zomer zijn het er vaak nog maar drie of vier en na veel neerslag kunnen er wel twintig zusters aan de steile rotswanden langs het fjord opdoemen. Indrukwekkend is niet alleen het aantal watervallen, maar ook hun hoogte: het water komt van wel 250 meter hoogte naar beneden. Je bekijkt de Seven Sisters het beste vanuit een boot. 
  2. Uitkijkpunt Ørnesvingen: op zoek naar het perfecte plaatje? Rijd dan meteen bij aankomst in Geiranger naar boven naar het uitkijkpunt Ørnesvingen. Vanaf hier maak je een prachtige foto van het smalste deel van het Geirangerfjord. 
  3. Wandelen naar Fossevandring: in de haven van Geiranger begint de Fossevandring wandeling die je langs de gelijknamige waterval voert. Op de goed begaanbare weg heb je prachtige uitzichten op kliffen en het fjord. Je kan de weg ook in het donker nemen om de lichtjes van het dorp en de cruiseboten te zien. 
  4. Kayakken door het fjord: verschillende organisaties bieden kayaktochten door het Geirangerfjord aan. Als je een goede conditie hebt is dit eigenlijk de perfecte manier om het fjord te verkennen. Geniet van de mooie natuur, voel je één met het koude water en probeer onderweg de verschillende land- en watervogels die Noorwegen als thuis hebben te onderscheiden. 
  5. Skageflå boerderij: Skageflå is een historische bergboerderij langs het Geirangerfjord. Je kan de boerderij bereiken middels een wandeling vanaf Geiranger die je in goede weersomstandigheden circa 3 uur zal kosten. De boerderij op zichzelf is niet spectaculair, maar de uitzichten eromheen en ernaartoe zijn dat zeker wel!
  6. Rijden over Eagle Road: tussen Geiranger en Eidsdal vind je de Ørnevegen, ook wel de Eagle Road genoemd. Dit betreft een weg met elf haarspeldbochten die je langs verschillende prachtige uitzichtpunten langs de rotskliffen van het Geirangerfjord leidt. 

4. Overige bezienswaardigheden in Geiranger

Ben je na een ochtend en een middag natuur opsnuiven toe aan andere activiteiten en verblijf je in het dorp Geiranger? Ook dan valt er nog voldoende vakantie te vieren. Enkele van onze tips; bezoek de Geiranger Church, een typisch Noors kerkje, dat ook nog erg fotogeniek is, geniet van een drankje op een terrasje aan de haven van Geiranger of bezoek het eerder genoemde Norsk Fjordcentrum waar je alles wat je wil weten over fjorden vindt. Toch nog toe aan één extra panorama-uitzicht? Maak dan een kort uitstapje naar het Flydalsjuvet view point, net buiten het dorp.

5. FAQ: antwoord op veelgestelde vragen over Geiranger

Wat is Geiranger?

Geiranger is het dorp gelegen aan het gelijknamige Geirangerfjord. Het Geirangerfjord wordt door velen gezien als één van de, dan wel hét mooiste fjord van Noorwegen. Het dorp Geiranger is een gehucht dat vooral onderdak biedt aan heel veel toeristen. Wanneer je hen die per cruiseboot arriveren meerekent ontvangt Geiranger er meer dan 700.000 per jaar.

Hoe is het weer in Geiranger?

Geiranger heeft een gematigd klimaat, met maxima van rond de 14 graden in juli en minima van om en nabij -6 graden in december en januari. Vooral in de winter valt er in Geiranger veel (winterse) neerslag. Het wordt dan ook aangeraden om met name in de winterperiode jezelf en je auto goed voor te bereiden op de mogelijkheid van nattigheid en gladheid.

Wat moet ik doen rondom Geiranger?

Rondom Geiranger kan je uitermate goed genieten van de overweldigende Noorse natuur. Het Geirangerfjord is spectaculair en in de omgeving vind je nog een veelvoud van de waterpartijen waar Noorwegen zo bekend om is geworden. Wil je daarna dieper de natuur in? Bezoek dan Jostedalbreen National Park of Jotunheimen National Park voor meer duizelingwekkende uitzichten. De stad Ålesund is vanuit Geiranger ook goed aan te rijden.