Zoek & boek

Dieren in Noorwegen

 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Dieren in Noorwegen: welke kan je zien en waar?

Een Noorse safari; de droom van veel gezinnen. Want stel je eens voor; een elandfamilie in de sneeuw, een vos of zelfs een wolf in de verte of een walvis in de zee. Wat een spektakel! Toch moet je wel realistisch zijn, want dieren zien in Noorwegen is zeker geen garantie. Het blijft de natuur. Wil je zoveel mogelijk kans maken om een aantal spannende viervoetters te spotten? Of ontloop je de fauna van Noorwegen juist liever? Lees dan dit artikel

diersoorten in Noorwegen
Waar wacht je nog op?

Boek een georganiseerde reis naar Noorwegen

voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
snp natuurreizen noorwegen
SNP Natuurreizen Bekijk prijs
de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
SRC Reizen Bekijk prijs

Welke dieren leven in Noorwegen

Welke dieren leven in Noorwegen? Een heleboel! Het land is doordrenkt van bos, bergen en meren en is dus een zeer vruchtbare voedingsbodem voor veel (wilde) dieren. De belangrijkste noemen we hieronder op.

Walvissen en orka noorwegen

Walvissen en orka’s

De meest spectaculaire dieren waar iedere avonturier in zijn leven naar uitkijkt, de walvis en de orka, leven rondom de Noorse kust. Wil je ze spotten? Lees dan dit artikel dat we speciaal over de walvissen maakten.

Elanden Noorwegen

Elanden

Met hun imposante geweien zijn elanden misschien wel de gaafste dieren om in Noorwegen te spotten. Meer weten? Lees hieronder alles over elanden in Noorwegen.

Beren Noorwegen

Beren

De beer is misschien een exemplaar dat je liever niet tegenkomt tijdens je zorgeloze vakantie. Ga je naar gebieden waar je ze mogelijk kan tegenkomen? Laat je dan goed voorlichten. Waar dit bijvoorbeeld is? Ovre Dividal National Park meldt al jaren het meeste zicht op beren.

Poolvos Noorwegen

Poolvos

Minder gevaarlijk dan de beer, maar zeker zo prachtig is de poolvos. Hij is lastig te vinden, maar als je hem ziet is het een herinnering voor eeuwig!

Muskusos Noorwegen

Muskusos

Den bijzondere gedaante is de muskusos (die overigens niet origineel in Noorwegen voorkwam maar is geïmporteerd). De muskusos kom je vooral tegen in het nationale park Dovrefjell, waar je prachtig kunt wandelen en langlaufen. Let wel op als je een muskusos toevallig van dichtbij tegenkomt. Als ze zich bedreigd voelen kunnen ze gevaarlijk worden!

Rendieren Noorwegen

Rendieren

In het Noorden van Noorwegen, boven de poolcirkel kan je grote kuddes rendieren vinden. Misschien zie je ze wel tijdens je reis door winterwonderland!

Klein wild noorwegen

Klein wild

Noorwegen heeft een prachtige bos- en waterrijke omgeving en is daarom ook het huis van veel (schattig ogende, maar zeer sterke) klein wild. Denk aan bevers, lynxen, vossen, otters, veelvraten en poolhazen.

IJsberen Noorwegen

IJsbeer

Hij is nog gevaarlijker dan de bruine beer en een op hol geslagen muskusos, maar wel prachtig; de ijsbeer. Dit zeer bijzondere beest is in Noorwegen alleen te zien in de Archipel Svalbard. Boek daarvoor een begeleide trip tussen mei en september. Let op dat je de dieren niet stoort!

Walrus Noorwegen

Walrus

Op Svalbard (Spitsbergen) kan je naast de ijsbeer nog een andere bijzondere kolos zien: de walrus. Met zijn enorme slagtanden en treurige blik zie je een dier dat je niet zo snel meer zal vergeten.

Zalm Noorwegen

Zalm

Je denkt misschien niet snel aan vissen als je het over dieren hebt, maar de zalm is misschien wel één van de meest voorkomende dieren in Noorwegen. En dat is niet alleen mooi om te zien, maar ook lekker om te eten. Zalm is één van de weinige producten die in de supermarkt goedkoper is in Noorwegen dan in Nederland.

Zeearend Noorwegen

Vogels

Noorwegen is een land rijk aan bijzondere vogelsoorten, zoals de enorme zeearend en de schattig uitziende papegaaivogel. Ben je een echte vogelaar? Schaf dan vooral een gids speciaal voor Scandinavische vogels aan. Je zal je ogen uitkijken op vakantie in Noorwegen!

Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Noorwegen

booking.com noorwegen
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje.nl noorwegen
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
interhome noorwegen
Interhome Bekijk prijs

Elanden in Noorwegen

Is er een garantie dat je elanden ziet in Noorwegen? Niet bepaald. Je moet veel geluk hebben om spontaan tegen ze aan te lopen of nét een gids geboekt hebben die precies weet waar je ze (normaliter) kan vinden. Maar als je ze vindt, dan ben je een echte bofkont. Hoewel elanden bekend staan om hun lompigheid, zijn ze namelijk prachtig. Ondanks hun voluptueuze postuur gaan ze gemakkelijk op in hun omgeving, ze hebben schattig ogende kleintjes en de geweien zijn majestueus. Je zal soms aan je ogen twijfelen of ze wel echt zijn. Het gewei wordt ieder jaar door het eland tussen december en maart afgeworpen. In die tijd kan je er dus ook een paar op de grond zien liggen. In april groeit het gewei weer aan. De beste plekken om elanden te spotten zijn..

Elanden spotten Noorwegen
Wolven spotten noorwegen

Wolven in Noorwegen

Wolven, voor de één een droom, voor de ander een nachtmerrie. De wereldwijde populatie aan wolven is de afgelopen jaren onderwerp van veel discussie en onderzoek. Zo ook in Noorwegen. Hun aantallen worden nauwlettend in de gaten gehouden door wetenschappers en de Noorse overheid. Wolven zijn in Noorwegen – in verband met de goed op peil zijnde populatie aan klein wild en elanden – over het algemeen niet gevaarlijk voor mensen. Toch is het verstandig om als je ze ziet, niet te dichtbij te gaan. Waar je ze kan spotten? De grootste roedel wolven leeft in de bossen bij het populaire skigebied Trysil. Daarnaast zijn ze goed te vinden in sommige bosgebieden langs de Zweed-Noorse grens.

Begeleid dieren spotten in Noorwegen.

Omdat Noorwegen zo een walhalla is voor natuurliefhebbers is er heel wat te boeken op wildgebied. Bekende reisorganisaties in Nederland zoals ANWB, Voigt Travel en BBI hebben dan ook vaak safari’s in hun programma’s opgenomen. Liever zelf iets boeken? Kijk dan eens in de volgende gebieden:

 • Stø en Andenes: de beste plekken om een begeleide wildsafari te boeken voor het spotten van orka’s en walvissen. Wat je nog meer kan zien onderweg? Met een beetje geluk: bultruggen, grienden, dwergvinvissen en/of dolfijnen.
 • Tromsø: nog een bekende plek om vanuit te vertrekken voor een walvisexcursie. Vraag bij de lokale toeristenoffice naar de mogelijkheden.
 • Spitsbergen: vanuit spitsbergen vertrekken dagelijks verschillende walvis- ijsbeer- en walrussafari’s. Je hebt er ook de kans om een glimp op te vangen van de blauwe vinvis, de grootste walvis ter wereld. Vanuit Spitsbergen bieden ook veel cruisemaatschappijen safari’s aan.
 • Finnmark: voor de kust van Kirkenes kan je op zoek naar een bijzonder dier, dat ook geldt als een bijzondere lekkernij: de koningskrab. Deze krab kan wel 15 kilo wegen en geldt als een delicatesse.
 • Vogelsafari: op verschillende plekken in Noorwegen kan je mee op prachtige vogelsafari’s. Denk aan de Vesteralen, Sunnmore, de Lofoten en het eerder genoemde Finnmark.
 • Begeleide elandensafari: in de Espedalen vallei heb je een heuse elandenuitkijktoren. Dit is dan ook een plek waar op reguliere basis elandensafari’s worden aangeboden.
 • Zeehondensafari: in Sunnmore en in het Noordwesten van Noorwegen zijn een kleine tiental plekken te vinden waar je een zeehondensafari kan boeken. Check bijvoorbeeld eens deze organisatie.
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Mirthe helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Mirthe Noorwegen expert
 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…