Zoek & boek
Onze locals leggen het je uit

Ontdek de Noorse cultuur

 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten
Erfenis van de Vikingen en authentieke tradities

Intrigerende Noorse cultuur

De Noorse cultuur is ontstaan uit een rijke geschiedenis en authentieke tradities. Als trotse erfgenamen van de Vikingen zijn de Noren een volk van ontdekkers en avonturiers. Hun sterke gemeenschapsgevoel en respect voor de natuur vormen de kern van de Noorse cultuur en zie je terug in het dagelijks leven. Of je nu geïnteresseerd bent in de Noorse cultuur omdat je er naartoe op reis gaat, wilt emigreren of gewoon om je kennis van het land te vergroten; er valt ontzettend veel te ontdekken en vertellen als het gaat om de Noorse cultuur. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Cultuur Noorwegen
Waar wacht je nog op?

Boek een georganiseerde reis naar Noorwegen

de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
buro scanbrit noorwegen
Buro Scanbrit Bekijk prijs
voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
snp natuurreizen noorwegen
SNP Natuurreizen Bekijk prijs
Tip!

Boek een georganiseerde cultuurreis naar Noorwegen

Noorwegen in een notendop

Voss - Bergen
 • UNESCO Nærøyfjord cruise
 • Bergen, stad tussen bergen
 • Actieve avonturen in Voss
 • Spectaculaire Flåm treinrit
 • Prachtige natuur van Noorwegen

16-daagse autoreis – Afwisselend Noorwegen

Oslo - Bergen
 • Diversiteit aan natuurschoon
 • Zeldzame muskusossen spotten
 • Culturele ervaringen
 • Gevarieerde accommodaties
 • Vertrouwd reizen met eigen vervoer

Lofoten & Noordkaap: 16 daagse ontdekkingstocht door Lapland

Lofoten - Alta
 • Gevarieerde bestemmingen
 • Unieke excursies
 • Kans op het noorderlicht
 • Flexibiliteit met huurauto
 • Typisch Scandinavische accommodaties

Camper Express Noordkaap en Lapland

Noord-Noorwegen - Fjorden, Noordkaap en Lofoten
 • Vrijheid met je eigen huurcamper
 • Ervaar de middernachtzon
 • Comfortabel kamperen in de wildernis
 • Beleef onvergetelijke Lapse activiteiten en natuur
 • Het ultieme gevoel van vrijheid door vrij kamperen

Boven de Poolcirkel – 10 dagen

Finnmark - Narvik
 • Middernachtzon bij Noordkaap
 • Drie Scandinavische landen
 • Culturele reis
 • Diversiteit aan bezienswaardigheden
 • Inclusief CO2-compensatie

Noorse tradities

De Noorse cultuur is rijk aan tradities. Veelal zijn deze tradities te herleiden tot de rijke geschiedenis van het land. Hieronder hebben we de opvallendste Noorse tradities voor je op een rijtje gezet.

Cultuur Noorwegen

17 Mei – Grunnlovsdag (Constitutiedag)

Dit is de nationale feestdag van Noorwegen en wordt groots gevierd met parades, traditionele kledij (bunad), en volksfeesten. Het markeert de ondertekening van de Noorse Grondwet in 1814.

Cultuur Noorwegen

Bunad

De bunad is een traditioneel Noors kostuum, vaak gedragen tijdens nationale feestdagen, bruiloften en andere speciale gelegenheden. Er zijn verschillende regionale variaties die elk een unieke Noorse erfgoed en geschiedenis vertegenwoordigen.

Cultuur Noorwegen

Julebord

Een pre-kerstfeest dat in december plaatsvindt. Het is een tijd voor bedrijven en organisaties om samen te komen voor een feestelijke maaltijd met traditionele gerechten zoals ribbe (gebraden varkensribbetjes) en lutefisk (gedroogde en geloogde kabeljauw).

Cultuur Noorwegen

Påske (Pasen)

Een belangrijke feestdag in Noorwegen. Veel Noren trekken naar hun berghutten, genieten van skiën en de buitenlucht, en eten traditionele gerechten zoals lam en Paassnoepjes.

Cultuur Noorwegen

Russ

Een unieke traditie voor afgestudeerden van de middelbare school. Jongeren dragen kleurrijke overalls en vieren hun aanstaande afstuderen met diverse feesten en evenementen met het hoogtepunt op de nationale feestdag op 17 mei.

Cultuur Noorwegen

Fisketorget

Vis en zeevruchten zijn een belangrijk onderdeel van de Noorse keuken. Traditionele vismarkten, zoals de beroemde markt in Bergen, zijn populaire plaatsen waar verse vis en lokale specialiteiten worden verkocht.

Cultuur Noorwegen

Sankthansaften (Midzomeravond)

Gevierd op 23 juni, deze traditie bestaat onder andere uit het ontsteken van kampvuren en feesten om de langste dag van het jaar te markeren.

Cultuur Noorwegen

Jul (Kerstmis)

In Noorwegen wordt Kerstmis traditioneel gevierd met een focus op familie en samenzijn. Typische tradities omvatten het versieren van huizen, het bakken van kerstkoekjes (julekaker) en een groot kerstdiner op kerstavond.

Cultuur Noorwegen

Nordic Skiing

Langlaufen en skispringen zijn populaire wintersporten en worden gezien als nationale tradities. Deze activiteiten worden vaak aangemoedigd vanaf jonge leeftijd.

Cultuur Noorwegen

Kaffe og Kake (Koffie en Cake)

Bij sociale gelegenheden spelen koffie en zelfgemaakte cakes of gebakjes vaak een belangrijke rol. Het hoort dan ook bij de Noorse gastvrijheid.

De Noorse cultuur en geschiedenis

De cultuur van Noorwegen hangt nauw samen met de geschiedenis van het land. Een belangrijk deel van de geschiedenis is de tijd van de Vikingen. Ze leefden tussen ongeveer 800 en 1050 na Christus en waren niet alleen gevreesde krijgers, maar ook bekwame zeelieden, handelaars, en ontdekkingsreizigers. Nog steeds spelen de Vikingcultuur en -mythologie een rol in de cultuur van Noorwegen. Maar ook het Christendom en de Samicultuur – die je nog steeds vindt in het noorden van Noorwegen – hadden een belangrijke rol.

Lofoten Noorwegen
Ook interessant!

Vikingen in Noorwegen

Cultuur Noorwegen

Friluftsliv

Noorwegen is natuurlijk enorm rijk aan natuurschoon en de Noren zijn dan ook erg gesteld op de natuur. Een belangrijke term die hoort bij dit onderwerp is ‘Friluftsliv’ wat zoiets betekent als buitenleven. Het staat niet alleen voor de liefde voor de natuur, maar is een levensfilosofie die het belang van interactie met de natuur benadrukt voor fysiek, mentaal en spiritueel welzijn. Friluftsliv moedigt mensen aan om tijd in de natuur door te brengen, ongeacht het seizoen of het weer. Het gaat om het waarderen en ervaren van de natuur, en niet noodzakelijkerwijs om het bereiken van specifieke fysieke doelen of prestaties.

De leukste activiteiten in de Noorse buitenlucht

Boek nu een excursie

Cultuur Noorwegen

Beskjedenhet

Beskjedenhet is de Noorse term voor bescheidenheid. Ondanks de welvaart en hoge levensstandaard in Noorwegen, is er een cultuur van bescheidenheid en terughoudendheid. In Noorwegen bestaat daarbij het Janteloven (Wet van Jante). Dit is een culturele norm die bescheidenheid aanmoedigt. Het idee is dat niemand zich beter zou moeten voelen dan een ander en dat iedereen gelijk is. Opscheppen over prestaties of rijkdom wordt dan ook vaak als ongepast beschouwd. Hoewel sommige Noren kritisch staan tegenover Janteloven, is het nog steeds een invloedrijk aspect van de Noorse cultuur.

Egalitarisme

Een andere belangrijke waarde binnen de Noorse cultuur is Egalitarisme, oftewel: gelijkheid en gelijke behandeling van burgers. Er is in Noorwegen dan ook een sterke focus op sociale rechtvaardigheid en er wordt naar gestreefd om sociaaleconomische verschillen te verminderen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het onderwijs dat gratis en toegankelijk is voor iedereen. Maar ook in de relatief kleine inkomensverschillen tussen hoge en lagere functies. Verder is er in Noorwegen een hoge mate van burgerparticipatie in politieke processen en besluitvorming.

Cultuur Noorwegen

Gendergelijkheid

Ook is Noorwegen wereldwijd een van de leiders op het gebied van gendergelijkheid. Er zijn in het land bijvoorbeeld wetten en beleidsmaatregelen geïmplementeerd die gelijke kansen voor mannen en vrouwen bevorderen, zowel op de werkplek als thuis.

Cultuur Noorwegen

Geloof

Door de eeuwen heen heeft het geloof in Noorwegen een belangrijke rol gespeeld in het vormen van de Noorse cultuur. Het polytheïstische geloof was bijvoorbeeld diep verweven met de Vikingcultuur. Later heerste voornamelijk het Christendom en tijdens de Reformatie in de 16e eeuw werd het Lutheranisme de belangrijkste religie. De Lutherse Kerk werd de staatskerk en zorgde voor invloed in het onderwijs, politiek en de maatschappij. Hoewel dit sinds 2012 niet meer de staatskerk is, is de meerderheid van de Noorse bevolking nog steeds lid van de Noorse Kerk. Veel Noren zijn echter niet praktiserend en de samenleving is vandaag de dag een stuk diverser, waardoor ook andere religies een plek hebben in de Noorse cultuur.

Gemeenschapsgevoel

In de Noorse samenleving wordt waarde gehecht aan samenwerking boven competitie. Dit zie je terug in het onderwijssysteem, op de werkplek en in sociale activiteiten. Teamwerk en collectieve inspanningen worden aangemoedigd en gewaardeerd. Noren hechten daarnaast veel waarde aan hun lokale gemeenschappen. Er is vaak een hoge mate van betrokkenheid bij lokale evenementen, sportclubs, en culturele activiteiten, wat het gemeenschapsgevoel versterkt. Verder kent Noorwegen de term ‘Dugnad’. Deze term staat voor het vrijwillig leveren van inspanningen voor de gemeenschap, bijvoorbeeld door te helpen bij lokale evenementen.

Cultuur Noorwegen

De Noorse keuken

De Noorse keuken is sterk beïnvloed door de geografische ligging en het klimaat dat er heerst. Noren eten veel zeevruchten en wild, maar ook bessen, wilde groenten, desserts en cake zijn geliefd. Hieronder hebben we de belangrijkste onderdelen van de Noorse keuken voor je op een rijtje gezet.

Cultuur Noorwegen

Zeevruchten

Dankzij de uitgestrekte kustlijn speelt vis een centrale rol in de Noorse keuken. Zalm, kabeljauw (inclusief klipvis en lutefisk), haring, en makreel zijn veelvoorkomende ingrediënten. Gerookte en zoute vis zijn ook populair.

Cultuur Noorwegen

Wild en vlees

Noorwegen maakt veel gebruik van wild, waaronder rendier, eland, en hert. Lamsvlees is ook heel populair, vooral in gerechten zoals “fårikål” (lam- en koolstoofpot).

Cultuur Noorwegen

Zuivel

Zuivelproducten, zoals kaas, zijn een belangrijk onderdeel van de Noorse keuken. Brunost (bruine kaas) is typisch Noors en heeft een zoete, karamelachtige smaak.

Cultuur Noorwegen

Brood en gebak

Noorwegen heeft een sterke broodcultuur. Je vindt er dan ook een verscheidenheid aan volkoren, rogge, en platbroden. Lefse – een traditioneel zacht, plat brood – is ook zeer geliefd.

Cultuur Noorwegen

Traditionele Noorse gerechten

Enkele traditionele Noorse gerechten zijn “rakfisk” (gefermenteerde vis), “smalahove” (schapenkop), en “kjøttkaker” (Noorse vleesballen).

Cultuur Noorwegen

Conserven en inmaken

Vanwege de lange winters worden veel voedingsmiddelen geconserveerd door middel van roken, drogen, zouten of inmaken.

Cultuur Noorwegen

Bessen en wilde groenten

Bessen zoals bosbessen, vossenbessen en frambozen zijn populair, zowel vers als in jams en desserts. Wilde paddenstoelen en kruiden worden ook veel gebruikt.

Cultuur Noorwegen

Moderne Noorse keuken

De moderne Noorse keuken combineert traditionele gerechten met nieuwe, innovatieve culinaire technieken en is onderdeel van de ‘New Nordic Cuisine’-beweging, die nadruk legt op verse, lokale en duurzame ingrediënten.

Cultuur Noorwegen

Desserts en zoetigheden

Typische Noorse desserts omvatten “riskrem” (rijstpudding) en “kransekake” (een toren van zoete, amandelringen), vooral populair tijdens feestdagen.

Cultuur Noorwegen koffie

Koffiecultuur

Tot slot is koffie enorm populair in Noorwegen. Het is dan ook gebruikelijk om de dag te beginnen of een maaltijd af te sluiten met een kop sterke, zwarte koffie.

Veelgestelde vragen over de Noorse cultuur

Wat zijn enkele typische Noorse tradities?

Noorwegen kent diverse tradities zoals het vieren van de nationale feestdag op 17 mei, kerstvieringen met een focus op familie, en de ‘russefeiring’ voor schoolverlaters.

Wat is typisch Noors eten?

Typisch Noors eten omvat gerechten zoals ‘fårikål’ (lam en kool), ‘rakfisk’ (gefermenteerde vis), en ‘lefse’ (Noorse plattebrood). Zeevruchten, vooral zalm en haring, zijn ook prominent aanwezig.

Hoe belangrijk is de natuur in de Noorse cultuur?

Natuur speelt een centrale rol in de Noorse cultuur. ‘Friluftsliv’, ofwel het buitenleven, is een belangrijk onderdeel van de Noorse levensstijl, en veel Noren genieten van activiteiten zoals wandelen, skiën en vissen.

Zijn Noren gereserveerd?

Noren worden soms als gereserveerd beschouwd, vooral in vergelijking met meer uitbundige culturen. Ze waarderen persoonlijke ruimte en kunnen aanvankelijk terughoudend zijn, maar zijn vriendelijk en open zodra je ze leert kennen.

Hoe zit het met egalitarisme in Noorwegen?

Egalitarisme is een kernwaarde in de Noorse samenleving. Gelijke rechten en kansen, ongeacht geslacht, etniciteit of sociale achtergrond, worden hoog in het vaandel gedragen.

Wat is de rol van gendergelijkheid in Noorwegen?

Noorwegen is een van de wereldleiders op het gebied van gendergelijkheid. Dit wordt weerspiegeld in het sociale en politieke leven, met sterke vertegenwoordiging van vrouwen in het werk en in de politiek.

Hoe wordt de Noorse werk-privébalans beschouwd?

De Noorse cultuur waardeert een gezonde werk-privébalans. Er is een sterke focus op familieleven en vrije tijd, met ruime vakanties en flexibele werkregelingen.

Wat moet ik weten over zakendoen in Noorwegen?

In het zakendoen zijn Noren direct, punctueel en waarderen zij efficiëntie. Besluitvorming kan consensusgericht zijn, en er wordt waarde gehecht aan eerlijkheid en transparantie.

Hoe worden feestdagen en festivals gevierd in Noorwegen?

Feestdagen en festivals worden vaak gevierd met familie en vrienden, met specifieke tradities en gerechten. Muziek- en kunstfestivals zijn in de zomermaanden populair.

Is Noorwegen een multiculturele samenleving?

Noorwegen wordt steeds multicultureler. De Noorse samenleving is over het algemeen open en inclusief ten opzichte van verschillende culturen en etniciteiten.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Mirthe helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Mirthe Noorwegen expert
 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…