Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Flåm: een onvergetelijke treinreis, een onvergetelijke plek

Denkend aan Noorwegen flitsen beelden langs van on-Europese bergen, grillige rotsformaties, helblauwe fjorden, groene, dan wel besneeuwde loof- en dennenbossen en pittoreske houten huisjes. Het liefst zie je die dan ook zo snel mogelijk wanneer je op vakantie gaat naar Noorwegen. Is er een locatie waar je dit allemaal in een handomdraai vindt? Jazeker. Reis af naar het goed te bereiken Flåm, waar de treinrit naar Myrdal je direct alle uitzichten zal geven waar je van had gedroomd.

Flåm

1. Waar ligt Flåm in Noorwegen?

Flåm is een dorp in Noorwegen gelegen in de provincie Vestland, in het Zuid-Westen van het land. Omdat het aan Aurlandsfjord ligt is het niet alleen een populaire bestemming voor hen die een rit met de legendarische Flåmsbana willen maken (de supersteile beroemde treinrit naar Myrdal), maar ook voor hen die Noorwegen per cruiseschip bezoeken. Voor hoeveel aandacht Flåm krijgt, is het eigenlijk maar een ieniemieniedorp. De hoofden zou je er bijna met de hand kunnen tellen; het inwonersaantal stijgt niet boven de 500 uit.

2. Hoe kom je in Flåm?

Flåm is gelegen op de spoorlijn tussen Bergen en Oslo. Met de trein bereik je Flåm daarmee gemakkelijk. Vanaf Oslo doe je er zo een 4,5 uur over, vanaf Bergen slechts 2 uur en drie kwartier. De trein van Bergen naar Flåm rijdt ook nog eens vier keer per dag. Voor de snelste verbinding naar Flåm vanuit Nederland vlieg je daarom op Bergen (rechtstreeks vanaf Schiphol) en pak je daarna de trein. Tickets voor de treinen die op de Noorse spoorwegen rijden vind en boek je via de website van Vy (de Noorse spoorwegbeheerder). Meer van het rijden met de auto? De afstand tussen Utrecht en Flåm betreft bijna 1500 kilometer. Laat je echter niet afschrikken door het aantal kilometers; je zal de tocht door Denemarken en Zuid-Noorwegen prachtig vinden. Bijkomend voordeel: met de auto kan je ook de 47 kilometerlange Aurlandsvegen nemen; één van Noorwegens nationale routes waar het gehele jaar sneeuw ligt en je op je route verschillende soorten en maten watervallen tegenkomt. 

Ook over water is Flåm goed te bereiken. Het is een stopplaats van de bekende Hurtigruten postboot en van veel cruiseschepen. Ook is het mogelijk om vanaf Bergen speciale overtochten naar Flåm per boot te boeken. Een fantastische manier om het Aurlandfjord en het Sognefjord in al hun glorie te ontdekken!

3. Treinreis Flåm-Myrdal

Zeg je “Noorwegen” en “trein” in één zin, dan zal menigeen direct beginnen over de Flåm spoorlijn. De 1 uur durende treinrit van Flåm naar Myrdal is namelijk in één woord waanzinnig! De spoorlijn van Myrdal naar Flam is een aftakking van de Bergenspoorlijn (Oslo-Bergen). Flåm ligt op 2 meter boven zeeniveau aan het Aurlandsfjord en onderweg naar Myrdal stijg je tot 865,5 meter boven zeeniveau. Met een helling van 55% is het daarmee één van de steilste trajecten ter wereld. Maar dit is niet het enige spectaculaire aan de tocht; ook de tussenstop bij de waterval Kjosfossen en het machtige berg- en fjordenuitzicht maakt dit een treinreis door Noorwegen om nooit te vergeten. Tickets voor de Flåm spoorlijn zijn onder meer te koop via de website https://www.norwaysbest.com/flamsbana/. Reis je met interrail? Dan zijn er vaak ook fixe kortingen op tickets voor de de trein van Flåm.

4. Overige bezienswaardigheden in Flåm 

De treinreis tussen Flåm en Myrdal is alleen al een fantastische reden om Flåm te bezoeken, maar er is nog meer te doen. Een greep uit de overige activiteiten die je in Flåm (letterlijk vertaald: “klein plat gedeelte tussen steile bergen”) kan ondernemen:

  1. Flåm railway museum: kon je geen genoeg krijgen van de Flåmsbana? In het Flåm railway museum verken je de geschiedenis van de spoorlijn en vind je een schat aan technische informatie over dit hoogtepunt. 
  2. Boottocht door de fjorden: het Aurlandsfjord staat bekend als één van de mooiere fjorden van Noorwegen. Vlakbij het Aurlandsfjord ligt het smalle Naeroyfjord. In het toeristeninformatiecentrum of online boek je gemakkelijk een boottocht van Aurland naar Naeroy. Bereid je voor op steile rotsen, prachtige watervallen en het spotten van vele soorten vogels. Sportief aangelegd? Je kan ook in Naeroyfjord kayakken. 
  3. Rallarvegen fietsroute: liever fietsen dan varen? In de zomer is het fietspad van Haugastol naar Flåm, beter bekend als de Rallarvegen, bijzonder goed bereikbaar met de mountainbike. Één van de mooiste fietsroutes van Noorwegen! 
  4. Aurlandsdalen: Aurlandsdalen wordt ook wel de “Grand Canyon van Noorwegen” genoemd. In het hoogseizoen kan je hier zelf, maar ook onder begeleiding, prachtige wandeltochten maken. Er is voor ieder wat wils: van goed behapbare wandelingen van een paar uur tot meerdaagse tochten langs trekkershutten. 
  5. Flåm zipline: daredevil? Ook dan moet je naar Flåm! Het dorp herbergt namelijk de langste zipline van Noorwegen.
  6. Vikingdorp: het Vikingdorp Njardarheimr in Gudvangen ligt op korte afstand van Flåm. Vikinggidsen staan er klaar om jou en je familie mee terug in de tijd te nemen.

5. FAQ: antwoord op veelgestelde vragen over Flåm

Waar ligt Flåm?

Flåm ligt in Zuid-West Noorwegen in de provincie Vesteland. Het is gelegen aan de spoorlijn tussen Bergen en Oslo en aan de autoweg E16, die eveneens Bergen en Oslo aan elkaar verbindt. Flåm ligt niet alleen aan het spoor, aan de weg en tussen bergen, maar ook aan het water. Het bevindt zicht aan het einde van het Aurlandsfjord, dat weer een arm is van het beroemde Sognefjord. Je kan Flåm daarmee ook goed per cruiseschip of Hurtigruten postboot bereiken.

Hoe is het weer in Flåm?

In de zomer is het weer in Flåm zeer aangenaam. Met gemiddeld 19 graden heeft het voor Noorse begrippen een betrekkelijk warm klimaat. In de winter zakt de gemiddelde temperatuur naar -2. Neem wel een droog pak mee, want net als op veel plekken in Noorwegen is het weer in Flåm onvoorspelbaar en valt er vaak neerslag. 

Hoeveel kost de trein in Flåm?

De Flåmsbana kost voor een volwassene in het hoogseizoen ongeveer 43 euro en voor een retour ongeveer 61 euro (afhankelijk van de wisselkoers). In het laagseizoen (oktober tot en met april) kan je te tot wel tien euro per persoon korting krijgen. Korting krijg je ook als je reist met interrail of als je onder de 17 bent; dan kost een treinkaartje de helft.